Recepty se sýry pro sílu a zdraví

Která ingredience vylepší každý pokrm? Ano, sýr. Eidam, Cottage, Lučina, Niva… je jich mnoho a receptů s nimi ještě víc.

Sýry není třeba vychvalovat, jejich chuť a vůně jim zajišťují nehynoucí popularitu již po staletí.

Chcete-li ozvláštnit jejich podávání skvělými nápaditými recepty, tady jsou! 5 snadných a výtečných receptů se sýry!

 

Sýry a zdraví

Sýry jsou jedním z rozmanitých mléčných výrobků, které jsou nepostradatelné v naší stravě.

Obsahují především:

  • vysoké procento bílkovin
  • vápník
  • vitamín A (chrání lidské tělo proti infekcím)

Množství tuku pak ovlivníme výběrem vhodných sýrů.

Sýry a jejich dělení

Sýry se vyrábějí:

  • z kravského mléka
  • z mléka ovčího
  • kozího

Výrobní receptury sýrů jsou více či méně složité, u některých vyhlášených sýrů jsou dokonce výrobním tajemstvím. Podle způsobu výroby je můžeme rozdělit na sýry přírodní a tavené. Oba druhy sýrů se někdy i udí.

Přírodní sýry

Výrobní postupy, použité přísady a především doba zrání ve specifických podmínkách určují jejich konečnou chuť. I přírodní sýry ještě můžeme rozdělit a to na měkké a tvrdé, případně je dělit podle obsahu tuku :

  • měkké sýry: Mezi měkké sýry můžeme zahrnout jemné sýry vyrobené jen ze sýřeného tvarohu. Mezi ně patří naše Lučina, italské Mascarpone, sýry Cottage a další podobné sýry, které jemnou chuť a podobají se spíše tvarohu. Bez syřidla, jen s pomocí soli jsou vyráběny naše domácí olomoucké tvarůžky.
  • tvrdé sýry: Tvrdé sýry představují především sýry Eidam a Ementál a jejich naše domácí verze. Zařadit bychom k nim mohli ještě holandskou Goudu nebo anglický Čedar, kterým se podobají i některé naše domácí sýry. Ovšem nejznámější je jistě tvrdý italský sýr parmazán, což je sýr s nejdelší dobou zrání, která trvá 2-3 roky a čím je sýr starší, tím je lepší. Mezi dalšími jmenujme především sýr Roguefort (rokfór) se zelenou plísní.
Recepty se sýry
foto zdroj: google.com

Tavené sýry

Tavené sýry se vyrábějí ze zralých přírodních sýrů a to jak měkkých, tak tvrdých. Jejich součástí po tavení bývají různé přísady, které dotvářejí jejich chuť.

Tyto přísady bývají masové, to jsou pak různé tavené sýry se šunkou nebo jiným masovým výrobkem. Nejčastější přísadou je však zelenina a koření. Sortiment tavených sýrů je velmi rozmanitý a poměrně dost rychle se i obměňuje podle momentálních trendů, které v chuti sýru panují.

Uzené sýry

Zralé tvrdé sýry nebo tavené sýry se ve výrobním procesu někdy upravují i uzením. Tyto sýry jsou výraznější chuti s vůní po uzení. Pro nás nejznámější sýrem je slovenský oštěpek.

Sýry v kuchyni

Sýry je možné i v domácí kuchyni používat všemi možnými způsoby. Především je podáváme jako stolní sýry, kdy jim přílohu tvoří jen pečivo a případně zelenina nebo ovoce. Zde vybíráme kvalitnější sýry s některou ze specifických chutí.

Dalším rozšířeným použitím je jejich zpracování do pomazánek nebo salátů, kde je kombinujeme s dalšími surovinami. Neobejdeme se bez nich ve studené kuchyni, kdy jimi obkládáme různé chlebíčky, jednohubky a studené mísy.

Sýry se dají velmi dobře zpracovat i tepelnou úpravou. Proto z nich můžeme vařit i polévky a teplé nebo studené omáčky. Připravovat je můžeme i jako samostatná jídla. Pokud chceme nahradit maso, pak tvrdý sýr můžeme i smažit jako řízek. Podobně můžeme připravit i různé sýrové karbanátky, vylepšit s ním bramboráky nebo krokety. Sýry velmi dobře dochutí i masitá jídla, kde z nich tvoříme náplně, připravované maso s nimi zapečeme, přidáváme je do pokrmu před jeho před dokončením nebo jimi hotové jídlo jen posypeme.

 

Sýrová roláda z plátkového sýra

INGREDIENCE

  • 200 g plátkového sýra
  • 150 g pomazánkového másla
  • 100 g taveného sýra
  • 2 sterilované okurčičky
  • hrst bazalky
  • alobal / folie
  • pečící papír

POSTUP

  1. Plátky sýra pokládáme na pečící papír, trochu přes sebe, aby se pěkně spojily.
  2. Vložíme do přeehřáté trouby. Až se spojí, vyndáme a necháme vychladnout.
  3. Naplníme pomazánkovým máslem, taveným sýrem, sterilovanou okurkou na drobno a nasekanou bazalkou.
  4. Pomazánku rozetřeme na plát sýra (na jedné straně nerozetřeme úplně ke kraji).
  5. Pevně stočíme, zabalíme do alobalu a dáme do lednice ztuhnout na 2 hodinky.
  6. Podáváme nakrájené na malé „šneky“ jako chuťovku nebo předkrm.
Recept na sýrovou roládu z plátkového sýra
foto zdroj: pinterest.com

Do všech typů sýrových rolád i jiných sýrových náplní se výborně hodí některý z druhů Lučiny.

Sýrové tyčinky

INGREDIENCE

  • 200 g strouhaného tvrdého sýra
  • 200 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • mletý kmín

POSTUP

  1. Z poloviny sýra a zbytku ingrediencí uválíme tenčí těsto.
  2. Rádýlkem vykrojíme čtverce asi 6 x 6 cm, posypeme zbylým sýrem a zarolujeme.
  3. Pečeme v předehřáté troubě při 180° C dozlatova.
Recept na sýrové tyčinky
foto zdroj: google.com

Zapečená brokolice se sýrem

INGREDIENCE

  • 1 brokolice
  • 1/2 kg brambor
  • 2 cibule
  • 1 smetana
  • 3 vejce
  • 300 g trdého sýra
  • 200 g měkkého sýra
  • sůl, pepř
  • bazalka, kopr nebo oregano dle chuti

POSTUP

  1. Brambory povaříme 8 minut a brokolici 3 minuty.
  2. Pak vložíme osolené a okořeněné brambory na dno pekáčku, přelijeme je polovinou směsi smetany a rozšlehaných vajec, pak nasypeme vrstvu drobných růžiček brokolice a zalijeme druhou půlkou smetanové omáčky.
  3. Navrch bohatě posypeme nastrouhaným sýrem.
  4. Podáváme jako hlavní chod.
Recept na zapečenu brokolici se sýrem
foto zdroj: google.com

Sýrové kuličky

INGREDIENCE

  • 200 g nastrouhané goudy
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  •  sůl, pepř,
  • strouhanka na obalování
  • olej na smažení.

POSTUP

  1. Smícháme nastrouhaný sýr, jedno vejce, mouku, sůl a pepř.
  2. Vypracujeme polotuhou hmotu a vytvarujeme kuličky.
  3. Ty pak namočíme do rozšlehaného vejce a obalujeme ve strouhance.
  4. Osmažíme dozlatova. Usmažené kuličky odkládáme okapat na papírové ubrousky.

Recept na sýrové kuličky

foto zdroj: google.comSýrové kuličky se skvěle doplňují s domácí tatarskou omáčkou a lahodnými šťouchanými brambory se špenátem.

Cuketová nádivka se sýrem

INGREDIENCE

  • 2 cukety
  • 4 vejce
  • 1 paprika
  • 8 housek
  • 100 g šunky
  • 300 g tvrdého sýra
  • pažitka, petrželka
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 1 hrnek mléka

POSTUP

  1. Housky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka.Necháme odkapat.
  2. Na oleji osmahneme cuketu na kostičky a papriku.
  3. Všechny ingredience promícháme se sněhem z bílků.
  4. Pečeme 40 minut při 180º C.
Recept na cuketovou nádivku se sýrem
foto zdroj: google.com

Levnější variantou pro vaření a skvělou alternativou pro alergiky na mléčnou bílkovinu jsou náhražky sýrů.

Tip na závěr: 

Pokud recept vyžaduje sýr Gorgonzolu s modrou plísní, můžeme ho  nahradit naší domácí Nivou. Hermelín je zase obdobou francouzského Cammembertu, případně i sýru Brié.

Máte již svůj sýrový recept? Podělte se o něj s přáteli na facebooku!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *