Recepty na omáčky plné švestek, které vám nesmí uniknout! Vyzkoušejte naše varianty

Sladko kyselá chuť těchto receptů na švestkovou omáčku, dodá chuť nejednomu masu!

Není totiž nic lepšího než doma připravená glazura ze švestek.

Připravte si jí samotnou nebo s jemným a křehkým masíčkem.

Je na co se těšit!

Domácí švestková omáčka

Vyzkoušejte tuto chutnou omáčku jako přílohu ke křehkému masu nebo ji mějte po ruce u letní grilovačky pro zpestření servírovaných jídel. Tento recept na omáčku za švestek bude chtít mít doma každý!

Co budeme potřebovat

  • 1 kg vypeckovaných švestek (rozpůlených)
  • 1 červená cibule (nakrájená nadrobno)
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru (jemně nastrouhaného)
  • 100 g hnědého cukru
  • 30 ml jablečného octa
  • 125 ml vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čínského koření
  • 1/2 lžičky chilli vloček

Postup

  • Všechny ingredience dejte do velkého hrnce a zahřívejte na vysokou teplotu.
  • Přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a za stálého míchání vařte 30 minut nebo dokud se švestky nerozvaří.
  • Pomocí tyčového mixéru rozmixujte švestkovou omáčku do hladka.

Horkou omáčku můžete poté nalít do sterilizovaných sklenic. Zapečeťte, označte a nezapomeňte na datum. Pro další tipy a triky, jak zavařit nejrůznější suroviny se podívejte na naše recepty se zavařováním! S námi zakonzervujete vše!

Mistička plná červené, lahodné, lehce pikantní omáčky.
Zdroj: themailifiles.blogspot.com

Vepřová panenka se švestkovou omáčkou

Vepřová panenka se sladkou omáčkou ze švestek. Na kompletní recept vám postačí pouhých 6 ingrediencí! Lepkavá zredukovaná omáčka je tak chutná, že budete chtít zdvojnásobit její množství. ALe existuje mnohem více způsobů, jak si ji vychutnat. Zkuste je s našimi luxusními recepty s vepřovou panenkou!

Co budeme potřebovat

Na panenku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg vepřové panenky
  • 1 polévková lžíce koření na steak (nebo jen sůl a pepř)

Na omáčku

  • 5 švestek (nakrájených na velmi malé plátky)
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 4 lžíce medu

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Celou panenku potřete olivovým olejem a přidejte zvolené koření.
  • Koření rozetřete tak, aby pokrylo celé maso ze všech stran.
  • Vložte vepřovou panenku do pekáče, volně přikryjte hliníkovou fólií a pečte 30–40 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů, dokud nebude panenka propečená a uprostřed světle růžová.
  • Vyjměte vepřovou panenku z trouby a nakrájejte ji. Pokud je pro vás příliš růžová, zakryjte pekáč alobalem a nechte ji 10-15 minut odležet na lince (vepřové maso se bude dále vařit vlastní teplotou).
  • Ve středně velké pánvi smíchejte nakrájené švestky, balzamikový ocet a med a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a za občasného míchání vařte 10-15 minut odkryté, aby se omáčka zredukovala. Švestky by měly změknout a pustit šťávu.
  • Odstavte z plotny, přikryjte a před podáváním nechte přikryté ještě 10 minut odležet. To pomůže omáčce zhoustnout.
  • Nakrájenou vepřovou panenku přelijte lžící švestkové omáčky.
Prkénko s kousky masa pokryté hustou švestkovou omáčkou.
Zdroj: imalwayshungry.net

Omáčka ze švestkových povidel

Toto je nejjednodušší povidlová omáčka k masu. Stačí jen pár ingrediencí a máte skvělou sladkou přílohu ke každé večeři. Jednoduchý, 10minutový recept na švestkovou omáčku z povidel vhodný pro každou příležitost!

Co budeme potřebovat

  • 150 g švestkových povidel
  • 3 švestky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 60 ml červeného vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 badyán

Postup

  • Povidla dejte do malého hrnce spolu se švestkami, hnědým cukrem, hovězím vývarem, červeným vínem a badyánem.
  • Šlehejte, aby se rychle rozpustil cukr.
  • Na střední teplotě přiveďte omáčku k varu a poté ji snižte na mírnou.
  • Nechte vařit 5 -10 minut, dokud švestky nezměknou.
  • Badyán vyjměte z omáčky.
  • Měkké švestky opatrně rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo zadní stranou lžíce.
  • Omáčka tak získá hustší konzistenci.
  • Švestkovou omáčku ihned podávejte, nebo ji nechte ještě pár minut zredukovat.
  • Omáčka bude postupně houstnout, čím déle ji budete vařit.
Mističky plné husté omáčky z hotových povidel.
Zdroj: loveandoliveoil.com

Omáčka ze švestek k masu

Tuto oblíbenou a všestrannou švestkovou omáčku použijte ke všemu od vaječných rolek, našich receptů na jarní závitky, knedlíků, pečené kachny, v luxusních receptech s rybami, kuřecího masa, krevet nebo s čínskými nudlemi a rýží. Použijte jí k potření masa před grilováním nebo jako glazuru na pečené drůbeží a vepřové maso.

Co budeme potřebovat

  • 900 g švestek (vypeckovaných a nakrájených)
  • 75 g dužiny z batátů
  • 80 g nakrájené žluté cibule
  • 100 ml jablečného octa
  • 165 g hnědého cukru
  • 55 ml sójové omáčky nebo tamari
  • 30 g medu
  • 30 g strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • tyčinka skořice
  • 2 celé badyány
  • 4 celé hřebíčky
  • 0,5 lžičky pepře
  • 0,25 lžičky celých semen fenyklu

Postup

  • Všechny ingredience kromě směsi koření dejte do středně velkého hrnce a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na středně nízkou a vařte bez pokličky 30 minut.
  • Použijte ponorný mixér, abyste vše v hrnci mohli rozmixovat do hladka.
  • Vložte koření na malou pánev a opékejte na středně vysoké teplotě, dokud se nerozvoní.
  • Dávejte pozor, aby se koření nepřipálilo, jinak bude chutnat hořce. Nechte koření vychladnout a poté vložte celé koření do kousku gázy svázané provázkem nebo do čajového sáčku.
  • Balíček koření vložte do hrnce se švestkovou omáčkou a vařte bez pokličky 25–45 minut, dokud omáčka nezhoustne na požadovanou konzistenci.
  • Vyhoďte balíček koření. Nechte omáčku vychladnout.
  • Uchovávejte v lednici, kde vydrží až 2 týdny.

Aby vaše omáčka se švestkami a kořením byla super hladká je nutné mít po ruce výkonný tyčový mixér, který si můžete vybrat z naší recenze!

Lžička namočená do skleničky se švestkovou omáčkou.
Zdroj: leppfarmmarket.com

Další tipy na recepty se švestkami

Pokud jde o letní suroviny, prakticky nejlepší volbou jsou švestky. Sladké, kyselé, šťavnaté švestky jsou ideální svačinkou, lahodné nakrájené do jogurtu a samozřejmě zapečené do koláčů a buchet.

Zatímco normálně sníte švestku přímo z lednice, mohou přidat tolik chutí našim oblíbeným večeřím, snídaním a dezertům. Možná už nikdy neuděláte ananasový koláč, když místo něj můžete udělat náš švestkový drobenkový koláč.

Zvažte přidání švestek na začátek vašeho grilovacího seznamu na letošní léto. Teplo a kouř propůjčují švestkám zajímavý kouřový nádech, který v kombinaci s jejich měkkým vnitřkem a kyselou chutí budou ideální, jako poleva na zmrzlinu, kousek dortu a dokonce i do švestkové salsy.

Vedle švestkového džemu jsou švestková povidla jsou jedním z našich nejoblíbenějších způsobů, jak si uchovat všechnu tu letní sladkost po celý rok. Natřete si je na tousty namazané máslem, použijte je na ovesnou kaši nebo je přidejte jako vrstvu do koláče pro jemnou kyselost.

Ale mimo sladké dobroty dodávají švestky super chuť i slaným pokrmům. Potřebujete důkaz? Vyzkoušejte naše recepty na pečenou tresku s výše zmíněnou švestkovou omáčkou, nebo grilované vepřové kotlety se švestkami, červenou cibulí a rukolou. Švestky také oživují klasické caprese saláty, cuketové a švestkové saláty s burratou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X