Když máte náročný pracovní týden, není nic jednoduššího než připravit jeden z těchto receptů na sýrovou pomazánku!
Vhodným složením surovin a jednoduchým dozdobením pomazánkou potřeného pečiva zpestříte a obohatíte váš stůl.
Díky pestré nabídce různých ingrediencí prakticky můžeme mít nepřeberné množství pomazánek.
Pochutnejte si s námi!
Sýrová pomazánka s česnekem
Česnek je výrazná chuťová složka, která udělá každý pokrm pikantním. Totéž platí o sýrové pomazánce s česnekem.
Co budeme potřebovat
- 250 g sýru Niva
- rostlinné máslo
- 2-3 stroužky česneku
- 80 g cibule
- sůl
Postup
- Rostlinné máslo vyšleháme a utřeme s nastrouhanou nivou.
- Přidáme utřený česnek, jemně nakrájenou cibuli, podle potřeby sůl a všechno dobře prošleháme.
- Můžeme zjemnit mlékem nebo smetanou.

Hermelínová pomazánka
Jemnou chuť hermelínu bychom neměli přebíjet dalším kořením ani jinými chuťově výraznými ingrediencemi.
Co budeme potřebovat
- 2 balení Hermelínu
- 350 g zakysané smetany
- 4 jarní cibulky
- 3 lžičky sladké papriky
- pepř
- sůl
Postup
- Hermelín nastrouháme nebo vidličkou rozmělníme.
- Přidáme zakysanou smetanu, nakrájenou cibuli.
- Dochutíme mletou paprikou, pepřem a solí.
- Vše pořádně vymícháme.
- Pomazánku mažeme na pečivo.

Nivová pomazánka
Niva patří mezi chuťově výrazné sýry a do pomazánky ji nastrouháme nebo rozmělníme vidličkou. Ani u Nivy není příliš vhodné přehlušovat její chuť dalšími přísadami.
Co budeme potřebovat
- 250 g smetanového sýra
- 80 g zakysané smetany
- 1/2 lžičky bílého pepře
- 1/4 až 1/2 lžičky soli
- 200 g Nivy
- 40 g mleté čerstvé pažitky
- Opečené a nasekané pekanové ořechy (volitelné)
- Plátky jablek a hrušek
Postup
- Smíchejte první 4 ingredience.
- Jemně vmíchejte nivu a pažitku.
- Pokud chcete, pomazánku posypte pekanovými ořechy. Podáváme s plátky jablek a hrušek, nebo čerstvým pečivem.

Pikantní sýrová pomazánka na chlebíčky
Abychom docílili pikantní chutě sýrové pomazánky, můžeme použít různé výrazné koření nebo sýry – například balkánský.
Co budeme potřebovat
- 50 g rostlinného tuku
- 100 g sýra Lučina
- 2 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
- 100 g balkánského sýra
- 2 vejce natvrdo
- 50 g šunkového salámu
- 100 g čerstvých paprik – zelené a červené
- 60 g sladkokyselých okurek
- sůl
- pepř
Postup
- Rostlinný tuk vyšleháme do pěny s Lučinou a smetanou nebo jogurtem.
- Přidáme nastrouhaný balkánský sýr, strouhaná vejce natvrdo, drobně nakrájený šunkový salám a drobně nakrájené zelené a červené papriky a sladkokyselé okurky.
- Osolíme a opepříme.
- Všechno důkladně promícháme.

Objevte podobné tipy
Sýrová pomazánka z olomouckých tvarůžků
Těm, kdo mají rádi chuť a vůni tvarůžků jistě přijde vhod i pomazánka. Hodí se jak kulaté tvarůžky, tak tvarůžkové tyčinky.
Co budeme potřebovat
- 1 balení olomouckých tvarůžků
- 250 g pomazánkového másla
- 60 g cibule (najemno nakrájená)
- 1 lžička mleté papriky
- sůl
Postup
- Pomazánkové máslo utřeme s nastrouhanými olomouckými tvarůžky.
- Přidáme najemno nakrájenou cibuli.
- Ochutíme mletou paprikou a solí.

Sýrová pomazánka z tvrdého sýra
Jedním z oblíbených sýrů je eidam. I sýrová pomazánka z něho připravená může být chutnou večeří nebo pohoštěním pro hosty.
Co budeme potřebovat
- 200 g tvrdého sýra Eidam
- 100 g majolky
- 50 g bílého jogurtu
- 200 g mladých kedluben
- 100 g čerstvých paprik
- 1 lžíce sekané pažitky
- sůl
- pepř
Postup
- Do mísy vložíme majolku, bílý jogurt, nastrouhaný tvrdý sýr, nastrouhané kedlubny, drobně nakrájené papriky, sekanou pažitku.
- Vše osolíme a opepříme a dobře promícháme.
- Podáváme na bílém pečivu.

Sýrová pomazánka z taveného sýra
Vděčným doplňkem pomazánky jsou tavené sýry, které se velmi dobře zpracovávají a pomazánka z nich je jemná a hladká.
Co budeme potřebovat
- 100 g taveného sýra
- 150 g pomazánkového másla
- 1 lžička hořčice
- 100 g dobrého měkkého salámu
- 50 g cibule
- 50 g sladkokyselých okurek
- sůl
- pepř
Postup
- Tavený sýr utřeme s pomazánkovým máslem a hořčicí.
- Přidáme jemně rozsekaný měkký salám, nakrájenou cibuli, drobně nasekanou sladkokyselou okurku.
- Osolíme a opepříme.
- Všechno dobře promícháme.

Pivní sýrová pomazánka
Pro tuto sýrovou pomazánku si připravíme zrající sýr s výraznou chutí – Romadúr.
Co budeme potřebovat
- 100 g taveného sýru
- 100 g jihočeského zrajícího sýru Romadúr
- 100 g tvrdého sýra
- 3 lžíce zakysané smetany
- 100 g cibule
- 1 lžička mleté papriky
- drcený kmín
- sůl
- pepř
Postup
- Do mísy vložíme tavený sýr, vidličkou rozmačkaný zrající sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr.
- Přidáme zakysanou smetanu a všechno dobře promícháme.
- Doplníme jemně nakrájenou cibulí, mletou paprikou, drceným kmínem, solí a pepřem.
- Všechno důkladně prošleháme.

Jaké jsou vhodné druhy sýrů pro sýrové pomazánky?
Pomazánky můžeme připravovat ze všech druhů sýrů. Vhodnější jsou samozřejmě měkké tvarohové sýry nebo sýry tavené, ze kterých je pomazánka hladká a dobře se maže na pečivo.
Velmi dobře se dají využít i tvrdší sýry, které najemno strouháme a spojujeme je s měkčími a hladšími ingrediencemi. Tyto sýry se dají i rozmixovat nebo rozpustit v mléce.
Lahodné jsou pak pomazánky ze speciálních sýrů jako je Hermelín nebo Niva a velmi pikantní pomazánku připravíme z chuťově výrazných sýrů jako jsou například Olomoucké tvarůžky.
Pomazánky můžeme podávat ihned po zpracování, ale většinou jim prospěje, když je necháme chvíli proležet a jednotlivé chutě přísad tak mají možnost se spojit.
Pomazánky mažeme na bílé i tmavé pečivo různých tvarů, přednost můžeme dát pečivu celozrnnému. Zdobíme kousky barevné zeleniny, kolečky cibule, ořechovými jádry i kouskem pikantního ovoce.
Pokud hledáte vhodnou pomazánku pro děti, určitě jim krom těchto sýrových nabídněte i zdravé pomazánky pro děti, o kterých píšeme v jiných receptech.