Recepty knedlíky ze švestek: 3x jinak, ale vždy lahodně

V sezóně čerstvých švestek se bez nich nelze obejít.

Je jich mnoho druhů – podle zvoleného typu těsta.

Ty nejprověřenější recepty se dědily od babiček. O čem že je řeč?

Ano, uhodli jste – o švestkových knedlících. Tři nejlepší recepty se dozvíte právě zde!

Švestkové bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky mají své příznivce napříč republikou i generacemi. Patříte-li mezi ně a uctíváte-li obě varianty, tedy slanou i sladkou, nejspíše dáte přednost tomuto receptu.

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • 1  vejce
  • 1  žloutek
  • 120 g hrubé krupice

POSTUP

  1. Brambory uvařte a počkejte, až ochladnou.
  2. Suché je oloupejte a nastrouhejte. U sladkých knedlíků raději najemno.
  3. Nyní včechny ingredience smíchejte a uhněte těsto.
  4. Vyválejte 3 válečky, odkrajujte plátky, do nich vložte švestičky.
  5. Vařte pomalu asi 20 minut.

Švestkové knedlíky z krupicové kaše

Krupicové kaše není s malými dětmi nikdy dost, sám mám pro ni dodnes slabost. Výbornou obměnou kaše jsou knedlíky z krupicového těsta. Jak na to?

INGREDIENCE

  • 3/4 l mléka
  • 200 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • 500 g hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru moučka
  • špetka soli

POSTUP

  1. Uvaříme krupicovou kaši a necháme vystydnout.
  2. Smícháme kaši se zbytkem ingrediencí, výsledkem by mělo být nelepivé těsto.
  3. Utvoříme válečky, odkrájíme  plátky, do každého zabalíme švestku (nebo jen půlku, pokud chceme knedíčky malinké).
  4. Vaříme 5 minut
  5. Na talíři můžeme přelít máslem a posypat skořicí.

Knedlíky z krupicové kaše servírované se zmrzlinou a lístkem máty.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Tvaroh je cenný vysokým obsahem bílkovin a lehkou stravitelností.

INGREDIENCE

  • 1 měkký tvaroh
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

POSTUP

  1. Tvaroh, mouku, vejce i sůl umícháme ve vláčné těsto.
  2. Z těsta vytvoříme 3 až 4 válce.
  3. Z nich odkrajujeme plátky, na které klademe odpeckované švestky a které pečlivě zabalíme.
  4. Vaříme 8-10 minut.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta se rozplývají na jazyku

Nechce se vám těsto na knedlíky hnětat ručně? K jeho snadnému vypracování poslouží elektrický hnětač. Více o elektrických šlehačích a hnětačích v naší recenzi.

Tip na servírování: Kromě posypu mákem, tvarohem nebo opraženou strouhankou zkuste talíř se švestkovými knedlíky dozdobit snítkou máty, lístečky řebříčku či jinou jedlou květinou.

Jste na sladké a zároveň knedlíkový typ? V tom případě vám doporučujeme naše další recepty na ovocné knedlíky.

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.