Italský sýr Mascarpone nepostradatelný v studené i teplé kuchyni
Jedná se o čerstvý měkký sýr, který se vyrábí zásadně ze smetany kravského nebo i buvolího mléka. Sebraná smetana z mléka se zahřívá na 80 – 90 °C a následně se okyselí, podle starých receptů nejlépe bílým vínem. Vysráží se sýřenina, která se po odkapání prodává ve vaničkách nebo se přímo na pultech sýrařů odkrajuje z velké homole.
Mascarpone bílé až slámově žluté barvy má plně smetanově hedvábnou, příjemně mírně nakyslou chuť.
Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g
Druh sýru |
Kalorie | Tuk | Bílkoviny | |
Gorgonzola | 1344 kJ | 27 g | 20 g | |
Camembert | 1213 kJ | 24 g | 18 g | |
Mascarpone | 1463 kJ | 36 g | 6 g | |
Balkánský sýr |
976 kJ | 20 g | 11 g | |
Mozarella |
947 kJ | 17 g | 18 g | |
Cottage |
497 kJ | 7 g | 11 g |
Jak lze vyrobit domácí Mascarpone ?
K výrobě vlastníhodomácího Mascarpone použijeme :
- 1 litr smetany ke šlehání (nepasterizované)
- 1 lžíci bílého vinného octa nebo citronového
Jak ho připravuje ?
- ve vodní lázni v míse ohříváme smetanu na 87 °C
- přidáváme vinný ocet
- necháme vysrážet, sejmeme z plamene
- zakryjeme poklicí a necháme 10 minut odstát
- mascarpone přecedíme
- mascarpone chladíme v lednici 24 hodin
- skladujeme v lednici a spotřebujeme do 3 dnů
Kde v kuchyni můžeme mascarpone použít ?
Mascarpone se skvěle snoubí s čerstvým ovocem, čokoládou a nejrůznějšími likéry. Jeho jemná chuť a vůně ho předurčuje k používání do různých krémů a jemných pomazánek místo másla nebo běžného tvarohu. U nás se jeho používání rozšířilo s oblibou italského moučníku tiramisu.
