Ty nejlepší sýrové pokrmy na jednom místě! Který z nich se stane vaším favoritem!

Která ingredience vylepší každý pokrm?

Ano, sýr!

Proto jsme si pro vás připravili 8 výborných receptů se sýrem, které si zamiluje i ten nejnáročnější strávník!

Užijte si je!

Česnekovo-sýrová pomazánka

Tento recept na česnekovou pomazánku se sýrem je jedním z oblíbených českých předkrmů, které se hodí na rodinné oslavy či party s přáteli. Je hotová za chvíli, lze ji připravit předem a chutná fantasticky!

INGREDIENCE

  • 170 g polotvrdého sýra jako je Eidam
  • 5 polévkových lžic majonézy
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany s obsahem tuku asi 15 %
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ lžičky soli
  • 1 špetka mletého černého pepře

POSTUP

  • Sýr nastrouhejte na ručním struhadle nadrobno.
  • Česnek oloupejte a rozdrťte.
  • Do mísy dejte sýr, česnek, majonézu a zakysanou smetanu – dochuťte pepřem a solí.
  • Míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Před podáváním nechte pomazánku asi 15 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Plátky rohlíku namazané pomazánkou ze sýru a česneku, ozdobené nasekanou petrželkou a servírované na talíři.
www.cooklikeczechs.com

Máme pro vás i další výtečné recepty na pomazánky ze sýru! Vytvořte jednoduchou, ale chutnou svačinku nebo večeři.

Sýrové tyčinky z listového těsta

Tyto křupavé sýrové tyčinky jsou snadnou svačinkou nebo předkrmem, který můžete podávat na jakékoli oslavě či srazu s přáteli a rodinou.

INGREDIENCE

  • 1 list listového těsta, pokud je zmrazený, tak ho rozmražte
  • ¾ lžičky papriky
  • ½ lžičky italského koření
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 velké vejce
  • 1 polévková lžíce vody
  • ½ šálku strouhaného parmazánu

POSTUP

  • Nastavte rošt trouby do střední polohy.
  • Zahřejte na 190 °C.
  • Dva plechy vyložte pečicím papírem a dejte je stranou.
  • Listové těsto nechte přes noc v lednici rozmrazit.
  • Případně ho můžete rozmrazit na pultu.
  • V malé misce smíchejte papriku, italské koření, sůl a černý pepř a dejte stranou.
  • V malé misce rozšlehejte vejce a vodu, dejte stranou.
  • Rozmražené listové těsto položte na lehce pomoučněnou plochu.
  • Pokud je povrch lepkavý, lehce poprašte moukou.
  • Pomocí válečku rozválejte na obdélník o rozměrech 30 × 20 cm a tloušťce asi  nebo o tloušťce asi 0,3 cm.
  • Povrch potřete vajíčkem.
  • Navrch rovnoměrně nasypte směsí koření a parmazán.
  • Pomocí válečku to jemně vtlačte do těsta.
  • Použijte kuchařský nůž a vytvořte asi 25 cm dlouhé proužky, široké asi 2 cm.
  • Mělo by to dát 12 proužků.
  • Otočte každý proužek a poté položte na plech vyložený pečicím papírem, alespoň 2,5 cm od sebe.
  • Povrch každé tyčinky potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte dozlatova, asi 14 až 16 minut.
  • Opakujte se zbylými tyčinkami.
  • Podávejte teplé nebo přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tyčinky ze sýru servírované na tácu.
www.jessicagavin.com

Květák zapékaný s čedarem a parmazánem

Každý má svou oblíbenou, hříšnou přílohu. Ta naše je gratinovaný květák se sýrem. Je jednoduchý na přípravu, máslo a smetana květáku dodávají bohatost, zatímco parmazán zase luxusní slanou sýrovost.

INGREDIENCE

  • 1 a ½ velké hlavy květáku
  • 6 polévkových lžic másla plus něco navíc
  • ½ šálku vysokoprocentní smetany
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 2 šálky nastrouhaného čedaru
  • 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 200º.
  • Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou vařte květák do měkka, 8 minut.
  • Dobře sceďte.
  • Velký pekáč vymažte máslem.
  • Přidejte polovinu květáku a zalijte polovinou smetany.
  • Potřete polovinou másla, posypt polovinou česneku, čedaru, parmazánu a tymiánu.
  • Opakujte se zbývajícími přísadami a dochuťte solí a pepřem.
  • Pečte, dokud se sýr nerozteče a nezezlátne, 30 minut.
  • Nechte 5 minut vychladnout a poté podávejte.
Gratinovaný květák se sýrem v zapékací míse.
www.delish.com

Vyzkoušejte také naše recepty na zapékaný květák na 11 různých způsobů. Najdete svého favorita?

Sýrová roláda plněná špenátem

Slaná sýrová roláda, ochucená čerstvými bylinkami a plněná špenátem je ideální na jarní oběd či letní piknik. Můžete ji podávat teplou i studenou!

INGREDIENCE

  • 6 vajec, oddělte žloutky od bílků
  • 2 lžíce másla, rozpuštěného
  • ⅓ šálku strouhaného parmazánu
  • ⅓ šálku nastrouhaného čedaru
  • ⅓ šálku kokosové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 3 šálky špenátu
  • ¼ šálku rozdrobeného sýra Feta
  • 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
  • ½ šálku mandlového mléka nebo vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
  • 2 lžíce pažitky, čerstvě nasekané

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Dlouhou formu na pečení vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
  • Vyšlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  • Do jiné mísy dejte žloutky, máslo, parmezán a čedar a dobře promíchejte.
  • Přidejte prášek do pečiva, sůl, pepř, sušený česnek, prášek do pečiva a kokosovou mouku.
  • Míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte mandlové mléko, petrželku a pažitku a vypracujte téměř těsto.
  • Vmíchejte bílky a jemně promíchejte.
  • Nalijte do formy, rovnoměrně uhlaďte a pečte 12-15 minut dozlatova.
  • Zatímco se směs peče, připravte si náplň.
  • Na pánvi rozehřejte olivový olej.
  • Přidejte špenát a jarní cibulku a zvolna vařte 3–5 minut, dokud špenát nezvadne.
  • Stáhněte z ohně a přidejte sýr feta.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Můžete přidat i špetku muškátového oříšku.
  • Vyjměte roládu z trouby, jemně povolte boky formy a poté roládu vyklopte na velký kus pečícího papíru..
  • Odstraňte pečicí papír z horní části rolády.
  • Na roládu rovnoměrně rozetřete špenátovou náplň.
  • Pomocí okrajů spodního pečícího papíru jemně, ale pevně srolujte roládu od menšího okraje.
  • Nakrájejte a můžete podávat.
Roláda ze sýru na dřevěném prkýnku.
www.divaliciousrecipes.com

Smažená mozzarella

Smažená mozzarella je jedním z těch předkrmů, které si každý zamiluje! Nedá se odolet té mazlivé luxusní chuti, kterou tento pokrm má. Přesvědčte se sami!

INGREDIENCE

  • 170 g čerstvé mozzarelly, nakrájené na 0,5 – 1 cm medailonky nebo 0,5 cm tyčinky▢
  • rostlinný olej na smažení
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
  • 3 krajíčky bílého chleba, zbavené kůrky, natrhané na kousky
  • 1 šálek panko strouhanky
  • 1/4 šálku čerstvého parmazánu, nastrouhaného
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka čerstvě mletého černého pepře
  • dip k podávání

POSTUP

  • Nalijte dostatek oleje do pánve, aby ho tam bylo na hloubku tak 5 cm.
  • Zahřejte na 175 °C, do horkého oleje vhoďte malý kousek chleba, a když zasyčí a začne hnědnout, je připravený na smažení.
  • Připravte si strouhankovou směs tak, že do mísy kuchyňského robota vložíte bílý chléb, panko, parmazán, česnek, petrželku, oregano, sůl a pepř a mixujete, dokud se vše dobře nepromích a chléb se nestane hrubou strouhankou.
  • Vezměte tři středně velké misky a do jedné dejte mouku, do druhé vejce plus lžíci vody a do zbývající misky připravenou strouhanku.
  • Každý kousek mozzarelly nejprve obalte v mouce, poté ve vaječné lázni (přebytečnou směs setřeste) a poté ve strouhance.
  • Prsty pomozte strouhance přilnout k sýru.
  • Pro extra křupavou smaženou mozzarellu opakujte kroky s vejcem a strouhankou ještě jednou.
  • Do rozpáleného oleje opatrně přidejte obalované kousky sýra a smažte dozlatova, asi 2 až 3 minuty.
  • Dělejte to v dávkách, nepřeplňujte pánev!
  • Nechte okapat na plechu vyloženém papírovou utěrkou.
  • Ihned podávejte s dipem dle výběru.
Kousek smaženého sýra v ruce.
www.howtofeedaloon.com

Nezapomeňte se podívat také na naše další skvělé mozzarellové recepty. Ochutnejte těstoviny, nebo třeba toasty s tímto výtečným sýrem a už nebudete chtít jinak!

Špagety se sýrovou omáčkou

Tyto těstoviny se sýrovou omáčkou máte hotové za 10 minut! Jsou neuvěřitelně snadné na přípravu, levné a skvěle se hodí jako jídlo na poslední chvíli během pracovního týdne.  

INGREDIENCE

  • 225 g špaget, ale můžete použít i jiné těstoviny
  • 160 g krémového sýra
  • 30 g strouhaného parmazánu a další k podávání
  • 1 lžíce olivového oleje a další k podávání
  • 1-2 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
  • 120 ml vody na vaření a v případě potřeby více
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1/4-1/2 lžičky chilli vloček nebo podle chuti (volitelně)

POSTUP

  • Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny podle návodu na obalu do al dente.
  • Těsně před scezením si rezervujte šálek škrobové těstovinové vody.
  • Mezitím si ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a jemně restujte česnek (a pokud chcete, špetku chilli vloček), po dobu 2-3 minut.
  • Použijte mírný plamen, nenechte česnek připálit.
  • Poté vmíchejte krémový sýr a asi 1/2 šálku škrobové těstovinové vody.
  • Míchejte, aby se spojil olej, sýr, voda a vznikla vám hezká, krémová emulze.
  • Přidejte parmazán a dobře promíchejte.
  • Sceďte a přidejte těstoviny na pánev.
  • Dobře promíchejte, aby se těstoviny v omáčce rovnoměrně obalily, podle potřeby přidejte další vodu pro hladkou a krémovou konzistenci.
  •  Ihned podávejte s kapkou dobrého olivového oleje, čerstvě nastrouhaným parmazánem a čerstvě mletým černým pepřem (pokud nepoužíváte chilli vločky).
  • Užijte si to!
Špagety s omáčkou z parmazánu servírované na talíři s vidličkou.
www.theclevermeal.com

Kukuřičné placičky s čedarem

Vynikající smažené placky z kukuřice a čedaru si zamilují nejen vaše děti! Jsou rychlé, jednoduché a moc toho na ně nepotřebujete. Užijte si je se zakysanou smetanou a pažitkou.

INGREDIENCE

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky (190 g)
  • 2 šálky kukuřice (350 g) nebo jedna plechovka konzervované kukuřice (425 g)
  • ½ šálku strouhaného sýra čedar (50 g)
  • ⅓ šálku čerstvé pažitky (15 g), nakrájené
  • ½ šálku mléka (120 ml)
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sušeného chilli
  • ½ šálku oleje (120 ml), na smažení

POSTUP

  • Do velké mísy přidejte ingredience.
  • Dobře promíchejte.
  • Ve velké pánvi rozehřejte půl šálku oleje (nebo dokud nebude celá pánev pokryta tenkou vrstvou) na středně vysokém plameni.
  • Na každou placičku potřebujete dvě lžíce směsi.
  • Dejte smažit, otočte po minutě a půl, nebo když uvidíte, že okraje začínají hnědnout.
  • Opakujte z druhé strany.
  • Podávejte s kopečkem zakysané smetany a pažitkou.
Placky z kukuřice a čedaru naskládané na sobě, servírované na talíři a ozdobené zakysanou smetanou a pažitkou.
www.tasty.co

Možná se vám budou hodit i naše recenze nerezových pánví. Představíme vám jejich hlavní výhody a také případné nedostatky.

Sýrová polévka s pivem

Příprava této lahodné polévky trvá asi 30 minut a stačí vám k tomu pouze 1 hrnec! Je tak sýrová a krémová, že byste nikdy nehádali, že je ve skutečnosti nabitá zeleninou! Mrkev, řapíkatý celer, cibule a brambory jsou kombinace snů, díky které je tento pokrm naprosto fenomenální a přitom vám dodává vaši denní dávku zeleniny.

INGREDIENCE

  • 6 lžic másla
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1,5 šálku nakrájené mrkve
  • 1,5 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 5 stroužků česneku, lisovaného
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 350 ml vašeho oblíbeného piva
  • 700 g brambor, nakrájených na cca centimetrové kousky
  • ½ šálku smetany ke šlehání   
  • 230 g strouhaného čedaru
  • 1 lžička bílého balzamikového octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na ozdobu:

  • nakrájená jarní cibulka
  • strouhaný sýr čedar
  • krutonky

POSTUP

  • Ve velkém hrnci rozehřejte máslo na středně vysokém plameni.
  • Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a velkou špetku soli a pepře.
  • Vařte za občasného míchání 12–13 minut, nebo dokud cibule nezesklovatí.
  • Zahřejte plamen na střední teplotu a přidejte česnek, oregano a tymián a vařte další minutu.
  • Poté přidejte mouku a promíchejte, aby se zelenina obalila.
  • Vařte ještě jednu minutu za častého míchání.
  • Přidejte trochu zeleninového vývaru, aby se hrnec odglazoval, a seškrábněte ze dna chutné kousky.
  • Vmíchejte na kostičky nakrájené brambory, zeleninový vývar a pivo spolu s další špetkou soli a pepře.
  •  Přikryjte, zvyšte trochu plamen a přiveďte k varu.
  • Jakmile se směs začne vařit, stáhněte plamen na minimum, přikryjte a vařte 10–12 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
  • Občas promíchejte, aby se brambory nepřichytily ke dnu hrnce.
  • Odstavte polévku z ohně.
  • Přeneste polévku do vysokorychlostního mixéru nebo pomocí ponorného mixéru rozmixujte, dokud nebude hladká a krémová.
  • Vraťte polévku do hrnce.
  • Vmíchejte smetanu a strouhaný sýr.
  • Poté přidejte bílý balzamikový ocet.
  • Míchejte, dokud se sýr nerozpustí, a ozdobte jarní cibulkou a strouhaným čedarem, případně můžete doplnit krutonky.
Polévka ze sýru a piva v hlubokém talíři se lžící, ozdobená sýrem, jarní cibulkou a měkkými preclíky.
www.midwestfoodieblog.com

5 tipů pro vaření se sýrem

  1. Používejte sýr, který se dobře rozpouští jako například gruyère, raclette nebo třeba 3 měsíce stará gouda.
  2. Sýr by měl mít před vařením pokojovou teplotu.
  3. Nekupujte si strouhaný sýr, ale vcelku. Když si pak sýr čerstvě nastrouháte, má lepší chuť i strukturu.
  4. Sýr nevařte příliš dlouho, může vyschnout. Pokud váš sýrový pokrm vyžaduje dlouhou dobu pečení, přidejte trochu smetany pro udržení vlhkosti.
  5. I špatné skladování může zničit chuť a strukturu sýra, takže se ujištěte, že ho máte správně zabalený tak, abyste udrželi správné proudění vzduchu a vlhkost.

Jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X