Slaný koláč plněný sýrem 6x jinak: skvělý teplý i za studena

Slané sýrové koláče s nejrůznějšími náplněmi jsou velmi populární.

Jejich velkou výhodou je, že se mohou podávat jak teplé, tak studené.

Báječně se hodí na svačinu, lehkou večeři, nebo jako netradiční pohoštění na oslavu či piknik.

Inspirujte se našimi 6 recepty na ty nejlepší sýrové koláče.

Quiche – francouzský sýrový slaný koláč

Quiche jsou celosvětově velmi oblíbené. Jsou totiž snadné na přípravu a přidat do nich můžete téměř vše, co máte doma. Zkuste třeba tento francouzský koláč s cibulí.

Ingredience

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 1 ČL soli
  • ¼ ČL cukru
  • 225 g másla
  • 5 PL ledové vody

Náplň

  • 3 vejce
  • 175 ml smetany
  • 100 g strouhané goudy
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Karamelizovaná cibulka

  • 3 cibule
  • 2 PL másla
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 1 PL hladké mouky

Postup

  1. Smíchejte mouku, sůl a cukr se změklým máslem a prohněťte
  2. Postupně pokapejte ledovou vodou a míchejte dokud se nevytvoří hladké těsto
  3. V případě potřeby přidejte ještě lžíci vody
  4. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici
  5. Mezitím si připravte karamelizovanou cibulku
  6. Na pánvi rozpusťte máslo a olej
  7. Vložte najemno nasekané cibule a bokový list a pozvolna opékejte dokud cibule nezhnědne a nezměkne (10 – 15 minut)
  8. Zasypte moukou a trochou soli a opékejte ještě další 2 – 5 minut
  9. Vyndejte bobkový list a nechte vychladnout
  10. Na pomoučené ploše rozválejte těsto na slabou kruhovitou placku a opatrně vložte do koláčové formy
  11. Propíchejte na dně i po stranách vidličkou a dejte péct na 10 minut do trouby předehřáté na 180°
  12. V misce rozšlehejte smetanu s vejci
  13. Přidejte třetinu strouhaného sýra, sůl, pepř, tymián a zchladlou cibulku a promíchejte
  14. Náplň nalijte na koláč a posypte zbylým sýrem
  15. Pečte 25 – 30 minut
Rozkrojený koláč se sýrem a karamelizovanou cibulkou na pečicím papíru a prkýnku
Zdroj: simplyrecipes.com

Tradiční lotrinský quiche

Severovýchodní část Francie je prý původním domovem quiche. V minulosti se údajně připravoval z chlebového těsta, slaniny a vajec. Dnes je základem křehké těsto. Lotrinská náplň zůstává nestárnoucí klasikou.

Ingredience

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 PL ledové vody
  • sůl

Náplň

  • 225 g slaniny
  • 235 ml mléka
  • 120 ml smetany
  • 3 vejce
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL pepře
  • špetka muškátového oříšku
  • 120 g strouhaného tučného sýru např. gouda nebo čedar
  • 1 PL nasekané čerstvé pažitky

Postup

  • Mouku osolte a smíchejte s máslem pokojové teploty
  • Přidejte vejce a vodu a řádně promíchejte
  • Těsto nechte hodinu uležet v potravinové folii v lednici
  • Poté rozválejte na tenkou kruhovitou placku
  • Vložte do koláčové formy, odřízněte přesahující okraje a na několika místech propíchejte vidličkou
  • Pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 180°
  • Po vyjmutí z trouby nechte pár minut zchladnout
  • Mezitím opečte na pánvi na malé kousky pokrájenou slaninu
  • Vidličkou prošlehejte v misce vajíčka se solí, pepřem a muškátovým oříškem
  • Přidejte mléko a smetanu a promíchejte
  • Na upečené těsto dejte opečenou slaninu a strouhaný sýr a opatrně zalijte směsí vajec a smetany
  • Zasypte pažitkou a pečte 30 minut
Slaný koláč se slaninou a petrželkou na talíři
Zdroj: allrecipes.com

Slaný sýrový koláč z listového těsta

Příprava slaného koláče bude ještě rychlejší, když použijete připravené listové těsto. To si výborně rozumí třeba s kuřecím masem a s houbami.

Ingredience

  • 1 balení listového těsta
  • 200 g čerstvých hub
  • 30 g másla
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g kuřecích prsních řízků
  • 100 g goudy
  • 4 vejce
  • 180 ml smetany
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Na pánvi rozehřejte část másla s olivovým olejem
  • Maso nakrájejte na malé kousky, osolte, opepřete a pozvolna opečte
  • Vyjměte maso z pánve a dejte si ho stranou
  • Na zbylém másle opečte nakrájené houby, lehce poduste
  • Přidejte najemno nasekaný stroužek česneku, osolte a promíchejte
  • Vyjměte z pánve a přidejte je ke kuřecímu masu
  • Listové těsto rozválejte a vložte do koláčové formy
  • Rozšlehejte vejce a přidejte k nim smetanu
  • Na těsto rovnoměrně nandejte masovou směs s houbami, zasypte sýrem a přelijte smetanou s vejci
  • Pečte 35 minut Na 180°
Koláč z listového těsta s houbami na prkýnku
Zdroj: abeautifulplate.com

Páj po italsku – slaný koláč se sýrem a rajčaty

Rajčata, bazalka a sýr je božská kombinace. Zapečte je do koláče a potěšte k večeři nebo ke svačině celou rodinu.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 ČL soli
  • 1 vejce
  • 5 rajčat
  • 10 lístků čersvé bazalky
  • 1 menší červená cibule
  • 100 g mozzarely
  • 100 g čedaru
  • 3 PL majonézy
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Smíchejte mouku, špetku soli, vejce a změklé máslo a vytvořte těsto
  • Nechte ho hodinu odpočinout v lednici
  • Poté ho rozválejte ve slabou placku
  • Vložte do koláčové formy
  • Rajčata nakrájejte na kolečka a v několika vrstvách vyskládejte na těsto
  • Zasypte najemno nakrájenou cibulí a nadrobno nasekanou bazalkou
  • Oba sýry nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte je s majonézou
  • Směs rozetřete na koláč a dejte péct 30 minut do trouby rozehřáté na 180°
Koláč se sýrem a s rajčaty ve formě
Zdroj: simplyrecipes.com

Spanakopita – řecký slaný sýrový koláč se špenátem

Spinakopita se podává ve formě koláče, závinu, nebo šátečků a tradičně se připravuje z těsta phyllo, které ale můžete zaměnit za dostupnější listové těsto.

Ingredience

  • 350 g čerstvého špenátu
  • 60 g mixu bylinek – pažitka, petržel, kopru, kerblíku apod
  • 5 PL olivového oleje
  • 1 ½ PL soli
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • 60 g sýru feta
  • 1 vejce

Postup

  • Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibulku
  • Přidejte nasekaný špenát a bylinky a poduste
  • Přidejte nasekaný česnek a promíchejte
  • Odstavte pánev z plotny a vmíchejte rozdrobený feta sýr
  • Z listového těsta vyválejte dvě kruhovité placky
  • První vložte do koláčkové formy tak aby zakrývala dno i okraje
  • Přidejte špenátovou směs a rovnoměrně rozetřete a přikryjte druhým plátem těsta
  • Spojte okraje a potřete rozšlehaným vejcem
  • Pečte 40 minut na 180°
Kousek špenátového koláče na talířku
Zdroj: allrecipes.com

Polentový slaný zeleninový koláč

Chcete slaný koláč bez lepku? Nebo zkusit něco netradičního? Kukuřičná polenta je skvělým řešením.

Ingredience

  • 240 g instantní polenty
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lilek
  • 2 menší cukety
  • 1 červená paprika
  • 50 g mozzarelly
  • 30 g parmezánu
  • 2 PL pesta ze sušených rajčat
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Zeleninový vývar přiveďte k varu, nasypte do něj polentu a za stálého míchání vařte 5 minut
  • Vymažte koláčovou formu a nalijte do ní polentu
  • Nechte zchladnout
  • Mezitím si připravte zeleninu
  • Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibulku
  • Přidejte malé kousky lilku, cukety a papriky a pozvolna opečte
  • Osolte a opepřete
  • Vychladlou polentu potřete pestem a rovnoměrně na ni rozprostřete opečenou zeleninu
  • Zasypte nastrouhanými sýry a pečte 25 minut v troubě vyhřáté na 180°
Rozkrojený koláč z polenty se zeleninou a sýrem
Zdroj: allrecipes.com

Pár tipů a inspirace

Na náplň slaného koláče můžete použít opravdu téměř vše, co najdete v kuchyni. Vyzkoušejte třeba recepty na cibulové koláče, nebo se inspirujte dalšími oblíbenými kombinacemi:

  • šunka, rajčata, karamelizovaná cibule
  • cuketa a kozí sýr
  • schwarzwaldská šunka a paprika
  • špenát s lososem
  • dýně, vlašské ořechy a sýr
  • balkánský sýr a rajčata
  • karamelizovaná červená cibule a čedar
  • červená řepa, kozí sýr a rukola
  • cibule, modrý sýr a rozmarýn
  • brokolice a uzené maso
  • brynza, slanina a jarní cibulka
  • pikantní směs z mletého masa

Náš tip: Tyto lahodné koláče si snadno upečete i v elektrické pečicí pánvi. Pro více informací čtěte recenzi na téma elektrické pánve.

Ani při zdobení se fantazii meze nekladou. Můžete si pohrát s ozdobením okrajů, nebo použít část těsta na zakrytí koláče a různě ho vykrajovat. Vaše jídlo tak bude pokaždé vypadat jinak. Nápady načerpejte ve videu:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.