Recepty na tatarský biftek nejen z masa jako výživná chuťovka pro mlsné jazýčky

Tatarák je velice známou hospodskou pochoutkou, nad kterou se začnou olizovat nejen chlapi. 

Jak připravit tuto dobrotu i v bezmasé variantě?

Podíváme se také na zub vyváženému dochucování. 

Tatarák z lososa

Jako první zde máme recept na tatarák ze syrového lososa. Ovšem nebude nijak na vině ani záměna syrového za uzeného.

INGREDIENCE:

  • 220 g čerstvého lososa
  • ¼ hrnku najemno nakrájené salátové okurky bez semínek
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 a ½ lžíce najemno nakrájené pažitky
  • 1  a ½ lžíce najemno nasekaného koriandru
  • 1 a ½  lžičky najemno nasekaných papriček jalapeno
  • 1 a ½ lžičky nasekané šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • ¾ lžičky nastrouhaného zázvoru
  • ¼ lžičky limetkové kůry
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • ½ lžičky sojové omáčky
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Lososa si dejte alespoň na půl hodiny do mrazáku, půjde pak lépe nakrájet. 
  • Mezitím si smícháme ingredience na zálivku. 
  • Limetkovou šťávu smícháme s kůrou, bylinkami, papričkami, zázvorem, olejem, sojovou omáčkou, česnekem a šalotkou. 
  • Lososa si nakrájíme na malé kousky a smícháme se zálivkou, dosolíme a dopepříme.
Lososový tatarák z čerstvého lososa se salátovou okurkou.
cookidoo.co.uk

Můžete mrknout i na viodeorecept:

Tvarůžkový tatarák

Nejlépe chutná na smažené topince potřené česnekem. Zdobit můžete nakládanou kapií, kyselou okurkou a čerstvou cibulí.

INGREDIENCE:

  • 300 tvarůžků
  • 100 g másla
  • 1 šalotka
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička kečupu
  • špetka chilli
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička nasekané pažitky
  • 2 lžíce majonézy

POSTUP:

  • Tvarůžky si nastrouhejte na hrubém struhadle. 
  • Máslo si utřete s česnekem, přidejte hořčici, kečup, papriku, chilli, pažitku, majonézu, worcester, najemno nakrájenou šalotku a tvarůžky. 
  • Vše smíchejte.
Výborný tatarák s olomouckými tvarůžky.
pinterest.com

Milujete tvarůžky? Další prima recepty z tvarůžků naleznete zde.

Hovězí tatarský biftek

K tomuto tataráčku se hodí bílé víno. Pro pivaře zajisté pivo.

INGREDIENCE:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce celozrnné hořčice
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • špetka chilli
  • 400 g hovězí panenské svíčkové nebo hovězího zadního
  • 1 šalotka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce nasekané petrželky

POSTUP:

  • Jako první si přichystáme zálivku smícháním olivového oleje, obou druhů hořčice, vinného octa a kaparů. 
  • Maso necháme před přípravou alespoň 30 minut při pokojové teplotě.
  • Pokud máte svíčkovou maso nesekejte najemno, jde to snadno. Pokud máte naopak zadní, maso dejte do mlýnku na maso. 
  • Rozmělněné maso přidáme k zálivce, dosolíme, dopepříme, přidáme šalotku a žloutky.
gran.lucito.com

Tip: Chcete-li si tatarák umíchat sami, nebo to nachystat pro návštěvu, naservírujte na talířku kupku masa. Doprostřed udělejte důlek, do něj dejte žloutek. K tomu pak přidejte zbytek ingrediencí a bavte se dochucováním. Teprve dokonale ochucený tatarák si dopřejte na kousku křupavého toastu, chlebu nebo topince potřené česnekem. 

Úžasný houbový tatarák

Je téměř k nerozeznání od receptu na tatarák z hovězího. Využijte pochoutky z lesa.

INGREDIENCE:

  • 400 g hub dle vlastní volby a možností (nejlepší jsou praváky, ale může být i směs)
  • 1 větší cibule
  • máslo
  • olivový olej
  • worcester
  • dijonská hořčice
  • kečup
  • česnek
  • chilli
  • sladká paprika 
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • 2 žloutky

POSTUP:

  • Houby si očistíme a nakrájíme na co nejmenší kousky. 
  • Na trošce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku, pak přidáme houby, posypeme kmínem, orestujeme, a pak necháme dusit za občasného podlévání asi půl hodiny. 
  • Podušenou směs necháme vychladit, pak přidáme prolisovaný česnek, worcester, hořčici, kečup, chilli, papriku, osolíme, opepříme, zjemníme olejem, přidáme žloutky a umícháme. 
Tatarák z hub jako další tip na úpravu této lesní pochoutky.
estalystic.com

Zeleninový tatarák z cukety

I cuketa je univerzální surovinou, která ve výtvoru ala tatarák chutná skvěle.

INGREDIENCE:

  • 1 střední cuketa 
  • 1 šalotka nebo červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kečup
  • dijonská hořčice
  • worcester
  • sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • olivový olej
  • troška citronové šťávy

POSTUP:

  • Cuketu si nastrouháme na struhadle na hrubo (pokud má velká semínka, předem je vydlabeme). 
  • Můžeme si nechat i slupku, kdo chce, oloupe. 
  • Osolíme a necháme asi 10 minut vypotit. 
  • Mezitím si na trošce oleje osmahneme najemno nasekanou cibulku a přidáme zcezenou cuketu. 
  • Restujeme do měkka. 
  • Necháme zchladit, a pak doladíme všemi zbylými ingrediencemi dle chuti. 
  • Podáváme na křupavém toustu.
Recept na tatarák z cukety je také jednoduchý a chutný.
pinterest.co.kr

Inspirujte se našimi tipy na přípravu chutného lilkového tataráku.

Falešný tatarák ze sladkých brambor a řepy

Kombinace hned tří hlavních surovin, které jsou ovšem velice zdravé.

INGREDIENCE:

  • 2 středně velké červené řepy
  • 1 velký batát
  • 2 avokáda
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • ½ červené cibule
  • sůl
  • pepř
  • hrst klíčků
  • 1 lžička dijonské hořčice

POSTUP:

  • Červenou řepu a batát si umyjeme a dáme dejte uvařit do měkka nad párou. 
  • Poté obojí nakrájíme nadrobno (každou surovinu zvlášť), eventuálně nastrouháme nahrubo, a k řepě i batátům přimícháme 2 lžičky olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, osmahnutou cibulku, sůl a pepř.
  • Avokáda si vyloupneme nakrájíme na kostičky, přidáme lžičku citronové šťávy, sůl, pepř.
  • Do malé misky namočené pod studenou vodou dáme směs avokáda, na něj rozprostřeme batáty a nahoru řepu. 
  • Stlačíme a pokusíme se vyklopit. 
  • Zdobíme hořčicí a výhonky. 
Tříbarevný zeleninový tataráček z avokáda, sladkých brambor a červené řepy.
cilantroandcitronella.com

Pravý tatarský biftek se dělá z hovězího masa. Naprosto ideálním kouskem na přípravu tohoto lahodného pokrmu je kvalitní hovězí svíčková. Téměř stejného výsledku lze docílit i za použití levnějšího hovězího zadního kusu masa, které je však krásně libové. Prorostlé maso by se nám opravdu špatně žvýkalo.

Tatarský biftek se sice připravuje naškrábáním, ale pro rychlou a praktickou přípravu se doporučuje maso namlít. Předejdeme tak oxidaci svalových barviv masa. To by pak na talíři nevypadalo příliš lákavě.

Jelikož je tatarák tak oblíbený, zasloužil si další napodobeniny, které nejsou z masa, ale různých druhů zeleniny, hub nebo sýru. 

Ke správnému dochucení masa nebo jakékoliv jiné potraviny docílíme postupným ochutnáváním. Přidáváme všeho s mírou, aby to nebylo přeplácané. V chuti by vždy měla vyznít hlavní ingredience.

Pozor také na přesolení nebo přepepření. Mezi hlavní strůjce univerzálních dochucovadel tataráků patří zejména worcester, hořčice, kečup, olej, sušená paprika a další koření. To pravé ořechové na tom všem je i vmíchání čerstvých žloutků.

K večeři vám mohou přijít vhod i další falešné, ale přesto autentické pomazánky

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.