Energie sbalená na cesty v kulatém a nadýchaném podání. Vychutnejte si tyto recepty na tatrankové kuličky 4 x jinak a uvidíte, jak vás tato sladkost dostane do kolen!
Recepty jsou rychlé, bez zbytečného zdržování, z pár ingrediencí a hlavně za pár korun.
Sbalte si je jako svačinku na cesty, pro okamžité dobití energie nebo je servírujte jako další vánoční druh cukroví! Záleží jen a jen na vás jak si tuto dobrotu rozhodnete vychutnat!
Čím začnete?
Nepečené kuličky z tatranek a Nutellou
Jednoduchý a přesto tak lahodný recept na tatrankové kuličky, že se tomu ani nechce věřit a vy ho musíte neodkladně zkusit! Vytvořte si během 10 minut sladké mlsání na celý den!
Co budeme potřebovat
- 275 g vanilkových oplatek s náplní
- 150 g hořké čokolády
- 40 g másla
- 5 lžic Nutelly
- Kakaový prášek (na posypání)
- Sůl
Postup
- V misce si rozpustíme kousky tmavé čokolády a máslo
- Vše spolu mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí v jednotný krém
- Vanilkové oplatky rozdrťte v kuchyňském robotu, dokud nebude mít velmi jemnou strukturu (ujistěte se, že tam nejsou velké kousky)
- Přidáme čokoládovou směs a špetku soli
- Znovu promícháme v kuchyňském robotu, dokud se ingredience nespojí
- Vezmeme asi 1 polévkovou lžíci ze směsi a vytvoříme placičku
- Doprostřed přidáme ½ lžičky Nutelly a vytvarujte kouli, tak aby Nutella zůstala uprostřed
- Postup opakujeme i se zbytkem tatrankové směsi
- Až budeme tatrankové kuličky s Nutellou chtít podávat, posypeme je kakaovým práškem

Tatrankové kuličky se Salkem
Tento recept bych zvlášť doporučila těm, kteří milují sladké, ale opravdu, opravdu sladké mlsání. Kombinace kondenzovaného mléka, čokolády, marshmellow a oplatek není pro žádné začátečníky, ale pro zkušené cukrovinkáře.
Co budeme potřebovat
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka
- 200 g polosladké čokolády (nasekané na kousky)
- 12 marshmallows
- 500 g čokoládových tatranek (nasekaných nadrobno)
- 60 g drcených grahamových sušenek (nebo nasekaných ořechů na ozdobu)
Postup
- Ve velké misce vhodné do mikrovlnné trouby smícháme slazené kondenzované mléko a čokoládové tatranky
- Zahříváme v mikrovlnné troubě v 30 sekundových intervalech a vždy dobře promícháme
- Zahříváme a mícháme asi 1 minutu, dokud směs nebude hladká
- Přidáme marshmallow a zahříváme dalších 30-60 sekund, dokud nebude směs hladká
- Čokoládovou směs dáme na 2 hodiny do lednice
- Malou kovovou naběračkou dáváme kuličky z náplně na plech vyložený pečicím papírem
- Kuličky vložíme do mrazáku a zmrazíme na jednu hodinu
- Pomocí párátka namáčíme tatrankové kuličky do rozpuštěné čokolády a vždy je oklepeme o stěnu misky, abychom odstranili přebytek čokolády
- Ihned kuličky posypeme drcenými grahamovými sušenkami
- Kuličky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v chladničce nebo mrazáku

Rumové kuličky z tatranek
Kde je rum, tam jsou Vánoce. Připravte si pro vaši sváteční tabuli nezapomenutelné tatrankové cukroví, které vám vždy zvedne náladu!
Co budeme potřebovat
- 500 g vanilkových oplatek
- 90 ml rumu
- 120 ml medu
- 450 g vlašských nebo pekanových ořechů (mletých)
- 240 g moučkového cukru (prosátého)
Postup
- Vanilkové oplatky rozdrtíme najemno
- Smícháme je s rumem, medem a mletými ořechy
- Po lžičkách tvoříme kuličky a obalujeme je v moučkovém cukru
- Nechte několik hodin nezakryté zaschnout

Objevte podobné tipy
Kokosové kuličky s tatrankami
Tyto lahodné nadýchané kuličky se připravují mrknutím oka, jen za pouhých 15 minut. A to díky tomu, že je potřeba pouhých 3 ingrediencí: oplatek, tvarohu a strouhaného kokosu. Kokosové kuličky jsou perfektní svačinou na cesty, nebo když máte chuť na něco sladkého.
Co budeme potřebovat
- 200 g tatranek
- 200 g tvarohu
- 5-6 lžic strouhaného kokosu
Postup
- Vložíme oplatky do misky kuchyňského robota nebo je dáme do uzavíratelného pytlíku
- Rozemeleme je v kuchyňském robotu nebo za pomocí válečku na velmi malé kousky
- Přidáme tvaroh a důkladně promícháme
- Z tatrankovo-tvarohové směsi tvarujeme za pomoci 2 lžiček nebo navlhčenýma rukama kuličky
- Obalíme je ve strouhaném kokosu
- Uchováváme je v chladničce, dokud nebudou připraveny k jídlu

Jak na tatrankový krém?
Z tatranek nemusíte jen tvořit kuličky, dají se použít i na výrobu lahodného krému, kterým můžete plnit nebo zdobit. Ozdobte s ním například tyto měkounké muffiny nebo tyto cupcakes.
Co budeme potřebovat
- 250 ml mléka
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 200 g másla
- 2 lžíce Nutelly
- 2 lžíce práškového cukru
- 2 Tatranky s lískooříškovou náplní
Postup
- Z mléka a mouky si uvaříme kaši
- Za občasného míchání ji poté necháme vystydnout
- Máslo a cukr vyšlehejte do bílého krému a postupně po lžících zašleháváme vychlazenou kaši a Nutellu
- Tatranky si najemno nadrtíme a přidáme je ke krému a jen důkladně vmícháme

Jak vznikly Tatranky?
Tato skvělá oplatka s krémovou náplní vzniká v roce 1945, kdy po čas válce se ukazuje jako nejlepší období na příchod nového nápadu. V poválečném období se totiž zvedla poptávka po čemkoliv sladkém.
V době jejího vzniku měla sušenka tvar trojúhelníku, který odkazoval na vrcholky slovenských hor Tater.
Tatranky se skládaly ze šesti sušenkových plátů promazávaných lískooříškovým krémem a po stranách máčené v čokoládě, receptura samozřejmě zůstává až do dnešní doby tajná.
O oplatky byl obrovský zájem, což ale komplikovala skutečnost, že čokoláda byla nanášena ručně, a to výrobu značně zpomalovalo a trh nemohl být dostatečně zásoben.
Díky inovativnímu nápadu, který tento problém vyřešil, se výroba mohla rozjet naplno a výroba ze zvýšila z necelých 40 kilogramů denně na 2 tuny denně.
Posléze se změnil i tvar sušenky. Jednak trojúhelníky se ukázaly jako neefektivní na výrobu s velkým množstvím odpadu a navíc se špatně balily. Proto se přešlo k obdélníkovému tvaru.