Nejlepší recepty na pomazánky ze sýru! Vytvořte jednoduchou, ale chutnou svačinku nebo večeři

Když máte náročný pracovní týden, není nic jednoduššího než připravit jeden z těchto receptů na sýrovou pomazánku!

Vhodným složením surovin a jednoduchým dozdobením pomazánkou potřeného pečiva zpestříte a obohatíte váš stůl.

Díky pestré nabídce různých ingrediencí prakticky můžeme mít nepřeberné množství pomazánek.

Pochutnejte si s námi!

Sýrová pomazánka s česnekem

Česnek je výrazná chuťová složka, která udělá každý pokrm pikantním. Totéž platí o sýrové pomazánce s česnekem.

Co budeme potřebovat

  • 250 g sýru Niva
  • rostlinné máslo
  • 2-3 stroužky česneku
  • 80 g cibule
  • sůl

Postup

  1. Rostlinné máslo vyšleháme a utřeme s nastrouhanou nivou.
  2. Přidáme utřený česnek, jemně nakrájenou cibuli, podle potřeby sůl a všechno dobře prošleháme.
  3. Můžeme zjemnit mlékem nebo smetanou.
Miska plná krémové pomazánky s pažitkou a krekry.
Zdroj: simplyhomecooked.com

Hermelínová pomazánka

Jemnou chuť hermelínu bychom neměli přebíjet dalším kořením ani jinými chuťově výraznými ingrediencemi.

Co budeme potřebovat

  • 2 balení Hermelínu
  • 350 g zakysané smetany
  • 4 jarní cibulky
  • 3 lžičky sladké papriky
  • pepř
  • sůl

Postup

  1. Hermelín nastrouháme nebo vidličkou rozmělníme.
  2. Přidáme zakysanou smetanu, nakrájenou cibuli.
  3. Dochutíme mletou paprikou, pepřem a solí.
  4. Vše pořádně vymícháme.
  5. Pomazánku mažeme na pečivo.
Skvělá pomazánka z plísňového sýra.
Zdroj: whereismyspoon.co

Nivová pomazánka

Niva patří mezi chuťově výrazné sýry a do pomazánky ji nastrouháme nebo rozmělníme vidličkou. Ani u Nivy není příliš vhodné přehlušovat její chuť dalšími přísadami.

Co budeme potřebovat

  • 250 g smetanového sýra
  • 80 g zakysané smetany
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • 1/4 až 1/2 lžičky soli
  • 200 g Nivy
  • 40 g mleté čerstvé pažitky
  • Opečené a nasekané pekanové ořechy (volitelné)
  • Plátky jablek a hrušek

Postup

  1. Smíchejte první 4 ingredience.
  2. Jemně vmíchejte nivu a pažitku.
  3. Pokud chcete, pomazánku posypte pekanovými ořechy. Podáváme s plátky jablek a hrušek, nebo čerstvým pečivem.
Sklenička plná husté pomazánky z modrého sýra, krekry a ořechy.
Zdroj: girlversusdough.com

Pikantní sýrová pomazánka na chlebíčky

Abychom docílili pikantní chutě sýrové pomazánky, můžeme použít různé výrazné koření nebo sýry – například balkánský.

Co budeme potřebovat

  • 50 g rostlinného tuku
  • 100 g sýra Lučina
  • 2 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
  • 100 g balkánského sýra
  • 2 vejce natvrdo
  • 50 g šunkového salámu
  • 100 g čerstvých paprik – zelené a červené
  • 60 g sladkokyselých okurek
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Rostlinný tuk vyšleháme do pěny s Lučinou a smetanou nebo jogurtem.
  2. Přidáme nastrouhaný balkánský sýr, strouhaná vejce natvrdo, drobně nakrájený šunkový salám a drobně nakrájené zelené a červené papriky a sladkokyselé okurky.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Všechno důkladně promícháme.
Sklenička plná červené pikantní pomazánky na chlebíček.
Zdroj: chocolatemoosey.com

Sýrová pomazánka z olomouckých tvarůžků

Těm, kdo mají rádi chuť a vůni tvarůžků jistě přijde vhod i pomazánka. Hodí se jak kulaté tvarůžky, tak tvarůžkové tyčinky.

Co budeme potřebovat

  • 1 balení olomouckých tvarůžků
  • 250 g pomazánkového másla
  • 60 g cibule (najemno nakrájená)
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl

Postup

  1. Pomazánkové máslo utřeme s nastrouhanými olomouckými tvarůžky.
  2. Přidáme najemno nakrájenou cibuli.
  3. Ochutíme mletou paprikou a solí.
Aromatická pomazánka namazaná na bagelu.
Zdroj: macheesmo.com

Sýrová pomazánka z tvrdého sýra

Jedním z oblíbených sýrů je eidam. I sýrová pomazánka z něho připravená může být chutnou večeří nebo pohoštěním pro hosty.

Co budeme potřebovat

  • 200 g tvrdého sýra Eidam
  • 100 g majolky
  • 50 g bílého jogurtu
  • 200 g mladých kedluben
  • 100 g čerstvých paprik
  • 1 lžíce sekané pažitky
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Do mísy vložíme majolku, bílý jogurt, nastrouhaný tvrdý sýr, nastrouhané kedlubny, drobně nakrájené papriky, sekanou pažitku.
  2. Vše osolíme a opepříme a dobře promícháme.
  3. Podáváme na bílém pečivu.
typická česká sýrová pomazánka z tvrdého sýra.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Sýrová pomazánka z taveného sýra

Vděčným doplňkem pomazánky jsou tavené sýry, které se velmi dobře zpracovávají a pomazánka z nich je jemná a hladká.

Co budeme potřebovat

  • 100 g taveného sýra
  • 150 g pomazánkového másla
  • 1 lžička hořčice
  • 100 g dobrého měkkého salámu
  • 50 g cibule
  • 50 g sladkokyselých okurek
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Tavený sýr utřeme s pomazánkovým máslem a hořčicí.
  2. Přidáme jemně rozsekaný měkký salám, nakrájenou cibuli, drobně nasekanou sladkokyselou okurku.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Všechno dobře promícháme.
Krémově jemná pomazánka na opečeném krekru.
Zdroj: thecookierookie.com

Pivní sýrová pomazánka

Pro tuto sýrovou pomazánku si připravíme zrající sýr s výraznou chutí – Romadúr.

Co budeme potřebovat

  • 100 g taveného sýru
  • 100 g jihočeského zrajícího sýru Romadúr
  • 100 g tvrdého sýra
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 100 g cibule
  • 1 lžička mleté papriky
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Do mísy vložíme tavený sýr, vidličkou rozmačkaný zrající sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr.
  2. Přidáme zakysanou smetanu a všechno dobře promícháme.
  3. Doplníme jemně nakrájenou cibulí, mletou paprikou, drceným kmínem, solí a pepřem.
  4. Všechno důkladně prošleháme.
Mistička plná lahodné pomazánky ze sýra a piva.
Zdroj: howsweeteats.com

Jaké jsou vhodné druhy sýrů pro sýrové pomazánky?

Pomazánky můžeme připravovat ze všech druhů sýrů. Vhodnější jsou samozřejmě měkké tvarohové sýry nebo sýry tavené, ze kterých je pomazánka hladká a dobře se maže na pečivo.

Velmi dobře se dají využít i tvrdší sýry, které najemno strouháme a spojujeme je s měkčími a hladšími ingrediencemi. Tyto sýry se dají i rozmixovat nebo rozpustit v mléce.

Lahodné jsou pak pomazánky ze speciálních sýrů jako je Hermelín nebo Niva a velmi pikantní pomazánku připravíme z chuťově výrazných sýrů jako jsou například Olomoucké tvarůžky.

Pomazánky můžeme podávat ihned po zpracování, ale většinou jim prospěje, když je necháme chvíli proležet a jednotlivé chutě přísad tak mají možnost se spojit.

Pomazánky mažeme na bílé i tmavé pečivo různých tvarů, přednost můžeme dát pečivu celozrnnému. Zdobíme kousky barevné zeleniny, kolečky cibule, ořechovými jádry i kouskem pikantního ovoce.

Pokud hledáte vhodnou pomazánku pro děti, určitě jim krom těchto sýrových nabídněte i zdravé pomazánky pro děti, o kterých píšeme v jiných receptech.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X