Lehké, nízkokalorické, ale hlavně výborné! Přesně takové jsou tyto recepty z Cottage.
Vyzkoušejte ho jak ve slané nebo i ve sladké variantě a uvidíte, že vás finální chuť pokrmů ani jednou nezklame.
Jaký bude váš první?
Křupavý sendvič s pomazánkou z Cottage
Tato směs sýru, zakysané smetany, česneku a čerstvých bylinek tvoří neodolatelnou pomazánku.
Co budeme potřebovat
- 500 g sýru Cottage
- 160 g zakysané smetany
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžička jemně nasekaného česneku
- 1 lžíce jemně nasekané šalotky
- 1 lžíce jemně nasekané zelené cibulky nebo pažitky
- 1 lžíce jemně nasekané petrželky a další na ozdobu
- 6 plátků kváskového chleba nebo celozrnného chleba
Postup
- Smíchejte Cottage a zakysanou smetanu ve střední misce a dobře promíchejte.
- Přidejte zbývající ingredience. Důkladně promícháme a dochutíme kořením.
- Před podáváním přikryjte a dobře vychlaďte.
- Chléb opečte a nechte 1 minutu vychladnout, pak sýrovou směs rychle promíchejte a natřete na chléb.
- Pokud chcete, ozdobte pažitkou nebo cibulkou.
Přečtěte si více o tomto lahodné sýru v našem článku a zjistěte, jak se vyrábí, jaký je jeho původ a do jakých dalších receptů ho můžete použít!

Rajčata plněná sýrem Cottage
Lehká a zdravá svačinka, která bude chutnat každému.
Co budeme potřebovat
- 2 velká rajčata
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 1 lžička bílého vinného octa (nejlépe bylinkový)
- 160 g Cottage
- 60 g nastrouhané a okapané okurky
- 1 lžíce nasekané pažitky
Postup
- Ořízněte vrchní část rajčete a odstraňte jádro.
- Odeberte 1/2 dužiny a vytvořte „misku“.
- Vnitřek rajčatové skořápky ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Smíchejte olivový olej a ocet. Skombinujte ho s tvarohem, okurkami, odebranou dužinou z rajčat a
- jednu polévkovou lžíci pažitky.
- Dochuťte podle chuti solí a čerstvě mletým pepřem.
- Sýrovou směs naplňte do skořápek z rajčat a podávejte.

Špagety alfredo se sýrem
Připravte si za 15 minut nízkokalorickou, hladkou a krémovou omáčku na těstoviny pouze s použitím sýru Cottage, mléka, česneku a trochy kukuřičné mouky.
Co budeme potřebovat
- 100 g tvarohu
- 250 ml polotučného mléka
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 1 lžička sušeného česneku
- 150 g celozrnných špaget
- 25 g parmazánu (jemně nastrouhaného)
- ½ lžičky černého pepře
- malý svazek petrželky (nasekané nahrubo)
Postup
- Cottage, mléko, kukuřičnou mouku, česnek a trochu koření dejte do mixéru nebo kuchyňského robotu a šlehejte, dokud směs nebude úplně hladká.
- Nalijte na pánev a přiveďte k mírnému varu. Redukujte do konzistence smetany.
- Špagety uvařte ve velké pánvi v lehce osolené vroucí vodě podle návodu na obalu, dobře sceďte, část vody z vaření si odložte stranou a poté vmíchejte do omáčky na pánvi s parmazánem a černým pepřem.
- Dobře promíchejte a přidejte trochu odložené vody z těstovin, pokud je omáčka trochu lepkavá.
- Rozdělte na talíře a dochuťte petrželkou.
Další italská pochoutka, kde můžete Cottage použít jsou tyto recepty na lasagne!

Objevte podobné tipy
Cheesecake ze sýru Cottage
Překvapte zdravým koláčem se sýrem a řeckým jogurtem. Má mnohem vyšší obsah bílkovin než klasický cheesecake, ale rozdílu si nevšimnete.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 140 g grahamových sušenek
- 50 g moučkového cukru
- 85 g rozpuštěného másla
- ½ lžičky mleté skořice
Na koláč
- 500 g Cottage
- 200 g řeckého jogurtu
- 2 velká vejce
- 75 ml javorového sirupu
- 2 lžičky mouky
- ½ lusku vanilky
Na džem
- 150 g černého rybízu
- 100 g krystalového cukru
- 50 ml vody
Postup
- Vyložte dno formy pečicím papírem a stěny vymažte.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na krustu ve velké míse smíchejte všechny ingredience dohromady.
- Krustu jemně vtlačte do vyložené formy.
- V kuchyňském robotu nebo mixéru na nízkou rychlost rozmixujte Cottage a řecký jogurt dohromady, dokud směs nebude hladká.
- Poté přidáme vejce, javorový sirup a mouku. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a vmíchejte do náplně do cheesecaku.
- Nalijte vše do formy na připravenou krustu.
- Pečte v troubě asi 1 hodinu, dokud cheesecake neztuhne.
- Mezitím si ve středním hrnci smícháme vše dohromady na marmeládu.
- Přiveďte směs k varu a poté snižte teplotu na středně nízkou.
- Vařte 10 minut za častého míchání.
- Před naléváním džemu na cheesecake s Cottage sýrem nechte vychladnout.
Aby vaše náplň do tohoto recepty z Cottage byla opravdu nadýchaná potřebujete kvalitní mixér. Podívejte se na naši recenzi ručních mixérů a pořiďte si ten správný.

Skořicové rolky ze sýrového těsta
Skořicová buchta z Cottage a se sušenkovou texturou se snadno připraví v kuchyňském robotu. Nakonec je glazovaná a doplněná příchutí javoru a vanilky, které zvýrazní skořici a ořechy.
Co budeme potřebovat
- 160 g Cottage
- 80 g bílého jogurtu
- 60 g cukru
- 60 g másla (rozpuštěného)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 500 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
Na náplň
- 2 lžíce másla (rozpuštěného)
- 120 g nasekaných pekanových ořechů
- 80 g hnědého cukru
- 2 lžičky mleté skořice
Na glazuru
- 80 g moučkového cukru
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- V kuchyňském robotu smíchejte prvních 5 ingrediencí na těsto a zpracujeme do hladka.
- Přidejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a míchejte, dokud směs nevytvoří měkké těsto.
- Přeneste na lehce pomoučněnou plochu a hněťte 4 – 5 krát.
- Vyválejte obdélník a potřete ho máslem.
- Smíchejte pekanové ořechy, hnědý cukr a skořici a posypte těsto.
- Těsto srolujte a nakrájejte ho na 12 plátků.
- Umístěte rolky řeznou stranou dolů do vymazaného kulatého pekáče.
- Pečte dozlatova, 20-25 minut.
- Smíchejte přísady na glazuru a pokapejte rolky. Podávejte teplé.

Proč jíst Cottage?
Probiotika
Cottage je fermentovaná potravina, proto obvykle obsahuje probiotika.
Pokud si nejste jisti, zda značka, kterou máte rádi, obsahuje tyto prospěšné bakterie, hledejte na štítku slovo „kultivovaný“. Ještě lepší je najít značku, která obsahuje sousloví „kultivováno po pasterizaci“ – to znamená, že živé kultury nebyly během procesu pasterizace zahřáté (a tedy zničeny).
Protein
Cottage má vysoký obsah bílkovin a řecký jogurt převyšuje o vlásek: Jeden šálek (230 g) nízkotučného Cottage obsahuje asi 24 gramů bílkovin, zatímco šálek nízkotučného řeckého jogurtu obsahuje asi 20 gramů bílkovin.
Stojí za zmínku, že Cottage obsahuje sodík, takže hledejte značky bez přidané soli nebo s nízkým obsahem sodíku.
Tuk
Cottage se prodává ve variantách plnotučných (čtyři procenta), se sníženým obsahem tuku (dvě procenta), nízkotučných (jedno procento) a bez tuku. Všimněte si, že dokonce i plnotučný typ má méně jak 5 gramů tuku na porci cca 120 g, takže má mnohem nižší obsah tuku než většina ostatních sýrů.