Recepty na omáčky z různých druhů sýra nejen na těstoviny. Inspirujte se!

Tyto recepty na sýrovou omáčku zaujmou všechny, kdo milují nejen chuť sýra, ale i smetany. 

Omáčky jsou jemné, ale přesto ohromně zasytí.

Výborné jsou třeba s těstovinami, ale nebrání se ani úpravám s masem nebo zeleninou. 

To nejlepší na tom je, že jsou opravdu rychlé. 

Do pár minut máte navařeno. 

Italská sýrová omáčka na těstoviny

Jako první zde máme recept na sýrovou omáčku v profesionálním podání. Vychutnejte si chutě jednotlivých sýrů v jednom pokrmu. 

INGREDIENCE:

  • 3 lžíce másla
  • 4 a ½ lžíce hladké mouky
  • 3 hrnky plnotučného mléka
  • 1 hrnku nastrouhaného sýru Monterey Jack 
  • ½ hrnku strouhaného sýru Gruyere 
  • ½ hrnku sýru Comte
  • ½ hrnku strouhaného čedaru (zhruba 60 g)
  • sůl
  • ½ lžičky pepře
  • 450 g těstovin kolínek

POSTUP:

  • Jak první si připravte bešamel. 
  • Na rozehřátém másle si osmažte mouku a pomalu přilívejte mléko. 
  • Stále šlehejte, aby se netvořily hrudky, vařte celkem 10 minut. 
  • Mezitím si uvařte kolínka.
  • Poté přidávejte postupně sýry nejtvrdším počínaje. 
  • Jako první Monterey Jack, pak Gruyere, Comte a nakonec čedar. 
  • Než vmícháte další, počkejte, až se rozpustí. 
  • Omáčku dosolte a opepřete. 
  • K ní pak přidejte zcezená kolínka a důkladně promíchejte. 
  • Podávejte ihned. 
Sýrová omáčka s kolínky ze 4 druhů sýra.
zdroj: brandnewvegan.com

Můžete mrknout i na videorecept:

The Science Behind the Perfect Cheese Sauce

Jemná sýrová omáčka s čedarem

Jednoduchá, ale přesto vynikající. Dáte si ji s těstovinami nebo zeleninou? Vše je na vás. 

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek polotučného mléka
  •  4 lžíce hladké mouky
  •  ¼ lžičky soli
  •  45 g strouhaného čedaru
  •  ¼ lžičky černého pepře

POSTUP:

  • Ve ¼ hrnku mléka si rozmíchejte mouku a dejte vařit. 
  • Hned přidejte zbytek mléka, sůl, pepř a přiveďte za stálého míchání k varu. 
  • Nechte vařit 10 minut do zhoustnutí. 
  • Nakonec vmíchejte nastrouhaný čedar a míchejte do úplného rozpuštění. 
Omáčka z čedaru se hodí nejen k těstovinám.
zdroj: fifteenspatulas.com

Smetanovo sýrová omáčka z taveného sýra

Skvělá omáčka k těstovinám, zelenině či kousku masa.

INGREDIENCE:

  • ½ hrnku másla
  • 230 g krémového nebo taveného sýra
  • 1 a ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 230 g strouhaného parmazánu
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře

POSTUP:

  • Máslo si nechte rozpustit a přidejte na kousky nakrájený čerstvý sýr. 
  • Zahřívejte, dokud se nerozpustí, pak podlijte vývarem a smetanou. 
  • Jakmile omáčka začne vřít, přidejte strouhaný parmazán a za občasného míchání vařte ještě 10 minut. 
  • Odstavte a nechte ještě 5 minut sednout.
Omáčka z čerstvého sýra je skvělá k těstovinám.
zdroj: togetherasfamily.com

Omáčka se sýrem a kuřecím masem

Vše uzavřeme receptem na sýrovou omácku s kuřecím masem. Pro masožrouty jako stvořeno.

INGREDIENCE:

  • 2 kuřecí prsa
  • ⅓ hrnku hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 110 g krémového sýra
  • 1 a ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 1 jarní cibulka

POSTUP:

  • Mouku osolte a opepřete. 
  • Kuře si nakrájejte na menší kousky a obalte ve vejci a mouce. 
  • Dejte jej osmažit na oleji, aby se ze všech stran zatáhlo, pak dejte bokem. 
  • Do stejného hrnce přidejte sýr, který podlijte trochou vývaru a míchejte do jeho rozpuštění. 
  • Postupně přilévejte vývar a míchejte. 
  • Pak přidejte do omáčky zpátky maso a vařte do měkka. 
  • Ozdobte nasekanou jarní cibulkou. 
Lahodný recept na sýrovou omáčku s kuřecím masem.
zdroj: pinterest.com

K omáčce můžete zkusit u naše americké brambory

Dokonalá bešamelová omáčka ze sýra 

Bešamel je jednou ze základních omáček, kterou by měla zvládnout každá správná kuchařka. 

Vyzkoušejte náš jednoduchý návod na jemnou dobrotu, kterou lze podávat nejen s těstovinami, ale také s brambory či jinou zeleninou. 

Ingredience

  • 250 g těstovin (dle vlastního výběru)
  • 5 polévkových lžic nesoleného másla
  • ¼ šálku mouky
  • 2 šálky plnotučného mléka (zahřátého, ne vroucího)
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky mletého černého pepře
  • ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
  • ½ šálku sýru čedar (nastrouhaného)
  • 1 polévková lžíce parmazánu (nastrouhaného)

Postup

  • V osolené vodě uvařte těstoviny dle návodu na daném obalu.
  • V hrnci rozpusťte máslo a vmíchejte mouku. Vytvořte jíšku.
  • Po troškách přilévejte mléko a stále šlehejte, aby se nevytvořily hrudky. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Potrvá to asi 10–20 minut. 
  • Ochuťte solí, pepřem a přidejte muškátový oříšek. 
  • Přisypejte čedar s parmazánem a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  • Bešamelovou sýrovou omáčku na těstoviny odstavte z tepla, promíchejte a následně jí oblíbené těstoviny polijte.
  • Máte-li chuť, podávejte ozdobené čerstvými bylinkami. 

Těstoviny s bešamelovou omáčkou, zdobené čerstvými bylinkami.
zdroj: thespruceeats.com

Inspirujte se dalšími bešamelovými recepty.


Omáčka s nivou

Máte rádi hamburgery? Pak do nich přidejte tuto omáčku. Pochutnáte si jako nikdy!

Ingredience

  • 85 g nivy (rozdrobené na menší kousky)
  • 3 polévkové lžíce podmáslí
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku (prolisovaného)
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • ½ čajové lžičky worcesterové omáčky
  • ¼ čajové lžičky mletého pepře
  • ¼ čajové lžičky hořčičného prášku
  • ¼ čajové lžičky soli

Postup

  • V misce smíchejte sýr, podmáslí, smetanu, česnek, citronovou šťávu, worcestrovou omáčku, pepř, hořčičný prášek a sůl. 
  • Chcete-li, aby byla struktura omáčky hladší, rozmixujte ji ponorným mixérem. V opačném případě v ní zanechte drobné hrudky sýru. 
  • Misku s hotovou směsí přikryjte potravinovou folií a vložte na 30 minut do lednice. Chutě se tak propojí. 
  • Po této době můžete ihned podávat s oblíbeným masem nebo jen s pečivem.
  • V lednici můžete, ve vzduchotěsné nádobě, skladovat sýrovou smetanovou omáčku z nivy až 1 týden.

Maso, podávané se sýrovou omáčkou z nivy, cibulí a čerstvým salátem.
zdroj: simplyrecipes.com

Té nejhladší struktury omáčky dosáhnete pomocí ponorného mixéru. Inspirujte se při výběru recenzemi tyčových mixérů.

Sýrová omáčka s brokolicí

Vyzkoušejte tuto skvělou krémovou omáčku, která je lehounká a budete ji mít hotovou za pár minut.

Ingredience

  • 1 ks brokolice
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 1,5 šálku mléka
  • ¼ čajová lžička cibulového prášku
  • ⅛ čajová lžička bílého pepře (špetka)
  • 1 a ¼ šálku sýru čedar
  • ¼ šálku parmazánu

Postup

  • Brokolici omyjte a rozdělte ji na jednotlivé růžičky. Zeleninu vložte do hrnce a zalijte vařící vodou. Zelená barva brokolice se tím krásně zvýrazní. Vařte 3–5 minut, podle toho, jak moc tvrdou brokolici máte rádi.
  • Zatímco se brokolice vaří, připravte si omáčku ze sýra.
  • V hrnci rozpusťte máslo a zasypte jej moukou. Vytvořte jíšku. 
  • Přilijte mléko a stále šlehejte pomocí metličky, aby se nevytvořily hrudky. 
  • Přisypejte cibulový prášek a pepř. 
  • Pokračujte ve vaření a neustále míchejte, dokud směs mírně nezhoustne. 
  • Odstraňte z tepla a přidejte nastrouhané sýry. Míchejte, dokud se nerozpustí. 
  • Brokolici se sýrovou omáčkou můžete podávat ihned, a to jen tak nebo s oblíbeným pečivem.

Uvařená brokolice přelitá omáčkou ze sýra s muškátovým oříškem.
zdroj: spendwithpennies.com

Vyzkoušejte také další recepty na zapečenou brokolici, nejen se sýrem.

Omáčka ze sýra a šunky

Toto jednoduché jídlo mají rády především děti. Ani dospělí jím však nepohrdnou. 

Pokud se vám nechce zdlouhavě vařit, je tento recept to pravé. 

Ingredience

  • 3 polévkové lžíce másla
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • 2 šálky mléka
  • 1,5 šálku sýra čedar (nastrouhaného)
  • 1 šálek šunky (nakrájené na kostičky)
  • 2 šálky brokolice (nakrájené na malé kousky)
  • sůl 
  • pepř

Postup

  • V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku. Za stálého míchání vytvořte jíšku. 
  • Postupně přidávejte mléko a stále míchejte. Jakmile přivedete směs k varu, přidejte sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. 
  • Přidejte šunku, brokolici a dochuťte solí a pepřem. 
  • Chcete-li, aby měla šunka výraznější chuť, můžete ji, před přidáním do omáčky, osmahnout na pánvi. 
  • Tento recept na sýrovou omáčku se šunkou můžete připravit s těstovinami, bramborami nebo s čerstvým pečivem.

Motýlkové těstoviny se šunkou a sýrovou omáčkou.
zdroj: showmetheyummy.com

Vyzkoušejte také zajímavé recepty na sýrové brambory.

Špenát se sýrovou omáčkou 

Chcete své děti naučit jíst špenát? 

Přáli byste si, aby jim jídlo dodalo živiny a zároveň chutnalo? 

Pak jste s tímto receptem na správné cestě. Vyzkoušejte jej!

Ingredience

  • 1 polévková lžíce čedaru
  • 2 čajové lžičky řepkového oleje
  • 1 polévková lžíce mletého česneku
  • 3 polévkové lžíce mouky 
  • 1,5 šálku nízkotučného mléka
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky mletého pepře (nejlépe bílého)
  • špetka muškátového oříšku

Postup

  • V hrnci rozpusťte máslo a přilijte řepkový olej. 
  • Přidejte česnek a, za stálého míchání, smažte asi 30 vteřin. 
  • Přisypte mouku a promíchejte. Měla by vzniknout pasta. 
  • Směs sejměte z tepla a rozšlehejte v ní mléko. Měli byste získat hladkou strukturu. 
  • Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. 
  • Znovu přiveďte k varu a provařte. Stále míchejte. 
  • Do směsi postupně přidejte omytý špenát, zakryjte pokličkou a nechte dusit, dokud špenát nezvadne. 
  • Poté sejměte z tepla a vmíchejte sýr. 
  • Sýrovo špenátová omáčka chutná skvěle s domácím pečivem. 

Čerstvé listy špenátu, podávané s omáčkou ze sýra.
zdroj: cabotcheese.coop

Vyrobte si vlastní pečivo v některé z recenzemi ověřených domácích pekáren.

Gnocchi se sýrovou omáčkou

Spěcháte? Potřebujete se pořádně a rychle nasytit? 

Pak vyzkoušejte tento lahodný pokrm, který budete mít hotový během 20 minut!

Ingredience

  • 3 polévkové lžíce másla
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • 1,5 šálku mléka
  • 1,5 šálku sýra čedar (nastrouhaného) + 1–2 plátky
  • 1 polévková lžíce parmazánu (nastrouhaného najemno)
  • 1 balení gnocchi

Postup

  • V hrnci rozpusťte máslo, vmíchejte do něj mouku a vytvořte jíšku.
  • Velmi pomalu přilévejte mléko a stále šlehejte, dokud nevznikne hladká směs. 
  • Snižte teplotu na minimum a přidejte nastrouhaný čedar s parmazánem. Míchejte, dokud se vše nerozpustí. 
  • Dochuťte solí a pepřem. 
  • Nyní uvařte gnocchi podle pokynů, uvedených na obalu. 
  • Uvařené noky vložte do omáčky a přidejte zbylé plátky sýra. Jakmile se trochu rozpustí, promíchejte. 
  • Sýrovou omáčku s gnocchi podávejte posypanou čerstvou petrželkou. 

Gnocchi se sýrovou omáčkou, zdobené čerstvými bylinkami.
zdroj: fortheloveofcooking.net

Nechcete, aby byly noky se sýrovou omáčkou kupované? Pak si připravte recept na domácí gnocchi

Špagety s vepřovou panenkou a sýrovou omáčkou 

Tento recept ocení milovníci masa, těstovin a výrazných omáček! 

Pusťte se do jeho přípravy. 

Ingredience

  • 800 g vepřové panenky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky mletého česneku
  • ½ šálku cibule (nakrájené nadrobno)
  • 3 polévkové lžíce sušených rajčat (naložených v oleji)
  • 2 šálky žampionů (nebo jiných oblíbených hub, nakrájených najemno)
  • 1 šálek bílého vína 
  • 1 šálek plnotučné smetany ke šlehání
  • ⅓ šálku parmazánu (nastrouhaného) – trochu odložte bokem na ozdobu
  • 1 šálek čerstvého špenátu
  • 4–5 šálků uvařených těstovin 
  • česneková sůl
  • pepř
  • italské koření (dle chuti)

Postup

  • Vepřovou panenku nakrájejte na, asi centimetrové, plátky. 
  • Obě strany každého medailonku panenky ochuťte česnekovou solí, pepřem a italským kořením. 
  • V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a medailonky na něm osmahněte z obou stran. Potrvá to asi 5–6 minut. 
  • Zatímco se maso smaží, uvařte těstoviny dle návodu na obalu. 
  • Hotové maso vyjměte z pánve, vložte do nádoby s víkem a nechte bokem odpočívat. 
  • Do pánve s tekutinou z masa přidejte česnek, cibuli a sušená rajčata. Promíchejte a smažte, dokud rajčata nezměknou. 
  • Přidejte 2 šálky hub a vařte do měkka. 
  • Přidejte 1 šálek bílého vína, zakryjte pánev a vařte 5 minut. 
  • Přidejte šálek smetany a ⅓ šálku nastrouhaného parmazánu. Zamíchejte a vařte, dokud se všechny ingredience nepropojí a nevznikne hladká krémová omáčka.
  • Do omáčky nasypte špenát a na něj položte medailonky z vepřové panenky. 
  • Pánev zakryjte víkem a duste 7 minut. 
  • Sejměte víko a velmi jemně vše promíchejte. 
  • Do směsi přidejte uvařené těstoviny, znovu zakryjte a vařte dalších 5–7 minut. 
  • Hotové špagety se sýrovou omáčkou k masu servírujte posypané parmazánem.

Špagety s vepřovou panenkou a sýrovou omáčkou, podávané s čerstvými bylinkami.
zdroj: norinesnest.com

Vyzkoušejte také další recepty na vepřovou panenku.

Co se dá u receptů na sýrovou omáčku zkazit? Omáčka se může srazit nebo lidově “zdrcnout”. To se stává v důsledku nedůsledného míchání. Napravit to ale můžete rozšleháním tyčovým mixérem a následným zcezením přes jemné síto. Ten stejný problém může nastat i rychlým přidáváním sýru. Proto není radno spěchat. 

Aby omáčka na těstovinách pěkně držela, nechte je pořádně okapat. Případné reziduum vody by omáčku naředilo ještě více, a ta už by na nich tak krásně nedržela. 

Jestli máte sýry opravdu v zálibě, mrkněte i na naše recepty na smažený sýr trochu jinak. K probuzení inspirace mohou posloužit i tipy na přípravu sýrových specialit

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X