Tagliatelle

Tagliatelle známé italské těstoviny

Jedná se o semolinové těstoviny pocházející z italské kuchyně, kde jsou především boloňskou specialitou. Mají plochý tvar  s 6 mm šířkou stužkovité tvaru nudlí, které se stejně jako ostatní těstoviny vyrábějí z tvrdé pšenice. Kromě běžného druhu se prodávají i tagliatelle verdi zelené barvy, které jsou obarvené špenátovým protlakem. V Itálii se tyto těstoviny často připravují v domácí kuchyni, u nás se kupují sušené jako polotovar.

Semolinové těstoviny jsou vyrobeny z pšeničné krupice  – semoliny, která je umleta z kvalitní tvrdozrnné pšenice,  která se vyznačuje vyšším podílem bílkoviny lepku a nižším glykemickým indexem.

Jaký výhody mají makarony ze semoliny ?

Těstoviny ze semoliny jsou v porovnání s klasickými těstovinami mnohem kvalitnější. Nerozvařují se, jsou chutnější, mají hezčí barvu a i po uvaření si dlouho uchovávají svou pevnou strukturu.

Jaké složení mají vybrané druhy těstovin Tagliatelle  ve 100 g

Významné látky a energie
Semolinové těstoviny sušené
Energie 1447 kJ
Voda 12 %
Sacharidy 70,4 g
Vláknina
3,8 g
Tuky
11,8 g
Bílkoviny
 1,3 g
Minerální látky
 0,6 g
  Semolinové těstoviny vařené
Energie
 560 kj
Voda  66 %
Sacharidy
 27,2 g
Vláknina  1,5 g
Tuky
 4,6 g
Bílkoviny
 0,5 g
Minerální látky
 0,2 g
   Vaječné těstoviny sušené
Energie 1503 kJ
Voda 12,1 %
Sacharidy 75,5 g
Vláknina
2,9 g
Tuky
9,9 g
Bílkoviny
2,1 g
Minerální látky
0,4 g
  Vaječné těstoviny vařené
Energie
545 kj
Voda 66 %
Sacharidy
29,2 g
Vláknina 1,2 g
Tuky
3,8 g
Bílkoviny
0,8 g
Minerální látky
0,2 g

Použití těstovin tagliatelle v kuchyni

Tagliatelle se podávají stejně jako jiné těstoviny se s různými omáčkami, od jednoduchých z mléka a másla až po složitější omáčky k masu, rybám a drůbeži nebo kombinované se zeleninou nebo houbami.

 

Tagliatelle
zdroj : splendidtable.org

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00