Tataki

Pravé Tataki z lososa nebo hovězího masa

Jedná se o oblíbenou japonskou kulinářskou metodou úpravy masa, která spočívá v krátkém a prudkém opečením nakrájeného masa na rozpálené pánvi, čímž se na jeho povrchu vytvoří krusta. Potom se krátce marinuje v octové marinádě a nakonec se okoření mletým zázvorem.

Z jakého masa se tataki nejčastěji připravuje ?

Pro tataki úpravu masa je možno použít rybu (např. tuňák), ale i jiné maso, jako třeba hovězí steak.

Jak se maso připravuje ?

  • maso se nakrájí  na tenké plátky, osolí, opepří a nechá na 10 minut odležet při pokojové teplotě
  • po odležení se maso opeče po všech stranách, po dobu asi 1 minuty
  • opečené maso  se nechá odležet na 5 minut
  • maso se potom máčí v připravené marinádě

Jak ji připravíme ?

  • marinádu se vytvoří smícháním 30 ml sojové omáčky, 45 ml saké, 30 ml mirin a jejím krátkodobým svařením
  • po několika minutách varu se do marinády přidá ještě 1 jarní cibulka nakrájená na tenké plátky a 2 stroužky česneku
  • marináda by se neměla dále už dlouho nevařit, pozuze 3 minuty
  • cibulka a česnek musí zůstat téměř syrová
  • hotovou a teplou marinádou se přelévá opečené maso
  • maso se přikryje a nechá 30 minut vychladnout
  • poté s masem dále pracujeme nebo ho přímo servírujeme
  • maso můžeme obalovat v semínkách ze sezamu

 

zdroj : fasslergourmet.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také