Došla vám fantazie, co připravit rodině na večeři?
Nemusí to být vždy jen teplé jídlo, klidně můžete nabídnout něco jednoduchého jako jsou sýrové pomazánky s pečivem.
Vhodným složením surovin a jednoduchým dozdobením pomazánkou potřeného pečiva zpestříte a obohatíte váš stůl.
Díky pestré nabídce různých ingrediencí prakticky můžeme mít nepřeberné množství pomazánek – na výběr je dostatečné množství sýrů, které lze různě doplnit.
Inspirujte se našimi recepty na sýrové pomazánky!
Sýrová pomazánka s česnekem
Česnek je výrazná chuťová složka, která udělá každý pokrm pikantním. Totéž platí o sýrové pomazánce s česnekem.
INGREDIENCE
- 250 g sýra Niva
- rostlinné máslo
- 2-3 stroužky česneku
- 80 g cibule
- sůl
POSTUP
- Rostlinné máslo vyšleháme a utřeme s nastrouhanou nivou.
- Přidáme utřený česnek, jemně nakrájenou cibuli, podle potřeby sůl a všechno dobře prošleháme.
- Můžeme zjemnit mlékem nebo smetanou.
zdroj: platedcravings.com
Pikantní sýrová pomazánka
Abychom docílili pikantní chutě sýrové pomazánky, můžeme použít různé výrazné koření nebo sýry – například balkánský.
INGREDIENCE
- 50 g rostlinného tuku
- 100 g sýra Lučina
- 2 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
- 100 g balkánského sýra
- 2 vejce natvrdo
- 50 g šunkového salámu
- 100 g čerstvých paprik – zelené a červené
- 60 g sladkokyselých okurek
- sůl
- pepř
POSTUP
- Rostlinný tuk vyšleháme do pěny s Lučinou a smetanou nebo jogurtem.
- Přidáme nastrouhaný balkánský sýr, strouhaná vejce natvrdo, drobně nakrájený šunkový salám a drobně nakrájené zelené a červené papriky a sladkokyselé okurky.
- Osolíme a opepříme.
- Všechno důkladně promícháme.
zdroj: tasteinspired.wordpress.com
Sýrová pomazánka z taveného sýra
Vděčným doplňkem pomazánky jsou tavené sýry, které se velmi dobře zpracovávají a pomazánka z nich je jemná a hladká.
INGREDIENCE
- 100 g taveného sýra
- 150 g pomazánkového másla
- 1 lžička hořčice
- 100 g dobrého měkkého salámu
- 50 g cibule
- 50 g sladkokyselých okurek
- sůl
- pepř
POSTUP
- Tavený sýr utřeme s pomazánkovým máslem a hořčicí.
- Přidáme jemně rozsekaný měkký salám, nakrájenou cibuli, drobně nasekanou sladkokyselou okurku.
- Osolíme a opepříme.
- Všechno dobře promícháme.
zdroj: bakedbree.com
Pivní sýrová pomazánka
Pro tuto sýrovou pomazánku si připravíme zrající sýr s výraznou chutí – Romadúr.
INGREDIENCE
- 100 g taveného sýru
- 100 g jihočeského zrajícího sýru Romadúr
- 100 g tvrdého sýra
- 3 lžíce zakysané smetany
- 100 g cibule
- 1 lžička mleté papriky
- drcený kmín
- sůl
- pepř
POSTUP
- Do mísy vložíme tavený sýr, vidličkou rozmačkaný zrající sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr.
- Přidáme zakysanou smetanu a všechno dobře promícháme.
- Doplníme jemně nakrájenou cibulí, mletou paprikou, drceným kmínem, solí a pepřem.
- Všechno důkladně prošleháme.
zdroj: asouthernmother.com
Objevte podobné tipy
Sýrová pomazánka z eidamu
Jedním z oblíbených sýrů je eidam. I sýrová pomazánka z něho připravená může být chutnou večeří nebo pohoštěním pro hosty.
INGREDIENCE
- 200 g tvrdého sýra Eidam
- 100 g majolky
- 50 g bílého jogurtu
- 200 g mladých kedluben
- 100 g čerstvých paprik
- 1 lžíce sekané pažitky
- sůl
- pepř
POSTUP
- Do mísy vložíme majolku, bílý jogurt, nastrouhaný tvrdý sýr, nastrouhané kedlubny, drobně nakrájené papriky, sekanou pažitku.
- Vše osolíme a opepříme a dobře promícháme.
- Podáváme na bílém pečivu.
zdroj: recipethis.com
Sýrová pomazánka z hermelínu
Jemnou chuť Hermelínu bychom neměli příliš ovlivňovat kořením ani dalšími chuťově výraznými ingrediencemi.
INGREDIENCE
- 2 balení Hermelínu
- zakysaná krémová smetana
- cibule
- mletá sladká paprika
- pepř
- sůl
POSTUP
- Hermelín nastrouháme nebo vidličkou rozmělníme.
- Přidáme zakysanou smetanu, nakrájenou cibuli.
- Dochutíme mletou paprikou, pepřem a solí.
- Vše pořádně vymícháme.
- Pomazánku mažeme na pečivo.
Sýrová pomazánka z Nivy
Niva patří mezi chuťově výrazné sýry a do pomazánky ji nastrouháme nebo rozmělníme vidličkou. Ani u Nivy není příliš vhodné přehlušovat její chuť dalšími přísadami.
INGREDIENCE:
- majolka
- bílý jogurt
- Niva
- vejce natvrdo
- sladkokyselé okurky
- sterilovaná kápie
- cibule
- sekaná pažitka nebo kopr
- sůl
POSTUP:
- Do mísy vložíme majolku, bílý jogurt a nastrouhaný sýr Niva.
- Vše zlehka promícháme.
- Přidáme nastrouhaná vejce natvrdo, rozsekané sladkokyselé okurky a sterilované kápie.
- Doplníme nakrájenou cibulí a nasekanou pažitkou nebo koprem.
- Osolíme.
- Pomázánku pořádně vymícháme a podáváme namazanou na pečivu.
Sýrová pomazánka z tvarůžků
Těm, kdo mají rádi chuť a vůni tvarůžků jistě přijde vhod i pomazánka. Hodí se jak kulaté tvarůžky, tak tvarůžkové tyčinky.
INGREDIENCE
- balení olomouckých tvarůžků
- pomazánkové máslo
- cibule
- mletá paprika
- sůl
- ředkvičky
- mléko nebo smetana
- pažitka
POSTUP
- Pomazánkové máslo utřeme s nastrouhanými olomouckými tvarůžky.
- Přidáme najemno nakrájenou cibuli.
- Ochutíme mletou paprikou a solí.
- Přidáme nastrouhané ředkvičky a všechno pořádně zamícháme.
- Podle potřeby můžeme rozředit mlékem nebo smetanou.
- Mažeme na pečivo a sypeme nakrájenou pažitkou.
Sýrová pomazánka a vhodné druhy sýrů
Pomazánky můžeme připravovat ze všech druhů sýrů. Vhodnější jsou samozřejmě měkké tvarohové sýry nebo sýry tavené, ze kterých je pomazánka hladká a dobře se maže na pečivo.
Velmi dobře se dají využít i tvrdší sýry, které na jemno strouháme a spojujeme je s měkčími a hladšími ingrediencemi. Tyto sýry se dají i rozmixovat nebo rozpustit v mléce.
Lahodné jsou pak pomazánky ze speciálních sýrů jako je Hermelín nebo Niva a velmi pikantní pomazánku připravíme z chuťově výrazných sýrů jako jsou například Olomoucké tvarůžky.
Pomazánky můžeme podávat ihned po zpracování, ale většinou jim prospěje, když je necháme chvíli proležet a jednotlivé chutě přísad tak mají možnost se spojit.
Pomazánky mažeme na bílé i tmavé pečivo různých tvarů, přednost můžeme dát pečivu celozrnnému. Zdobíme kousky barevné zeleniny, kolečky cibule, ořechovými jádry i kouskem pikantního ovoce.
Pokud hledáte vhodnou pomazánku pro děti, určitě jim krom těchto sýrových nabídněte i zdravé pomazánky pro děti, o kterých píšeme v jiných receptech.