Připravte si tyto recepty na domácí pomazánky z masa v 7 luxusních provedeních

Tyto recepty na masové pomazánky nabízejí ty nejrozmanitější ingredience a postupy. 

Hledáte originální pokrmy, kterých se budou vaši hosté opakovaně dožadovat?

V tom případě se inspirujte a obohaťte svůj jídelníček o velice zajímavé chutě. 

Domácí masová pomazánka z pečeného masa

Není nad to, připravit si pravou domácí pochoutku, a ještě navíc z kvalitního a voňavého masa. 

Pusťte se do toho!

Ingredience

  • 400 g pečeného masa (typ masa volitelný)
  • 1 vajíčko (uvařené natvrdo)
  • 50 g kyselých okurek
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř 
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice

Postup

  • Pečené maso, vajíčka, okurku a cibuli rozmixujte pomocí kuchyňského robota.
  • Směs můžete rozmixovat do hladka, ale můžete v ní také ponechat větší kousky.
  • Směs osolte, opepřete a dochuťte hořčicí.
  • Podávejte s čerstvým pečivem nebo osmaženými tousty.

Toust, plněný masovou pomazánkou s rajčetem, zdobenou čerstvými bylinkami.
zdroj: housewifehowtos.com

Toust můžete osmažit jednoduše v přístroji. Inspirujte se recenzemi toustovačů a sendvičovačů.

Masová pomazánka z vařeného masa – Bulharka

Připravte si klasickou, velmi oblíbenou, pomazánku, kterou můžete servírovat ke svačince, ale také k večeři.

Ingredience

  • 300 g vařeného masa z polévky
  • ½ lilku (podélně rozpůleného)
  • 2 stroužky česneku (prolisovaného)
  • 2 střední zelené papriky
  • ½ čajové lžičky citronové šťávy
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce petrželky
  • ¾ čajové lžičky soli
  • 2 střední rajčata (nakrájená nadrobno)
  • 2 polévkové lžíce vinného octa

Postup

  • Lilek a papriky vložte na grilovací pánev a jemně je, kůží dolů, opečte. 
  • Následně zeleninu vložte do misky a přikryjte ji potravinovou folií, aby se zelenina zapařila. Nechte stát 10 minut. 
  • Jakmile bude zelenina vychladlá, sundejte z ní slupky. 
  • Zbytek zeleniny rozmixujte, v kuchyňském robotu, do hladka a přilijte olivový olej. Pořádně zamíchejte. 
  • Přidejte ke směsi vařené maso a znovu rozmixujte. 
  • Následně vše přendejte do misky a přidejte zbytek ingrediencí. 
  • Dochuťte solí a pepřem a podávejte s opečenými tousty nebo jiným oblíbeným pečivem.
  • Zbytek pomazánky uchovávejte, ve vzduchotěsné nádobě, v lednici.

Bulharská oranžová pomazánka v bílé misce, zdobená čerstvou petrželkou.
zdroj: mealgarden.com

Vyzkoušejte také další recepty na pomazánky z lilku.

Pikantní masová pomazánka na topinky

Kdo by ji nemiloval? Připravte si jedinečné topinky, které mají šmrnc!

Ingredience

  • 300 g hovězího mletého masa
  • 1 polévková lžíce nasekaného tymiánu
  • 100 g mixu barevných pálivých papriček
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 2 polévkové lžíce kvalitního kečupu
  • sůl
  • pepř
  • plátky pečiva
  • olej na smažení

Postup

  • Plátky pečiva opečte na oleji a nechte je okapat na papírovém ubrousku. Můžete také použít topinkovač.
  • Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a přidejte maso. To opečte do hněda. 
  • Následně přidejte rajčatový protlak, kečup, nakrájené papričky, tymián, sůl, pepř a prolisované stroužky česneku.
  • Směs ještě chvíli opékejte a nakonec, podle potřeby, osolte a opepřete.
  • Topinkovou pomazánku naložte na pečivo a ozdobte bylinkami.

Sklenice plněná pikantním pomazánkovým pyré, zdobeným chilli papričkou a podávaným s topinkami.
zdroj: allrecipes.com

Pořiďte si toho nejlepšího pomocníka k výrobě topinek! Při výběru se inspirujte recenzemi nejlepších topinkovačů

Dietní kuřecí masová pomazánka

Tuto pomazánku ocení především dietáři. Je lehoučká a neobsahuje příliš mnoho tuku. 

Ingredience

  • 400 g vařeného kuřecího masa
  • 200 g sýru typu gervais
  • 1 malá jarní cibulka (nakrájená nadrobno)
  • 1 polévková lžíce bílého jogurtu
  • sůl 
  • pepř

Postup

  • Kuřecí maso rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte sýr a mixujte společně.
  • Přidejte bílý jogurt a jarní cibulku, sůl a pepř a opět mixujte, dokud nezískáte hladkou pěnu.  
  • Podávejte s pečivem nebo toustem opečeným na sucho.

Sklenice s kuřecím pyré a dvěma topinkami.
zdroj: cookingchanneltv.com

Francouzská masová pomazánka – Rillettes

Obohaťte svou kuchyni o tento skvělý recept, který nezná jen tak někdo. Vaši hosté se budou oblizovat!

Ale pozor, před samotnou přípravou je nutné maso marinovat 3 dny.

Ingredience

  • 1 kg vepřové plece (nakrájené na kostičky)
  • 2,5 polévkové lžíce mletého česneku
  • 1,5 polévkové lžíce mletého zázvoru
  • 1,5 polévkové lžíce tymiánu (čerstvého, nasekaného)
  • 2 polévkové lžíce mořské soli
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1 čajová lžička bílého pepře
  • ½ čajové lžičky černého pepře
  • ¾ čajové lžičky mleté skořice 
  • ½ čajové lžičky muškátového oříšku (nastrouhaného)
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ čajové lžičky mletého nového koření 
  • ¼ čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 8 jalovcových bobulí
  • ¼ šálku suchého bílého vína
  • 400 g vepřového sádla

Postup

  • Nakrájené maso vložte do mixovací nádoby a přidejte k němu všechny zbývající ingredience, kromě sádla. 
  • Pomocí rukou vše promíchejte, dokud se ingredience nepropojí. 
  • Vše zakryjte potravinovou folií a vložte na 3 dny do lednice.
  • Po této době vyjměte směs z lednice a nechte, v pokojové teplotě, stát 30 minut. 
  • Předehřejte troubu na 135 °C. 
  • Zatímco se trouba nahřívá, rozpusťte v hrnci sádlo.
  • Vložte vepřové maso do litinového hrnce a přelijte ho rozpuštěným sádlem tak, aby bylo maso zcela ponořené. 
  • Hrnec přikryjte víkem a vložte jej do trouby. Tam jej nechte 2,5–3 hodiny, dokud se vepřové maso nebude, při bodnutí vidličkou, rozpadat. 
  • Vyjměte hrnec z trouby, nechte jej vychladnout a vyndejte z něj jalovcové bobule.
  • Maso z hrnce rovněž vyndejte a nakrájejte jej najemno.
  • Pomocí naběračky sesbírejte tuk z horní části šťávy v hrnci. Nenabírejte tekutou část pod tukem. Tuk odložte bokem. 
  • Nasekané vepřové maso vložte do velké mísy a přidejte k němu ⅓ sádla spolu s ⅓ odložené tekutiny. Smíchejte, aby se vše dobře propojilo. 
  • Přidejte sůl podle chuti. 
  • Maso následně vložte do velkého pekáče a nechte stát nejméně 1 hodinu v pokojové teplotě.
  • Zbytek sádla vložte do hrnce a zahřejte jej. Směs z hrnce následně nalijte na vychladlé maso v pekáči, zakryjte a nechte chladnout.
  • Díky tomuto postupu bude maso tak změklé, že jej snadno natřete na oblíbené pečivo. 
  • Tento recept na masovou pomazánku skvěle chutná s olivami, nakládanou zeleninou, chřestem, nakládanou cibulí nebo paprikou.

Pomazánka s masem servírovaná na kousku bílého pečiva.
zdroj: daringgourmet.com

Připravujete rádi pokrmy na sádle? Pak vyzkoušejte skvělé recepty na škvarkovou pomazánku.

Recept na masovou pomazánku s vejci a kuřecím masem

Tato pomazánka je skvělá, její chuť je výrazná, a navíc je její příprava velmi jednoduchá. Pusťte se do toho! 

Ingredience

  • 2 kuřecí stehna
  • 6 vajec
  • 1 majonéza 
  • 330 g (1 sklenice) zeleninové směsi k přípravě bramborového salátu (např. značky Znojmia)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Postup

  • Rozehřejte troubu na 180 °C. 
  • Zatímco se trouba nahřívá, očistěte stehna, ošetřete je olivovým olejem, osolte a opepřete.
  • Vložte stehna do pekáčku, trochu je podlijte vodou (asi 1 cm) a dejte péct. Pečte asi 40 minut. V průběhu pečení stehna výpekem polévejte (asi co 10 minut). Maso tak nebude vysušené a kůžička bude křupavá.
  • Vejce dejte vařit. Vařte asi 10 minut. Poté zchlaďte, oloupejte a nasekejte na kostičky.
  • Ze zeleninové směsi vylijte nálev (nechte si jej ale bokem pro případné dochucení masové pomazánky). 
  • Zeleninu vložte do misky, přidejte k ní vejce a nechte stranou. 
  • Hotová kuřecí stehna natrhejte pomocí vidličky na jemné vlásky a maso přidejte k zelenině s vejci. 
  • Následně směs osolte, opepřete a přidejte majonézu. Majonézy dejte tolik, aby se všechny ingredience spojily a pomazánka nebyla suchá. 
  • Pokud vám přijde pomazánka málo kyselá, můžete ji dochutit pomocí trochy nálevu, který jste si odložili stranou.
  • Masovou pomazánku můžete podávat s čerstvým pečivem nebo s, na másle osmahnutými, kousky bagetky.

Kuřecí směs s vejcem a listem salátu na vločkovém chlebu.

Chcete si pomazánku namazat na vlastnoručně připravené pečivo? Pak se inspirujte našimi recepty z domácí pekárny.

Konzervovaná hovězí sendvičová pomazánka 

Chystáte se na výlet a potřebujete vymyslet chutnou a rychlou svačinku? Tato super jednoduchá masová pomazánka z konzervy je k tomuto účelu jako stvořená. 

Pomazánku ale můžete použít například také na jednohubky, pokud pořádáte setkání s přáteli.

Ingredience

  • 1 konzerva s hovězím masem
  • ½ šálku celeru 
  • 1 menší cibule
  • ½ lžička soli
  • ½ pepře
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička křenu (dle chuti je možné přidat křenu více)
  • 2 lžíce majonézy

Postup

  • Celer nakrájejte na malé kostičky. To samé udělejte také s cibulí. 
  • Vše dejte do misky, přidejte zbytek ingrediencí a pečlivě smíchejte, dokud se vše nepropojí. 
  • Dokud nebudete pochoutku servírovat, uchovávejte ji v lednici. Skvěle totiž chutná vychlazená. 
  • Vaše masová pomazánka z konzervy je hotová

Miska, tousty a sušenky s pomazánkou z masa.
zdroj: food.com

Upečte si vlastní pečivo. Recepty na rohlíky, housky a bagety jsou jednoduché a zvládnete je raz dva.

Proč jíst maso?

Pokud nejste vegetariáni, asi uznáte, že kvalitní maso chutná prostě báječně a mělo by být součástí vyvážené stravy. 

Jaké jsou další důvody k jedení masa?

  • Obsahuje protein. Bílkoviny obsahují všechny aminokyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví člověka. 
  • Je bohaté na železo, které pomáhá předcházet anémii. Železo z masa vstřebává tělo lépe než to, které je obsaženo v rostlinných potravinách, jako je zelenina. 
  • Obsahuje zinek, který ovlivňuje správnou funkci celého imunitního systému a funguje jako prevence onemocnění.
  • Pomáhá udržovat svalovou hmotu, jelikož obsahuje kvalitní bílkoviny, jež zabraňují ztrátě svalů, která je způsobena stárnutím.
  • Posiluje kosti. Ukázalo se, že bezmasá strava obsahuje nižší množství vápníku, vitamínu D, vitamínu B12, bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které hrají důležitou roli v udržování zdraví kostí.
  • Posiluje fungování mozku. Živočišné produkty, jako je maso, jsou jediným přírodním zdrojem vitamínu B12, který podporuje vývoj mozku u dětí a pomáhá správné funkci nervového systému.
  • Zlepšuje zdraví srdce. Nedávné studie ukazují, že bílkoviny z libového masa mohou pomoci udržovat zdravé kardiovaskulární funkce.
  • Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, a to díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu sacharidů.
  • Maso je bohaté na selen, který je antioxidantem a pomáhá posilovat správnou funkci štítné žlázy. Slouží také jako pomoc při prevenci proti rakovině.
  • Napomáhá s kontrolou váhy, jelikož bílkoviny zasytí na dlouhou dobu a tělo tak za den potřebuje přijmout méně kalorií.  

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.