Domácí krokety ze sýru chutně a rychle – skvělá chuťovka i perfektní příloha!

Milujete krokety známé z fast foodů, ale raději byste si je připravovali doma ze surovin, které znáte?

Dali byste si je raději se špenátem a kozím sýrem, s kuřecím a mozzarellou či třeba s prosciuttem a parmezánem?

Vyzkoušejte naše recepty na domácí sýrové krokety, kterými se můžete inspirovat a pochutnávat si na nich třeba každý den.

Naše recepty si oblíbíte pro jednoduchost přípravy a vynikající chuť!

Pečené krokety s kozím sýrem a špenátem

Skvělá lehká večeře pro bezmasé pondělí! Představte si krémové rozmačkané brambory s máslem a špetkou soli a k tomu špenát a kozí sýr. To vše spojené v jedno a opečené dozlatova. Mňam!

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 75 g listového špenátu
  • 2 vejce – lehce rozšlehaná
  • 90 g hladké mouky
  • špetka soli a pepře
  • 125 g strouhanky panko
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 500 g zbylé bramborové kaše, chlazené
  • 100 g kozího sýra nakrájeného na malé kousky

K servírování

  • malý svazek čerstvé nasekané petrželky
  • 4 lžíce Crème fraiche
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 ° C a připravte si plech na pečení.
  2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte špenát a vařte 1–2 minuty, dokud nezvadne.
  3. Poté odstavte z ohně, nechte vychladnout a nasekejte.
  4. Do jedné misky přidejte vejce, do další mouku, sůl a pepř a do poslední misky strouhanku.
  5. Nasypte papriku na strouhanku a poté pokapejte také olejem.
  6. Smíchejte strouhanku, papriku a olej tak, aby se olej vstřebal do strouhanky.
  7. Vložte bramborovou kaši do mísy a přidejte nasekaný špenát a kozí sýr.
  8. Smíchejte dohromady, dokud se krásně nespojí.
  9. Vezměte vrchovatou lžíci bramborové kaše a vytvarujte do válce.
  10. Ponořte vzniklou kroketu do mouky, poté do vajíčka a nakonec do strouhanky tak, aby byla kroketa zcela obalená.
  11. Položte na plech a opakujte, dokud nespotřebujete celou směs.
  12.  Ujistěte se, že mezi jednotlivými kroketami na plechu je malý prostor, a poté vložte do trouby na 15-20 minut, dokud nebudou krokety zlaté.
  13. Vyjměte z trouby, naaranžujte na talíř a poté posypte petrželkou.
  14. Crème fraiche promíchejte se sladkou chilli omáčkou a podávejte s kroketami.
Krokety s kozím sýrem a špenátem na talíři posypané petrželkou a vedle položenou miskou s dipem.
www.kitchensanctuary.com

Kuřecí krokety s mozzarellou

Kuřecí krokety jsou ideální jako večeře, obzvlášť čekáte-li hosty. Malé kuličky z kuřete, brambor a sýru obalené ve strouhance, smažené do křupava a do zlatova, všechny uchvátí!

Ingredience

  • 2 šálky (500 ml) oloupaných a na kostičky nakrájených bílých brambor
  • 3 šálky (750 ml) nastrouhaného sýru mozzarella
  • 1 a 1/2 šálku (375 ml) nastrouhaného vařeného kuřete
  • 4 vejce
  • 1/2 šálku (125 ml) hladké mouky
  • 1 šálek (250 ml) strouhanky
  • olej na smažení

Postup

  1. Vyložte pánev 28 x 20 cm potravinářskou fólií a dejte stranou.
  2. Ve velkém hrnci vařte v osolené vodě brambory tak dlouho, dokud nebudou hodně jemné.
  3. Zceďte.
  4. Brambory rozšťouchejte.
  5. Přidejte sýr, kuře, jedno vejce a promíchejte.
  6. Dochuťte solí a pepřem.
  7. Směs dejte do pánve a rovnoměrně umačkejte.
  8. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte v chladu po dobu nejméně 3 hodin.
  9. Předehřejte olej ve fritéze na 190 ° C.
  10. Plech vyložte papírovými utěrkami.
  11. Mouku dejte na talíř, tři zbývající vejce, lehce rozšlehaná, do mělké misky a strouhanku na další talíř.
  12. Zchlazenou směs zformujte na pomoučeném povrchu a nakrájejte na 36 tyčinek, 6 x 6.
  13. Tyčinky obalte v mouce a oklepte.
  14. Ponořte do vaječné směsi a nechte okapat.
  15. Poté obalte tyčinky ve strouhance.
  16. Na oleji smažte 6 až 8 tyčinek najednou asi 2 minuty nebo do zlatova.
  17. Přendejte na plech.
  18. Ihned podávejte nebo zamrazte.
Kuřecí krokety s mozzarellou na talíří s dipem a lžící položenou vedle.
www.ricardocuisine.com

Jednoduché sýrové krokety s čedarem

Tyto snadné domácí sýrové krokety jsou zvenčí krásně zlatavé a křupavé a uvnitř plné lahodného sýra. Příprava vám zabere jen chvíli a vy tak hravě vykouzlíte skvělé pohoštění pro nečekanou návštěvu.

Ingredience

  • 3 lžíce másla
  • 1⁄2 šálku proseté hladké mouky
  • 2⁄3 šálku mléka
  • 1⁄4 lžičky worcesterské omáčky
  • 2 vaječné žloutky, rozšlehané
  • 1 šálek nastrouhaného čedaru a ½ šálku nakrájeného na malé kousky
  • 1⁄2 lžičky hořčice
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 vejce
  • 1 a 1⁄2 šálku strouhanky

Postup

  1. Smíchejte všechny přísady kromě 1 rozšlehaného vejce a strouhanky.
  2. Tvarujte krokety.
  3. Krokoty obalujte ve strouhance, poté v rozšlehaném vejci a znovu ve strouhance.
  4. Smažte ve fritéze nebo na pánvi.
  5. Hotové krokety položte na papírovou utěrku a nechte vstřebat přebytečný tuk.
  6. Podávejte.
Krokety s čedarem na černém talíři a vedle nich je položená miska s dipem.
www.bhg.com.au

Krokety s prosciuttem a parmezánem

Připravte si s námi ty nejchutnější sýrovo-šunkové krokety. Zvenčí křupavé, plněné parmezánem a prosciuttem. Užijte si to!

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ¼ šálku jemně nakrájené bílé cibule
  • sůl a pepř dle chuti
  • ¾ šálku plnotučného mléka
  • 1/3 šálku plus 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1/3 šálku jemně nasekaného prosciutta
  • 1/3 šálku plus ¼ šálku jemně nastrouhaného parmezánu
  • ¼ šálku panko strouhanky
  • ¼ šálku strouhanky
  • rostlinný olej na smažení
  • 2 vejce

Postup

  1. Máslo a olivový olej zahřejte na pánvi na středním ohni.
  2. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte cibuli a dochuťte solí a pepřem.
  3. Když cibule zesklovatí, přidejte mouku, promíchejte a nechte 1 minutu vařit.
  4. Dále zašlehejte mléko.
  5. Pokračujte ve šlehání, dokud mouka nebude hrudkovitá.
  6. Za stálého šlehání vařte směs po dobu 3 minut, bude velmi hustá.
  7. Přidejte 1/3 šálku sýra a nakrájené prosciutto a promíchejte.
  8. Tuto směs nechte vychladnout v ledničce tak dlouho, dokud nebude dostatečně studená  na to, aby se s ní dalo manipulovat.
  9. Poté naberte lžící část směsi a vytvořte ovál.
  10. Pokračujte, dokud nevypotřebujete celé těsto, vyjde na cca 16 kroket.
  11. Rozlepněte vejce do misky a rozšlehejte.
  12. Smíchejte panko, strouhanku a zbývající sýr v další misce.
  13. Jednu po druhé obalujte krokety ve strouhance, poté ve vejci a pak znovu ve strouhance.
  14. Připravené krokety odložte na talíř.
  15. Rozpalte rostlinný olej v pánvi, opatrně do něj vložte krokety a smažte 3-4 najednou.
  16. Nechte je smažit asi 1 až 2 minuty, dokud nejsou zlatohnědé, poté je vyjměte a položte na papírovou utěrku, která absorbuje přebytečný tuk.
  17. Podávejte!
Kroketa s prosciuttem a parmezánem, kterou drží ruka a za ní je miska plná kroket.
www.thekittchen.com

Potřebovali byste radu s výběrem indukční varné desky? V našem článku jsme je ohodnotili a napsali jsme o nich to nejdůležitější.

Pečené bramborové krokety s čedarem

Tyto pečené krokety jsou skvělým lehkým občerstvením nebo perfektní přílohou. Bramborová kaše plněná sýrem, obalená strouhankou a pečená tak dlouho, dokud se sýr uprostřed nerozpustí. Skvělý způsob, jak využít zbylou bramborovou kaši!

Ingredience

  • 2 šálky (450 g) zbylé bramborové kaše – chlazené (bramborová kaše s minimem smetany a másla je nejlepší)
  • 10 x 1,5 cm velkých kostek čedaru
  • ¾ šálku (90 g) hladké mouky
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 1 vejce – lehce rozšlehané
  • 2 šálky (100 g) strouhanky panko
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si plech na pečení.
  2. Do jedné misky dejte mouku, sůl a pepř a promíchejte
  3. Do druhé misky přidejte vejce a lehce rozšlehejte.
  4. Do třetí misky dejte strouhanku.
  5. Nasypte uzenou papriku na strouhanku a poté pokapejte olejem.
  6. Smíchejte dohromady tak, aby se olej vstřebal do strouhanky.
  7. Vezměte vrchovatou lžíci bramborové kaše a vytvarujte ji v ruce.
  8. Do středu dejte kostku sýra a omotejte bramborovou kaši kolem ní do tvaru válce.
  9. Ponořte kroketu do mouky, poté do vajíčka a nakonec do strouhanky tak, aby byla kroketa zcela obalená.
  10. Položte na plech a opakujte se zbytkem bramborové kaše.
  11. Ujistěte se, že je na plechu mezi jednotlivými kroketami malý prostor a poté plech vložte do trouby na 12-15 minut, dokud nebudou krokety zlaté.
  12. Nepřepečte je, jinak sýr začne prosakovat a krokety se trochu zploští.
  13. Vyjměte z trouby a před podáváním nechejte několik minut vychladnout.
Bramborové krokety se sýrem v míse.
www.kitchensanctuary.com

Popsali jsme vám 5 receptů na přípravu domácích sýrových kroket, které zajisté potěší vaše chuťové buňky.

Pokud máte alespoň trochu času navíc, tak se vyplatí připravené těsto odložit do chladu a nechat trochu ztuhnout. Pak se s ním mnohem lépe pracuje.

Pro zvýraznění chuti podávejte s dipem. Inspiraci na speciální dipy hledejte v našich dalších článcích na webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X