Prověřené recepty na sýrové polévky 6krát jinak. Všechny lahodné, krémové a vydatné!

Máte hlad, ale nemáte moc času?

Zároveň byste se rádi zahřáli a pochutnali si?

Vynikajícím řešením jsou recepty na polévky se sýrem.

Nejčastěji se k jejich přípravě používá čedar, niva či hermelín.

Sáhnout ale můžete i po kterémkoli jiném sýru z vaší ledničky.

Načerpejte inspiraci pro chutný a vydatný pokrm nejen pro zimní měsíce!

Rychlá sýrová polévka s bramborem

Výživná polévka, která vás skvěle zahřeje, zasytí a dodá potřebnou energii.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku nastrouhaného tvrdého sýra, například goudy či čedaru
  • 3-4 brambory
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 šálek mléka
  • 1 PL másla
  • slanina a pažitka na ozdobu (volitelné)
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a restujte přibližně 3 minuty.
  2. Přidejte prolisovaný česnek a restujte další 2 minuty.
  3. Poté do hrnce přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory a vývar.
  4. Přiveďte směs k varu a povařte přibližně 12-15 minut, dokud nebude zelenina měkká.
  5. Následně směs pomocí tyčového mixeru nebo robotu rozmixujte dohladka.
  6. Přilijte mléko a okořeňte solí a pepřem.
  7. Poté po menších dávkách za stálého máchání přidávejte do polévky rovněž nastrouhaný tvrdý sýr.
  8. Míchejte až do doby, než se sýr rozpustí.

Podávejte ozdobené nastrouhaným sýrem a případně rovněž s orestovanou slaninou a pažitkou.

Polévka ze sýru a brambor posypaná kousky slaniny, nastrouhaným čedarem a pažitkou
zdroj: amandascookin.com

Sýrová polévka je skvělou volbou pro vydatnou teplou večeři. Pokud máte rádi husté polévky, vyzkoušejte také ty ze směsi luštěnin neboli hrstkovou polévku.

Lahodná polévka z nivy a špenátu

Plísňové sýry mají mnohem výraznější chuť než ty klasické. Kromě nivy lze pro přípravu tohoto pokrmu použít také gorgonzolu nebo hermelín.

Ingredience:

  • 200 g sýra niva
  • 300 g mraženého nasekaného špenátu
  • 300 g slaniny (volitelné)
  • 6 PL másla
  • 2 šálky nadrobno nakrájené cibule
  • 12 šálků kuřecího vývaru
  • 4 šálky mléka
  • 1 šálek šlehačky
  • 1 šálek hladké mouky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a zlehka na něm zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte mouku a dobře rozmíchejte.
  3. Přilijte vývar a přiveďte k varu.
  4. Směs celou dobu míchejte, abyste zamezili vzniku hrudek z mouky.
  5. Přilijte mléko a povařte ještě dalších 5 minut.
  6. Následně přidejte kousky nivy a směs důkladně míchejte až do doby, než se niva rozpustí.
  7. Poté přidejte špenát a za stálého míchání povařte přibližně 3 minuty.
  8. Na závěr přilijte šlehačku, přiveďte k varu a vše promíchejte.
  9. Dochuťte solí a pepřem.
  10. Mírně zchladnutou směs přendejte do kuchyňského robota a rozmixujte dohladka.

Do takto připravené polévky můžete před servírováním přidat na malé kousky nakrájené plátky slaniny.

Polévka připravená z nivy, špenátu a orestované slaniny
zdroj: allrecipes.com

Krémová česneková polévka se sýrem

Krutony můžete připravit nejen z kváskového chleba, ale také z dalšího pečiva. Jejich chuť pak můžete ozvláštnit přidáním rozmanitého koření a bylinek.

Ingredience:

Polévka

  • 150 g tvrdého sýra, například čedaru, eidamu či goudy
  • 400 g květákových růžiček
  • 1 brambor
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 stroužek česneku
  • 400 ml mléka
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 30 g másla
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • bobkový list
  • sůl, pepř

Krutony

  • 50 g čedaru
  • několik plátků kváskového chleba
  • 2 PL olivového oleje
  • půl čajové lžičky sušeného mletého česneku
  • 1 PL nasekané pažitky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nadrobno nakrájenou cibuli, celer a prolisovaný česnek vložte do hrnce, ve kterém jste rozpustili máslo a olivový olej.
  2. Zeleninu poduste doměkka, přibližně 7-8 minut.
  3. Přidejte trošku soli a pepře a promíchejte.
  4. Následně přidejte na kousky nakrájené květákové růžičky, brambor a bobkový list.
  5. Vše zalijte mlékem a vývarem.
  6. Hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k varu.
  7. Za občasného míchání vařte přibližně 30 minut.
  8. V mezidobě si připravte sýrové krutony.
  9. Předehřejte si troubu na 180°C .
  10. Na plech s pečicím papírem dejte na kousky nakrájené plátky chleba posypané česnekem, solí a pepřem.
  11. Vše pokapejte olivovým olejem, promíchejte a vložte na přibližně 7 minut do trouby.
  12. V polovině času krutony v troubě otočte, aby se opekly z obou stran.
  13. Odstraňte ze směsi bobkový list a za pomoci tyčového mixeru směs rozmixujte dohladka.
  14. Přidejte najemno nastrouhaný sýr, hořčici, sůl a pepř a vše dobře promíchejte, aby se sýr v polévce rozpustil.
  15. Těsně před podáváním posypejte předpřipravené krutony na plechu nastrouhaným čedarem a plech vložte ještě na 2 minuty do trouby, aby se sýr rozpustil.

Tato sýrová polévka se servíruje s horkými krutony posypanými čerstvou pažitkou.

Krém z čedaru servírovaný s domácími česnekovými krutony

Skvělým pomocníkem nejen pro přípravu sýrových, ale i jiných polévek je kuchyňský robot. Pokud nevíte, jak si elektrický šlehač s mixérem vybrat, navštivte náš velký srovnávací test.

Jemný sýrovo-brokolicový krém

Máte rádi krémové polévky? V tom případě určitě vyzkoušejte tuto lahodnou a hedvábně jemnou směs sýru a brokolice.

Ingredience:

  • 2 šálky tvrdého sýra, například čedar, gouda či ementál
  • 300 g brokolice
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1/4 šálku másla
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 2 šálky smetany nebo šlehačky
  • sušený mletý česnek
  • sladká paprika
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte jednu polévkovou lžíci másla a 2-3 minuty na ní zesklovaťte nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte ke směsi zbytek másla a po jeho rozpuštění pozvolna přidávejte mouku.
  3. Za stálého míchání povařte asi 1-2 minuty.
  4. Přilijte kuřecí vývar a smetanu.
  5. Za stálého míchání přiveďte k varu a následně do směsi přidejte nakrájené růžičky brokolice a kousky mrkve.
  6. Přidejte veškeré koření a promíchejte.
  7. Na mírném ohni následně vařte ještě 10-15 minut, dokud není zelenina měkká a směs krémová.
  8. V případě, že polévka zhoustla příliš, přidejte trochu více vývaru či smetany.
  9. Následně polévku rozmixujte v kuchyňském robotu nebo pomocí tyčového mixéru.
  10. Poslední krokem je přidání nastrouhaného tvrdého sýra a jeho rozmíchání v horké polévce.

Sýrová polévka s brokolicí chutná skvěle s čerstvým pečivem.

Krémový pokrm vyrobený ze sýru a brokolice
zdroj: the chunkychef.com

Hedvábná polévka z taveného sýra

Dáváte-li přednost jemnějším chutím, tavený sýr je dokonalou volbou. Pokud chcete polévce dodat intenzivnější chuť, přidejte do ní navíc trochu čedaru.

Ingredience:

  • 500 g taveného smetanového sýra
  • 1/4 šálku másla
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1/2 šálku nakrájené mrkve
  • 1 šálek nakrájeného celeru
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 šálek šlehačky
  • 1 šálek nastrouhaného čedaru (volitelné)
  • 1 PL kukuřičného škrobu nebo solamylu
  • sladká paprika
  • sušená petrželka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte sůl a pepř.
  2. Následně na másle 5 minut poduste nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  3. Po menším množství přimíchejte rovněž mouku a kukuřičný škrob.
  4. Za stálého míchání povařte ještě další 3 minuty.
  5. Postupně ke směsi přidávejte kuřecí vývar a šlehačku a za stálého míchání povařte 5 minut.
  6. Snižte teplotu a přidejte do směsi na kostičky nakrájený tavený sýr, případně rovněž nastrouhaný čedar.
  7. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  8. Dochuťte polévku pomocí koření a následně ji tyčovým mixérem vyšlehejte dohladka.
  9. Poté vařte ještě přibližně 15 minut.
Polévka připravená z taveného sýra servírovaná s opečeným kouskem pečiva
zdroj: delicioustable.com

Neodolatelná polévka se sýrem s trochou piva

Typická krémová polévka, která se konzumuje v Irsku na Den svatého Patrika, tedy 17. března. Původně ale tato polévka pochází z Německa. Je zajímavá tím, že kromě sýra je její důležitou ingrediencí rovněž pivo.

Ingredience:

  • 300 g tvrdého sýra, například čedaru či goudy
  • 300 g taveného smetanového sýra
  • 500 ml piva
  • 1000 ml kuřecího vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL másla
  • 2 PL kukuřičného škrobu
  • 2 PL dijonské hořčice
  • slanina a pažitka na ozdobu (volitelné)
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci na másle zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku, restujte přibližně 3-5 minut.
  2. Následně směs přendejte do kuchyňského robota, přilijte jeden šálek vývaru a rozmixujte.
  3. Cibulovou směs nalijte zpět do hrnce a přilijte zbývající vývar i pivo.
  4. Když se začne směs vařit, přidejte nastrouhaný tvrdý sýr a kukuřičný škrob.
  5. Vše důkladně promíchejte a poté přidejte do hrnce rovněž na kousky nakrájený tavený sýr a dijonskou hořčici.
  6. Na mírném plamenu poté směs důkladně promíchejte, aby se veškerý sýr dokonale rozpustil.
  7. Za stálého míchání povařte přibližně 10 minut.
  8. Na závěr dochuťte solí a pepřem.

Polévku podávejte v chlebových miskách posypanou orestovanými kousky slaniny a pažitkou.

Chlebové misky naplnené sýrovým krémem ozdobené kousky orestované slaniny a pažitkou
zdroj: aspicyperspective.com

Jaký sýr na polévku použít?

Sýrová polévka má tu výhodu, že pro její přípravu lze použít všechny typy sýrů. Pokud se nechcete příliš zdržovat rozmícháváním, použijte tavený sýr nebo brynzu. Pro intenzivnější chuť polévky se nejčastěji používají sýry typu čedar, niva, gorgonzola či hermelín. Bez problémů ale můžete použít také eidam, goudu či ementál. Tvrdé sýry před použitím nastrouhejte, urychlíte tak jejich rozpuštění.

Čím polévku dochutit a ozdobit?

Z hlediska servírování se sýrová polévka nejčastěji podává posypaná opečenými krutony či s orestovanými kousky slaniny a čerstvou pažitkou. Velmi oblíbené je také servírování v chlebové misce, kterou během jídla zároveň konzumujete. Takto podávaná sýrová polévka je skutečný gurmánský zážitek.

Polévku lze připravit pouze ze sýra, ale často se k jejímu zahuštění a zintenzivnění chuti využívají i některé druhy zeleniny, především brambory a brokolice. Použít ale můžete také špenát, cuketu či rozmanitou kořenovou zeleninu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X