Výborné recepty na savojské krémové brambory 4x jinak. Vyzkoušejte tradiční verzi, ale i veganskou!

Připravte si s námi jeden z vyhlášených pokrmů francouzských Alp.

Zapečené brambory se slaninkou, sýrem reblochon, smetanou a bílým vínem.

Už se vám sbíhají sliny?

Tak se pojďme na recepty na tartiflette společně podívat!

Máme pro vás několik různých variant.

Tradiční tartiflette se slaninou a sýrem reblochon

Užijte si tento originální recept na krémové brambory z francouzských Alp. Nezapomeňte pokrm servírovat se salátem, kyselými okurkami a uzeninou dle vašeho výběru – to z tartiflette udělá skvělý a vydatný hlavní chod.

Co budete potřebovat

  • 1,2 kg (oloupaných) moučných brambor, nakrájených na velmi jemné plátky
  • 300 g slaniny, jemně nasekané
  • kulička másla
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 350 g sýra reblochon, nakrájeného na dlouhé proužky
  • 550 ml smetany ke šlehání
  • 75 ml suchého bílého vína
  • uzeniny, nakládané okurky a zelený salát k podávání

Postup

  • Nakrájené brambory vhoďte do velkého hrnce s vroucí vodou, vařte 3 minuty, poté sceďte a rozložte je na kuchyňskou utěrku.
  • Nechte vychladnout tak, aby se s ním dalo manipulovat.
  • Velkou pánev dejte na středně vysoký plamen a opékejte slaninu do křupava.
  • Vyjměte a nechte okapat na kuchyňské utěrce, tuk nechte v pánvi.
  • Přidejte máslo a snižte teplotu na minimum.
  • Přidejte cibuli a za občasného míchání restujte 10 minut nebo do změknutí a světle zlaté barvy, poté přidejte česnek a 2 minuty restujte.
  • Snižte plamen a vmíchejte slaninu.
  • Troubu zahřejte na 170°C.
  • Do zapékací mísy o objemu 2 litry naskládejte bohatou vrstvu brambor.
  • Na brambory nasypte část směsi slaniny a cibule a navrch položte plátky sýra.
  • Zalijte trochou smetany a vína, dobře ochuťte černým pepřem a trochou soli a vrstvy opakujte, dokud vše nespotřebujete.
  • Měli byste končit s horní vrstvou brambor pokrytou smetanou.
  • Posypte trochou mořské soli.
  • Pečte tartiflette po dobu 1 hodiny 20-30 minut, dokud nebude zlatavý a křupavý na povrchu s probublávající smetanou.
  • Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odstát před podáváním.
  • Podávejte s uzeninami dle vaší volby, kyselými okurkami a salátem.
Zapečené brambory se sýrem v zapékací míse se lžící.
www.deliciousmagazine.co.uk

Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty na zapékané pokrmy po francouzsku 7x jinak. Máme pro vás tradiční francouzské brambory se smetanou, ale i květák či růžičkovou kapustu!

Krémové brambory s kuřecím masem, špenátem a čedarem

Jednoduchá a levná verze francouzského tartiflette! Reblochon nahraďte čedarem, do pokrmu přidejte baby špenát a kuřecí maso a vše servírujte s úžasným salátkem s hořčicovou zálivkou. Nechte si chutnat!

Co budete potřebovat

  • 500 g brambor
  • 250 g kuřecích prsních mini řízků
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citron
  • hrst listů tymiánu
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 kostka kuřecího bujónu
  • 100 g čedaru
  • 100 g baby špenátu
  • 115 ml smetany ke šlehání
  • 1 rajče
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • mořská sůl
  • ½ lžíce + 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 250 ml vroucí vody
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  • Brambory nakrájejte na ½ cm kolečka.
  • Vložte je do hrnce a zalijte studenou vodou.
  • Přidejte špetku soli.
  • Přiveďte k varu a vařte 8-12 minut, dokud brambory nezměknou.
  • Sceďte a odložte stranou.
  • Mezitím zahřejte pánev (vhodnou do trouby) na středním plameni.
  • Když se zahřeje, přidejte ½ lžíce oleje a mini řízky z kuřecích prsou.
  • Smažte 4 minuty z každé strany dozlatova.
  • Vyjměte z pánve a vyklopte na talíř.
  • Oloupejte a nakrájejte cibuli na tenké plátky.
  • Česnek oloupejte a nastrouhejte.
  • Citron oloupejte.
  • Když máte všechno kuře hotové a dané stranou, přidejte na pánev cibuli se 2 lžícemi vody a špetkou soli.
  • Vařte 8 minut do změknutí.
  • Přidejte česnek, lístky tymiánu a ½ lžičky papriky.
  • Vařte minutu.
  • Do pánve nalijte 250 ml vroucí vody.
  • Rozdrobte v ní kostku bujónu.
  • Promíchejte.
  • Přidejte citronovou kůru a opečené kuřecí maso.
  • Přiklopte pokličkou a vařte 5 minut.
  • Během vaření nastrouhejte najemno čedar.
  • Rozehřejte troubu a nastavte funkci gril.
  • Nalijte do pánve smetanu ke šlehání.
  • Přidejte polovinu nastrouhaného čedaru a koření.
  • Přidejte polovinu baby špenátu a dobře promíchejte, aby zvadl.
  • Pokud je vaše pánev vhodná do trouby, přidejte do ní brambory a vše smíchejte, aby se brambory obalily v omáčce a rovnoměrně je rozmístěte do pánve s kuřetem.
  • Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, přendejte vše do zapékací mísy a poté přidejte brambory.
  • Na pánev rozmístěte zbylý čedar a na něj dejte velké množství černého pepře.
  • Umístěte pánev nebo zapékací misku na horní rošt pod gril.
  • Grilujte 8-10 minut, dokud povrch nezezlátne a nebude bublat.
  • Zatímco se tartiflette zapéká, připravte si salát.
  • Odšťavněte citron do střední misky.
  • Přidejte lžíci hořčice a prošlehejte se 2 lžícemi olivového oleje.
  • Přidejte koření.
  • Rajčata nakrájejte na plátky a přidejte do mísy.
  • Přidejte zbývající baby špenát a promíchejte.
  • Vyjměte tartiflette z trouby.
  • Podávejte se salátem.
Zapečené brambory se sýrem a kuřecím masem na pánvi s vedle položenými lžícemi.
www.abelandcole.co.uk

Veganský tartiflette

Ani vegani se nemusí ochudit o tento luxusní pokrm. Nebudeme vás přesvědčovat, že veganská varianta chutná stejně jako originál, protože to není pravda, každopádně je vynikající!

Co budete potřebovat

Na ,,sýrovou“ část:

  • 1 malá cibule
  • ½ mrkve
  • 100 g květáku
  • 1 malá brambora
  • 100 g kešu ořechů
  • 1 lžíce tapiokového škrobu (můžete použít i kukuřičný)
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 2,5 dl vody (lze nahradit 1 dl vody bílým vínem)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka muškátového oříšku
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička hořčice
  • 1 dl šťávy z kysaného zelí
  • středomořské koření

Na ,,masovou“ část:

  • 3 lžíce oleje
  • 300 g žampionů
  • 300 g pórku
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli

Na brambory

  • 1 kg oloupaných brambor
  • sůl

Postup

  • Začněte se ,,sýrovou částí“ pokrmu.   
  • Zeleninu nakrájejte na větší kousky, ddejte do kastrolu spolu s kešu oříšky a podlijte vodou.
  • Přidejte sůl.
  • Vařte přikryté, dokud brambory nezměknou.
  • Sceďte.
  • Uvařenou zeleninu a kešu dejte do mixéru spolu se všemi ostatními ingrediencemi na sýrovou směs.
  • Mixujte, dokud nebudete mít hladkou a krémovou směs.
  • Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.
  • Dejte stranou.
  • Nakrájejte pórek a žampiony.
  • Rozehřejte wok nebo pánev na vysokou teplotu a přidejte olej, pórek a žampiony.
  • Za stálého míchání restujte 3 minuty, poté přidejte zbytek ingrediencí na ,,masovou“ směs a vše restujte dalších asi 8 minut.
  • Výsledkem by měla být vysoce karamelizovaná lepkavá zelenina.
  • Oloupané brambory nakrájejte na středně velké kostky a vařte je v osolené vodě, dokud nejsou měkké (ale ne převařené).
  • To by mělo trvat asi 15 minut.
  • Sceďte.
  • Na plech (Ø 25 cm) dejte polovinu brambor a vyrovnejte je.
  • Navrch přidejte polovinu restované zeleniny a vyrovnejte ji.
  • Přelijte polovinou sýrové směsi a vyrovnejte.
  • Opakujte ještě jednou se zbytkem.
  • Pečte na 200ºC asi 30 minut.
  • Servírujte.
Veganské zapečené brambory v zapékací míse a na talíři s vidličkou a salátem.
www.curryandlove.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze ocelových pánví. Jaké jsou jejich hlavní výhody a jak se s nimi pracuje? Pojďte si o tom přečíst!

Krémové brambory s čekankou

Vyzkoušejte další variantu výborného tartiflette – tentokrát s čekankou. A že je o co stát!

Co budete potřebovat

  • 1 velký sýr Reblochon
  • 4 stonky čekanky
  • 1 pórek
  • 4 velké brambory
  • 200 g proužků uzené slaniny
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • trocha suchého bílého vína
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • pepř
  • sůl
  • čerstvá pažitka (volitelně)

Postup

  • Středně velký hrnec naplňte vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
  • Nakrájené brambory vařte pár minut ve vroucí vodě.
  • Nemusíte čekat, až se úplně uvaří.
  • Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka.
  • Z čekanky odstraňte vnější listy a nahrubo je nasekejte.
  • Na středně velké pánvi vhodné do trouby opečte proužky slaniny s několika snítkami čerstvého tymiánu.
  • Není třeba přidávat další olej nebo máslo.
  • Po několika minutách přidejte nakrájený pórek a pokračujte v restování po dobu 2-3 minut.
  • Na pánev nalijte trochu suchého bílého vína.
  • Vařte, dokud se bílé víno úplně neodpaří.
  • Vmíchejte smetanu ke šlehání a dochuťte pepřem a solí.
  • Vypněte oheň a vyjměte snítky tymiánu.
  • Vmíchejte čekanku a navrch rozdělte nakrájené brambory.
  • Reblochon nakrájejte na 4 stejné díly a každý rozkrojte podélně.
  • Nahoru naskládejte sýr.
  • Pečte tartiflette v troubě dozlatova za použití nejvyššího stupně grilu.
  • Pokud tartiflette přepečete, čekanka ztratí hodně vlhkosti.
  • Díky tomu bude tartiflette vlhký, takže při pečení neustále pokrm sledujte.
  • Ozdobte najemno nakrájenou čerstvou pažitkou.
  • Dobrou chuť!
Zapečené brambory s čekankou na pánvi s vedle položenými bramborami a čekankou.
www.ohmydish.com

Hledáte něco opravdu zdravého a chutného? V tom případě vyzkoušejte naše další recepty z čekanky! Ochutnejte polévku, salát nebo osvěžující koktejl.

Pár zajímavostí na závěr

  • Pokud neseženete reblochon, můžete ho nahradit camembertem.
  • Brambory nemusíte loupat, pokud vám slupky nevadí.
  • Brambory před pečením jen chvíli povařte, nevařte je do změknutí.
  • Místní obyvatelé doporučují zapít tartiflette vínem nebo horkým čajem, aby se zabránilo tvorbě „sýrového kamene“ v žaludku.
  • Tartiflette vymysleli výrobci sýra Reblochon jako způsob, jak bojovat proti klesajícímu prodeji jejich produktu.
  • Název tartiflette pravděpodobně pochází z tartifles, savojského slova pro brambory.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X