Sýrové brambory pětkrát jinak

Na přípravu nejsou příliš složité a přitom dokážou poskytnout opravdový chuťový zážitek.

O čem je řeč? O bramborách.

Pokud brambory doplníte strouhaným sýrem a zapečete, pak máte dokonalý oběd nebo teplou večeři.

Předsvědčete se sami a vyzkoušejte některý z našich receptů na sýrové brambory.

Brambory k zapékání

Zapékat můžeme brambory vařené i syrové, obojí nakrájené na plátky nebo nahrubo nastrouhané. Vařené stačí zapékat mnohem kratší dobu, po zapečení jsou zaručeně měkké a měkčí konzistenci si také udržují i po zapečení.

Syrové brambory vyžadují k propečení nejméně 45-50 minut, po upečení však bývají křupavější. Při přípravě můžeme zvolit i kompromis, kdy brambory uvaříme do poloměkka. Před vařením je nemusíme loupat, můžeme je uvařit ve slupce a oloupat až po uvaření. Loupeme pouze staré brambory a brambory syrové. Ani syrové brambory, které mají pěknou slupku nemusíme loupat, ale slupku musíme důkladně omýt pod vodou kartáčkem.

Brambory a sýry k zapékání

Brambory můžeme zapékat téměř se všemi druhy sýrů a podle receptu nebo chuti je doplňovat dalšími ingrediencemi, jako jsou například:

  • tvarohové sýry
  • tavené sýry
  • tvrdé sýry
  • uzené sýry
  • niva
  • hermelín
  • tvarůžky

1. Gratinované brambory se smetanou a sýrem

Když není čas na zdlouhavou přípravu oběda, pak přichází na řadu jednoduchý recept, jakým jsou například i brambory zapečené se smetanou a sýrem. Toto jídlo ocení také vegetariáni.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • máslo
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 170 g tvrdého sýru Ementál
  • sůl
  • bílý pepř
  • muškátový oříšek

POSTUP:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Zapékací misku vymažeme máslem a do ní navrstvíme nakrájené brambory.
  3. Osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek.
  4. Smetanu nalijeme do nádoby a přidáme do ní nastrouhaný sýr a vše nalijeme na brambory.
  5. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a dáme péci brambory asi na 40 minut.

Hotový recept na zapečené brambory s tvrdým sýrem

2. Brambory zapečené se šunkou a sýrem

Recepty na sýrové brambory můžeme doplnit také zeleninou. Chutnou variantou je masitá červená paprika, kterou doplníme šunkou.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • velká červená paprika
  • šunka
  • sůl
  • pepř
  • uzený sýr
  • smetana
  • olej

POSTUP:

  1. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. Papriku a šunku nakrájíme na proužky.
  3. Uzený sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
  4. Zapékací misku vymažeme olejem a poklademe směsí brambor, papriky, sýru a šunky.
  5. Vše zalijeme smetanou.
  6. Dáme asi na 1 hodinu péci do trouby na 180 °C.

 

Hotový recept na zapečené brambory s hermelínem

Zdroj: Foodnetwork.com

3. Zapečené brambory s brokolicí a sýrem

Brokolice je ideální zeleninou k zapékání. Ve spojení s bramborami a sýrem bude tento pokrm chutnat výborně.

INGREDIENCE:

  • 1 brokolice
  • 4 brambory
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 lžička másla
  • mletý pepř
  • sůl
  • 150 g tvrdého sýra

POSTUP:

  1. Brokolici rozebereme na růžičky a brambory nakrájeme na kousky a společně je v horké vodě krátce povaříme a ihned zcedíme a ochladíme.
  2. Zelenina by měla být poloměkká.
  3. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  4. Brokolici a brambory dáme do pekáčku.
  5. Osolíme a opepříme.
  6. V misce si rozmícháme smetanu s vejcem a přidáme nastrouhaný sýr. Touto směsí polijeme zeleninu v pekáčku.
  7. Zapékáme v předehřáté troubě dozlatova.

 

Hotový recept na zapečené brambory s nivou a smetanou

4. Zapečené brambory s kuřecím masem a sýrem

Jemné kuřecí maso a sýr jsou výchozími přísadami jídla, které můžete připravit na teplou večeři nebo jako lehký oběd.

INGREDIENCE:

  • 500 g brambor
  • 500 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 1 zelená paprika
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 150 g sýru Eidam
  • 100 g sýru Niva
  • olej
  • grilovací koření

POSTUP:

  1. Brambory omyjeme a oloupeme a společně s cibulí a paprikou nakrájeme na kolečka.
  2. Pekáček vymažeme olejem a dno poklademe nakrájenými bramborami.
  3. Na brambory položíme plátky kuřecího masa, které posypeme grilovacím kořením a solí.
  4. Na maso navrstvíme cibuli a papriku.
  5. Poslední bude vrstva brambor.
  6. Dáme péci do trouby asi na 30 minut.
  7. Potom ještě směs v pekáčku zalijeme smetanou smíchanou s nastrouhaným eidamem a nivou.
  8. Pečeme doměkka.

 

Hotový recept na zapečené brambory s tvrdým sýrem

5. Zapečené brambory se slaninou a sýrem

Anglická slanina se vyrábí z vepřového boku, který je vykostěný, proto neobsahuje žebra ani chrupavky. Je vhodná k zapékání, protože pokrmu dodá svoji charakteristickou chuť.

INGREDIENCE:

  • 1 kg syrových brambor
  • 200 g anglické slaniny
  • 400 g sýru Eidam
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej
  • pepř

POSTUP:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. Osolíme a opepříme.
  3. Pekáček si vymažeme tukem a na dno poskládáme polovinu brambor.
  4. Na ně přidáme plátky slaniny a plátky sýra.
  5. Poslední vrstvu tvoří opět brambory.
  6. Smetanu smícháme s rozšlehaným vejcem a nalijeme na brambory v pekáčku.
  7. Dáme zapéci do trouby.

 

Hotový recept na zapečené brambory s tvarůžky a klobásou

Zdroj: Gimmesomeoven.com

K bramborám se hodí zapékací omáčky, kterými je přeléváme. Za nejjednodušší se dá považovat trochu mléka, smetany nebo zakysané smetany, které používáme buď samostatně, nebo dochucené kořením, hořčicí či dalšími kořenícími přípravky.

Další vhodnou zapékací omáčkou je předem uvařený bešamel z tuku, mouky a mléka nebo vývaru. Bešamel se dá různě dochucovat a dochucení můžeme použít i u brambor.

I ze samotného sýra, zvláště pak z několika druhů sýrů, můžeme připravit sýrovou omáčku jejich rozpuštěním v mléce nebo smetaně a po dochucení použít k zapékání.

V houbařské sezóně si můžete připravit zapečené brambory s houbami. Jestliže se vám nechce tak dlouho čekat, pak lze použít také kupované žampiony.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • ja si na country potatoes zvyknem nastrúhať syr, alebo si k nim pripravím šalát s kozím syrom a k tomu zemiačiky. fajnotka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *