Sýrové krokety si oblíbíte pro jednoduchost přípravy a vynikající chuť. Jsou rychlou záchranou ve chvíli, kdy děti křičí hlady, nebo se nahlásila návštěva na poslední chvíli.
Při přípravě sýrových kroket se není třeba bát kombinace tvrdých a tavených sýrů. Tvrdý sýr je třeba nastrouhat, měkčí sýry stačí rozmělnit vidličkou. Mezi oblíbené druhy sýrů patří například eidam, ementál či Niva.
Podle chuti sýra volíme i další ingredience. Ty nameleme či nasekáme na drobno. Mezi vhodné přísady patří především:
- uzeniny
- zelenina
- pečivo
- houby
- vejce
- brambory
- bylinky
- a další
Vhodnou přílohou ke kroketám jsou vařené brambory nebo zelenina.
1. Základní recept na sýrové krokety
Máte-li 15 až 20 minut času, pojďme se pustit do přípravy.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 80 dkg sýra (například eidam a Niva)
- 5 vajec
- strouhanka
- řepkový olej na smažení
POSTUP
- Sýr nastrouháme najemno.
- Přidáme vejce, strouhanku a uhněteme těsto.
- Vytvarujeme kuličky cca 5 cm v průměru.
- Krokety vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme.
- Podáváme dle chuti se zeleninou či bramborami.
Tip pro vás: pro snížení kalorické hodnoty není nutné krokety smažit, dobře poslouží i pečení v troubě.
2. Sýrové krokety se salámem a bramborami
Bramborové krokety jsou stálicí v kuchyni. Co se však stane, když jako hlavní složku zvolíme sýr a vše doplníme křupavou šunkou či slaninou?
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 60 dkg sýra (vhodný je chedar, ale i jiné druhy)
- 40 dkg bramborové kaše (popřípadě uvařené brambory)
- 40 dkg šunky či slaniny
- 5 vajec
- strouhanka
- řepkový olej na smažení
POSTUP
- Šunku či slaninu nakrájíme najemno a osmažíme dokřupava.
- Nastrouháme sýr a dáme do mísy se šunkou.
- Přidáme zbylé ingredience a uhněteme těsto.
- Vytvarujeme kuličky cca 5 cm v průměru.
- Krokety vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme.
- Podáváme se zeleninovým salátem.
3. Vaječno-sýrové krokety po řecku
V řecké kuchyni patří krokety ze sýra mezi tradiční pokrmy. Řekové je rádi podávají jako předkrm a sdílí s přáteli. Inspirovat se můžete následujícím receptem.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 1 vejce
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 hrníček sýra Asiago (popřípadě jiný tvrdý sýr)
- olivový olej
- šťáva z citronu
POSTUP
- V misce smícháme vejce, mouku a sýr.
- Vytvarujeme těsto. Pokud by směs nedržela pohromadě, přidáme trochu vody.
- Těsto umístíme do lednice na 30 až 60 minut.
- Vytvarujeme krokety.
- Krokety vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme.
- Při podávání zakapeme citronem.
Popsali jsme vám tři recepty na přípravu sýrových kroket, které zajisté potěší vaše chuťové buňky.
Pokud máte alespoň trochu času navíc, tak se vyplatí připravené těsto odložit do chladu a nechat trochu ztuhnout. Pak se s ním mnohem lépe pracuje.
Pro zvýraznění chuti podávejte s dipem.