Milujete sýrové krokety známé z fast foodů, ale raději byste si je připravovali doma ze surovin, které znáte?
Právě pro vás jsme připravili tři recepty, kterými se můžete inspirovat a pochutnávat si na sýrových kroketách třeba každý den.
Naše recepty si oblíbíte pro jednoduchost přípravy a vynikající chuť kroket.
Základní recept na sýrové krokety
Máte-li 15 až 20 minut času, pojďme se pustit do přípravy.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 80 dkg sýra (například eidam a Niva)
- 5 vajec
- strouhanka
- řepkový olej na smažení
POSTUP
- Sýr nastrouháme najemno.
- Přidáme vejce, strouhanku a uhněteme těsto.
- Vytvarujeme kuličky cca 5 cm v průměru.
- Krokety vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme.
- Podáváme dle chuti se zeleninou či bramborami.
Tip: Pro snížení kalorické hodnoty není nutné krokety smažit, dobře poslouží i pečení v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Podívejte se, jak jsme ohodnotili nejoblíbenější horkovzdušné fritézy v recenzi.
Objevte podobné tipy
Sýrové krokety se salámem a bramborami
Bramborové krokety jsou stálicí v kuchyni. Co se však stane, když jako hlavní složku zvolíme sýr a vše doplníme křupavou šunkou či slaninou?
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 60 dkg sýra (vhodný je cheddar, ale i jiné druhy)
- 40 dkg bramborové kaše (popřípadě uvařené brambory)
- 40 dkg šunky či slaniny
- 5 vajec
- strouhanka
- řepkový olej na smažení
POSTUP
- Šunku či slaninu nakrájíme najemno a osmažíme dokřupava.
- Nastrouháme sýr a dáme do mísy se šunkou.
- Přidáme zbylé ingredience a uhněteme těsto.
- Vytvarujeme kuličky cca 5 cm v průměru.
- Krokety vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme.
- Podáváme se zeleninovým salátem.
Vaječno-sýrové krokety po řecku
V řecké kuchyni patří krokety ze sýra mezi tradiční pokrmy. Řekové je rádi podávají jako předkrm a sdílí s přáteli. Inspirovat se můžete následujícím receptem.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 1 vejce
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 hrníček sýra Asiago (popřípadě jiný tvrdý sýr)
- olivový olej
- šťáva z citronu
POSTUP
- V misce smícháme vejce, mouku a sýr.
- Vytvarujeme těsto. Pokud by směs nedržela pohromadě, přidáme trochu vody.
- Těsto umístíme do lednice na 30 až 60 minut.
- Vytvarujeme krokety.
- Krokety vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme.
- Při podávání zakapeme citronem.
Popsali jsme vám tři recepty na přípravu sýrových kroket, které zajisté potěší vaše chuťové buňky.
Pokud máte alespoň trochu času navíc, tak se vyplatí připravené těsto odložit do chladu a nechat trochu ztuhnout. Pak se s ním mnohem lépe pracuje.
Pro zvýraznění chuti podávejte s dipem. Inspiraci na speciální dipy hledejte v našich dalších článcích na webu.