Sýrová pomazánka je výborným zpestřením na večeři

Přemýšlíte, co dobrého připravíte rodině na studenou večeři?

Možná byste mohli vyzkoušet některou ze sýrových pomazánek, kterých existuje opravdu velký počet.

Sýrové pomazánky patří k nejrozšířenějším, protože máme velké možnosti, co na jejich přípravu použít.

Vhodným složením surovin a jednoduchým dozdobením pomazánkou potřeného pečiva zpestříme a obohatíme náš stůl.

Sýrová pomazánka a vhodné druhy sýrů

Pomazánky můžeme připravovat ze všech druhů sýrů. Vhodnější jsou samozřejmě měkké tvarohové sýry nebo sýry tavené, ze kterých je pomazánka hladká a dobře se maže na pečivo. Ale velmi dobře se dají využít i tvrdší sýry, které najemno strouháme a spojujeme je s měkčími a hladšími ingrediencemi. Tyto sýry se dají i rozmixovat nebo rozpustit v mléce.

Lahodné jsou pak pomazánky ze speciálních sýrů s plísní, jako je Hermelín nebo Niva, a velmi pikantní pomazánku připravíme z chuťově výrazných sýrů, jako jsou například olomoucké tvarůžky.

1. Sýrová pomazánka z měkkých sýrů

Měkké sýry vhodné na pomazánky jsou všechny druhy tvarohových sýrů typu žervé. Patří mezi ně především naše Lučina, z níž je pomazánka velmi lahodná.

INGREDIENCE:

  • 2 sýry Lučina
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pažitka
  • mléko na rozředění

POSTUP:

  1. Do misky dáme oba sýry Lučina a opatrně rozmícháme do hladka.
  2. Přidáme mléko, pokud potřebujeme hmotu rozředit.
  3. Přidáme 3 stroužky česneku, které jsme rozmělnili.
  4. Doplníme nadrobno nakrájenou pažitkou.
  5. Osolíme.
  6. A můžeme sýrovou pomazánku mazat na pečivo a podávat.

Hotová sýrová pomazánka z měkkých sýrů

2. Sýrová pomazánka z tavených sýrů

Tavených sýrů je mnoho druhů a bývají nabízeny i s různými příchutěmi. U pomazánky tak můžeme jejich příchuť přísadami ještě zvýraznit nebo vhodně doplnit.

INGREDIENCE:

  • tavený sýr – smetanový, šunkový
  • máslo
  • cibule
  • 2 vejce natvrdo
  • 1/2 lžičky hořčice
  • sůl

POSTUP:

  1. Do misky dáme tavený sýr a opatrně rozmícháme dohladka.
  2. Přidáme najemno nastrouhaná vařená vejce.
  3. Doplníme usekanou cibulí, hořčicí.
  4. Osolíme.
  5. Pomazánku vymícháme do pěny a podáváme namazanou na pečivu.

Hotová pomazánka z tavených sýrů

3. Sýrová pomazánka z tvrdých sýrů

Jedná se především o sýry typu Eidam nebo Ementál a další sýry podobné konzistence včetně sýrů uzených. Do pomazánky je jemně strouháme. Lépe se strouhají, když je předtím necháme dostatečně vychladit, případně je necháme i chvíli ztuhnout v mrazničce.

INGREDIENCE:

  • tvrdý sýr Eidam
  • bílý jogurt
  • majolka
  • mladé kedlubny
  • čerstvé papriky
  • pažitka
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Do mísy dáme majolku, bílý jogurt, nastrouhaný sýr.
  2. Přidáme nastrouhané kedlubny a drobně nakrájené papriky.
  3. Doplníme sekanou pažitkou.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Směs pořádně zamícháme.
  6. Pomazánku mažeme na bílé pečivo.

Hotová sýrová pomazánka z tvrdých sýrů

4. Sýrová pomazánka z Hermelínu

Jemnou chuť Hermelínu bychom neměli příliš ovlivňovat kořením ani dalšími chuťově výraznými ingrediencemi.

INGREDIENCE:

  • 2 balení Hermelínu
  • zakysaná krémová smetana
  • cibule
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Hermelín nastrouháme nebo vidličkou rozmělníme.
  2. Přidáme zakysanou smetanu, nakrájenou cibuli.
  3. Dochutíme mletou paprikou, pepřem a solí.
  4. Vše pořádně vymícháme.
  5. Pomazánku mažeme na pečivo.

Recept na sýrovou pomazánku z hermelínu

5. Sýrová pomazánka z Nivy

Niva patří mezi chuťově výrazné sýry a do pomazánky ji nastrouháme nebo rozmělníme vidličkou. Ani u Nivy není příliš vhodné přehlušovat její chuť dalšími přísadami.

INGREDIENCE:

  • majolka
  • bílý jogurt
  • Niva
  • vejce natvrdo
  • sladkokyselé okurky
  • sterilovaná kápie
  • cibule
  • sekaná pažitka nebo kopr
  • sůl

POSTUP:

  1. Do mísy vložíme majolku, bílý jogurt a nastrouhaný sýr Niva.
  2. Vše zlehka promícháme.
  3. Přidáme nastrouhaná vejce natvrdo, rozsekané sladkokyselé okurky a sterilované kápie.
  4. Doplníme nakrájenou cibulí a nasekanou pažitkou nebo koprem.
  5. Osolíme.
  6. Pomázánku pořádně vymícháme a podáváme namazanou na pečivu.

Hotový recept na sýrovou pomazánku z nivy

6. Sýrová pomazánka z tvarůžků

Těm, kdo mají rádi chuť a vůni tvarůžků jistě přijde vhod i pomazánka. Hodí se jak kulaté tvarůžky, tak tvarůžkové tyčinky.

INGREDIENCE:

  • balení olomouckých tvarůžků
  • pomazánkové máslo
  • cibule
  • mletá paprika
  • sůl
  • ředkvičky
  • mléko nebo smetana
  • pažitka

POSTUP:

  1. Pomazánkové máslo utřeme s nastrouhanými oloumouckými tvarůžky.
  2. Přidáme najemno nakrájenou cibuli.
  3. Ochutíme mletou paprikou a solí.
  4. Přidáme nastrouhané ředkvičky a všechno pořádně zamícháme.
  5. Podle potřeby můžeme rozředit mlékem nebo smetanou.
  6. Mažeme na pečivo a sypeme nakrájenou pažitkou.

Hotový recept na sýrovou pomazánku z tvarůžků

Pomazánky můžeme podávat ihned po zpracování, ale většinou jim prospěje, když je necháme chvíli proležet a jednotlivé chutě přísad tak mají možnost se spojit. Pomazánky mažeme na bílé i tmavé pečivo různých tvarů, přednost můžeme dát pečivu celozrnnému. Zdobíme kousky barevné zeleniny, kolečky cibule, ořechovými jádry i kouskem pikantního ovoce.

Zkuste si připravit také pikantní sýrovou pomazánku s křenem, která obsahuje hodně vitamínu C.

 

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 4 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *