V sezóně čerstvých švestek se bez nich nelze obejít.
Je jich mnoho druhů – podle zvoleného typu těsta.
Ty nejprověřenější recepty se dědily od babiček. O čem že je řeč?
Ano, uhodli jste – o švestkových knedlících. Pět nejlepších receptů se dozvíte právě zde!
Švestkové bramborové knedlíky
Bramborové knedlíky mají své příznivce napříč republikou i generacemi. Pokud patříte mezi ně a máte rádi sladké i slané varianty, je tento recept právě pro vás. Švestkové knedlíky z bramborového těsta jsou prostě klasika.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- sůl
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 120 g hrubé krupice
POSTUP
- Brambory uvařte a počkejte, až zchladnou.
- Suché je oloupejte a nastrouhejte na jemno
- Přidejte ostatní ingredience, promíchejte a vytvořte těsto
- Vyválejte 3 válečky, odkrajujte plátky, do nich vložíte švestičky.
- Vařte ve vroucí vodě, pomalu, asi 20 minut.

Švestkové knedlíky z krupicové kaše
Krupicovou kaši děti prostě milují. I dospělí pro ni často mají slabost a rádi si zavzpomínají na bezstarostné dětství. A co takhle připravit z ní sladké knedlíky?
INGREDIENCE
- 3/4 l mléka
- 200 g dětské krupičky
- 1 vejce
- 500 g hrubé mouky
- 2 lžíce cukru moučka
- špetka soli
POSTUP
- Uvařte krupicovou kaši a nechte vystydnout.
- Smíchejte kaši se zbytkem ingrediencí, výsledkem by mělo být nelepivé těsto.
- Utvořte válečky, odkrajujte plátky, do každého zabalte švestku (pokud chceme knedlíčky menší dáme jen půlku švestky).
- Vařte ve vroucí vodě 5 minut
- Na talíři můžete knedlíky přelít máslem a posypat skořicí.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Tyto domácí švestkové knedlíky jsou díky tvarohu lehce stravitelné a plné cenných bílkovin.
INGREDIENCE
- 1 měkký tvaroh
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
POSTUP
- Tvaroh, mouku, vejce i sůl umíchejte ve vláčné těsto.
- Z těsta vytvořte 3 až 4 válce.
- Z nich odkrajujte plátky, na každý položte švestku a pečlivě zabalte
- Vařte 8-10 minut.

TIP: Pokud vás zaujala právě tato varianta sladkých knedlíků, podívejte se na další recepty na knedlíky z tvarohové těsta.
Objevte podobné tipy
Kynuté knedlíky ze švestek s mákem
Hledáte recept na ty nejlepší švestkové knedlíky? Tady je! Kynuté těsto sice zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to.
INGREDIENCE
- 500 g polohrubé mouky
- 1 balíček droždí
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- švestky
- mletý mák
- 250 g másla
- cukr moučka
POSTUP
- Mouku prosejte do mísy, udělejte do ní důlek a do něj rozdrobte droždí, zasypte cukrem a zalijte třemi lžícemi vlažného mléka
- Nechte vzejít kvásek
- Poté přilijte zbytek mléka, přidejte vejce a sůl a promíchejte v hladké těsto
- Nechte ho na teplém místě přibližně hodinu vykynout
- Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném povrchu v silnější plát
- Z něj vykrajujte kolečka
- Do každého zabalte švestku a vytvořte knedlíček
- Knedlíčky vařte ve vroucí osolené vodě dokud nevyplavou na hladinu
- V malém hrnci nechte rozpustit máslo
- Hotové knedlíky posypte mákem smíchaným s cukrem a přelijte máslem

Nechce se vám těsto na knedlíky hnětat ručně? K jeho snadnému vypracování poslouží elektrický hnětač. Více o elektrických šlehačích a hnětačích v naší recenzi.
Švestkováky ze spařeného těsta
Jednodušší varianta páleného těsta. Připravte si snadné a rychlé, nekynuté švestkové knedlíky.
INGRADIENCE
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžíce másla
- špetka soli
- švestky
POSTUP
- V hrnci ohřejte mléko a nechte v něm rozpustit lžíci másla
- Mouku smíchejte se solí a zalijte horkým mlékem
- Promíchejte a zakryjte poklicí, nechte deset minut spařit
- Poté vypracujte v hladké těsto
- Vytvořte válečky a z těch odkrajujte plátky
- Do každého plátku zabalte švestku a krouživými pohyby v ruce vytvořte knedlíček
- Knedlíčky vařte ve vroucí osolené vodě dokud sami nevyplavou na hladinu

Tipy na servírování
- Knedlíky posypte strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem
- Další tradiční variantou je makovo-cukrový posyp
- Skvělou obměnou může být opražená strouhanka s cukrem a plátky mandlí
- Pokud hledáte něco opravdu luxusního připravte si sladkou omáčku – ohřejte smetanu, přidejte do ní cukr dle chuti a vanilku
- Na talíři můžete knedlíky ozdobit snítkou máty, lístky meduňky nebo řebříčku
- Naprosté dokonalosti dosáhnete jedlými květy.
Jste na sladké a zároveň knedlíkový typ? V tom případě vám doporučujeme naše další recepty na ovocné knedlíky.