Recepty na brambory se sýrem sedmkrát jinak. Výborná příloha ale i hlavní jídlo

Na přípravu nejsou příliš složité a přitom dokážou poskytnout opravdový chuťový zážitek.

O čem je řeč? O bramborách.

Pokud brambory doplníte strouhaným sýrem a zapečete, pak máte dokonalou přílohu k masu, vydatný oběd nebo teplou večeři.

Předsvědčete se sami a vyzkoušejte některý z našich receptů na sýrové brambory.

Gratinované brambory se smetanou a sýrem

Když není čas na zdlouhavou přípravu oběda, pak přichází na řadu jednoduchý recept, jakým jsou například i brambory zapečené se smetanou a sýrem. Toto jídlo ocení také vegetariáni.

Ingredience

  • brambory
  • máslo
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 170 g tvrdého sýru Ementál
  • sůl
  • bílý pepř
  • muškátový oříšek

Postup

  • Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Zapékací misku vymažeme máslem a do ní navrstvíme nakrájené brambory.
  • Osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek.
  • Smetanu nalijeme do nádoby a přidáme do ní nastrouhaný sýr a vše nalijeme na brambory.
  • Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a dáme péci brambory asi na 40 minut.
Zapečené sýrové brambory se smetanou.
Zdroj: hikendip.com

Vyzkoušejte také tyto zapečené francouzské brambory. Ideální na rodinný oběd.

Zapečené křupavé brambory se sýrem a šunkou

Recepty na sýrové brambory můžeme doplnit také zeleninou. Chutnou variantou je masitá červená paprika, kterou doplníme šunkou. Místo šunky můžete využít třeba slaninu.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1 červená paprika
  • 15dkg šunky
  • sůl, pepř
  • 100g uzeného sýru
  • 250 ml smetany
  • Olivový olej

Postup

  1. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. Papriku a šunku nakrájíme na proužky.
  3. Uzený sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
  4. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem a poklademe směsí brambor, papriky, sýru a šunky.
  5. Vše zalijeme smetanou.
  6. Dáme asi na 1 hodinu péci do trouby na 180 °C.
Šunkovo-sýrové brambory zapékané v míse.
Zdroj: lavenderandmacarons.com

Pokud chcete mít brambory rychleji upečené, nejprve si je předvařte. Poté už je stačí zapékat cca 20 minut.

Zapečené brambory s kuřecím masem a sýrem

Jemné kuřecí maso a sýr jsou výchozími přísadami jídla, které můžete připravit na teplou večeři nebo jako lehký oběd.

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 500 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 1 zelená paprika
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 150 g sýru Eidam
  • 100 g sýru Niva
  • olej
  • grilovací koření

Postup

  • Brambory omyjeme a oloupeme a společně s cibulí a paprikou nakrájíme na kolečka.
  • Pekáček vymažeme olejem a dno poklademe nakrájenými bramborami.
  • Na brambory položíme plátky kuřecího masa, které posypeme grilovacím kořením a solí.
  • Na maso navrstvíme cibuli a papriku.
  • Poslední bude vrstva brambor.
  • Dáme péci do trouby asi na 30 minut.
  • Potom ještě směs v pekáčku zalijeme smetanou smíchanou s nastrouhaným eidamem a nivou.
  • Pečeme doměkka.
Zapékané brambory s kuřecím masem a smetanou.
Zdroj: skinnytaste.com

Tip: K těmto zapečeným specialitám můžete využít elektrické zapékací pánve. Zjistěte více v testu elektrických pečicích pánví.

Pečené brambory ve slupce se sýrem

Na této dobrotě si jistě pochutná celá vaše rodina. Pečená plněná brambora sýrem je opravdovou lahůdkou.

Ingredience

  • 1kg brambor
  • 50g eidamu/goudy
  • Lžíce másla
  • 1 lžíce majonézy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • 4 stroužky česneku

Postup

  • Nejprve omyjte brambory a udělejte do nich několik vpichů vidličkou.
  • Bambory umístěte na plech a pečte při 180°C po dobu 45 minut.
  • Mezitím nastrouhejte sýr, smíchejte jej s majonézou, máslem, česnekem a koriandrem.
  • Brambory nechte vychladnout.
  • Poté do brambor udělejte řezy, do kterých dáte vždy trochu sýrové směsi.
  • Nakonec vložte plněnou bramboru ještě na pár minut do trouby a poté podávejte.
Zapečené brambory ve slupce se sýrovou náplní.
Zdroj: mommyshomecooking.com

Dalšími recepty na zapečené brambory v troubě se můžete inspirovat, pokud jste si zde nevybrali. Máme pět dalších!

Pečené brambory se sýrem a slaninou

Anglická slanina se vyrábí z vepřového boku, který je vykostěný, proto neobsahuje žebra ani chrupavky. Je vhodná k zapékání, protože pokrmu dodá svoji charakteristickou chuť.

Ingredience

  • 1 kg syrových brambor
  • 200 g anglické slaniny
  • 400 g sýru Eidam
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej
  • pepř

Postup

  • Brambory nejprve oloupejte a nakrájejte na plátky.
  • Poté je osolte a opepřete.
  • Pekáček si vymažte tukem a na dno poskládejte polovinu nakrájených a osolených brambor.
  • Na brambory navrstvěte plátky slaniny a plátky sýra.
  • Poslední vrstvu tvoří opět brambory.
  • Smetanu smíchejte s rozšlehaným vejcem a poté nalijte na brambory v pekáčku.
  • Dejte zapéci do trouby na 180°C cca na 45 minut.
Zapečené slaninové brambory se smetanou a vejci.
Zdroj: bildderfrau.de

Bramborové placky se sýrem

Vyzkoušejte tento výborný recept. Placky se skvěle hodí nejen jako příloha k pokrmům, ale třeba i jako chuťovka na párty.

Ingredience

  • 6 větších brambor
  • 3-4 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2ks vajec
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • Špetka pepře
  • 85g sýra
  • Olivový olej na smažení
  • Zakysaná smetana na servírování

Postup

  • Nejprve nakrájejte sýr na tenké čtverečky a jemně nakrájejte jarní cibulku.
  • Brambory nastrouhejte a namočte na 10 minut do studené vody. Poté sceďte a vymačkejte veškerou vodu.
  • Ve velké míse smíchejte nastrouhané brambory, jarní cibulku, česnek, vejce, mouku, sůl a pepř.
  • Na pánvi rozpalte olivový olej. Stačí vždy 1 polévková lžíce směsi, kterou rozprostřete do stran, doprostřed položíte kousek sýra a přikryjete další troškou bramborové směsi.
  • Bramboráčky stačí smažit cca 3-5 minut do zlatova. Hotové placky utřete do papírového ubrousku a podávejte se lžící zakysané smetany.
Bramboráky se sýrem.
Zdroj: natashaskitchen.com

Bramborová kaše se sýrem

Snad každý miluje bramborovou kaši od maminky či od babičky. Vyzkoušejte si ji uvařit i vy a to s přídavkem sýra.

Ingredience

  • 2,5kg brambor
  • 100g sýra
  • 80g másla
  • 0,5l mléka
  • Sůl

Postup

  • Brambory očistěte a oloupejte. Poté nakrájejte na větší kousky a dejte vařit do osolené vody.
  • Když jsou brambory měkké, slijte vodu a rozmixujte do kaše.
  • Nastrouhaný sýr rozmíchejte s mlékem a postupně zašlehejte do rozmixovaných brambor.
  • Poté co vám vznikne hladká kaše, nakonec osolte a můžete servírovat.
Bramborová kaše jako příloha k masu.
Zdroj: potatogoodness.com

K bramborám se hodí zapékací omáčky, kterými je přeléváme.

Za nejjednodušší se dá považovat trochu mléka, smetany nebo zakysané smetany, které používáme buď samostatně, nebo dochucené kořením, hořčicí či dalšími kořenícími přípravky.

Další vhodnou zapékací omáčkou je předem uvařený bešamel z tuku, mouky a mléka nebo vývaru. Bešamel se dá různě dochucovat a dochucení můžeme použít i u brambor.

I ze samotného sýra, zvláště pak z několika druhů sýrů, můžeme připravit sýrovou omáčku jejich rozpuštěním v mléce nebo smetaně a po dochucení použít k zapékání.

V houbařské sezóně si můžete připravit například zapečené brambory s houbami. Jestliže se vám nechce tak dlouho čekat, pak lze použít také kupované žampiony.

Jak zapékat brambory?

Zapékat můžeme brambory vařené i syrové, obojí nakrájené na plátky nebo nahrubo nastrouhané. Vařené stačí zapékat mnohem kratší dobu, po zapečení jsou zaručeně měkké a měkčí konzistenci si také udržují i po zapečení.

Syrové brambory vyžadují k propečení nejméně 45-50 minut, po upečení však bývají křupavější. Při přípravě můžeme zvolit i kompromis, kdy brambory uvaříme do poloměkka.

Před vařením je nemusíme loupat, můžeme je uvařit ve slupce a oloupat až po uvaření. Loupeme pouze staré brambory a brambory syrové. Ani syrové brambory, které mají pěknou slupku nemusíme loupat, ale slupku musíme důkladně omýt pod vodou kartáčkem.

Brambory můžeme zapékat téměř se všemi druhy sýrů a podle receptu nebo chuti je doplňovat dalšími ingrediencemi.

Komentáře

  1. ja si na country potatoes zvyknem nastrúhať syr, alebo si k nim pripravím šalát s kozím syrom a k tomu zemiačiky. fajnotka

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.