Teplé masové pomazánky pro milovníky masa

V kterémkoli chladném období roku přijdou k chuti teplé pomazánky připravované z různých surovin. Jednou z nich může být i masová pomazánka. Svým způsobem přípravy patří sice mezi ty více sytící, ale lze ji připravit i tak, aby splňovala zásady správné výživy. Totéž platí i o chuti, může být ostřejší nebo velmi jemná. Teplou masovou pomazánku podáváme s pečivem, nejčastěji k večeři.

1. Masová pomazánka z pečeného masa

INGREDIENCE :

  • 400g zbytků pečeného masa
  • 1 vařené vajíčko
  • 50g kyselých okurek
  • 1 cibule
  • sůl, pepř na dochucení
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

POSTUP :

  1. Pečené maso, vajíčka, okurku a cibuli semeleme  na strojku.
  2. Osolíme, opepříme a dochutíme hořčicí.
  3. Podáváme s čerstvým pečivem.

Masová pomazánka z pečeného masa

zdroj : www.nasagel.cz

2. Masová pomazánka z vařeného masa – Bulharka

INGREDIENCE :

  • 400g vařeného hovězího masa
  • 2ks cibule
  • 4 uvařené  brambory
  • 6 sterilizovaných okurek
  • 6 lžíce kečupu
  • 6 lžic majonézy
  • pepř, červená paprika, sůl

POSTUP :

  1. Hovězí maso a brambory v mlýnku pomeleme.
  2. Krom brambor a masa, pomeleme i cibuli a okurky.
  3. Cibuli a okurky meleme až po mase, mlýnek se s nimi vyčistí a nezůstávají v něm zbytečně kousky masa.
  4. Pomletou hmotu je nutno nechat odležet v lednici – stačí půlden.
  5. Bulharku totiž bez tohoto kroku nedochutíme. Buď bude výsledek nedochucen, nebo naopak překořeněn.
  6. Suroviny se proleží, chutě se prolnou a následné dochucení je otázkou chvilky.
  7. K dokončení použijeme kečup, celou majonézu, pepř, červenou papriku, sůl je potřeba výjimečně.

Masová pomazánka z vařeného masa - Bulharkazdroj : recepty-fotky.chytrazena.cz

3. Pikantní masová pomazánka

INGREDIENCE :

  • 300 g hovězího mletého masa
  • 1 lžičku nasekaného tymiánu
  • 100 g mixu barevných pálivých papriček
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 2 lžíce kvalitního kečupu
  • sůl, pepř
  • plátky pečiva
  • olej na smažení

POSTUP :

  1. Plátky pečiva opečeme na oleji a necháme je okapat na papírovém ubrousku.
  2. Na oleji pak orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme maso.
  3. Opečeme ho dohněda, pak přidáme rajčatový protlak, kečup, nakrájené papričky, tymián, sůl, pepř a prolisované stroužky česneku.
  4. Směs ještě chvíli opékáme, nakonec podle potřeby ještě osolíme a opepříme.
  5. Masovou směs navrstvíme na hotové topinky a ozdobíme bylinkami.

Pikantní masová pomazánkazdroj : prozeny.cz

Proč zařazovat do jídelníčku kuřecí maso ?

Kuřecí maso je výborným zdrojem proteinů, má nízký obsah tuků.  Obsahuje niacin, jeden z vitamínů skupiny B, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů a podílí se na řízení hladiny krevního cukru, niacinu se také připisuje schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny. Zajišťuje příjem selenu, který chrání tělo při stresu, zvyšuje účinnost imunitního systému a je prevencí proti vzniku rakovinného bujení. Obsahuje vitamín B6, který společně s niacinem ovlivňuje energetický metabolismus. Je zdrojem fosforu, který udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.

4. Dietní kuřecí masová pomazánka

INGREDINECE :

  • 400g vařeného kuřecího masa
  • 200g sýru typu gervais
  • 1 malá jarní cibulka nakrájená
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP :

  1. Kuřecí maso rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme sýr a mixujeme společně.
  2. Přidáme bílý jogurt a jarní cibulku, sůl a pepř a opět rozmixujeme do hladké pěny.
  3. Můžeme podávat se pečivem nebo toustem opečeným na sucho.

Dietní kuřecí masová pomazánkazdroj : cookingchanneltv.com

5. Francouzská masová pomazánka z bůčku -Rillettes

INGREDIENCE :

  • 2 kg bůčku s kostí
  • 1 kg vepřové krkovičky
  • 1,5 kg hřbetního sádla
  • 3 ks bobkových listů
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g soli
  • přiměřeně mletého pepře
  • 200 ml kvalitního bílého vína
  • 500 ml vody
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 snítky tymiánu

POSTUP :

  1. Bůček vykostíme a zbavíme kůže, nakrájíme ho spolu s masem a sádlem na kostičky.
  2. Do velkého kastrolu dáme nejdřív mírně povolit sádlo.
  3. Přidáme trošku vody.
  4. Až se sádlo trochu rozpustí přidáme bůček, maso, kosti a kůže a víno.
  5. Přikryjeme pokličkou a necháme mírně probublávat 3 hodiny.
  6. Občas zamícháme a přilijeme vodu tak aby se maso dusilo.
  7. Po 3 hodinách odkryjeme, vylovíme kosti, kůže.
  8. Přidáme sůl, pepř, veškeré koření a česnek (stroužky stlačíme plochou stranou nože , tak až prasknou a krásně se rozvoní) a necháme odkryté velmi pomalu bublat další 3 hodinky.
  9. Můžeme nechat mírně probublávat delší dobu, čím déle se provařuje, tím bude směs chutnější.
  10. Odstavíme z plotny a necháme chvilku vychládnout . Vylovíme koření a hotový rillettes přelijeme do připravených misek, případně skleniček.
  11. Po ztuhnutí v lednici můžeme to, co nespotřebujeme v dohledné době  můžeme zamrazit.

Francouzská masová pomazánka z bůčku -Rilletteszdroj : cuisineaz.com

Teplé  masové pomazánky můžeme sice připravit jen ze samotného a přiměřeně dochuceného masa, ale často se do nich přidávají i jiné oblíbené ingredience. Využíváme zeleninu, vejce, sýry, houby, bylinky, smetanu.

 

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 12 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *