Připravte si s námi jeden z vyhlášených pokrmů francouzských Alp.
Zapečené brambory se slaninkou, sýrem reblochon, smetanou a bílým vínem.
Už se vám sbíhají sliny?
Tak se pojďme na recepty na tartiflette společně podívat!
Máme pro vás několik různých variant.
Tradiční tartiflette se slaninou a sýrem reblochon
Užijte si tento originální recept na krémové brambory z francouzských Alp. Nezapomeňte pokrm servírovat se salátem, kyselými okurkami a uzeninou dle vašeho výběru – to z tartiflette udělá skvělý a vydatný hlavní chod.
Co budete potřebovat
- 1,2 kg (oloupaných) moučných brambor, nakrájených na velmi jemné plátky
- 300 g slaniny, jemně nasekané
- kulička másla
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, lisované
- 350 g sýra reblochon, nakrájeného na dlouhé proužky
- 550 ml smetany ke šlehání
- 75 ml suchého bílého vína
- uzeniny, nakládané okurky a zelený salát k podávání
Postup
- Nakrájené brambory vhoďte do velkého hrnce s vroucí vodou, vařte 3 minuty, poté sceďte a rozložte je na kuchyňskou utěrku.
- Nechte vychladnout tak, aby se s ním dalo manipulovat.
- Velkou pánev dejte na středně vysoký plamen a opékejte slaninu do křupava.
- Vyjměte a nechte okapat na kuchyňské utěrce, tuk nechte v pánvi.
- Přidejte máslo a snižte teplotu na minimum.
- Přidejte cibuli a za občasného míchání restujte 10 minut nebo do změknutí a světle zlaté barvy, poté přidejte česnek a 2 minuty restujte.
- Snižte plamen a vmíchejte slaninu.
- Troubu zahřejte na 170°C.
- Do zapékací mísy o objemu 2 litry naskládejte bohatou vrstvu brambor.
- Na brambory nasypte část směsi slaniny a cibule a navrch položte plátky sýra.
- Zalijte trochou smetany a vína, dobře ochuťte černým pepřem a trochou soli a vrstvy opakujte, dokud vše nespotřebujete.
- Měli byste končit s horní vrstvou brambor pokrytou smetanou.
- Posypte trochou mořské soli.
- Pečte tartiflette po dobu 1 hodiny 20-30 minut, dokud nebude zlatavý a křupavý na povrchu s probublávající smetanou.
- Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odstát před podáváním.
- Podávejte s uzeninami dle vaší volby, kyselými okurkami a salátem.

Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty na zapékané pokrmy po francouzsku 7x jinak. Máme pro vás tradiční francouzské brambory se smetanou, ale i květák či růžičkovou kapustu!
Krémové brambory s kuřecím masem, špenátem a čedarem
Jednoduchá a levná verze francouzského tartiflette! Reblochon nahraďte čedarem, do pokrmu přidejte baby špenát a kuřecí maso a vše servírujte s úžasným salátkem s hořčicovou zálivkou. Nechte si chutnat!
Co budete potřebovat
- 500 g brambor
- 250 g kuřecích prsních mini řízků
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 citron
- hrst listů tymiánu
- ½ lžičky uzené papriky
- 1 kostka kuřecího bujónu
- 100 g čedaru
- 100 g baby špenátu
- 115 ml smetany ke šlehání
- 1 rajče
- 1 lžíce dijonské hořčice
- mořská sůl
- ½ lžíce + 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vody
- 250 ml vroucí vody
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Brambory nakrájejte na ½ cm kolečka.
- Vložte je do hrnce a zalijte studenou vodou.
- Přidejte špetku soli.
- Přiveďte k varu a vařte 8-12 minut, dokud brambory nezměknou.
- Sceďte a odložte stranou.
- Mezitím zahřejte pánev (vhodnou do trouby) na středním plameni.
- Když se zahřeje, přidejte ½ lžíce oleje a mini řízky z kuřecích prsou.
- Smažte 4 minuty z každé strany dozlatova.
- Vyjměte z pánve a vyklopte na talíř.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli na tenké plátky.
- Česnek oloupejte a nastrouhejte.
- Citron oloupejte.
- Když máte všechno kuře hotové a dané stranou, přidejte na pánev cibuli se 2 lžícemi vody a špetkou soli.
- Vařte 8 minut do změknutí.
- Přidejte česnek, lístky tymiánu a ½ lžičky papriky.
- Vařte minutu.
- Do pánve nalijte 250 ml vroucí vody.
- Rozdrobte v ní kostku bujónu.
- Promíchejte.
- Přidejte citronovou kůru a opečené kuřecí maso.
- Přiklopte pokličkou a vařte 5 minut.
- Během vaření nastrouhejte najemno čedar.
- Rozehřejte troubu a nastavte funkci gril.
- Nalijte do pánve smetanu ke šlehání.
- Přidejte polovinu nastrouhaného čedaru a koření.
- Přidejte polovinu baby špenátu a dobře promíchejte, aby zvadl.
- Pokud je vaše pánev vhodná do trouby, přidejte do ní brambory a vše smíchejte, aby se brambory obalily v omáčce a rovnoměrně je rozmístěte do pánve s kuřetem.
- Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, přendejte vše do zapékací mísy a poté přidejte brambory.
- Na pánev rozmístěte zbylý čedar a na něj dejte velké množství černého pepře.
- Umístěte pánev nebo zapékací misku na horní rošt pod gril.
- Grilujte 8-10 minut, dokud povrch nezezlátne a nebude bublat.
- Zatímco se tartiflette zapéká, připravte si salát.
- Odšťavněte citron do střední misky.
- Přidejte lžíci hořčice a prošlehejte se 2 lžícemi olivového oleje.
- Přidejte koření.
- Rajčata nakrájejte na plátky a přidejte do mísy.
- Přidejte zbývající baby špenát a promíchejte.
- Vyjměte tartiflette z trouby.
- Podávejte se salátem.

Objevte podobné tipy
Veganský tartiflette
Ani vegani se nemusí ochudit o tento luxusní pokrm. Nebudeme vás přesvědčovat, že veganská varianta chutná stejně jako originál, protože to není pravda, každopádně je vynikající!
Co budete potřebovat
Na ,,sýrovou“ část:
- 1 malá cibule
- ½ mrkve
- 100 g květáku
- 1 malá brambora
- 100 g kešu ořechů
- 1 lžíce tapiokového škrobu (můžete použít i kukuřičný)
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 2,5 dl vody (lze nahradit 1 dl vody bílým vínem)
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka muškátového oříšku
- 1,5 lžičky soli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička hořčice
- 1 dl šťávy z kysaného zelí
- středomořské koření
Na ,,masovou“ část:
- 3 lžíce oleje
- 300 g žampionů
- 300 g pórku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce octa
- špetka soli
Na brambory
- 1 kg oloupaných brambor
- sůl
Postup
- Začněte se ,,sýrovou částí“ pokrmu.
- Zeleninu nakrájejte na větší kousky, ddejte do kastrolu spolu s kešu oříšky a podlijte vodou.
- Přidejte sůl.
- Vařte přikryté, dokud brambory nezměknou.
- Sceďte.
- Uvařenou zeleninu a kešu dejte do mixéru spolu se všemi ostatními ingrediencemi na sýrovou směs.
- Mixujte, dokud nebudete mít hladkou a krémovou směs.
- Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.
- Dejte stranou.
- Nakrájejte pórek a žampiony.
- Rozehřejte wok nebo pánev na vysokou teplotu a přidejte olej, pórek a žampiony.
- Za stálého míchání restujte 3 minuty, poté přidejte zbytek ingrediencí na ,,masovou“ směs a vše restujte dalších asi 8 minut.
- Výsledkem by měla být vysoce karamelizovaná lepkavá zelenina.
- Oloupané brambory nakrájejte na středně velké kostky a vařte je v osolené vodě, dokud nejsou měkké (ale ne převařené).
- To by mělo trvat asi 15 minut.
- Sceďte.
- Na plech (Ø 25 cm) dejte polovinu brambor a vyrovnejte je.
- Navrch přidejte polovinu restované zeleniny a vyrovnejte ji.
- Přelijte polovinou sýrové směsi a vyrovnejte.
- Opakujte ještě jednou se zbytkem.
- Pečte na 200ºC asi 30 minut.
- Servírujte.

Možná se vám budou hodit i naše recenze ocelových pánví. Jaké jsou jejich hlavní výhody a jak se s nimi pracuje? Pojďte si o tom přečíst!
Krémové brambory s čekankou
Vyzkoušejte další variantu výborného tartiflette – tentokrát s čekankou. A že je o co stát!
Co budete potřebovat
- 1 velký sýr Reblochon
- 4 stonky čekanky
- 1 pórek
- 4 velké brambory
- 200 g proužků uzené slaniny
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- trocha suchého bílého vína
- 100 ml smetany ke šlehání
- pepř
- sůl
- čerstvá pažitka (volitelně)
Postup
- Středně velký hrnec naplňte vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Nakrájené brambory vařte pár minut ve vroucí vodě.
- Nemusíte čekat, až se úplně uvaří.
- Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka.
- Z čekanky odstraňte vnější listy a nahrubo je nasekejte.
- Na středně velké pánvi vhodné do trouby opečte proužky slaniny s několika snítkami čerstvého tymiánu.
- Není třeba přidávat další olej nebo máslo.
- Po několika minutách přidejte nakrájený pórek a pokračujte v restování po dobu 2-3 minut.
- Na pánev nalijte trochu suchého bílého vína.
- Vařte, dokud se bílé víno úplně neodpaří.
- Vmíchejte smetanu ke šlehání a dochuťte pepřem a solí.
- Vypněte oheň a vyjměte snítky tymiánu.
- Vmíchejte čekanku a navrch rozdělte nakrájené brambory.
- Reblochon nakrájejte na 4 stejné díly a každý rozkrojte podélně.
- Nahoru naskládejte sýr.
- Pečte tartiflette v troubě dozlatova za použití nejvyššího stupně grilu.
- Pokud tartiflette přepečete, čekanka ztratí hodně vlhkosti.
- Díky tomu bude tartiflette vlhký, takže při pečení neustále pokrm sledujte.
- Ozdobte najemno nakrájenou čerstvou pažitkou.
- Dobrou chuť!

Hledáte něco opravdu zdravého a chutného? V tom případě vyzkoušejte naše další recepty z čekanky! Ochutnejte polévku, salát nebo osvěžující koktejl.
Pár zajímavostí na závěr
- Pokud neseženete reblochon, můžete ho nahradit camembertem.
- Brambory nemusíte loupat, pokud vám slupky nevadí.
- Brambory před pečením jen chvíli povařte, nevařte je do změknutí.
- Místní obyvatelé doporučují zapít tartiflette vínem nebo horkým čajem, aby se zabránilo tvorbě „sýrového kamene“ v žaludku.
- Tartiflette vymysleli výrobci sýra Reblochon jako způsob, jak bojovat proti klesajícímu prodeji jejich produktu.
- Název tartiflette pravděpodobně pochází z tartifles, savojského slova pro brambory.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!