5 nejlepších receptů na tagliatelle: jednoduché, s masem i bezmasé

Jste milovníci tradiční italské kuchyně?

Tak jste tu správně!

Představíme si 5 receptů na tagliatelle a to pro milovníky masa, ale i vegetariánské varianty.

Tagliatelle ala carbonara s cuketou a pancettou

Vyzkoušejte tyto krémové těstoviny ve stylu Carbonara, které v sobě skrývají kontrast cukety, smetany a pancetty.

Ingredience

  • 150g nakrájené pancetty (může být i uzená slanina)
  • 4 ks hrubě nastrouhané cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek nadrceného česneku
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 300g těstovin tagliatelle
  • Nastrouhaný parmezán
  • Petrželka

Postup

  • Na pánvi osmažte na olivovém oleji nakrájenou pancettu do křupava.
  • Poté přidejte nastrouhanou cuketu a smažte asi 5 minut, než cuketa zhnědne.
  • Do směsi nakonec přidejte česnek a ještě minutu smažte.
  • Vedle v hrnci si uvařte těstoviny v osolené vodě.
  • Trochu vody z těstovin si nechte do omáčky (cca 1 naběračka), pokud chcete omáčku řidší.
  • Uvařené tagliatelle přidejte do pánve s pancettou a cuketou.
  • Na mírném ohni vše promíchejte a přidejte smetanu s parmezánem.
  • Vše promíchejte a přidejte naběračku vody z těstovin.
  • Dle chuti osolte, opepřete a těstoviny podávejte ozdobené petrželkou.
Cuketové těstoviny
Zdroj: pixabay.com

Tagliatelle s kuřecím masem a rajčaty

Tento osvědčený recept je často podávaný v restauracích. Dnes si ho můžete vyzkoušet i u sebe doma a překvapit tím tak své strávníky. Navíc má nízký obsah tuku a je dobrým zdrojem vitaminu C.

Ingredience

  • 500g kuřecích prs
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • Šťáva z 1 ks citronu (může být i kvalitní citronka)
  • 8 malých rozpůlených rajčat
  • 300g těstovin tagliatelle
  • Sůl a pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C, nejlépe na režim grilování.
  • Kuřecí maso připravte tak, že jej pokapete citronovou šťávou, posypete solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
  • Kuře dejte na malý plech nebo do zapékací mísy a lehce potřete olivovým olejem.
  • Pečte 6 minut.
  • Poté kuře otočte, přidejte k němu rozpůlená rajčata a to řezem nahoru a lehce potřete olivovým olejem.
  • Pečte dalších 6-8 minut, dokud maso není „uvařené“ a rajčata měkká.
  • Mezitím si v hrnci v osolené vodě uvařte tagliatelle.
  • Po uvaření si vedle odměřte 150ml vody z těstovin.
  • Upečené kuře nakrájejte na kousky a společně s rajčaty přidejte k těstovinám.
  • Zalijte vodou z těstovin a zakápněte citronovou šťávou.
  • Nakonec vše promíchejte a můžete podávat.
Těstoviny s rajčaty
Zdroj: pixabay.com

Tagliatelle se zeleninovým ragú

Tato varianta těstovin je velmi podobná „Boloňským“ a jelikož není zahrnuto maso, je vhodná právě pro vegetariány.

Ingredience

  • 2 ks mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 ks celetru nasekaného na jemno
  • 1 ks jemně nasekané cibule
  • 4 stroužky drceného česneku
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • 1 PL balzamikového octa
  • 250g zeleniny nakrájené na kostičky (cuketa, paprika, houby)
  • 50g červené čočky
  • Zeleninový vývar (kostka bujónu)
  • 800g červených rajčat v plechovce
  • Snítka bazalky
  • 250g těstovin tagliatelle
  • Nastrouhaný parmezán (dle chuti)

Postup

  • Cibuli, celer a mrkev vložte do velkého hrnce a přidejte 2-3 lžíce vody nebo vývaru.
  • Na mírném ohni vařte dokud zelenina nezměkne.
  • Přidejte česnek, rajčatový protlak, a balzamikový ocet a na silném ohni vařte asi 1 minutu.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu, čočku, rajčata a vše duste alespoň 20 minut.
  • Mezitím si v hrnci s osolenou vodou uvařte tagliatelle.
  • Hotové ragú dochuťte dle vlastního gusta.
  • Těstoviny podávejte polité ragú a posypané parmezánem a čerstvou bazalkou dle chuti.
Zeleninové ragú v těstovinách
Zdroj: ricardocuisine.com

TIP: Máte chuť na opravdovou boloňskou omáčku? Inspirujte se a vyzkoušejte některý z těchto receptů na nejlepší boloňskou omáčku s italskými kořeny.

Houbové tagliatelle se špenátem

Další vegetariánské krémové těstoviny jsou jedinečné tím, že je obohatíte čerstvým baby španátem a houbami.

Ingredience

  • 1 PL olivového oleje
  • Svazek jarní cibulky nakrájené na plátky
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 10 ks jemně nakrájených menších hub (můžou být i sušené)
  • 200g čerstvého baby špenátu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř
  • 300g těstovin tagliatelle

Postup

  • Na pánvi smažte na olivovém oleji cibulku s česnekem po dobu několika minut nebo dozlatova.
  • Přidejte houby a na silném ohni smažte po dobu 8-10 minut nebo dokud se voda neodpaří.
  • Přidejte špenát a míchejte dokud nezvadne.
  • Vše smažte dokud se většina vody neodpaří.
  • Do směsi přilijte smetanu a několik minut duste do té doby, než omáčka zhoustne.
  • Dochuťte solí a pepřem dle chuti.
  • Nakonec si uvařte těstoviny dle pokynů na balení, poté sceďte a promíchejte s houbovo-špenátovou omáčkou.
Špenátovo-houbové tagliatelle
Zdroj: hillstreetgrocer.com

Tagliatelle ala 4 druhy sýra

Italská jídla jsou známá svou krémovostí a přítomností různých druhů sýra. Dnes můžete vyzkoušet tyto italské těstoviny se čtyřmi druhy sýra, které jsou sice kaloricky náročnější, ale zato neodolatelně chutné!

Ingredience

  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL másla
  • 5 stroužků drceného česneku
  • 1 kostka kuřecího bujónu (může být zeleninový)
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 100g sýru cheddar
  • 100g nivy
  • 100g hermelínu
  • 100g sýru gouda
  • Hrst nasekané petrželky
  • 300g těstovin tagliatelle
  • 1 šálek vody z uvařených těstovin

Postup

  • Na středně silném ohni osmažte na olivovém oleji s máslem česnek asi 1 minutu.
  • Vedle v hrnci uvařte těstoviny.
  • Po jejich uvaření odeberte šálek vody z těstovin a rozpusťte v něm kostku bujónu.
  • Vodu s rozpuštěným bujónem nalijte do pánve s osmaženým česnekem.
  • Dále přidejte smetanu, uvařené těstoviny a přiveďte k varu.
  • Jakmile se směs začne vařit, ihned přidejte sýr a za stálého míchání vařte asi 2 minuty.
  • Po rozpuštění sýra vařte ještě asi minutu, dokud omáčka nezhoustne.
  • Podávejte s jemně nasekanou petrželkou nebo zelenou cibulkou.
Krémové těstoviny se sýrem
Zdroj: delallo.com

Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Právě tagliatelle jsou těstoviny, které se tradičně vyrábějí v oblastech Emilia-Romagna a Marche.

Pro zajímavost: V sídle Boloňské Obchodní komory je jedna replika těstoviny tagliatelle vyrobena z masivního zlata s ideálním průřezem 1x6mm.

Tyto těstoviny se připravují zpravidla čerstvé a mají po uvaření hrubou strukturu. Proto se hodí k hustším a krémovějším omáčkám.

Podívejte se také na 4 nejlepší italské recepty, které stojí za vyzkoušení!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.