Která ingredience vylepší každý pokrm?
Ano, sýr!
Proto jsme si pro vás připravili 8 výborných receptů se sýrem, které si zamiluje i ten nejnáročnější strávník!
Užijte si je!
Česnekovo-sýrová pomazánka
Tento recept na česnekovou pomazánku se sýrem je jedním z oblíbených českých předkrmů, které se hodí na rodinné oslavy či party s přáteli. Je hotová za chvíli, lze ji připravit předem a chutná fantasticky!
INGREDIENCE
- 170 g polotvrdého sýra jako je Eidam
- 5 polévkových lžic majonézy
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany s obsahem tuku asi 15 %
- 3 stroužky česneku
- ¼ lžičky soli
- 1 špetka mletého černého pepře
POSTUP
- Sýr nastrouhejte na ručním struhadle nadrobno.
- Česnek oloupejte a rozdrťte.
- Do mísy dejte sýr, česnek, majonézu a zakysanou smetanu – dochuťte pepřem a solí.
- Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Před podáváním nechte pomazánku asi 15 minut odpočinout při pokojové teplotě.

Máme pro vás i další výtečné recepty na pomazánky ze sýru! Vytvořte jednoduchou, ale chutnou svačinku nebo večeři.
Sýrové tyčinky z listového těsta
Tyto křupavé sýrové tyčinky jsou snadnou svačinkou nebo předkrmem, který můžete podávat na jakékoli oslavě či srazu s přáteli a rodinou.
INGREDIENCE
- 1 list listového těsta, pokud je zmrazený, tak ho rozmražte
- ¾ lžičky papriky
- ½ lžičky italského koření
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 velké vejce
- 1 polévková lžíce vody
- ½ šálku strouhaného parmazánu
POSTUP
- Nastavte rošt trouby do střední polohy.
- Zahřejte na 190 °C.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem a dejte je stranou.
- Listové těsto nechte přes noc v lednici rozmrazit.
- Případně ho můžete rozmrazit na pultu.
- V malé misce smíchejte papriku, italské koření, sůl a černý pepř a dejte stranou.
- V malé misce rozšlehejte vejce a vodu, dejte stranou.
- Rozmražené listové těsto položte na lehce pomoučněnou plochu.
- Pokud je povrch lepkavý, lehce poprašte moukou.
- Pomocí válečku rozválejte na obdélník o rozměrech 30 × 20 cm a tloušťce asi nebo o tloušťce asi 0,3 cm.
- Povrch potřete vajíčkem.
- Navrch rovnoměrně nasypte směsí koření a parmazán.
- Pomocí válečku to jemně vtlačte do těsta.
- Použijte kuchařský nůž a vytvořte asi 25 cm dlouhé proužky, široké asi 2 cm.
- Mělo by to dát 12 proužků.
- Otočte každý proužek a poté položte na plech vyložený pečicím papírem, alespoň 2,5 cm od sebe.
- Povrch každé tyčinky potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte dozlatova, asi 14 až 16 minut.
- Opakujte se zbylými tyčinkami.
- Podávejte teplé nebo přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Květák zapékaný s čedarem a parmazánem
Každý má svou oblíbenou, hříšnou přílohu. Ta naše je gratinovaný květák se sýrem. Je jednoduchý na přípravu, máslo a smetana květáku dodávají bohatost, zatímco parmazán zase luxusní slanou sýrovost.
INGREDIENCE
- 1 a ½ velké hlavy květáku
- 6 polévkových lžic másla plus něco navíc
- ½ šálku vysokoprocentní smetany
- 3 stroužky česneku, lisované
- 2 šálky nastrouhaného čedaru
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200º.
- Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou vařte květák do měkka, 8 minut.
- Dobře sceďte.
- Velký pekáč vymažte máslem.
- Přidejte polovinu květáku a zalijte polovinou smetany.
- Potřete polovinou másla, posypt polovinou česneku, čedaru, parmazánu a tymiánu.
- Opakujte se zbývajícími přísadami a dochuťte solí a pepřem.
- Pečte, dokud se sýr nerozteče a nezezlátne, 30 minut.
- Nechte 5 minut vychladnout a poté podávejte.

Vyzkoušejte také naše recepty na zapékaný květák na 11 různých způsobů. Najdete svého favorita?
Sýrová roláda plněná špenátem
Slaná sýrová roláda, ochucená čerstvými bylinkami a plněná špenátem je ideální na jarní oběd či letní piknik. Můžete ji podávat teplou i studenou!
INGREDIENCE
- 6 vajec, oddělte žloutky od bílků
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
- ⅓ šálku strouhaného parmazánu
- ⅓ šálku nastrouhaného čedaru
- ⅓ šálku kokosové mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 3 šálky špenátu
- ¼ šálku rozdrobeného sýra Feta
- 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
- ½ šálku mandlového mléka nebo vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- 2 lžíce pažitky, čerstvě nasekané
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Dlouhou formu na pečení vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Vyšlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Do jiné mísy dejte žloutky, máslo, parmezán a čedar a dobře promíchejte.
- Přidejte prášek do pečiva, sůl, pepř, sušený česnek, prášek do pečiva a kokosovou mouku.
- Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte mandlové mléko, petrželku a pažitku a vypracujte téměř těsto.
- Vmíchejte bílky a jemně promíchejte.
- Nalijte do formy, rovnoměrně uhlaďte a pečte 12-15 minut dozlatova.
- Zatímco se směs peče, připravte si náplň.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej.
- Přidejte špenát a jarní cibulku a zvolna vařte 3–5 minut, dokud špenát nezvadne.
- Stáhněte z ohně a přidejte sýr feta.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Můžete přidat i špetku muškátového oříšku.
- Vyjměte roládu z trouby, jemně povolte boky formy a poté roládu vyklopte na velký kus pečícího papíru..
- Odstraňte pečicí papír z horní části rolády.
- Na roládu rovnoměrně rozetřete špenátovou náplň.
- Pomocí okrajů spodního pečícího papíru jemně, ale pevně srolujte roládu od menšího okraje.
- Nakrájejte a můžete podávat.

Objevte podobné tipy
Smažená mozzarella
Smažená mozzarella je jedním z těch předkrmů, které si každý zamiluje! Nedá se odolet té mazlivé luxusní chuti, kterou tento pokrm má. Přesvědčte se sami!
INGREDIENCE
- 170 g čerstvé mozzarelly, nakrájené na 0,5 – 1 cm medailonky nebo 0,5 cm tyčinky▢
- rostlinný olej na smažení
- 1 šálek hladké mouky
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 3 krajíčky bílého chleba, zbavené kůrky, natrhané na kousky
- 1 šálek panko strouhanky
- 1/4 šálku čerstvého parmazánu, nastrouhaného
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1 špetka čerstvě mletého černého pepře
- dip k podávání
POSTUP
- Nalijte dostatek oleje do pánve, aby ho tam bylo na hloubku tak 5 cm.
- Zahřejte na 175 °C, do horkého oleje vhoďte malý kousek chleba, a když zasyčí a začne hnědnout, je připravený na smažení.
- Připravte si strouhankovou směs tak, že do mísy kuchyňského robota vložíte bílý chléb, panko, parmazán, česnek, petrželku, oregano, sůl a pepř a mixujete, dokud se vše dobře nepromích a chléb se nestane hrubou strouhankou.
- Vezměte tři středně velké misky a do jedné dejte mouku, do druhé vejce plus lžíci vody a do zbývající misky připravenou strouhanku.
- Každý kousek mozzarelly nejprve obalte v mouce, poté ve vaječné lázni (přebytečnou směs setřeste) a poté ve strouhance.
- Prsty pomozte strouhance přilnout k sýru.
- Pro extra křupavou smaženou mozzarellu opakujte kroky s vejcem a strouhankou ještě jednou.
- Do rozpáleného oleje opatrně přidejte obalované kousky sýra a smažte dozlatova, asi 2 až 3 minuty.
- Dělejte to v dávkách, nepřeplňujte pánev!
- Nechte okapat na plechu vyloženém papírovou utěrkou.
- Ihned podávejte s dipem dle výběru.

Nezapomeňte se podívat také na naše další skvělé mozzarellové recepty. Ochutnejte těstoviny, nebo třeba toasty s tímto výtečným sýrem a už nebudete chtít jinak!
Špagety se sýrovou omáčkou
Tyto těstoviny se sýrovou omáčkou máte hotové za 10 minut! Jsou neuvěřitelně snadné na přípravu, levné a skvěle se hodí jako jídlo na poslední chvíli během pracovního týdne.
INGREDIENCE
- 225 g špaget, ale můžete použít i jiné těstoviny
- 160 g krémového sýra
- 30 g strouhaného parmazánu a další k podávání
- 1 lžíce olivového oleje a další k podávání
- 1-2 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
- 120 ml vody na vaření a v případě potřeby více
- sůl a pepř na dochucení
- 1/4-1/2 lžičky chilli vloček nebo podle chuti (volitelně)
POSTUP
- Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny podle návodu na obalu do al dente.
- Těsně před scezením si rezervujte šálek škrobové těstovinové vody.
- Mezitím si ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a jemně restujte česnek (a pokud chcete, špetku chilli vloček), po dobu 2-3 minut.
- Použijte mírný plamen, nenechte česnek připálit.
- Poté vmíchejte krémový sýr a asi 1/2 šálku škrobové těstovinové vody.
- Míchejte, aby se spojil olej, sýr, voda a vznikla vám hezká, krémová emulze.
- Přidejte parmazán a dobře promíchejte.
- Sceďte a přidejte těstoviny na pánev.
- Dobře promíchejte, aby se těstoviny v omáčce rovnoměrně obalily, podle potřeby přidejte další vodu pro hladkou a krémovou konzistenci.
- Ihned podávejte s kapkou dobrého olivového oleje, čerstvě nastrouhaným parmazánem a čerstvě mletým černým pepřem (pokud nepoužíváte chilli vločky).
- Užijte si to!

Kukuřičné placičky s čedarem
Vynikající smažené placky z kukuřice a čedaru si zamilují nejen vaše děti! Jsou rychlé, jednoduché a moc toho na ně nepotřebujete. Užijte si je se zakysanou smetanou a pažitkou.
INGREDIENCE
- 1 a ½ hrnku hladké mouky (190 g)
- 2 šálky kukuřice (350 g) nebo jedna plechovka konzervované kukuřice (425 g)
- ½ šálku strouhaného sýra čedar (50 g)
- ⅓ šálku čerstvé pažitky (15 g), nakrájené
- ½ šálku mléka (120 ml)
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžíce sušeného chilli
- ½ šálku oleje (120 ml), na smažení
POSTUP
- Do velké mísy přidejte ingredience.
- Dobře promíchejte.
- Ve velké pánvi rozehřejte půl šálku oleje (nebo dokud nebude celá pánev pokryta tenkou vrstvou) na středně vysokém plameni.
- Na každou placičku potřebujete dvě lžíce směsi.
- Dejte smažit, otočte po minutě a půl, nebo když uvidíte, že okraje začínají hnědnout.
- Opakujte z druhé strany.
- Podávejte s kopečkem zakysané smetany a pažitkou.

Možná se vám budou hodit i naše recenze nerezových pánví. Představíme vám jejich hlavní výhody a také případné nedostatky.
Sýrová polévka s pivem
Příprava této lahodné polévky trvá asi 30 minut a stačí vám k tomu pouze 1 hrnec! Je tak sýrová a krémová, že byste nikdy nehádali, že je ve skutečnosti nabitá zeleninou! Mrkev, řapíkatý celer, cibule a brambory jsou kombinace snů, díky které je tento pokrm naprosto fenomenální a přitom vám dodává vaši denní dávku zeleniny.
INGREDIENCE
- 6 lžic másla
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1,5 šálku nakrájené mrkve
- 1,5 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 5 stroužků česneku, lisovaného
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 350 ml vašeho oblíbeného piva
- 700 g brambor, nakrájených na cca centimetrové kousky
- ½ šálku smetany ke šlehání
- 230 g strouhaného čedaru
- 1 lžička bílého balzamikového octa
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na ozdobu:
- nakrájená jarní cibulka
- strouhaný sýr čedar
- krutonky
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a velkou špetku soli a pepře.
- Vařte za občasného míchání 12–13 minut, nebo dokud cibule nezesklovatí.
- Zahřejte plamen na střední teplotu a přidejte česnek, oregano a tymián a vařte další minutu.
- Poté přidejte mouku a promíchejte, aby se zelenina obalila.
- Vařte ještě jednu minutu za častého míchání.
- Přidejte trochu zeleninového vývaru, aby se hrnec odglazoval, a seškrábněte ze dna chutné kousky.
- Vmíchejte na kostičky nakrájené brambory, zeleninový vývar a pivo spolu s další špetkou soli a pepře.
- Přikryjte, zvyšte trochu plamen a přiveďte k varu.
- Jakmile se směs začne vařit, stáhněte plamen na minimum, přikryjte a vařte 10–12 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
- Občas promíchejte, aby se brambory nepřichytily ke dnu hrnce.
- Odstavte polévku z ohně.
- Přeneste polévku do vysokorychlostního mixéru nebo pomocí ponorného mixéru rozmixujte, dokud nebude hladká a krémová.
- Vraťte polévku do hrnce.
- Vmíchejte smetanu a strouhaný sýr.
- Poté přidejte bílý balzamikový ocet.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí, a ozdobte jarní cibulkou a strouhaným čedarem, případně můžete doplnit krutonky.

5 tipů pro vaření se sýrem
- Používejte sýr, který se dobře rozpouští jako například gruyère, raclette nebo třeba 3 měsíce stará gouda.
- Sýr by měl mít před vařením pokojovou teplotu.
- Nekupujte si strouhaný sýr, ale vcelku. Když si pak sýr čerstvě nastrouháte, má lepší chuť i strukturu.
- Sýr nevařte příliš dlouho, může vyschnout. Pokud váš sýrový pokrm vyžaduje dlouhou dobu pečení, přidejte trochu smetany pro udržení vlhkosti.
- I špatné skladování může zničit chuť a strukturu sýra, takže se ujištěte, že ho máte správně zabalený tak, abyste udrželi správné proudění vzduchu a vlhkost.
Jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!