Vyzkoušejte ty nejrozmanitější a nejjednodušší recepty na buchty se švestkami

Hledáte rychlé a chutné recepty na švestkové buchty?

Milujete sladké, ale zároveň si chcete dopřát i pár vitamínů? 

Vyzkoušejte naše jednoduché dezerty, po kterých se budete zaručeně oblizovat! 

Rychlé švestkové buchty

K tomuto receptu je zapotřebí vybrat dostatečně měkké švestky, aby se dobře jedly a zároveň dostatečně pevné, aby udržely svůj tvar. Upečeno budete mít za 15 minut!

Ingredience

Těsto:

  • 500 g mouky 
  • 1 špetka soli
  • 50 g cukru moučka
  • 7 g sušeného droždí
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 250 ml mléka
  • 8 švestek (zbavených pecek)

Poleva: 

  • 100 g cukru moučka
  • 50 g másla (rozpuštěného)

Postup

  • Mouku, sůl, cukr a droždí smíchejte v míse. Ke směsi přidejte máslo a mléko. 
  • Vše dobře promíchejte, aby se veškeré ingredience spojily a vytvořilo se tak těsto. Je-li to potřeba, přidejte o něco více mléka. 
  • Hotové těsto vyklopte na pomoučený vál a provádějte hnětení asi 10 minut, dokud nebude měkké a hladké. 
  • Těsto umístěte do, mírně naolejované misky a přikryjte potravinářskou folií. Těsto vykyne přibližně za 1,5–2 hodiny. 
  • Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený povrch a vyválejte jej do tvaru hada.
  • Následně jej nakrájejte na 16 stejných kusů. Snažte se, aby jednotlivé kousky měly stejnou velikost.
  • Z každého kousku vytvořte kuličku a dejte ji na plech, vyložený pečícím papírem. Mezi kuličkami nechte vždy 3cm mezeru, jelikož se pečením těsto mírně roztáhne do stran. 
  • Pomocí rukojeti válečku, nebo podobného nástroje tohoto tvaru, udělejte uprostřed každé kuličky prohlubeň a položte do ní polovinu švestky.
  • Plech přikryjte potravinářskou folií a nechte hodinu odstát. 
  • Předehřejte troubu na 200 °C a pečte 15 minut, dokud nezačnou buchtičky zlátnout a švestky nezměknou. 
  • Před tím, než dáte na buchtičky polevu, nechte je vychladnout. 
  • Poleva je jednoduchá. Smíchejte cukr s trochou vody a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte do ní máslo a zamíchejte. Touto polevou buchty přelijte. 
  • Vaše rychlé kynuté buchty se švestkami jsou hotovy. Nechte si chutnat!

Koláčky se švestkami uprostřed, přelité bílou polevou.
zdroj: greatbritishchefs.com

Buchtu nemusíte vyrábět pouze ze švestek. Vyzkoušejte také recept na hraběnčiny řezy z jablek

Výborný recept na švestkovou buchtu s tvarohem 

Chutná, jemná a nadýchaná buchta, posypaná výbornou drobenkou. Tomuto receptu jednoduše neodoláte!

Ingredience

Těsto:

  • 480 g mouky
  • 200 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička droždí
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 ks vanilkového pudinku 

Drobenka:

  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 5 polévkových lžic mouky
  • 50 másla (v pokojové teplotě)
  • rostlinný olej

Postup

  • Mouku nasypejte do mísy. Ve vedlejší misce smíchejte mléko s teplou vodou a směs přilijte k mouce. 
  • Následně přidejte zbylé ingredience (tvaroh ponechte stranou), vše promíchejte a uhněťte těsto. To by mělo být měkké, a ne příliš husté. 
  • Hotové těsto vložte do mísy, vymazané rostlinným olejem a zakryjte potravinovou folií. Nechte odpočívat, na teplém místě, 50–60 minut.
  • Zatímco těsto odpočívá, připravte si drobenku.
  • Cukr s moukou a máslem smíchejte a, pomocí rukou, vytvořte drobečky, které odložte chladit do lednice.  
  • Jakmile je těsto připraveno, položte jej na vál, potřený rostlinným olejem a rozdělte jej na 12 stejných kusů (1 ks by měl vážit přibližně 70–75 g). 
  • Ze švestek odstraňte pecky a každou švestku rozřízněte na 4 rovnoměrné kousky. 
  • Z každého kousku těsta vyválejte placku o průměru 12–13 cm a do jejího středu vložte kousek tvarohu a dvě poloviny švestky. Takto pokračujte u všech kusů těsta.
  • Okraje placky zvedněte směrem nahoru a horní části spojte dohromady. Vzniknou vám malé buchtičky. 
  • Buchtičky vložte do pekáče, vymazaného olejem a zakryjte čistou utěrkou. Nechte stát 10–15 minut.
  • Následně vše zasypte drobenkou, kterou máte připravenou v lednici. 
  • Pečte, v předehřáté troubě, na 180 °C, a to po dobu 30–35 minut. Po upečení vše vyndejte a překryjte potravinovou fólií. Nechte zakryté 10 minut.
  • Následně folii odstraňte, švestkové buchty s tvarohem nechte, na chladícím roštu, vychladnout a podávejte.

Kulatá švestkovo-drobenková buchta.
zdroj: en.edunclub.ru

Chutná vám drobenka? Připravte si další recepty na drobenkové koláče.

Maková buchta se švestkami

Tento recept je výjimečný tím, že obsahuje nejen výborné švestky, ale také slaďoučkou chuť marcipánu. 

Pusťte se do přípravy!

Ingredience

Těsto:

  • 500 g mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 250 ml mléka (vlažného)
  • 7 g droždí
  • 70–80 g cukru
  • 1 vejce
  • 80 g másla (změkčeného)
  • 3 kapky mandlového extraktu

Náplň z máku a marcipánu: 

  • 200 g mletého máku
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 100 g cukru
  • 2 velká vejce + 1 vaječný žloutek
  • 150–200 g marcipánu
  • 7 švestek (vypeckovaných a nakrájených na malé kousky)
  • 1 vejce (rozšlehané se špetkou soli a špetkou cukru)

Rumová poleva:

  • 150 g práškového cukru
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 2 polévkové lžíce rumu 
  • 1 kapka mandlového extraktu

Postup

Těsto: 

  • V míse smíchejte mouku se solí. 
  • Zahřejte mléko, aby bylo vlažné, přidejte cukr, droždí, vejce a mandlový extrakt. Vše promíchejte. 
  • Tuto směs přidejte do mouky a uhněťte těsto. 
  • Po kouscích přidejte máslo a hněťte dalších 5–7 minut. Můžete použít hnětací přístroj. 
  • Těsto by mělo být měkké, hladké a pružné. 
  • Těsto vytvarujte do tvaru koule, potřete trochou oleje a nechte kynout v, mírně naolejované, zakryté misce. Velikost těsta by se měla zdvojnásobit. 
  • Máte-li čas, můžete zakrytou misku, přes noc, uložit do lednice.

Náplň z máku a marcipánu: 

  • V misce smíchejte jemně mletý mák, skořici, rozpuštěné máslo, cukr a rum. 
  • Marcipán nakrájejte na kousíčky a přidejte vejce. Pomocí mixéru vyšlehejte do hladka. Pokud je marcipán příliš hustý, přidejte další žloutek. 
  • Jakmile těsto vykyne, vyválejte jej do velkého obdélníku a natřete na něj makovo-marcipánovou náplň. 
  • Celý povrch posypejte švestkami a stočte do ruličky. 
  • Zoubkovaným nožem nakrájejte roli na 12 kusů a vložte na připravený plech, vyložený pečícím papírem, nařezanou stranou dolů. 
  • Zakryjte a nechte odpočívat 35 minut. 
  • Nyní vložte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte 30–35 minut, dokud nejsou makovo-švestkové buchtičky hotovy. 

Švestková buchta s mákem a marcipánem, servírovaná na růžovém talířku.
zdroj: cinnamonandcoriander.com

Litá buchta se švestkami

Tento výborný pokrm je hotový za pouhou půlhodinu a chutná opravdu výtečně!

Dezert podávejte teplý a posypaný moučkovým cukrem.

Ingredience

  • 250 g mouky
  • 16 g čerstvého droždí
  • 100–150 ml mléka (vlažného)
  • 1 vejce
  • 30 g cukru
  • 35 g rozpuštěného másla
  • 1 špetka soli
  • 4–5 švestek (vypeckovaných a rozkrojených na polovinu nebo na čtvrtky)
  • 8 ks kostkového cukru

Postup

  • Mouku prosejte do misky a uprostřed ní udělejte jamku.
  • Smíchejte droždí se 2 lžícemi teplého mléka. Jakmile se droždí rozpustí, nalijte směs do jamky v mouce. Zakryjte otvor moukou a nechte stát 10–15 minut. 
  • Do mouky přidejte zbývající přísady (kromě švestek a kostkového cukru a vypracujte hladké těsto. 
  • Zakryjte misku a nechte těsto 1–2 hodiny odpočívat na teplém místě, dokud se jeho velikost nezdvojnásobí. 
  • Poté hněťte a nechte několik minut znovu odpočívat, aby se těsto uvolnilo.
  • Těsto rozdělte na 8 stejných kusů a z každého kusu vytvarujte kuličku. 
  • Každou kuličku vyválejte a doprostřed vložte kostku cukru a rozkrájené čtvrtky švestek. Následně těsto složte – vytvoříte tak malý balíček. 
  • Balíčky, se složenou částí směřující dolů, umístěte na plech, vyložený pečícím papírem a naposledy vše nechte odpočívat po dobu 30 minut. 
  • Předehřejte troubu na 180 °C a každou buchtu potřete rozpuštěným máslem. Pečte 25–30 minut, dokud povrch mírně nezhnědne. 
  • Hotový pokrm vyndejte z trouby a posypte moučkovým cukrem. Můžete ihned podávat.
  • Chcete-li pokrm ještě více ozvláštnit, přidejte posypku. Výborně totiž chutná švestková buchta s drobenkou. Návod na její přípravu najdete v jednom z receptů výše.

Těsto plněné švestkami, sypané moučkovým cukrem.
zdroj: food52.com

Vyzkoušejte také recept na litý perník, který je hotový, jedna dvě.

Hrnková buchta se švestkami

Už žádné vážení na kuchyňské váze! K přípravě tohoto pokrmu vám budou stačit pouze ingredience a jeden hrníček.

Ingredience

  • 2 šálky mouky
  • 2 čajové lžičky prášku na pečení
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ½ šálku cukru
  • 2 vejce
  • ½ šálku olivového oleje 
  • 1 šálek jogurtu (pokud se rozhodnete použít řecký jogurt, přidejte 1 polévkovou lžíci mléka nebo podmáslí pro zředění)
  • 8 malých švestek nebo 6 středně velkých

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Mouku, prášek do pečiva a sodu smíchejte ve velké míse. Přidejte také cukr. 
  • V samostatné misce smíchejte vyšlehaná vejce, olivový olej a jogurt. Pomocí metličky míchejte, dokud se ingredience nepropojí. 
  • Tuto směs nalijte do mísy se suchými ingrediencemi. 
  • Pomalu přimíchejte jogurtovou směs a zamíchejte. 
  • Do těsta vmíchejte švestky a nalijte jej do formy na muffiny. 
  • Pečte 18–20 minut. 
  • Hotové hrníčkové buchty se švestkami posypte cukrem a podávejte.

Švestkové muffiny podávané v papírovém košíčku.
zdroj: christinascucina.com

Neradi při vaření odvažujete? Šálky můžete použít také v dalších receptech na hrníčkové moučníky.


Nadýchaný švestkový koláč 

Tento koláč má perfektně vyváženou sladkou chuť a je zajímavý tím, že obsahuje nejen švestky, ale také mix malin, ostružin a borůvek. Jedná se tak o nejlepší dezert, který je možné připravovat v létě z domácích surovin.

Ingredience

Těsto: 

  • ½ šálku ledové vody
  • 1 čajová lžička jablečného octa
  • 1 a ¾ šálku + 2 polévkové lžíce mouky
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 12 polévkové lžíce nesoleného másla (velmi studeného a nakrájeného na kostky)

Náplň:

  • 6 vrchovatých šálků čerstvých bobulí (maliny, ostružiny, borůvky – volitelné)
  • 6 malých švestek (vypeckovaných a nakrájených na plátky)
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • ¾ šálku + 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • ¼ šálku tapioky
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička soli
  • ¼ šálku medu
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • ½ šálku kvalitního ovocného džemu 
  • 1 velké vejce

Postup

Těsto:

  • V misce smíchejte vodu a jablečný ocet. Vložte do lednice, dokud nebudete směs potřebovat. 
  • Ve velké míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, sůl a cukr. Přidejte kostky studeného másla a zamíchejte. 
  • Pomalu přidávejte studenou vodu s octem a míchejte, dokud nevznikne vlhké těsto. 
  • Těsto opatrně přendejte na lehce pomoučený vál, vytvořte z něj kouli a zabalte jej do potravinové fólie. Nechte odpočívat 1 hodinu. 
  • 10 minut předtím, než budete těsto válcovat, jej vytáhněte z ledničky. Pokud byste s ním pracovali dříve, mohlo by popraskat.
  • Těsto vyválejte do stran a umístěte ho do formy na pečení. Nalepte jej také po stranách formy a dno propíchejte vidličkou. 

Náplň: 

  • Ovoce omyjte a vložte do velké mísy, společně s nakrájenými švestkami. Promíchejte s polovinou šálku cukru a citronovou šťávou. 
  • Tuto směs dejte do cedníku a ten položte na mísu. Nechte stát 3 hodiny – začne se uvolňovat šťáva. Ovoce můžete občas jemně promíchat. 
  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Cedník s ovocem vyjměte a ovocnou šťávu, která vytekla, nalijte do pánve. Ovoce vysypte do misky a odložte ji stranou. 
  • Pomocí mlýnku rozdrťte tapioku na prášek. Do pánve s ovocnou šťávou vsypte tapioku, zbývající cukr, kukuřičný škrob, sůl, med a citronovou kůru. Intenzivně šlehejte, aby se všechny ingredience spojily. 
  • Pánev vložte na sporák a zapněte jej na střední teplotu.
  • Vařte, za stálého míchání, po dobu 5 minut, dokud směs nezačne houstnout. Následně sejměte z tepla a vmíchejte vanilku. 
  • Do pánve přidejte ovoce a jemně promíchejte. 
  • Těsto ve formě nakrájejte na tenké pásky a dno potřete džemem. 
  • Nalijte na těsto ovocnou směs a překryjte ji pásky ze stran – nejprve v jednom směru a poté v druhém tak, aby se překřížily a uzavřely koláč na povrchu. 
  • V malé misce rozšlehejte vejce s 1 lžící studené vody. Touto vaječnou směsí přetřete povrch koláče a posypte jej 2–3 lžícemi cukru. 
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut. Po této době snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 30–40 minut. 
  • Před podáváním nechte koláč úplně vychladnout na chladícím roštu – asi 4 až 6 hodin.

Nadýchaný koláč ze švestek ve skleněné zapékací míse.
zdroj: ofbatteranddough.com

Koláče nemusí být pouze sladké. Vyzkoušejte recept na slaný koláč se sýrem.

Zdravý hrnkový švestkový koláč s drobenkou z vloček

Tento lahodný zdravý pokrm je skvělý, pokud máte chuť na sladké, ale snažíte se žít zdravě. 

Recept je navíc veganský a neobsahuje mouku, ani rafinovaný cukr.

Ingredience

Krusta:

  • 1 a ⅓ šálku ovesných vloček
  • 6 polévkových lžic kokosového oleje
  • 4 polévkové lžíce vody
  • ⅓ šálku vlašských ořechů
  • 1 polévková lžíce skořice
  • ⅓ šálku datlí (předem namočených)

Náplň:

  • 1,5 šálku švestek (vypeckovaných, nakrájených)
  • 1 čajová lžička kokosového oleje

Postup

  • Datle namočte aspoň na 20–30 minut do vody. 
  • Omyjte švestky, vypeckujte je a nakrájejte. 
  • Na pánvi rozehřejte kokosový olej a švestky orestujte. Přikryjte víkem a vařte 5–10 minut do měkka. Následně vypněte a nechte vychladnout.
  • Nyní si vyrobte krustu. 
  • Rozdrťte ovesné vločky a vytvořte z nich mouku. Dejte ji do kuchyňského robota a přidejte také zbytek ingrediencí, včetně namočených datlí. Zpracujte, dokud nevznikne pevné těsto, které je drobivé, ale drží pohromadě. 
  • ¼ těsta odložte stranou. 
  • Připravte si plech na pečení, vyložený pečícím papírem. 
  • Vložte na plech krustu a na ni rozetřete švestkovou náplň. 
  • Poté z těsta, které jste si odložili bokem, vytvořte drobky a švestky jimi posypte.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C. Že je koláč hotový, poznáte, když barva drobenky dostane zlatohnědou barvu.  
  • Po upečení nechte mírně vychladnout a rozkrojte na 8 kusů. 
  • Váš drobenkový švestkový koláč, plný zdravých ingrediencí, je hotový.

Zdravý švestkový koláč s drobenkou z ovesných vloček.
zdroj: beautybites.org

Dostali jste chuť na vločky? Pak vyzkoušejte také další výborné recepty z ovesných vloček.

Francouzský švestkový koláč

Máte rádi mezinárodní kuchyni? 

Pak vyzkoušejte tento výborný francouzský recept, který je zdravý, díky vhodným ingrediencím a minimu cukru. 

Ingredience

Těsto:

  • 1 šálek bílé mouky 
  • 1 šálek špaldové mouky
  • ½ šálku bio másla (nakrájeného na malé kousky)
  • 3 polévkové lžíce organického třtinového cukru
  • 1 bio vejce
  • 2 polévkové lžíce filtrované vody

Krémová náplň:

  • 1 bio vejce 
  • ¼ šálku organického třtinového cukru
  • ¼ šálku organického másla (rozpuštěného)
  • ⅓ šálku mandlí (rozmixovaných v mlýnku)
  • ⅓ šálku mandlového másla

Ovocná náplň:

  • 450 g švestek (vypeckovaných, nakrájených)
  • 2 čajové lžičky organického třtinového cukru

Postup

  • Připravte si těsto tak, že rozšleháte mouku a cukr ve velké míse. Přidejte kostky studeného másla a promíchejte. 
  • V malé misce rozšlehejte vejce a přimíchejte vodu. Vše přidejte do směsi s moukou. 
  • Pomocí rukou promíchejte a vytvořte těsto. Vytvořte z něj kouli, zabalte jej do potravinové folie a nechte odpočinout 10 minut, ale ne víc než 30 minut – bylo by pak náročné jej vyválet.
  • Omyjte švestky, rozkrojte je na polovinu a vyjměte z nich pecky. Následně rozřízněte švestky na čtvrtiny. Švestky vložte do misky a posypejte je 1–2 lžícemi cukru. Promíchejte.
  • Vyjměte těsto z ledničky a, na pomoučeném vále, jej vyválejte směrem od středu ven. 
  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Vyválené těsto složte na polovinu a poté znovu na polovinu. Jemně jej zvedněte a vložte do formy na koláče. 
  • Těsto opatrně zatlačte na dno formy a po jejích stranách. 
  • Vidličkou dno těsta propíchněte a vložte do trouby. Pečte 10 minut. 
  • V mlýnku rozdrťte mandle. 
  • V misce smíchejte všechny ingredience do krémové náplně a smíchejte s mandlemi. 
  • Těsto vyjměte z trouby a nalijte na něj směs vajec a mandlí. Přidejte vrstvu švestek a posypte cukrem. 
  • Pečte dalších 35–45 minut, dokud nebude kůrka po stranách zlatohnědá. 
  • Podávat můžete teplé nebo studené. Pokrm můžete doplnit také porcí vanilkové zmrzliny v bio kvalitě.

Francouzský koláč se švestkami, servírovaný v bílé zapékací míse.
zdroj: flexitariannutrition.com

Připravte si domácí zmrzlinu podle vlastní chuti.

Hrnkový švestkový koláč s drobenkou 

Výborná křupavá drobenka a k tomu lahodné švestky? 

To dělá tento recept skutečně neodolatelným. Pusťte se do něj!

Ingredience

Náplň:

  • 6 šálků švestek (vypeckovaných a rozkrojených na čtvrtky)
  • ½ šálku cukru krystal
  • ¼ šálku tapioky
  • ¼ čajové lžičky mleté skořice
  • ¼ čajové lžičky mletého kardamomu
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Poleva:

  • ¾ šálku cukru krystal
  • ¾ šálku mouky 
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • 5 polévkových lžic másla (nakrájeného na kostičky)

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Připravte si těsto podle toho, jak jste zvyklí. Inspirovat se můžete některým z návodů u výše zmíněných receptů.
  • Do formy na koláč těsto rozprostřete (nezapomeňte jej rozprostřít i po stranách) a jeho dno propíchněte vidličkou. 
  • Nyní si připravte náplň. 
  • Ve velké míse smíchejte švestky, cukr, tapioku, skořici, kardamom a citronovou šťávu. Vše nalijte do připravené formy s těstem a vložte do ledničky. 
  • Ve střední misce smíchejte cukr, mouku, skořici a máslo. Vše, pomocí rukou, promíchejte, dokud nedostanete drobivou směs. Tou následně posypte ovocnou směs, kterou už máte v lednici. Znovu vše vložte do lednice, a to na 10 minut. 
  • Po této době vložte do trouby a pečte 15 minut. 
  • Následně snižte teplotu na 180 °C a pečte 40–50 minut. 
  • Před podáváním nechte drobenkový koláč se švestkami vychladnout na chladícím roštu. Náplň uvnitř tak nebude až příliš tekutá.
  • Nakrájejte a nechte si chutnat.

Hrníčkový švestkový koláč s drobenkou vedle čerstvých švestek.
zdroj: the-farmersdaughter.com

K těmto buchtám a koláčům se hodí nadýchaná káva. Připravit si ji můžete třeba v jednom z kávovarů na kapsle z naší recenze. Zaujal by vás nějaký?

Proč jíst švestky

Švestky mají několik zdravotních výhod. Proč je tedy do svého jídelníčku nezahrnout, třeba právě v podobě sladkého dezertu.

O jaké výhody se jedná?

  • Obsahují mnoho živin. Konkrétně vitamín A, vitamín C, vitamín K, draslík, měď a mangan.
  • Jsou bohaté na antioxidanty.
  • Zmírňují zácpu.
  • Pomáhají snižovat krevní cukr.
  • Pomáhají posilovat zdraví kostí. 
  • Mají pozitivní účinky na zdraví srdce.
  • Pomáhají při hubnutí, jelikož zasytí a mají minimum kalorií.

Užijte si jednoduchou přípravu skvělých receptů na švestkové buchty a nechte si chutnat!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X