Nejlepší recepty na pomazánky ze syrečků na jednom místě. Jakou z nich vyzkoušíte jako první?

Zápach důkladně uleželých syrečků vás děsí? S našimi recepty na syrečkové pomazánky nemusí – jsou totiž překvapivě jemné. 

Syrečky patří mezi potraviny s jasným názorem: buď je milujete, nebo nesnášíte! 

První skupina má ovšem výhodu, protože syrečky pro svůj vysoký podíl bílkovin a málo tuku zabírají ideální místo v racionální výživě. Každý sportovec by tak měl zvážit zařazení této výživné dobroty do svého jídelníčku.

Syrečková pomazánka s majonézou

Tato varianta je ideální pro milovníky krémovějších pomazánek – chcete-li hmotu tužší, vyměňte majonézu za máslo!

Ingredience

  • 200 g sýru syrečkového typu – Olomoucké tvarůžky, Romadur, Limburger atd.
  • 200 g tvarohového sýru typu žervé
  • 1-2 lžíce majonézy
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule

Postup

  • Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne jemná pomazánka. 
  • V uzavřené nádobě skladujeme v lednici. Vydržet by měla několik dní – ale ujišťujeme vás, že tak dlouho si ji šetřit nebudete!
Tvarůžková pomazánka na bagetce
Zdroj: Pixabay.com

Syrečková pomazánka s hořčicí

Vyzkoušejte i tento snadný recept na syrečkovou pomazánku ze surovin, které určitě najdete v lednici.

Ingredience

  • 200 g sýru syrečkového typu 
  • 200 g libovolného měkkého sýru
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce hořčice – plnotučné či kremžské, nebo po jedné lžíci od obou
  • pepř a sůl dle chuti
  • bylinky na ozdobu (petržel, pažitka)

Postup

  • Syrečky, sýr a máslo důkladně rozmačkáme vidličkou, případně uhněteme v robotu. 
  • Přidáme najemno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience a důkladně promícháme. 
  • Rovnou mažeme na pečivo!
Chutná syrečková pomazánka s hořčicí z jednoduchých surovin.
Zdroj: Pixabay.com

Limburská sýrová pomazánka

Tento recept je variací na tradiční německou pivní pomazánku Obatzda, kde tvarůžky nahradily sýr hermelínového typu.  

Ingredience

  • 200 g sýru Limburger (možno použít i Romadur) 
  • 200 g taveného sýra (Maratonec, Veselá kráva a podobné)
  • 40 g másla
  • 2 a půl lžičky sladké papriky (nejlépe maďarské)
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • sůl a pepř dle chuti
  • 80 ml pivního speciálu (například tmavé či pšeničné pivo)
  • 40 g cibule
  • malý svazek pažitky

Postup

  • Sýry a máslo vyjmeme z lednice, nakrájíme na malé kousky a necháme odležet při pokojové teplotě.
  • Poté je přendáme do misky a přidáme papriku, kmín, pepř, sůl, pivo (začneme dvěma lžícemi) a s pomocí vidličky důkladně propojíme a prohněteme.
  • Zbylé pivo postupně přidáváme, dokud nedosáhneme konzistence dle svých představ.
  • Misku zakryjeme potravinovou fólií a necháme v lednici tři hodiny tuhnout.
  • Misku z lednice vytáhneme těsně před podáváním. Nakrájíme cibuli na jemno a v sítu ji propláchneme pod vodou a osušíme utěrkou. 
  • Pažitku nasekáme najemno, 2 čajové lžičky vmícháme spolu s cibulí do hotové pomazánky, zbytek použijeme na posypání.
Obatzda - bavorská pomazánka ze syrečků na váš stůl.
Zdroj: recipesfromeurope.com

Nízkotučná vařená pomazánka 

Tato lahodná syrečková pomazánka připomíná tavený sýr a je tak skvělá třeba na svačinu s sebou.

Ingredience

  • 200 g sýra Harzer nebo podobného
  • 150 ml mléka
  • 350 g nízkotučného tvarohu 
  • ½ lžičky soli 
  • mleté chilli
  • pepř
  • sušený česnek Česnekový prášek
  • kmín
  • rozmarýn 
  • muškátový oříšek 

Postup

  • Sýr nakrájíme na co nejmenší kousky a za stálého míchání necháme na středním plameni rozpustit v mléce. 
  • Přidáme sůl a ostatní koření
  • Když se sýr úplně rozpustí, přidáme do hrnce nízkotučný tvaroh a promícháme. 
  • Krátce prohřejeme a hotovou směs nalijeme do vhodné nádoby. Hmota je za horka ještě docela tekutá, ale po vychladnutí zhoustne a stane se hodně krémovou. 
  • Sýrovou pomazánku uchovávejte v lednici a podávejte s čerstvým pečivem.
Nízkotučná vařená pomazánka z tvarůžků se hodí ke svačině.
Zdroj: jaime-le-fromage.ch

Syrečkový tataráček

Ingredience

  • 200 g syrečků
  • 1 šálek zakysané smetany 
  • 1 šálek crème fraîche 
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 1 svazek pažitky 
  • 1 lžička hořčice 
  • 1 stroužek česneku 
  • 1 lžička citronové šťávy 
  • mletá paprika
  • sůl a pepř

Postup

  • Sýr nakrájíme na malé kostičky, jarní cibulku a pažitku na tenké kroužky. 
  • Smícháme ho se zakysanou smetanou, crème fraîche a hořčicí,
  • Přidáme stroužek prolisovaného česneku. 
  • Dochutíme citronovou šťávou, paprikou, solí a pepřem, důkladně promíchámea necháme pár hodin uležet v lednici. 
  • Před podáváním znovu okořeníme podle chuti. 
Syrečkový tatarák se zakysanou smetanou si zamilujete.
Zdroj: chefkoch.de

Co způsobuje zápach u sýrů typu syreček?

Romadur, tvarůžky nebo Limburger – charakteristický odér těchto mléčných produktů způsobuje bakterie Brevibacterium linens, která na povrchu těchto sýrů vytváří mazovou vrstvu, která je zdrojem typického štiplavého zápachu. 

Pokud bychom tedy z těchto sýrů odřízli kůrku, zápachu ho zbavíme! 

To by byla ale pekelná škoda, protože právě aroma propůjčuje tvarůžkům nezaměnitelné kouzlo.

Pro co nejlepší zážitek z konzumace tvarůžkových produktů je nedoporučujeme jíst ihned po koupi, ale pěkně uleželé. Pokud však nechceme, abychom je cítili všude po bytě, uskladníme je v dobře uzavřené sklenici.    

Tvarůžky jsou skvělé také k nakládání! Zkuste náš recept na Nakládané olomoucké tvarůžky či jiné sýry.

A jaká že je nejlepší pomazánka ze syrečků? 

Bez okolků prozradíme, že základ všech receptů je stejný: k sýru tvarůžkového typu přidáme pro zjemnění jiný mléčný produkt – krémový sýr, tavený sýr, tvaroh, žervé, lučinu, máslo, majonézu, dokonce i mascarpone! Někdo si vystačí jen s přidáním trochy mléka, aby dosáhl požadované konzistence. 

Náš tip: někdy vás na nejlepší kombinaci přivede to, co zrovna máte v lednici, proto není nutné se pevně držet receptů a každý má možnost si najít tu svou nejoblíbenější variaci. 

Dále nesmí chybět najemno nakrájená cibulka (případně sušená) a z koření se výborně hodí kmín, ať už mletý, či celý na ozdobu. Dalším ingrediencím se meze nekladou – hodí se mletá i čerstvá paprika různých druhů, sladká i pikantní, dále okurky, ředkvičky, pažitka či jiné čerstvé bylinky. 

Jedině pomazánka z Olomouckých syrečků? Ne nutně!

Olomoucké syrečky, alias tvarůžky z Loštic, jak vám lépe upřesní Wikipedie, mají v Čechách dlouhou tradici a jsme na ně právem hrdí.

Na výrobu typicky zapáchajících sýrů však výhradní patent nemáme, a tak jejich alternativy najdeme i v jiných kuchyních, a to především u našich německy hovořících sousedů či v zemích s tradičně sýrařským zaměřením, jako například v Belgii, kde zároveň mocně holdují pivu. Pivo a tvarůžky tvoří idylické kombo, a pokud jde o pomazánky, máme pro vás i jednu, která v sobě pivo rovnou obsahuje!

Nejznámější zahraniční alternativou k našim olomouckým tvarůžkům je německý Limburger. V českých obchodech také hojně narazíme na produkty Harzer Käse nebo původem belgický Romadur. 

U syrečků platí, že spíše než značka tu nejlepší chuť připraví správné uležení. 

Věříme, že každá pomazánka ze syrečků sklidí úspěch a pokud tohoto typu sýra nemáte stále dost, nechte se inspirovat dalšími recepty a připravte si tvargle z Hané na mnoho způsobů!

Přejeme dobrou chuť a za všech okolností řádně dotažené víčko sklenice se syrečky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X