V kterémkoli chladném období roku přijdou k chuti teplé pomazánky připravované z různých surovin.
Jednou z nich může být i masová pomazánka. Svým způsobem přípravy patří sice mezi ty více sytící, ale lze ji připravit i tak, aby splňovala zásady správné výživy.
Totéž platí i o chuti, může být ostřejší nebo velmi jemná. Teplou masovou pomazánku podáváme s pečivem, nejčastěji k večeři.
Masová pomazánka z pečeného masa
INGREDIENCE
- 400 g zbytků pečeného masa
- 1 vařené vajíčko
- 50 g kyselých okurek
- 1 cibule
- sůl, pepř na dochucení
- 1 lžíce plnotučné hořčice
POSTUP
- Pečené maso, vajíčka, okurku a cibuli semeleme na strojku.
- Osolíme, opepříme a dochutíme hořčicí.
- Podáváme s čerstvým pečivem.

Objevte podobné tipy
Masová pomazánka z vařeného masa – Bulharka
INGREDIENCE
- 400 g vařeného hovězího masa
- 2 ks cibule
- 4 uvařené brambory
- 6 sterilizovaných okurek
- 6 lžíce kečupu
- 6 lžic majonézy
- pepř, červená paprika, sůl
POSTUP
- Hovězí maso a brambory v mlýnku pomeleme.
- Krom brambor a masa, pomeleme i cibuli a okurky.
- Cibuli a okurky meleme až po mase, mlýnek se s nimi vyčistí a nezůstávají v něm zbytečně kousky masa.
- Pomletou hmotu je nutno nechat odležet v lednici – stačí půlden.
- Bulharku totiž bez tohoto kroku nedochutíme. Buď bude výsledek nedochucen, nebo naopak překořeněn.
- Suroviny se proleží, chutě se prolnou a následné dochucení je otázkou chvilky.
- K dokončení použijeme kečup, celou majonézu, pepř, červenou papriku, sůl je potřeba výjimečně.

Pikantní masová pomazánka
INGREDIENCE
- 300 g hovězího mletého masa
- 1 lžičku nasekaného tymiánu
- 100 g mixu barevných pálivých papriček
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 2 lžíce kvalitního kečupu
- sůl, pepř
- plátky pečiva
- olej na smažení
POSTUP
- Plátky pečiva opečeme na oleji a necháme je okapat na papírovém ubrousku.
- Na oleji pak orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme maso.
- Opečeme ho dohněda, pak přidáme rajčatový protlak, kečup, nakrájené papričky, tymián, sůl, pepř a prolisované stroužky česneku.
- Směs ještě chvíli opékáme, nakonec podle potřeby ještě osolíme a opepříme.
- Masovou směs navrstvíme na hotové topinky a ozdobíme bylinkami.

Dietní kuřecí masová pomazánka
INGREDIENCE
- 400 g vařeného kuřecího masa
- 200 g sýru typu gervais
- 1 malá jarní cibulka nakrájená
- 1 lžíce bílého jogurtu
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
- Kuřecí maso rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme sýr a mixujeme společně.
- Přidáme bílý jogurt a jarní cibulku, sůl a pepř a opět rozmixujeme do hladké pěny.
- Můžeme podávat se pečivem nebo toustem opečeným na sucho.

Tip: Křupavé tousty si připravte v topinkovači. Je to rychlovka a stojí to za to. Zajímalo by vás, jak na výběr topinkovače do vaší kuchyně? Na toto téma si počtete v naší recenzi.
Francouzská masová pomazánka z bůčku -Rillettes
INGREDIENCE
- 2 kg bůčku s kostí
- 1 kg vepřové krkovičky
- 1,5 kg hřbetního sádla
- 3 ks bobkových listů
- 3 stroužky česneku
- 50 g soli
- přiměřeně mletého pepře
- 200 ml kvalitního bílého vína
- 500 ml vody
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 snítky tymiánu
POSTUP
- Bůček vykostíme a zbavíme kůže, nakrájíme ho spolu s masem a sádlem na kostičky.
- Do velkého kastrolu dáme nejdřív mírně povolit sádlo.
- Přidáme trošku vody.
- Až se sádlo trochu rozpustí přidáme bůček, maso, kosti a kůže a víno.
- Přikryjeme pokličkou a necháme mírně probublávat 3 hodiny.
- Občas zamícháme a přilijeme vodu tak aby se maso dusilo.
- Po 3 hodinách odkryjeme, vylovíme kosti, kůže.
- Přidáme sůl, pepř, veškeré koření a česnek (stroužky stlačíme plochou stranou nože , tak až prasknou a krásně se rozvoní) a necháme odkryté velmi pomalu bublat další 3 hodinky.
- Můžeme nechat mírně probublávat delší dobu, čím déle se provařuje, tím bude směs chutnější.
- Odstavíme z plotny a necháme chvilku vychládnout . Vylovíme koření a hotový rillettes přelijeme do připravených misek, případně skleniček.
- Po ztuhnutí v lednici můžeme to, co nespotřebujeme v dohledné době můžeme zamrazit.

Teplé masové pomazánky můžeme sice připravit jen ze samotného a přiměřeně dochuceného masa, ale často se do nich přidávají i jiné oblíbené ingredience.
Jako pečivo můžete využít například domácího pečiva, o kterém píšeme v našich článcích na webu.