4 recepty na kuličky z Tatranek. Vychutnejte si svou oblíbenou sušenku tak trochu jinak

Energie sbalená na cesty v kulatém a nadýchaném podání. Vychutnejte si tyto recepty na tatrankové kuličky 4 x jinak a uvidíte, jak vás tato sladkost dostane do kolen!

Recepty jsou rychlé, bez zbytečného zdržování, z pár ingrediencí a hlavně za pár korun.

Sbalte si je jako svačinku na cesty, pro okamžité dobití energie nebo je servírujte jako další vánoční druh cukroví! Záleží jen a jen na vás jak si tuto dobrotu rozhodnete vychutnat!

Čím začnete?

Nepečené kuličky z tatranek a Nutellou

Jednoduchý a přesto tak lahodný recept na tatrankové kuličky, že se tomu ani nechce věřit a vy ho musíte neodkladně zkusit! Vytvořte si během 10 minut sladké mlsání na celý den!

Co budeme potřebovat

  1. 275 g vanilkových oplatek s náplní
  2. 150 g hořké čokolády
  3. 40 g másla
  4. 5 lžic Nutelly
  5. Kakaový prášek (na posypání)
  6. Sůl

Postup

  1. V misce si rozpustíme kousky tmavé čokolády a máslo
  2. Vše spolu mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí v jednotný krém
  3. Vanilkové oplatky rozdrťte v kuchyňském robotu, dokud nebude mít velmi jemnou strukturu (ujistěte se, že tam nejsou velké kousky)
  4. Přidáme čokoládovou směs a špetku soli
  5. Znovu promícháme v kuchyňském robotu, dokud se ingredience nespojí
  6. Vezmeme asi 1 polévkovou lžíci ze směsi a vytvoříme placičku
  7. Doprostřed přidáme ½ lžičky Nutelly a vytvarujte kouli, tak aby Nutella zůstala uprostřed
  8. Postup opakujeme i se zbytkem tatrankové směsi
  9. Až budeme tatrankové kuličky s Nutellou chtít podávat, posypeme je kakaovým práškem
Jemné těsto z oplatek s krémovou lískooříškovou náplní uprostřed.
Zdroj: nadiashealthykitchen.com

Tatrankové kuličky se Salkem

Tento recept bych zvlášť doporučila těm, kteří milují sladké, ale opravdu, opravdu sladké mlsání. Kombinace kondenzovaného mléka, čokolády, marshmellow a oplatek není pro žádné začátečníky, ale pro zkušené cukrovinkáře.

Co budeme potřebovat

  1. 400 g slazeného kondenzovaného mléka
  2. 200 g polosladké čokolády (nasekané na kousky)
  3. 12 marshmallows
  4. 500 g čokoládových tatranek (nasekaných nadrobno)
  5. 60 g drcených grahamových sušenek (nebo nasekaných ořechů na ozdobu)

Postup

  1. Ve velké misce vhodné do mikrovlnné trouby smícháme slazené kondenzované mléko a čokoládové tatranky
  2. Zahříváme v mikrovlnné troubě v 30 sekundových intervalech a vždy dobře promícháme
  3. Zahříváme a mícháme asi 1 minutu, dokud směs nebude hladká
  4. Přidáme marshmallow a zahříváme dalších 30-60 sekund, dokud nebude směs hladká
  5. Čokoládovou směs dáme na 2 hodiny do lednice
  6. Malou kovovou naběračkou dáváme kuličky z náplně na plech vyložený pečicím papírem
  7. Kuličky vložíme do mrazáku a zmrazíme na jednu hodinu
  8. Pomocí párátka namáčíme tatrankové kuličky do rozpuštěné čokolády a vždy je oklepeme o stěnu misky, abychom odstranili přebytek čokolády
  9. Ihned kuličky posypeme drcenými grahamovými sušenkami
  10. Kuličky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v chladničce nebo mrazáku
Nejlepší krémové kuličky plné chuti z kondenzovaného mléka, čokolády a sušenek.
Zdroj: kitchenathoskins.com

Rumové kuličky z tatranek

Kde je rum, tam jsou Vánoce. Připravte si pro vaši sváteční tabuli nezapomenutelné tatrankové cukroví, které vám vždy zvedne náladu!

Co budeme potřebovat

  1. 500 g vanilkových oplatek
  2. 90 ml rumu
  3. 120 ml medu
  4. 450 g vlašských nebo pekanových ořechů (mletých)
  5. 240 g moučkového cukru (prosátého)

Postup

  1. Vanilkové oplatky rozdrtíme najemno
  2. Smícháme je s rumem, medem a mletými ořechy
  3. Po lžičkách tvoříme kuličky a obalujeme je v moučkovém cukru
  4. Nechte několik hodin nezakryté zaschnout
Měkké, křupavé a lahodné kuličky máčené v čokoládě s rumovým aroma.
Zdroj: lifeloveandsugar.com

Kokosové kuličky s tatrankami

Tyto lahodné nadýchané kuličky se připravují mrknutím oka, jen za pouhých 15 minut. A to díky tomu, že je potřeba pouhých 3 ingrediencí: oplatek, tvarohu a strouhaného kokosu. Kokosové kuličky jsou perfektní svačinou na cesty, nebo když máte chuť na něco sladkého.

Co budeme potřebovat

  1. 200 g tatranek
  2. 200 g tvarohu
  3. 5-6 lžic strouhaného kokosu

Postup

  1. Vložíme oplatky do misky kuchyňského robota nebo je dáme do uzavíratelného pytlíku
  2. Rozemeleme je v kuchyňském robotu nebo za pomocí válečku na velmi malé kousky
  3. Přidáme tvaroh a důkladně promícháme
  4. Z tatrankovo-tvarohové směsi tvarujeme za pomoci 2 lžiček nebo navlhčenýma rukama kuličky
  5. Obalíme je ve strouhaném kokosu
  6. Uchováváme je v chladničce, dokud nebudou připraveny k jídlu
Kokosové kuličky s křupavými tatrankovými kousky.
Zdroj: cdkitchen.com

Jak na tatrankový krém?

Z tatranek nemusíte jen tvořit kuličky, dají se použít i na výrobu lahodného krému, kterým můžete plnit nebo zdobit. Ozdobte s ním například tyto měkounké muffiny nebo tyto cupcakes.

Co budeme potřebovat

  1. 250 ml mléka
  2. 2 lžíce polohrubé mouky
  3. 200 g másla
  4. 2 lžíce Nutelly
  5. 2 lžíce práškového cukru
  6. 2 Tatranky s lískooříškovou náplní

Postup

  1. Z mléka a mouky si uvaříme kaši
  2. Za občasného míchání ji poté necháme vystydnout
  3. Máslo a cukr vyšlehejte do bílého krému a postupně po lžících zašleháváme vychlazenou kaši a Nutellu
  4. Tatranky si najemno nadrtíme a přidáme je ke krému a jen důkladně vmícháme
Krém z nejlepších oplatek s lískovým oříškem.
Zdroj: zoebakes.com

Jak vznikly Tatranky?

Tato skvělá oplatka s krémovou náplní vzniká v roce 1945, kdy po čas válce se ukazuje jako nejlepší období na příchod nového nápadu. V poválečném období se totiž zvedla poptávka po čemkoliv sladkém.

V době jejího vzniku měla sušenka tvar trojúhelníku, který odkazoval na vrcholky slovenských hor Tater.

Tatranky se skládaly ze šesti sušenkových plátů promazávaných lískooříškovým krémem a po stranách máčené v čokoládě, receptura samozřejmě zůstává až do dnešní doby tajná.

O oplatky byl obrovský zájem, což ale komplikovala skutečnost, že čokoláda byla nanášena ručně, a to výrobu značně zpomalovalo a trh nemohl být dostatečně zásoben.

Díky inovativnímu nápadu, který tento problém vyřešil, se výroba mohla rozjet naplno a výroba ze zvýšila z necelých 40 kilogramů denně na 2 tuny denně.

Posléze se změnil i tvar sušenky. Jednak trojúhelníky se ukázaly jako neefektivní na výrobu s velkým množstvím odpadu a navíc se špatně balily. Proto se přešlo k obdélníkovému tvaru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X