Pomazánka ze sýru: ty nejlepší recepty na svačinu a večeři

Došla vám fantazie, co připravit rodině na večeři?

Nemusí to být vždy jen teplé jídlo, klidně můžete nabídnout něco jednoduchého jako jsou sýrové pomazánky s pečivem.

Vhodným složením surovin a jednoduchým dozdobením pomazánkou potřeného pečiva zpestříte a obohatíte váš stůl.

Díky pestré nabídce různých ingrediencí prakticky můžeme mít nepřeberné množství pomazánek – na výběr je dostatečné množství sýrů, které lze různě doplnit.

Inspirujte se našimi recepty na sýrové pomazánky!

Sýrová pomazánka s česnekem

Česnek je výrazná chuťová složka, která udělá každý pokrm pikantním. Totéž platí o sýrové pomazánce s česnekem.

INGREDIENCE

  • 250 g sýra Niva
  • rostlinné máslo
  • 2-3 stroužky česneku
  • 80 g cibule
  • sůl

POSTUP

  1. Rostlinné máslo vyšleháme a utřeme s nastrouhanou nivou.
  2. Přidáme utřený česnek, jemně nakrájenou cibuli, podle potřeby sůl a všechno dobře prošleháme.
  3. Můžeme zjemnit mlékem nebo smetanou.

Hotový recept na sýrovou pomazánku s česnekemzdroj: platedcravings.com

Pikantní sýrová pomazánka

Abychom docílili pikantní chutě sýrové pomazánky, můžeme použít různé výrazné koření nebo sýry – například balkánský.

INGREDIENCE

  • 50 g rostlinného tuku
  • 100 g sýra Lučina
  • 2 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
  • 100 g balkánského sýra
  • 2 vejce natvrdo
  • 50 g šunkového salámu
  • 100 g čerstvých paprik – zelené a červené
  • 60 g sladkokyselých okurek
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Rostlinný tuk vyšleháme do pěny s Lučinou a smetanou nebo jogurtem.
  2. Přidáme nastrouhaný balkánský sýr, strouhaná vejce natvrdo, drobně nakrájený šunkový salám a drobně nakrájené zelené a červené papriky a sladkokyselé okurky.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Všechno důkladně promícháme.

Hotový recept na pikantní sýrovou pomazánkuzdroj: tasteinspired.wordpress.com

Sýrová pomazánka z taveného sýra

Vděčným doplňkem pomazánky jsou tavené sýry, které se velmi dobře zpracovávají a pomazánka z nich je jemná a hladká.

INGREDIENCE

  • 100 g taveného sýra
  • 150 g pomazánkového másla
  • 1 lžička hořčice
  • 100 g dobrého měkkého salámu
  • 50 g cibule
  • 50 g sladkokyselých okurek
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Tavený sýr utřeme s pomazánkovým máslem a hořčicí.
  2. Přidáme jemně rozsekaný měkký salám, nakrájenou cibuli, drobně nasekanou sladkokyselou okurku.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Všechno dobře promícháme.

Hotový recept na sýrovou pomazánku z taveného sýrazdroj: bakedbree.com

Pivní sýrová pomazánka

Pro tuto sýrovou pomazánku si připravíme zrající sýr s výraznou chutí – Romadúr.

INGREDIENCE

  • 100 g taveného sýru
  • 100 g jihočeského zrajícího sýru Romadúr
  • 100 g tvrdého sýra
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 100 g cibule
  • 1 lžička mleté papriky
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Do mísy vložíme tavený sýr, vidličkou rozmačkaný zrající sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr.
  2. Přidáme zakysanou smetanu a všechno dobře promícháme.
  3. Doplníme jemně nakrájenou cibulí, mletou paprikou, drceným kmínem, solí a pepřem.
  4. Všechno důkladně prošleháme.

Hotový recept na pivní sýrovou pomazánkuzdroj: asouthernmother.com

Sýrová pomazánka z eidamu

Jedním z oblíbených sýrů je eidam. I sýrová pomazánka z něho připravená může být chutnou večeří nebo pohoštěním pro hosty.

INGREDIENCE

  • 200 g tvrdého sýra Eidam
  • 100 g majolky
  • 50 g bílého jogurtu
  • 200 g mladých kedluben
  • 100 g čerstvých paprik
  • 1 lžíce sekané pažitky
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Do mísy vložíme majolku, bílý jogurt, nastrouhaný tvrdý sýr, nastrouhané kedlubny, drobně nakrájené papriky, sekanou pažitku.
  2. Vše osolíme a opepříme a dobře promícháme.
  3. Podáváme na bílém pečivu.

Hotový recept na sýrovou pomazánku z eidamuzdroj: recipethis.com

Sýrová pomazánka z hermelínu

Jemnou chuť Hermelínu bychom neměli příliš ovlivňovat kořením ani dalšími chuťově výraznými ingrediencemi.

INGREDIENCE

  • 2 balení Hermelínu
  • zakysaná krémová smetana
  • cibule
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  1. Hermelín nastrouháme nebo vidličkou rozmělníme.
  2. Přidáme zakysanou smetanu, nakrájenou cibuli.
  3. Dochutíme mletou paprikou, pepřem a solí.
  4. Vše pořádně vymícháme.
  5. Pomazánku mažeme na pečivo.

Recept na sýrovou pomazánku z hermelínu

Sýrová pomazánka z Nivy

Niva patří mezi chuťově výrazné sýry a do pomazánky ji nastrouháme nebo rozmělníme vidličkou. Ani u Nivy není příliš vhodné přehlušovat její chuť dalšími přísadami.

INGREDIENCE:

  • majolka
  • bílý jogurt
  • Niva
  • vejce natvrdo
  • sladkokyselé okurky
  • sterilovaná kápie
  • cibule
  • sekaná pažitka nebo kopr
  • sůl

POSTUP:

  1. Do mísy vložíme majolku, bílý jogurt a nastrouhaný sýr Niva.
  2. Vše zlehka promícháme.
  3. Přidáme nastrouhaná vejce natvrdo, rozsekané sladkokyselé okurky a sterilované kápie.
  4. Doplníme nakrájenou cibulí a nasekanou pažitkou nebo koprem.
  5. Osolíme.
  6. Pomázánku pořádně vymícháme a podáváme namazanou na pečivu.

Hotový recept na sýrovou pomazánku z nivy

Sýrová pomazánka z tvarůžků

Těm, kdo mají rádi chuť a vůni tvarůžků jistě přijde vhod i pomazánka. Hodí se jak kulaté tvarůžky, tak tvarůžkové tyčinky.

INGREDIENCE

  • balení olomouckých tvarůžků
  • pomazánkové máslo
  • cibule
  • mletá paprika
  • sůl
  • ředkvičky
  • mléko nebo smetana
  • pažitka

POSTUP

  1. Pomazánkové máslo utřeme s nastrouhanými olomouckými tvarůžky.
  2. Přidáme najemno nakrájenou cibuli.
  3. Ochutíme mletou paprikou a solí.
  4. Přidáme nastrouhané ředkvičky a všechno pořádně zamícháme.
  5. Podle potřeby můžeme rozředit mlékem nebo smetanou.
  6. Mažeme na pečivo a sypeme nakrájenou pažitkou.

Hotový recept na sýrovou pomazánku z tvarůžků

Sýrová pomazánka a vhodné druhy sýrů

Pomazánky můžeme připravovat ze všech druhů sýrů. Vhodnější jsou samozřejmě měkké tvarohové sýry nebo sýry tavené, ze kterých je pomazánka hladká a dobře se maže na pečivo.

Velmi dobře se dají využít i tvrdší sýry, které na jemno strouháme a spojujeme je s měkčími a hladšími ingrediencemi. Tyto sýry se dají i rozmixovat nebo rozpustit v mléce.

Lahodné jsou pak pomazánky ze speciálních sýrů jako je Hermelín nebo Niva a velmi pikantní pomazánku připravíme z chuťově výrazných sýrů jako jsou například Olomoucké tvarůžky.

Pomazánky můžeme podávat ihned po zpracování, ale většinou jim prospěje, když je necháme chvíli proležet a jednotlivé chutě přísad tak mají možnost se spojit.

Pomazánky mažeme na bílé i tmavé pečivo různých tvarů, přednost můžeme dát pečivu celozrnnému. Zdobíme kousky barevné zeleniny, kolečky cibule, ořechovými jádry i kouskem pikantního ovoce.

Pokud hledáte vhodnou pomazánku pro děti, určitě jim krom těchto sýrových nabídněte i zdravé pomazánky pro děti, o kterých píšeme v jiných receptech.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.