Sýr mascarpone

Italský sýr Mascarpone nepostradatelný v studené i teplé kuchyni

Jedná se o čerstvý měkký sýr, který  se  vyrábí zásadně ze smetany  kravského nebo i buvolího mléka. Sebraná smetana z mléka se zahřívá na 80 – 90 °C a následně se okyselí, podle starých receptů nejlépe bílým vínem. Vysráží se sýřenina, která se po odkapání prodává ve vaničkách nebo se přímo na pultech sýrařů odkrajuje z velké homole.

Mascarpone bílé až slámově žluté barvy má plně smetanově hedvábnou, příjemně mírně nakyslou chuť.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g

Druh sýru
Kalorie Tuk Bílkoviny
Gorgonzola 1344 kJ 27 g 20 g
Camembert 1213 kJ 24 g 18 g
Mascarpone 1463 kJ 36 g 6 g
Balkánský sýr
976 kJ 20 g 11 g
Mozarella
947 kJ 17 g 18 g
Cottage
497 kJ 7 g 11 g

Jak lze vyrobit domácí Mascarpone ?

K výrobě vlastníhodomácího Mascarpone použijeme :

  • 1 litr smetany ke šlehání (nepasterizované)
  • 1 lžíci bílého vinného octa nebo citronového

Jak ho připravuje ?

  • ve vodní lázni v míse ohříváme smetanu na 87 °C
  • přidáváme vinný ocet
  • necháme vysrážet, sejmeme z plamene
  • zakryjeme poklicí a necháme 10 minut odstát
  • mascarpone přecedíme
  • mascarpone chladíme v lednici 24 hodin
  • skladujeme v lednici a spotřebujeme do 3 dnů

Kde v kuchyni můžeme mascarpone použít ?

Mascarpone se skvěle snoubí s čerstvým ovocem, čokoládou a nejrůznějšími likéry. Jeho jemná chuť a vůně ho předurčuje k používání do různých krémů a jemných pomazánek místo másla nebo běžného tvarohu. U nás se jeho používání rozšířilo s oblibou italského moučníku tiramisu.

 

Mascarpone
zdroj : biggerbolderbaking.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00