Jste milovníci tradiční italské kuchyně?
Tak jste tu správně!
Představíme si 5 receptů na tagliatelle a to pro milovníky masa, ale i vegetariánské varianty.
Tagliatelle ala carbonara s cuketou a pancettou
Vyzkoušejte tyto krémové těstoviny ve stylu Carbonara, které v sobě skrývají kontrast cukety, smetany a pancetty.
Ingredience
- 150g nakrájené pancetty (může být i uzená slanina)
- 4 ks hrubě nastrouhané cukety
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek nadrceného česneku
- 200ml smetany ke šlehání
- 300g těstovin tagliatelle
- Nastrouhaný parmezán
- Petrželka
Postup
- Na pánvi osmažte na olivovém oleji nakrájenou pancettu do křupava.
- Poté přidejte nastrouhanou cuketu a smažte asi 5 minut, než cuketa zhnědne.
- Do směsi nakonec přidejte česnek a ještě minutu smažte.
- Vedle v hrnci si uvařte těstoviny v osolené vodě.
- Trochu vody z těstovin si nechte do omáčky (cca 1 naběračka), pokud chcete omáčku řidší.
- Uvařené tagliatelle přidejte do pánve s pancettou a cuketou.
- Na mírném ohni vše promíchejte a přidejte smetanu s parmezánem.
- Vše promíchejte a přidejte naběračku vody z těstovin.
- Dle chuti osolte, opepřete a těstoviny podávejte ozdobené petrželkou.

Tagliatelle s kuřecím masem a rajčaty
Tento osvědčený recept je často podávaný v restauracích. Dnes si ho můžete vyzkoušet i u sebe doma a překvapit tím tak své strávníky. Navíc má nízký obsah tuku a je dobrým zdrojem vitaminu C.
Ingredience
- 500g kuřecích prs
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekané petrželky
- Šťáva z 1 ks citronu (může být i kvalitní citronka)
- 8 malých rozpůlených rajčat
- 300g těstovin tagliatelle
- Sůl a pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C, nejlépe na režim grilování.
- Kuřecí maso připravte tak, že jej pokapete citronovou šťávou, posypete solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
- Kuře dejte na malý plech nebo do zapékací mísy a lehce potřete olivovým olejem.
- Pečte 6 minut.
- Poté kuře otočte, přidejte k němu rozpůlená rajčata a to řezem nahoru a lehce potřete olivovým olejem.
- Pečte dalších 6-8 minut, dokud maso není „uvařené“ a rajčata měkká.
- Mezitím si v hrnci v osolené vodě uvařte tagliatelle.
- Po uvaření si vedle odměřte 150ml vody z těstovin.
- Upečené kuře nakrájejte na kousky a společně s rajčaty přidejte k těstovinám.
- Zalijte vodou z těstovin a zakápněte citronovou šťávou.
- Nakonec vše promíchejte a můžete podávat.

Objevte podobné tipy
Tagliatelle se zeleninovým ragú
Tato varianta těstovin je velmi podobná „Boloňským“ a jelikož není zahrnuto maso, je vhodná právě pro vegetariány.
Ingredience
- 2 ks mrkve nakrájené na kostičky
- 2 ks celetru nasekaného na jemno
- 1 ks jemně nasekané cibule
- 4 stroužky drceného česneku
- 1 PL rajčatového protlaku
- 1 PL balzamikového octa
- 250g zeleniny nakrájené na kostičky (cuketa, paprika, houby)
- 50g červené čočky
- Zeleninový vývar (kostka bujónu)
- 800g červených rajčat v plechovce
- Snítka bazalky
- 250g těstovin tagliatelle
- Nastrouhaný parmezán (dle chuti)
Postup
- Cibuli, celer a mrkev vložte do velkého hrnce a přidejte 2-3 lžíce vody nebo vývaru.
- Na mírném ohni vařte dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte česnek, rajčatový protlak, a balzamikový ocet a na silném ohni vařte asi 1 minutu.
- Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu, čočku, rajčata a vše duste alespoň 20 minut.
- Mezitím si v hrnci s osolenou vodou uvařte tagliatelle.
- Hotové ragú dochuťte dle vlastního gusta.
- Těstoviny podávejte polité ragú a posypané parmezánem a čerstvou bazalkou dle chuti.

TIP: Máte chuť na opravdovou boloňskou omáčku? Inspirujte se a vyzkoušejte některý z těchto receptů na nejlepší boloňskou omáčku s italskými kořeny.
Houbové tagliatelle se špenátem
Další vegetariánské krémové těstoviny jsou jedinečné tím, že je obohatíte čerstvým baby španátem a houbami.
Ingredience
- 1 PL olivového oleje
- Svazek jarní cibulky nakrájené na plátky
- 2 stroužky drceného česneku
- 10 ks jemně nakrájených menších hub (můžou být i sušené)
- 200g čerstvého baby špenátu
- 200 ml smetany ke šlehání
- Sůl a pepř
- 300g těstovin tagliatelle
Postup
- Na pánvi smažte na olivovém oleji cibulku s česnekem po dobu několika minut nebo dozlatova.
- Přidejte houby a na silném ohni smažte po dobu 8-10 minut nebo dokud se voda neodpaří.
- Přidejte špenát a míchejte dokud nezvadne.
- Vše smažte dokud se většina vody neodpaří.
- Do směsi přilijte smetanu a několik minut duste do té doby, než omáčka zhoustne.
- Dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Nakonec si uvařte těstoviny dle pokynů na balení, poté sceďte a promíchejte s houbovo-špenátovou omáčkou.

Tagliatelle ala 4 druhy sýra
Italská jídla jsou známá svou krémovostí a přítomností různých druhů sýra. Dnes můžete vyzkoušet tyto italské těstoviny se čtyřmi druhy sýra, které jsou sice kaloricky náročnější, ale zato neodolatelně chutné!
Ingredience
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL másla
- 5 stroužků drceného česneku
- 1 kostka kuřecího bujónu (může být zeleninový)
- 250ml smetany ke šlehání
- 100g sýru cheddar
- 100g nivy
- 100g hermelínu
- 100g sýru gouda
- Hrst nasekané petrželky
- 300g těstovin tagliatelle
- 1 šálek vody z uvařených těstovin
Postup
- Na středně silném ohni osmažte na olivovém oleji s máslem česnek asi 1 minutu.
- Vedle v hrnci uvařte těstoviny.
- Po jejich uvaření odeberte šálek vody z těstovin a rozpusťte v něm kostku bujónu.
- Vodu s rozpuštěným bujónem nalijte do pánve s osmaženým česnekem.
- Dále přidejte smetanu, uvařené těstoviny a přiveďte k varu.
- Jakmile se směs začne vařit, ihned přidejte sýr a za stálého míchání vařte asi 2 minuty.
- Po rozpuštění sýra vařte ještě asi minutu, dokud omáčka nezhoustne.
- Podávejte s jemně nasekanou petrželkou nebo zelenou cibulkou.

Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Právě tagliatelle jsou těstoviny, které se tradičně vyrábějí v oblastech Emilia-Romagna a Marche.
Pro zajímavost: V sídle Boloňské Obchodní komory je jedna replika těstoviny tagliatelle vyrobena z masivního zlata s ideálním průřezem 1x6mm.
Tyto těstoviny se připravují zpravidla čerstvé a mají po uvaření hrubou strukturu. Proto se hodí k hustším a krémovějším omáčkám.
Podívejte se také na 4 nejlepší italské recepty, které stojí za vyzkoušení!