Teď se přiznejte! Jak dlouho již pokukujete po této surovině, ale doteď jste nenašli odvahu jí vyzkoušet?
Tak jestli mezi tyto nerozhodné patříte i vy, a narazili jste na tyto recepty s tempehem, už není cesty zpět!
Vezměte si ho k ruce, vyberte jeden recept a pusťte se do té pravé zdravé jízdy. Všechny naše varianty jsou naprosto skvělé a můžeme vám garantovat naprostou spokojenost s výsledným pokrmem!
Tak kterou dobrotu si připravíte jako první?
Marinovaný tempeh v arašídovém másle
Ostrá, pečená dobrota ze sóji marinovaná v ostro-sladké arašídové omáčce! Super chutné, vydatné a rychlé jídlo. Ideální pro podávání s nudlemi, saláty a dalších zdravých dobrot.
Co budeme potřebovat
Na tempeh
- 230 g tempehu
Na omáčku
- Celá čerstvá nebo sušená chilli paprička
- 20 ml sezamového oleje
- 30 g slaného ořechového másla (z mandlí, kešu nebo arašídů)
- 30 ml bezlepkového tamari
- 30 ml limetkové šťávy
- 45 ml javorového sirupu
Postup
- Chceme-li odstranit hořkost z tempehu, přidáme jej do pánve naplněného 3 centimetry vody a přivedeme k mírnému varu na střední teplotu
- Tempeh vaříme celkem 10–12 minut
- Poté ho opláchneme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky
- Čím menší kousky, tím lépe dokážou nasáknout marinádu
- A dáme ho stranou
- Smícháme marinádu přidáním chilli, sezamového oleje, arašídového másla, tamari, limetkové šťávy a javorového sirupu
- Šleháme, aby se ingredience spojily
- Marinádu ochutnáme a dochutíme podle potřeby
- Do marinády přidáme nakrájený tempeh a promícháme, aby se obalil
- Poté misku přikryjeme a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe na 24 hodin
- Během marinování ho občas promícháme, abychom zajistili rovnoměrné pokrytí
- Po marinování předehřejeme troubu na 190 stupňů
- Plech na pečení si vyložíme pečicím papírem
- Vykládáme na něj tempeh a zbylou marinádu si ponecháme na potření tempehu po upečení
- Pečeme 22–30 minut, dokud marináda na tempehu nezkaramelizuje a dozlatova se neopeče
- Vyjmeme ho z trouby a potřeme ho zbývající marinádou
Tento recept na tempeh je vynikající pro přidání do asijských jídel, jako jsou jarní závitky, saláty a jídla s nudlemi!
Zbytky uchovávejte zakryté v lednici až 3 dny.

Bulgur se zeleninou a tempehem
Pečená zelenina a restovaná sójová kostka, které jsou navršeny na bulgur a zalité pomerančovo-kari omáčkou. Vynikající také v kombinaci s masíčkem vašeho výběru.
Co budeme potřebovat
- 250 ml vody
- 125 g bulguru
- Batát (oloupaný a nakrájený na kostky)
- 4 lžičky olivového oleje
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 250 g fenyklu (očištěný a nakrájený kostky)
- Červená cibule (nakrájená na malé kousky)
- Červená paprika (nakrájená na proužky)
- 230 g tempehu (nakrájený na kostičky)
- ½ lžičky kari
- 2 lžičky kokosového oleje
Na dresink
- 60 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky červeného vinného octa
- ½ lžičky kari
- Špetka soli
- Špetka mletého černého pepře
- 2 lžíce dýňových semínek
Postup
- Troubu předehřejeme troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem
- V hrnci si přivedeme k varu vodu a poté přidáme bulgur
- Hnec zakryjme a snížíme teplotu na středně nízkou
- Dusíme asi 12 minut, dokud se voda nevsákne a bulgur nezměkne
- Poté plotnu vypneme a bulgur udržujeme v teple
- Oloupané batáty dáme do mísy a pokapeme je 1 lžičkou olivového oleje
- Dochutíme solí a pepřem a promícháme
- Přeneseme je na připravený plech na pečení vyložený pečícím papírem
- Do stejné misky dáme fenykl, přidáme 1 lžičku olivového oleje a dochutíme solí a pepřem
- Promícháme, aby se fenykl obalil, a přidáme ho ke sladkým bramborám
- Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut
- Do stejné misky vložíme červenou cibuli
- Přidáme 1 lžičku olivového oleje a dochutíme solí a pepřem
- Přidáme jí na plech ke sladkými bramborám a fenyklu
- Do stejné misky přidáme i červenou papriku
- Přidáme 1 lžičku olivového oleje, dochutíme, promícháme a přidáme ke zbytku zeleniny v troubě
- V troubě pečeme 10 až 15 minut, dokud není veškerá zelenina propečená a dostatečně
- Tempeh dáme do mísy a okořeníme ½ lžičky kari a promícháme, aby se tempeh obalil
- Na pánvi rozehřejeme kokosový olej
- Tempeh na pánvi opékáme asi 10 minut a občas otočíme, dokud nebudou všechny strany rovnoměrně opečené
- Prošleháme pomerančovou šťávu, 2 lžíce olivového oleje, červený vinný ocet, ½ lžičky kari, špetku soli a špetku pepře v malé misce, dokud dresink nebude krémový
- Bulgur rozdělíme do 2 misek
- Kolem bulguru rozložíme polovinu sladkých brambor, fenykl, červenou cibuli a červenou papriku
- Navrch přidáme 1 lžíci dýňových semínek
- Každou misku pokapeme dresinkem

Kari směs ze sóji, sladkých brambor a quinoi
Co více vám může po ránu zvednout náladu než tato výborná a zdravá miska, která hraje všemi barvami! Tempeh, sladké brambory, bílé fazole a dýňová semínka dodávají chuť, živiny a bílkoviny. Recept je bez oleje, lepku a ořechů.
Co budeme potřebovat
- 400 g konzervovaných bílých fazolí
- 230 g tempehu (nakrájený na kostky)
- 250 g vařené quinoi
- Červená cibule
- Batát (nakrájený na kostky)
- 4 stroužky česneku (rozdrcené a nasekané)
- Lžička sušené bazalky (nebo 1 lžíce čerstvé bazalky)
- Šťáva z 1 citronu
- Lžička kajenského pepře
- 2 zarovnané lžíce kari
- Sůl
- Mletý černý pepř
Postup
- Do velkého hrnce nebo woku přidáme dvě polévkové lžíce vody
- Přidáme cibuli a česnek se špetkou soli a mletým černým pepřem
- Na středně vysokou teplotu opékáme, dokud cibule nezezlátne
- Přidáme batáty
- Hrnec přikryjeme a vaříme 8–10 minut, dokud nejsou batáty uvařené
- Občas promícháme, aby se batáty nelepily, a v případě potřeby přidáme více vody
- Když jsou batáty měkké, přidáme kajenský pepř, kari, bazalku a promícháme
- Přidáme quinou, fazole a tempeh a dobře promícháme
- Směs prohřejeme a podáváme
Razím heslo, že zdravých surovin a pokrmů není nikdy dost. Proto, jestli to máte stejně jako já a tyto recepty z tempehu vám nestačí, pusťte se do dalších nízkosacharidových dobrot podle našich postupů. Vyzkoušejte například tyto skvělé keto brownies, po kterých se vám budu sbíhat sliny!

Smažený tempeh po asijsku
Smažená pochoutka ze sóji s arašídovo-zázvorovou omáčkou je hotová za necelých 35 minut a je ideální pro jakékoliv jídlo během náročného pracovního týdne! Jednoduché a tak chutné!
Co budeme potřebovat
Na arašídovou omáčku
- ½ lžičky mletého zázvoru
- Lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce sójové omáčky
- Lžička rýžového vinného octa
- ½ lžičky sezamových semínek
- 80 g přírodního arašídového másla
- 60 ml horké vody
- Špetka chilli papriček
Na tempeh
- 230 g tempehu (nakrájeného na kostky)
- Špetka mořské soli
- Špetka pepře
- Lžíce kokosového oleje (nebo sezamového oleje)
- 2 kg brokolice (zbavené velké stopky a nakrájené)
- Velká mrkev (oloupaná a oloupaná)
Postup
- Na arašídovou omáčku si všechny ingredience vyšleháme dohromady v míse
- Odložíme jí stranou, dokud jí nebudeme potřebovat použít
- Na tempeh si na pánvi rozehřejeme olej
- Když je olej horký, přidáme tempeh a opékáme ho z každé strany asi 2 minuty, dokud nebudou všechny strany křupavé a propečené
- Přidáme 2 polévkové lžíce omáčky a mícháme asi minutu nebo dvě, dokud se vše nevstřebá do tempehu
- Dochutíme mořskou solí a mletým černým pepřem
- Tempeh vyjmeme z pánve a dáme stranou
- Do stejné pánve přidáme brokolici a mrkev a vaříme asi 2 minuty
- Poté přidáme několik lžic vody a pánev zakryjeme
- Zeleninu necháme v páře dusit asi 2 minuty
- Sundáme poklici, snížíme teplotu na střední a přidáme tempeh a arašídovou omáčku
- Promícháme, aby se vše v omáčce obalilo, a poté necháme v omáčce vařit další 2-3 minuty
- Odstraníme z plotny a posypeme sezamovými semínky

Objevte podobné tipy
Hamburger s trhaným sójovým masem
Není nic lepšího než mít možnost si vybrat. A proto jsme pro vás připravili recept s tempehem, které v hamburgeru dokonale nahradí trhané hovězí nebo vepřové maso. Ochutnejte a uvidíte, že si pochutnáte!
Co budeme potřebovat
- Lžíce olivového oleje
- Cibule (nakrájená)
- 460 g tempehu (rozdrobeného)
- 60 g třtinového cukru
- ½ lžičky česnekového prášku
- Špetka kajenského pepře
- Malá nakrájená zelená paprika
- Malá cuketa (podélně rozčtvrcená a nakrájená na plátky)
- 125 g kukuřice
- Lžíce červeného octa
- Lžíce sójové omáčky
- 400 g plechovka rajčatové omáčky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl
- Pepř
- 6 hamburgerových bulek
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej
- Přidáme cibuli a vařte do změknutí, asi 3 minuty. Vmíchejte rozdrobený tempeh a vařte ještě 2 minuty. Přidejte cukr, česnekový prášek a kajenský pepř a mícháme asi 1 minutu
- Teplotu snížíme na střední a přidáme do pánve papriku, cuketu, kukuřici, červený vinný ocet a sójovou omáčku
- Za stálého míchání vaříme 3 minut
- Přidáme rajčatovou omáčku, rajčatový protlak, sůl a pepř a za stálého míchání vaříme další 3-4 minuty, dokud zelenina nezměkne
- Za pomocí lžíce směs z tempehu nanášíme na hamburgerové bulky a podáváme
Další bez masou alternativou, čím naplnit hamburger jsou tyto placky z čočky, vyzkoušejte je na nejrůznější způsoby!

Uzený tempeh s těstovinami
Toto jídlo s asijským nádechem s nudlemi a je ochuceno trojitou dávkou sezamu, který je ukryt v tahini pastě, semínkách a oleji (sezam je skvělým zdrojem vápníku). Dalším bonusem v tomto pokrmu jsou čisté pohankové nudle, které neobsahují lepek.
Co budeme potřebovat
Na omáčku
- 80 g tahini
- 60 ml limetkové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce cukru (přírodní granulovaný, kokosový, datlový či agávový sirup)
Na tempeh
- 2 lžičky sezamového oleje
- Lžíce sójové omáčky
- 230 g uzeného tempehu (nakrájený na kostky)
Na nudle
- 230 g pohankových nudlí
- 12 listů salátu
- Lžíce sezamového oleje
- Žlutá cibule (rozpůlená a nakrájená na tenké plátky)
- ¼ hlávky čínského zelí (nakrájené na dlouhé úzké plátky)
- Červená paprika (nakrájená na dlouhé, úzké proužky)
- 8 gramů nasekaného čerstvého koriandru (nebo bazalky)
- Sezamová semínka
- Lžíce chilli (nebo omáčka Sriracha)
Postup
- Na přípravu omáčky si v malé misce smícháme tahini, limetkovou šťávu, sójovou omáčku a cukr nebo sirup
- Na tempeh si ve velké pánvi rozehřejeme na střední teplotu olej a sójovou
- Přidáme tempeh a promícháme, aby se obalil
- Zvýšíme teplotu na středně vysokou a tempeh pečeme, dokud nebude většina stran zlatavě hnědá a osmažená
- Tempehové krutony vyndáme a umístíme na talíř
- Na nudle si nudle uvaříme podle návodu na obalu
- Když jsou al dente, sundáme je z plotny a scedíme
- Mezitím si ostrým nožem nakrájíme salát
- Ve stejné pánvi, na které se dělal tempeh, rozehřejeme olej
- Přidáme cibuli a vaříme na střední teplotu, dokud nezměkne a nezezlátne
- Přidáme salát, pánev zakryjeme a vaříme 7 až 8 minut, dokud zelí trochu nezvadne
- Přidáme nakrájené zelí a papriku
- Zvýšíme teplotu a vaříme další 3 minuty, dokud nebude zelenina uvařená
- Sundáme jí z plotny
- Do směsi přidáme uvařené nudle a důkladně je se zeleninou promícháme
- Těstovinovou směs přelijeme omáčkou
- Přidáme koriandr nebo bazalku a sezamová semínka
- Navrch nasypeme tempeh
- Dochutíme chilli nebo Srirachou

Slaný koláč ze sójových kostek
Luxusní slaný koláč ze šťouchaných brambor plněný lahodným a zdravým tempehem vás zcela odzbrojí. Skvělá kombinace koření dělá tento pokrm opravdovým chuťovým zážitkem!
Co budeme potřebovat
Na bramborovou kaši
- 6 brambor (očištěných a nakrájených na čtvrtky)
- 3 stroužky česneku (nastrouhané)
- 125 ml plnotučného mléka
- 125 ml čistého řeckého jogurtu
- Sůl
- Pepř
Na náplň z tempehu
- 2 lžíce kokosového oleje
- Cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 mrkve (nakrájené na kostičky)
- Zelený celer (nakrájený na kostičky)
- 2 klobouky žampionů portobello (nakrájené na drobné kousky)
- 250 g mraženého hrášku
- 230 g tempehu (rozdrobený)
- 250 ml zeleninového vývaru
- 60 g rajčatového protlaku
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- Snítka čerstvého rozmarýnu
- Snítka čerstvé šalvěje
- Sůl
- Pepř
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Do velkého hrnce s vroucí vodou přidáme brambory a vaříme je 20 minut, dokud je nebudeme moci snadno propíchnout vidličkou
- Teplotu vypneme, brambory scedíme a vrátíme je do hrnce
- Pomačkáme je šťouchadlem na brambory, dokud brambory nedosáhnou požadované konzistence.
- Vmícháme česnek, mléko, řecký jogurt a podle chuti osolíme a opepříme
- V případě potřeby znovu rozmačkáme šťouchadlem na brambory, aby se ingredience plně promíchaly
- Zatímco se brambory vaří, připravíme si tempehovou náplň
- Kokosový olej si rozehřejeme pánvi vhodné do trouby
- Vmícháme cibuli a vaříme 4 minuty, dokud nezesklovatí
- Přidáme mrkev a celer a vaříme dalších 5 minut, dokud mrkev nezačne měknout
- Vmícháme houby a vaříme za častého míchání po dobu 3 minut, dokud houby nezhnědnou
- Vmícháme mražený hrášek, tempeh, zeleninový vývar a rajčatový protlak
- Na směs z tempehu položíme snítky tymiánu, rozmarýnu a šalvěje
- Pánev přikryjeme, zvýšíme teplotu na vysokou, směs přivedeme k varu a poté teplotu snížíme na nízkou a za občasného míchání vaříme 10 minut, dokud se většina vývaru nevstřebá a nevyvaří
- Odstraníme snítky tymiánu, rozmarýnu a šalvěje
- Směs tempehu ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem
- Na tempehovou směs lžící rozložíme bramborovou kaši
- Přendáme vše do trouby a odkryté pečeme 30 minut, dokud brambory nezezlátnou
- V případě potřeby na posledních 5 minut opékejte na nízkou teplotu (pro větší zlatavost)
- Podáváme s čerstvým tymiánem a mletým černým pepřem

Jarní závitky s tempehem
Tyto jarní závitky tempeh jsou chutné, zdravé a super snadné na přípravu! Tento veganský recept inspirovaný Asií je super snadný na přípravu, je sytý, ale v bříšku budete mít jako v pokojíčku!
Co budeme potřebovat
Na tempeh
- 115 g tempehu (nakrájený na tenké plátky)
- 60 ml kokosového oleje
- 2 lžíce chilli česnekové omáčky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- Lžička mletého česneku
Na omáčku
- 90 g arašídového másla
- 45 ml kokosového oleje
- 2-3 lžíce vody
- 15 ml Sriracha omáčky
- Lžička rýžového octa
- Lžička agávového sirupu
- Špetka česnekového prášku
- Špetka zázvorového prášku
Na závitky
- 6 ks vietnamského rýžového papíru
- 50 g hlávkového salátu
- 125 g krouhaného červeného zelí
- 2 nakrájené zelené cibule
- 120 g nakrájené žluté papriky
- 120 g strouhané mrkve
- 180 g okurkových plátků (nakrájené podélně)
Postup
- Tempeh nakrájíme podélně na tenké plátky
- V malé misce smícháme tempeh a ingredience na marinádu
- Vše promícháme, aby se tempeh dobře obalil
- Rozpálíme pánev na středně nízkou teplotu, přidáme do ní tempeh a zbytek marinády
- Pečeme 10-15 min, dokud tempeh z obou stran nezhnědne
- Na omáčku smícháme veškeré ingredience a šleháme do hladké konzistentní směsi a dáme stranou
- Na závitky naplníme velkou misku vodou
- Ponoříme do ní jeden rýžový papír, aby změkl
- Vytáhneme ho a položíme ho na prkénko
- List rýžového papíru naplníme zeleninou
- Od každého druhu naskládáme pár kousků a nakonec přidáme tři plátky tempehu
- Přeložíme horní a spodní část papíru přes náplň
- Přeložíme levou a pravou stranu a pevně srolujeme
- Postup opakujeme se zbývajícími rýžovými papíry

Co je tempeh?
Z čeho tempeh vlastně je? Je pokrm vyrobený ze sóji, který byl poprvé vyroben v Indonésii a první zmínka o něm pochází z 19. století.
Je to hmota podobná upečené buchtě, která je vyrobená z vařených a mírně fermentovaných sójových bobů.
Od 70. let 20. století se tempeh stává snadno dostupnou surovinou i v západních zemích a dostává se tak do jídelníčku zejména mezi vegetariány a vegany, jako běžná náhrada za maso.
Tato fermentace pomáhá rozkládat kyselinu, kterou sója obsahuje, což činí tempeh lépe stravitelným.
Tempeh se dá upravovat a připravovat na nejrůznější způsoby. Osmažte si ho na kokosovém oleji a podávejte ho ke kuskusu, nebo jím nahraďte mleté hovězí maso a vyrobte si vegetariánský burger nebo ho nakrájejte nadrobno, případně i nastrouhejte a přidejte si do polévky nebo nebo bezmasého chilli noc carne.
Tempeh je znám pro svojí mírně pikantní ořechovou, zemitou chuť, která je někdy přirovnávána k chuti hub.