Přišel čas dozrávání švestek, které patří k našemu rozšířenému a oblíbenému ovoci.
Kromě moučníků z nich připravujeme i ovocné knedlíky a při dobré úrodě z nich vaříme povidla, džemy a kompoty nebo je mrazíme a sušíme na zimní období.
My si dnes upečeme švestkové buchty a knedlíky, což je po slivovici naše druhá nejoblíbenější příprava ze švestek.
Švestkový koláč s mandlemi
Sladký moučník který se může hodit třeba k odpolední svačince,
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 a 1/2 hrnku mouky celozrnné či hladké
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 vejce
- 1/2 hrnku kefíru nebo podmáslí
- kůra i šťáva z jednoho bio citrónu
- 1/2 – 3/4 hrnku medu
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo cukru
- 10 švestek, půlených a vypeckovaných
- 3 lžíce mandlových lupínků
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce třtinového cukru
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 185 °C .
- Dortovou formu o průměru 28 cm vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme tukem.
- Připravíme si mandlovou posypku smícháním lžíce cukru, lžíce másla a mandlových lupínků.
- Dáme smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Ve druhé míse smícháme vejce, kefír, šťávu i kůru z citrónu, med, olej a vanilkový extrakt.
- Smícháme obě směsi a nalijme těsto do formy.
- Na vrch rozložíme švestky řezem nahoru a na závěr povrch posypeme mandlovou posypkou.
- Dáme péct do trouby na 45 minut nebo dokud povrch nebude krásně zlatý a špejle po zapíchnutí nevyjde z těsta suchá bez zbytků syrového těsta.
- Upečený koláč necháme vystydnout na mřížce a pak ho vyjmeme z formy.

Objevte podobné tipy
Rychlá švestková buchta s drobenkou
Klasika která nikdy neomrzí. Je rychlá, snadná, výborná a levná buchta.
INGREDIENCE
na těsto
- 750 g švestek
- 350 g polohrubé mouky
- 100 g cukr krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 lžic rostlinného oleje
- 1 ks vejce
- 0,3 l mléka
- 1 balíček prášku do pečiva
- špetka soli
drobenka
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 60 g máslo
- 1 vanilkový cukr
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Připravíme si drobenku.
- Smícháme máslo, cukr a postupně přidáváme mouku.
- Všechny suroviny dobře smícháme a vytvoříme lité těsto.
- Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech.
- Poklademe ho půlkami omytých švestek – řeznou plochou nahoru a posypeme drobenkou.
- Vložíme do trouby a pečeme asi 35 – 40 minut.

Švestkové buchty s mákem
Buchty nemusí být jen s tvarohem či mákem, zkuste použít ovoce, kterého je na podzim spousty – jablka, hrušky nebo právě švestky.
INGREDIENCE
na těsto
- 500 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce
- 45 g másla
- 40 g oleje
- 1 lžíci citronové kůry
- špetku soli
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- sádlo
na náplň
- švestky
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek mléka
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíci medu
- špetku mleté skořice
- špetku citronové kůry
POSTUP
- Mák na náplň povaříme v mléce za občasného míchání, až vznikne hustá hmota.
- Do ní vmícháme moučkový a vanilkový cukr, med, skořici a citronovou kůru.
- Dobře promícháme a necháme vychladnout.
- Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, přisypeme cukr, rozdrobené droždí, zalijeme teplým mlékem a necháme vzejít kvásek.
- Potom přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto, které necháme vykynout.
- Rozválíme na vále plát, rozkrájíme na čtverce, poklademe vypeckovanými švestkami, které naplníme makovou náplní.
- Buchty uzavřeme a pokládáme na sádlem vymazaný plech vedle sebe.
- Každou buchtu potřeme sádlem, aby se neslepily.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 35 až 40 minut.

Náš tip: Upečte si tyto buchty v elektrické pečicí pánvi. Dočtěte si více o elektrických hrncech a pánvích Eta v jejich recenzi.
Švestkové buchty a koláče můžeme zkusit připravit i z křehkého a listového těsta. Také se k buchtám přidávají další oblíbené přísady jako je smetana, kakao.
Zachutnaly vám švestkové knedlíky? Přečtěte si článek právě jen o těchto sladkých knedlících a podělte se s námi v komentářích, jak vám chutnalo.