Milujete krokety známé z fast foodů, ale raději byste si je připravovali doma ze surovin, které znáte?
Dali byste si je raději se špenátem a kozím sýrem, s kuřecím a mozzarellou či třeba s prosciuttem a parmezánem?
Vyzkoušejte naše recepty na domácí sýrové krokety, kterými se můžete inspirovat a pochutnávat si na nich třeba každý den.
Naše recepty si oblíbíte pro jednoduchost přípravy a vynikající chuť!
Pečené krokety s kozím sýrem a špenátem
Skvělá lehká večeře pro bezmasé pondělí! Představte si krémové rozmačkané brambory s máslem a špetkou soli a k tomu špenát a kozí sýr. To vše spojené v jedno a opečené dozlatova. Mňam!
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 75 g listového špenátu
- 2 vejce – lehce rozšlehaná
- 90 g hladké mouky
- špetka soli a pepře
- 125 g strouhanky panko
- 1 lžička sladké papriky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 500 g zbylé bramborové kaše, chlazené
- 100 g kozího sýra nakrájeného na malé kousky
K servírování
- malý svazek čerstvé nasekané petrželky
- 4 lžíce Crème fraiche
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ° C a připravte si plech na pečení.
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte špenát a vařte 1–2 minuty, dokud nezvadne.
- Poté odstavte z ohně, nechte vychladnout a nasekejte.
- Do jedné misky přidejte vejce, do další mouku, sůl a pepř a do poslední misky strouhanku.
- Nasypte papriku na strouhanku a poté pokapejte také olejem.
- Smíchejte strouhanku, papriku a olej tak, aby se olej vstřebal do strouhanky.
- Vložte bramborovou kaši do mísy a přidejte nasekaný špenát a kozí sýr.
- Smíchejte dohromady, dokud se krásně nespojí.
- Vezměte vrchovatou lžíci bramborové kaše a vytvarujte do válce.
- Ponořte vzniklou kroketu do mouky, poté do vajíčka a nakonec do strouhanky tak, aby byla kroketa zcela obalená.
- Položte na plech a opakujte, dokud nespotřebujete celou směs.
- Ujistěte se, že mezi jednotlivými kroketami na plechu je malý prostor, a poté vložte do trouby na 15-20 minut, dokud nebudou krokety zlaté.
- Vyjměte z trouby, naaranžujte na talíř a poté posypte petrželkou.
- Crème fraiche promíchejte se sladkou chilli omáčkou a podávejte s kroketami.

Kuřecí krokety s mozzarellou
Kuřecí krokety jsou ideální jako večeře, obzvlášť čekáte-li hosty. Malé kuličky z kuřete, brambor a sýru obalené ve strouhance, smažené do křupava a do zlatova, všechny uchvátí!
Ingredience
- 2 šálky (500 ml) oloupaných a na kostičky nakrájených bílých brambor
- 3 šálky (750 ml) nastrouhaného sýru mozzarella
- 1 a 1/2 šálku (375 ml) nastrouhaného vařeného kuřete
- 4 vejce
- 1/2 šálku (125 ml) hladké mouky
- 1 šálek (250 ml) strouhanky
- olej na smažení
Postup
- Vyložte pánev 28 x 20 cm potravinářskou fólií a dejte stranou.
- Ve velkém hrnci vařte v osolené vodě brambory tak dlouho, dokud nebudou hodně jemné.
- Zceďte.
- Brambory rozšťouchejte.
- Přidejte sýr, kuře, jedno vejce a promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Směs dejte do pánve a rovnoměrně umačkejte.
- Zakryjte potravinářskou fólií a nechte v chladu po dobu nejméně 3 hodin.
- Předehřejte olej ve fritéze na 190 ° C.
- Plech vyložte papírovými utěrkami.
- Mouku dejte na talíř, tři zbývající vejce, lehce rozšlehaná, do mělké misky a strouhanku na další talíř.
- Zchlazenou směs zformujte na pomoučeném povrchu a nakrájejte na 36 tyčinek, 6 x 6.
- Tyčinky obalte v mouce a oklepte.
- Ponořte do vaječné směsi a nechte okapat.
- Poté obalte tyčinky ve strouhance.
- Na oleji smažte 6 až 8 tyčinek najednou asi 2 minuty nebo do zlatova.
- Přendejte na plech.
- Ihned podávejte nebo zamrazte.

Objevte podobné tipy
Jednoduché sýrové krokety s čedarem
Tyto snadné domácí sýrové krokety jsou zvenčí krásně zlatavé a křupavé a uvnitř plné lahodného sýra. Příprava vám zabere jen chvíli a vy tak hravě vykouzlíte skvělé pohoštění pro nečekanou návštěvu.
Ingredience
- 3 lžíce másla
- 1⁄2 šálku proseté hladké mouky
- 2⁄3 šálku mléka
- 1⁄4 lžičky worcesterské omáčky
- 2 vaječné žloutky, rozšlehané
- 1 šálek nastrouhaného čedaru a ½ šálku nakrájeného na malé kousky
- 1⁄2 lžičky hořčice
- sůl a pepř na dochucení
- 1 vejce
- 1 a 1⁄2 šálku strouhanky
Postup
- Smíchejte všechny přísady kromě 1 rozšlehaného vejce a strouhanky.
- Tvarujte krokety.
- Krokoty obalujte ve strouhance, poté v rozšlehaném vejci a znovu ve strouhance.
- Smažte ve fritéze nebo na pánvi.
- Hotové krokety položte na papírovou utěrku a nechte vstřebat přebytečný tuk.
- Podávejte.

Krokety s prosciuttem a parmezánem
Připravte si s námi ty nejchutnější sýrovo-šunkové krokety. Zvenčí křupavé, plněné parmezánem a prosciuttem. Užijte si to!
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- ¼ šálku jemně nakrájené bílé cibule
- sůl a pepř dle chuti
- ¾ šálku plnotučného mléka
- 1/3 šálku plus 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1/3 šálku jemně nasekaného prosciutta
- 1/3 šálku plus ¼ šálku jemně nastrouhaného parmezánu
- ¼ šálku panko strouhanky
- ¼ šálku strouhanky
- rostlinný olej na smažení
- 2 vejce
Postup
- Máslo a olivový olej zahřejte na pánvi na středním ohni.
- Jakmile se máslo rozpustí, přidejte cibuli a dochuťte solí a pepřem.
- Když cibule zesklovatí, přidejte mouku, promíchejte a nechte 1 minutu vařit.
- Dále zašlehejte mléko.
- Pokračujte ve šlehání, dokud mouka nebude hrudkovitá.
- Za stálého šlehání vařte směs po dobu 3 minut, bude velmi hustá.
- Přidejte 1/3 šálku sýra a nakrájené prosciutto a promíchejte.
- Tuto směs nechte vychladnout v ledničce tak dlouho, dokud nebude dostatečně studená na to, aby se s ní dalo manipulovat.
- Poté naberte lžící část směsi a vytvořte ovál.
- Pokračujte, dokud nevypotřebujete celé těsto, vyjde na cca 16 kroket.
- Rozlepněte vejce do misky a rozšlehejte.
- Smíchejte panko, strouhanku a zbývající sýr v další misce.
- Jednu po druhé obalujte krokety ve strouhance, poté ve vejci a pak znovu ve strouhance.
- Připravené krokety odložte na talíř.
- Rozpalte rostlinný olej v pánvi, opatrně do něj vložte krokety a smažte 3-4 najednou.
- Nechte je smažit asi 1 až 2 minuty, dokud nejsou zlatohnědé, poté je vyjměte a položte na papírovou utěrku, která absorbuje přebytečný tuk.
- Podávejte!

Potřebovali byste radu s výběrem indukční varné desky? V našem článku jsme je ohodnotili a napsali jsme o nich to nejdůležitější.
Pečené bramborové krokety s čedarem
Tyto pečené krokety jsou skvělým lehkým občerstvením nebo perfektní přílohou. Bramborová kaše plněná sýrem, obalená strouhankou a pečená tak dlouho, dokud se sýr uprostřed nerozpustí. Skvělý způsob, jak využít zbylou bramborovou kaši!
Ingredience
- 2 šálky (450 g) zbylé bramborové kaše – chlazené (bramborová kaše s minimem smetany a másla je nejlepší)
- 10 x 1,5 cm velkých kostek čedaru
- ¾ šálku (90 g) hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 vejce – lehce rozšlehané
- 2 šálky (100 g) strouhanky panko
- ½ lžičky uzené papriky
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si plech na pečení.
- Do jedné misky dejte mouku, sůl a pepř a promíchejte
- Do druhé misky přidejte vejce a lehce rozšlehejte.
- Do třetí misky dejte strouhanku.
- Nasypte uzenou papriku na strouhanku a poté pokapejte olejem.
- Smíchejte dohromady tak, aby se olej vstřebal do strouhanky.
- Vezměte vrchovatou lžíci bramborové kaše a vytvarujte ji v ruce.
- Do středu dejte kostku sýra a omotejte bramborovou kaši kolem ní do tvaru válce.
- Ponořte kroketu do mouky, poté do vajíčka a nakonec do strouhanky tak, aby byla kroketa zcela obalená.
- Položte na plech a opakujte se zbytkem bramborové kaše.
- Ujistěte se, že je na plechu mezi jednotlivými kroketami malý prostor a poté plech vložte do trouby na 12-15 minut, dokud nebudou krokety zlaté.
- Nepřepečte je, jinak sýr začne prosakovat a krokety se trochu zploští.
- Vyjměte z trouby a před podáváním nechejte několik minut vychladnout.

Popsali jsme vám 5 receptů na přípravu domácích sýrových kroket, které zajisté potěší vaše chuťové buňky.
Pokud máte alespoň trochu času navíc, tak se vyplatí připravené těsto odložit do chladu a nechat trochu ztuhnout. Pak se s ním mnohem lépe pracuje.
Pro zvýraznění chuti podávejte s dipem. Inspiraci na speciální dipy hledejte v našich dalších článcích na webu.