Došla vám fantazie, jakou polévku uvařit na oběd?
Vyzkoušejte sýrovou polévku.
Díky jednoduchému a rychlému receptu ji budete mít připravenou coby dup.
A jako bonus vás naučíme rovnou i ten sýr, který můžete na polévku použít.
Výběr sýra na polévku
Výběr je velmi snadný, protože do sýrové polévky lze použít každý sýr, záleží jen na chuti či možnostech.
Dají se použít i různé zbytky sýrů, které jaksi zůstaly v ledničce a právě z nich často bývá ta nejlepší polévka.
I přes tyto možnosti patří mezi nejpoužívanější sýry brynza, niva, tavené nebo tvrdé sýry. Měkké sýry typu žervé používáme méně, ale není to samozřejmě vyloučené.
Sýrová polévka
Když nemáte času v kuchyni nazbyt, uvařte si sýrovou polévku. Navíc zužitkujete zbytky sýrů, které vám zůstaly v ledničce.
INGREDIENCE:
- různé druhy sýrů – tvrdý, tavený, Niva, bryndza
- mléko nebo smetana
- mletá paprika
- osmažené kostičky housky
- zelené natě
POSTUP:
- Dáme vařit vývar nebo vodu s kostkou bujonu.
- Můžeme přidat zeleninu.
- Jakmile jsou ingredience měkké, přidáme rozdrobené nebo nastrouhané sýry a necháme rozpustit.
- Polévku podle potřeba zahustíme nebo přidáme zavářku, případně mléko nebo smetanu.
- Krátce povaříme a dochutíme mletou paprikou, kterou jsme předtím rozpustili v troše tuku.
- Chceme-li mít sýrovou polévku krémovou, tak všechny přísady rozmixujeme tyčovým mixérem.
Objevte podobné tipy
Domácí tavený sýr
Jestliže máte rádi tavený sýr, tak máme pro vás recept na jeho domácí přípravu.
I když by se mohlo zdát, že jeho výroba je složitá, opak je pravdou. Sýr budete mít hotový rychle a snadno.
INGREDIENCE:
- tvaroh
- jedlá soda
- dle potřeby – pažitka, šunka, niva
POSTUP:
- Tvaroh dobře rozmíchejte s 1 kávovou lžičkou jedlé sody.
- Přidejte další přísady dle vaší chuti – nivu, pažitku nebo šunku.
- Nechte 10 minut uležet.
- Během této doby tvaroh změní svoji strukturu a stane se z něho tavený sýr.
- Sýr můžete mazat na pečivo, jak jste zvyklí.
Výbornou variantou, jak podávat sýrovou polévku, je doplnit ji na talířku osmaženými kostičkami housky nebo chleba a porce dozdobit nasekanými zelenými natěmi. Dobře to vypadá a ještě lépe chutná.
Jestliže nestihnete domácí tavený sýr celý spotřebovat, skladujte ho v chladnu přikrytý nebo v alobalu.
Vyzkoušejte také vynikající sýrovou pomazánku, kterou můžete připravit ze všech druhů sýrů.