Zápach důkladně uleželých syrečků vás děsí? S našimi recepty na syrečkové pomazánky nemusí – jsou totiž překvapivě jemné.
Syrečky patří mezi potraviny s jasným názorem: buď je milujete, nebo nesnášíte!
První skupina má ovšem výhodu, protože syrečky pro svůj vysoký podíl bílkovin a málo tuku zabírají ideální místo v racionální výživě. Každý sportovec by tak měl zvážit zařazení této výživné dobroty do svého jídelníčku.
Syrečková pomazánka s majonézou
Tato varianta je ideální pro milovníky krémovějších pomazánek – chcete-li hmotu tužší, vyměňte majonézu za máslo!
Ingredience
- 200 g sýru syrečkového typu – Olomoucké tvarůžky, Romadur, Limburger atd.
- 200 g tvarohového sýru typu žervé
- 1-2 lžíce majonézy
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
Postup
- Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne jemná pomazánka.
- V uzavřené nádobě skladujeme v lednici. Vydržet by měla několik dní – ale ujišťujeme vás, že tak dlouho si ji šetřit nebudete!

Syrečková pomazánka s hořčicí
Vyzkoušejte i tento snadný recept na syrečkovou pomazánku ze surovin, které určitě najdete v lednici.
Ingredience
- 200 g sýru syrečkového typu
- 200 g libovolného měkkého sýru
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžíce hořčice – plnotučné či kremžské, nebo po jedné lžíci od obou
- pepř a sůl dle chuti
- bylinky na ozdobu (petržel, pažitka)
Postup
- Syrečky, sýr a máslo důkladně rozmačkáme vidličkou, případně uhněteme v robotu.
- Přidáme najemno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience a důkladně promícháme.
- Rovnou mažeme na pečivo!

Limburská sýrová pomazánka
Tento recept je variací na tradiční německou pivní pomazánku Obatzda, kde tvarůžky nahradily sýr hermelínového typu.
Ingredience
- 200 g sýru Limburger (možno použít i Romadur)
- 200 g taveného sýra (Maratonec, Veselá kráva a podobné)
- 40 g másla
- 2 a půl lžičky sladké papriky (nejlépe maďarské)
- 2 lžičky mletého kmínu
- sůl a pepř dle chuti
- 80 ml pivního speciálu (například tmavé či pšeničné pivo)
- 40 g cibule
- malý svazek pažitky
Postup
- Sýry a máslo vyjmeme z lednice, nakrájíme na malé kousky a necháme odležet při pokojové teplotě.
- Poté je přendáme do misky a přidáme papriku, kmín, pepř, sůl, pivo (začneme dvěma lžícemi) a s pomocí vidličky důkladně propojíme a prohněteme.
- Zbylé pivo postupně přidáváme, dokud nedosáhneme konzistence dle svých představ.
- Misku zakryjeme potravinovou fólií a necháme v lednici tři hodiny tuhnout.
- Misku z lednice vytáhneme těsně před podáváním. Nakrájíme cibuli na jemno a v sítu ji propláchneme pod vodou a osušíme utěrkou.
- Pažitku nasekáme najemno, 2 čajové lžičky vmícháme spolu s cibulí do hotové pomazánky, zbytek použijeme na posypání.

Nízkotučná vařená pomazánka
Tato lahodná syrečková pomazánka připomíná tavený sýr a je tak skvělá třeba na svačinu s sebou.
Ingredience
- 200 g sýra Harzer nebo podobného
- 150 ml mléka
- 350 g nízkotučného tvarohu
- ½ lžičky soli
- mleté chilli
- pepř
- sušený česnek Česnekový prášek
- kmín
- rozmarýn
- muškátový oříšek
Postup
- Sýr nakrájíme na co nejmenší kousky a za stálého míchání necháme na středním plameni rozpustit v mléce.
- Přidáme sůl a ostatní koření
- Když se sýr úplně rozpustí, přidáme do hrnce nízkotučný tvaroh a promícháme.
- Krátce prohřejeme a hotovou směs nalijeme do vhodné nádoby. Hmota je za horka ještě docela tekutá, ale po vychladnutí zhoustne a stane se hodně krémovou.
- Sýrovou pomazánku uchovávejte v lednici a podávejte s čerstvým pečivem.

Objevte podobné tipy
Syrečkový tataráček
Ingredience
- 200 g syrečků
- 1 šálek zakysané smetany
- 1 šálek crème fraîche
- 2 stonky jarní cibulky
- 1 svazek pažitky
- 1 lžička hořčice
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- mletá paprika
- sůl a pepř
Postup
- Sýr nakrájíme na malé kostičky, jarní cibulku a pažitku na tenké kroužky.
- Smícháme ho se zakysanou smetanou, crème fraîche a hořčicí,
- Přidáme stroužek prolisovaného česneku.
- Dochutíme citronovou šťávou, paprikou, solí a pepřem, důkladně promíchámea necháme pár hodin uležet v lednici.
- Před podáváním znovu okořeníme podle chuti.

Co způsobuje zápach u sýrů typu syreček?
Romadur, tvarůžky nebo Limburger – charakteristický odér těchto mléčných produktů způsobuje bakterie Brevibacterium linens, která na povrchu těchto sýrů vytváří mazovou vrstvu, která je zdrojem typického štiplavého zápachu.
Pokud bychom tedy z těchto sýrů odřízli kůrku, zápachu ho zbavíme!
To by byla ale pekelná škoda, protože právě aroma propůjčuje tvarůžkům nezaměnitelné kouzlo.
Pro co nejlepší zážitek z konzumace tvarůžkových produktů je nedoporučujeme jíst ihned po koupi, ale pěkně uleželé. Pokud však nechceme, abychom je cítili všude po bytě, uskladníme je v dobře uzavřené sklenici.
Tvarůžky jsou skvělé také k nakládání! Zkuste náš recept na Nakládané olomoucké tvarůžky či jiné sýry.
A jaká že je nejlepší pomazánka ze syrečků?
Bez okolků prozradíme, že základ všech receptů je stejný: k sýru tvarůžkového typu přidáme pro zjemnění jiný mléčný produkt – krémový sýr, tavený sýr, tvaroh, žervé, lučinu, máslo, majonézu, dokonce i mascarpone! Někdo si vystačí jen s přidáním trochy mléka, aby dosáhl požadované konzistence.
Náš tip: někdy vás na nejlepší kombinaci přivede to, co zrovna máte v lednici, proto není nutné se pevně držet receptů a každý má možnost si najít tu svou nejoblíbenější variaci.
Dále nesmí chybět najemno nakrájená cibulka (případně sušená) a z koření se výborně hodí kmín, ať už mletý, či celý na ozdobu. Dalším ingrediencím se meze nekladou – hodí se mletá i čerstvá paprika různých druhů, sladká i pikantní, dále okurky, ředkvičky, pažitka či jiné čerstvé bylinky.
Jedině pomazánka z Olomouckých syrečků? Ne nutně!
Olomoucké syrečky, alias tvarůžky z Loštic, jak vám lépe upřesní Wikipedie, mají v Čechách dlouhou tradici a jsme na ně právem hrdí.
Na výrobu typicky zapáchajících sýrů však výhradní patent nemáme, a tak jejich alternativy najdeme i v jiných kuchyních, a to především u našich německy hovořících sousedů či v zemích s tradičně sýrařským zaměřením, jako například v Belgii, kde zároveň mocně holdují pivu. Pivo a tvarůžky tvoří idylické kombo, a pokud jde o pomazánky, máme pro vás i jednu, která v sobě pivo rovnou obsahuje!
Nejznámější zahraniční alternativou k našim olomouckým tvarůžkům je německý Limburger. V českých obchodech také hojně narazíme na produkty Harzer Käse nebo původem belgický Romadur.
U syrečků platí, že spíše než značka tu nejlepší chuť připraví správné uležení.
Věříme, že každá pomazánka ze syrečků sklidí úspěch a pokud tohoto typu sýra nemáte stále dost, nechte se inspirovat dalšími recepty a připravte si tvargle z Hané na mnoho způsobů!
Přejeme dobrou chuť a za všech okolností řádně dotažené víčko sklenice se syrečky!