S námi se dozvíte jak na japonskou úpravu ryb a masa známou jako tataki!

Přečtěte si o skvělé úpravě masa zvané tataki, které je dominantou japonské kuchyně!

S námi se dozvíte jak nejlépe si tímto způsobem upravit rybu, ale i maso. Dále vám nabídneme recepty na nejlepší omáčky, do kterých si lahodné maso můžete posléze namáčet!

Co je to tataki?

Tataki je technika vaření typicky používaná v japonské kuchyni. Podle legendy ho vynalezl v 17. století samuraj z Tosy v prefektuře Kochi poté, co se setkal s evropskými cestovateli, kteří vařili jídlo na mřížce při velmi vysokých teplotách.

Doslovný překlad tataki v japonštině znamená „bouchání“, což ve skutečnosti nemá nic společného s pálením, proto existuje několik teorií o původu názvu.

Úprava tataki se používá hlavně k vaření ryb, zejména tuňáka, ale lze ho použít i k přípravě chutných masových receptů.

Tajemstvím tohoto typu vaření je teplota pánve, která musí být velmi vysoká, aby umožnila rychlé vaření. A výsledkem je, zvenku orestované, uvnitř syrové, šťavnaté a lahodné kousky ryby nebo masa.

Tuňákové kousky syrového masa opečeného zvenku.
Zdroj: olivemagazine.com

Jak tataki připravit?

Tataki z tuňáka

  1. Pro začátek marinujte tuňáka asi hodinu ve směsi ze sójové omáčky, cukru a citronové šťávy (nebo yuzu). Pokud chcete, můžete přidat i nastrouhaný zázvor nebo citronovou trávu.
  2. Rozpalte pánev. Tuňáka grilujte z každé strany několik sekund.
  3. Tuňáka nakrájíme na silné plátky a obalíme v opražených sezamových semínkách.

Pro ještě chutnější tataki vhoďte sezamová semínka do pánve, než je použijete k obalení ryby, aby se probudilo jejich aroma.
Přílohové omáčky
Obvykle se tataki podává s omáčkou teriyaki, sójovou omáčkou nebo omáčkou ponzu.
Případně si ho můžete vychutnat také s dobrou majonézou s koriandrem nebo wasabi pro štiplavý nádech a typickou japonskou chuť.

Pokud máte chuť na rybu jinak než s tataki úpravou, zkuste tyto lahodné recepty s lososem.

Tuňákové tataki obalené v sezamu podávané s omáčkou.
Zdroj: lindseyeatsla.com

Tataki z masa

Tento způsob vaření je určen především pro vaření ryb, ale takto se může upravit i maso. Koncept je stejný.

  • Maso (hovězí, telecí) se nakrájí  na tenké plátky, osolí, opepří a nechá na 10 minut odležet při pokojové teplotě
  • Po odležení se maso opeče po všech stranách, po dobu asi 1 minuty
  • Opečené maso  se nechá odležet na 5 minut
  • Maso se potom máčí v připravené marinádě

Jestli vám chutná asijská kuchyně, připravte si tyto recepty na bun bo nam bo nebo některé z těchto sushi rolek.

Hovězí maso upravené na způsob tataki s ponzu omáčkou.
Zdroj: andrewzimmern.com

Tataki z trouby

  1. Začněte zapnutím trouby na maximální výkon na režim grilu.
  2. Nechte plech v troubě, aby se prohřál.
  3. Rybu, kterou jste předtím marinovali, položte na pečicí papír. Po 40 sekundách zahřívání otočte, aby se opekla ze všech stran.

Recept na tuňákové tataki

Co budeme potřebovat

Na tuňáka

  • 250 g tuňáka
  • 2 lžíce oleje s neutrální příchutí (rostlinný, rýžový, řepková atd.)

Na omáčku

  • 1 jarní cibulku
  • 2,5 cm zázvoru (strouhaného)
  • 3 lžíce ponzu (citrusová omáčka/citronová šťáva)
  • 2 lžičky praženého sezamového oleje
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička pražených bílých sezamových semínek

Postup

  • Nastrouhejte zázvor a nakrájejte zelenou cibuli na tenké plátky.
  • Smíchejte ingredience tataki omáčky v malé misce.
  • Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Když je olej horký, opékejte tuňáka 30 sekund z každé strany.
  • Když jsou všechny strany opečené, sundejte z plotny a nechte vychladnout. Nakrájejte tuňáka na kousky o velikosti ¼ palce (6 mm). Zalijeme omáčkou a podáváme.

Video návod na tuňákové tatki

Zdroj: everydaygourmettv

Jak připravíme marinádu k tataki masu?

  • Marináda se vytvoří smícháním 30 ml sójové omáčky, 45 ml saké, 30 ml mirin a jejím krátkým svařením
  • Po několika minutách varu se do marinády přidá ještě 1 jarní cibulka nakrájená na tenké plátky a 2 stroužky česneku
  • Marináda by se měla vařit pouze 3 minuty
  • Cibulka a česnek musí zůstat téměř syrové
  • Hotovou a teplou marinádou se poté přelévá opečené maso a nechá 30 minut vychladnout
  • Poté se s masem dále pracuje nebo se rovnou servíruje
Postup jak připravit omáčku na tataki maso.
Zdroj: justonecookbook.com

Jak tataki skladovat?

Zbytky můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu jednoho dne.

Použité zdroje

Tataki: What is it and how to make it, BYFINE DINING LOVERS, EDITORIAL STAFF, Fine Dining Lovers, 19. 10. 2019, [citováno: 24. 04. 2022]
What is Tataki?, Celeste Heiter, Delighted Cooking, 28. 03. 2022, [citováno: 24. 04. 2022]
X