Švestkové buchty a koláče chutný moučník ke kávě

Přišel čas dozrávání švestek, které patří k našemu rozšířenému a oblíbenému ovoci. Kromě moučníků z nich připravujeme i ovocné knedlíky a při dobré úrodě z nich vaříme povidla, džemy a kompoty nebo je mrazíme a sušíme na zimní období. Při opravdu dobré úrodě se přebytky někdy zpracovávají i na tekutý stav. Nejlépe a nejrychleji si na nich pochutnáme, když z nich upečeme šťavnaté buchty nebo koláče.

Jaký vliv mají švestky na naše zdraví ?  Švestky Upravují náš krevní tlak, pozitivně ovlivňují látkovou výměnu, zlepšují trávení a jsou prevencí proti zácpě. Švestky je vhodné konzumovat při při dně, revmatizmu, ledvinových a jaterních onemocněních, při nemocech krevního oběhu. Pro odvodnění, jestliže tělo obézního člověka zadržuje jeden i více litrů vody navíc.

1. Švestkový koláč s mandlemi

Sladký moučník který se může hodit třeba k odpolední svačince,

INGREDIENCE :

  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 a 1/2 hrnku mouky celozrnné či hladké
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku kefíru nebo podmáslí
  • kůra i šťáva z jednoho bio citrónu
  • 1/2 – 3/4 hrnku medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo cukru
  • 10 švestek, půlených a vypeckovaných
  • 3 lžíce mandlových lupínků
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce třtinového cukru

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 185 °C .
  2. Dortovou formu o průměru 28 cm vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme tukem.
  3. Připravíme si mandlovou posypku smícháním lžíce cukru, lžíce másla a mandlových lupínků.
  4. Dáme smícháme mouku,  prášek do pečiva, sodu a sůl.
  5. Ve druhé míse smícháme vejce, kefír, šťávu i kůru z citrónu, med, olej a vanilkový extrakt.
  6. Smícháme obě směsi a nalijme těsto do formy.
  7. Na vrch rozložíme švestky řezem nahoru a na závěr povrch posypeme mandlovou posypkou.
  8. Dáme péct do trouby na 45 minut nebo dokud povrch nebude krásně zlatý a špejle po zapíchnutí nevyjde z těsta suchá bez zbytků syrového těsta.
  9. Upečený koláč necháme vystydnout na mřížce a pak ho vyjmeme z formy.

Švestkový koláč s mandlemizdroj : goodfood.com.au

2. Rychlá švestková buchta s drobenkou

Klasika která nikdy neomrzí. Je rychlá, snadná, výborná a levná buchta.

INGREDIENCE :

na těsto

  • 750 g švestek
  • 350 g polohrubé mouky
  • 100g cukr krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 ks vejce
  • 0,3 l mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • špetka soli

drobenka

  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 60 g máslo
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Připravíme si drobenku.
  3. Smícháme máslo, cukr a postupně přidáváme mouku.
  4. Všechny suroviny dobře smícháme a vytvoříme lité těsto.
  5. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech.
  6. Poklademe ho půlkami omytých švestek – řeznou plochou nahoru a posypeme drobenkou.
  7. Vložíme do trouby a pečeme asi 35 – 40 minut.

Rychlá švestková buchta s drobenkou

zdroj : germandeli.com

3. Švestkové buchty s mákem

Buchty nemusí být jen s tvarohem či mákem, zkuste použít ovoce, kterého je na podzim spousty – jablka, hrušky nebo právě švestky.

INGREDIENCE :

na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 45 g másla
  • 40 g oleje
  • 1 lžíci citronové kůry
  • špetku soli
  • 200 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • sádlo

na náplň

  • švestky
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek mléka
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíci medu
  • špetku mleté skořice
  • špetku citronové kůry

POSTUP :

  1. Mák na náplň povaříme v mléce za občasného míchání, až vznikne hustá hmota.
  2. Do ní vmícháme moučkový a vanilkový cukr, med, skořici a citronovou kůru.
  3. Dobře promícháme a necháme vychladnout.
  4. Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, přisypeme cukr, rozdrobené droždí, zalijeme teplým mlékem a necháme vzejít kvásek.
  5. Potom přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto, které necháme vykynout.
  6. Rozválíme na vále plát, rozkrájíme na čtverce, poklademe vypeckovanými švestkami, které naplníme makovou náplní.
  7. Buchty uzavřeme a pokládáme na sádlem vymazaný plech vedle sebe.
  8. Každou buchtu potřeme sádlem, aby se neslepily.
  9. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 35 až 40 minut.

Švestkové buchty s mákem

zdroj : www.snedeno.cz

Švestkové buchty a koláče můžeme zkusit připravit i z  křehkého a listového těsta. Také se k buchtám přidávají další oblíbené přísady jako je smetana, kakao.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *