Slaný koláč plněný sýrem, skvělý teplý i za studena

Slané sýrové koláče s nejrůznějšími náplněmi jsou velmi oblíbené.

Jejich velkou výhodou je, že se mohou podávat jak teplé, tak studené.

Inspirujte se našimi 3 recepty na ty nejlepší sýrové koláče.

Francouzský slaný sýrový koláč – Quiche

K velmi oblíbeným  receptům patří recepty na tradiční slané francouzské sýrové koláče – ouiche.

INGREDIENCE

pro 4 osoby

na těsto :

  • 150g hladké mouky
  • 120g vychlazeného másla nasekaného na kousky
  • 3 – 4 lžíce  ledové vody
  • 2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (lze nahradit vodou)
  • špetka soli a moučkového cukru

na náplň :

  • 4 vejce
  • 250 ml smetany
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka muškátového oříšku

POSTUP

  1. V míse rychle prsty zpracujeme mouku a máslo tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček, je důležité těsto nepřepracovat.
  2. Posolíme, pocukrujeme (můžete vynechat), přidáme vodu a popř. vývar podle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule (tekutiny jsou ledové, aby se nám “vločky” neporušily), kterou dáme do fólie na hodinku odpočinou do ledničky.
  3.  Rozehřejeme troubu na 190°C.
  4. Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy na koláč nebo dort, dno propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku nebo rýži.
  5. Dáme předpéct na 10 minut do trouby.
  6. Připravíme si naplň, smícháme v míse všechny základní ingredience plus něco navíc (třeba co dům dal – sýry, šunku, brokolici..).
  7. Dáme znovu do trouby na cca 35 minut.
  8. Hotovo máte, pokud náplň už není tekutá. Nepečte zbytečně dlouho, ať nepřijdete o šťavnatost.

Hotový francouzský sýrový koláč - Quichezdroj: Freepik

Slaný sýrový koláč z listového těsta

Tento tradiční recept, patří k velice rychlé přípravě, slaný sýrový koláč lze připravit  do 45 minut, pokud máme již dopředu připravené listové těsto (lze koupit těsto hotové těsto ze supermarketu)

INGREDIENCE

  • 250 g listového těsta
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • 2 cibule
  • 1 bramboru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • sůl, mletý pepř
  • 150 g nivy
  • 3 vejce
  • 200 ml zakysané smetany

POSTUP

  1. Těsto rozválíme a vyložíme jím lehce vymazanou kulatou formu o průměru 23 cm.
  2. Okraje zdvihneme a zařízneme dle potřeby, formu vložíme na 30 minut do lednice.
  3. Na těsto pak dáme suché fazole a vložíme ho do vyhřáté trouby na 180 °C a 15 minut pečeme.
  4. Pak fazole vyndáme a ještě korpus vrátíme na 5 minut do trouby.
  5. Na pánvi si rozehřejeme kousek másla s olejem, orestujeme na něm na půlkolečka nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájenou bramboru.
  6. Pečeme 10 až 15 minut dozlatova, pak přidáme česnek a tymián, ještě tři minuty restujeme a směs rozložíme na koláč.
  7. Jen lehce osolíme (niva je slaná) a opepříme, pak na směs rovnoměrně rozdrobíme nivu.
  8. Smetanu rozšleháme s vejci, opět směs lehce osolíme a opepříme a nalijeme na koláč.
  9. Ten vrátíme do trouby, jejíž teplotu snížíme na 160 °C a koláč pečeme 30 až 40 minut podle druhu trouby, aby byl koláč zlatohnědý a uprostřed ne zcela ztuhlý. Slaný koláč podáváme teplý.

Hotový sýrový koláč z listového těsta

Alsaský cibulový koláč – dle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

INGREDIENCE

na těsto :

  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • půl kostky čerstvého droždí nebo půl sáčku sušeného droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml vody

na náplň :

  • 250 g čerstvý kravský sýr
  • 100 g slanina
  • cibule
  • česnek – 3 stroužky
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Do mísy nasypte hladkou mouku, sůl, droždí, nalijte vodu a olivový olej a vypracujte těsto.
  2. Přikryjte ho fólií a nechte hodinu kynout v lednici.
  3. Mezitím rozehřejte pánev a orestujte na ní nakrájenou slaninu a cibuli.
  4. Do čerstvého sýru přidejte sůl, pepř a nakrájené 3 stroužky česneku zbavené klíčku.
  5. Vykynuté těsto rozválejte, přendejte na plech, potřete ochuceným sýrem a posypte směsí cibule a slaniny.
  6. Plech dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 5 minut při 220 stupních. Upečený slaný koláč nakrájejte a podávejte ideálně se sklenicí bílého vína.

Alsaský cibulový koláč - dle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreichazdroj: spektrumzdravi.cz

Nyní máte možnost vyzkoušet tři různé úpravy oblíbených slaných  sýrových koláčů.

Variací na přípravu slaných sýrových  koláčů, je poměrně hodně, z našich receptů můžete například vyzkoušet tipy na koláče cibulové.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.