Tyto recepty na masové pomazánky nabízejí ty nejrozmanitější ingredience a postupy.
Hledáte originální pokrmy, kterých se budou vaši hosté opakovaně dožadovat?
V tom případě se inspirujte a obohaťte svůj jídelníček o velice zajímavé chutě.
Domácí masová pomazánka z pečeného masa
Není nad to, připravit si pravou domácí pochoutku, a ještě navíc z kvalitního a voňavého masa.
Pusťte se do toho!
Ingredience
- 400 g pečeného masa (typ masa volitelný)
- 1 vajíčko (uvařené natvrdo)
- 50 g kyselých okurek
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
Postup
- Pečené maso, vajíčka, okurku a cibuli rozmixujte pomocí kuchyňského robota.
- Směs můžete rozmixovat do hladka, ale můžete v ní také ponechat větší kousky.
- Směs osolte, opepřete a dochuťte hořčicí.
- Podávejte s čerstvým pečivem nebo osmaženými tousty.

Toust můžete osmažit jednoduše v přístroji. Inspirujte se recenzemi toustovačů a sendvičovačů.
Masová pomazánka z vařeného masa – Bulharka
Připravte si klasickou, velmi oblíbenou, pomazánku, kterou můžete servírovat ke svačince, ale také k večeři.
Ingredience
- 300 g vařeného masa z polévky
- ½ lilku (podélně rozpůleného)
- 2 stroužky česneku (prolisovaného)
- 2 střední zelené papriky
- ½ čajové lžičky citronové šťávy
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce petrželky
- ¾ čajové lžičky soli
- 2 střední rajčata (nakrájená nadrobno)
- 2 polévkové lžíce vinného octa
Postup
- Lilek a papriky vložte na grilovací pánev a jemně je, kůží dolů, opečte.
- Následně zeleninu vložte do misky a přikryjte ji potravinovou folií, aby se zelenina zapařila. Nechte stát 10 minut.
- Jakmile bude zelenina vychladlá, sundejte z ní slupky.
- Zbytek zeleniny rozmixujte, v kuchyňském robotu, do hladka a přilijte olivový olej. Pořádně zamíchejte.
- Přidejte ke směsi vařené maso a znovu rozmixujte.
- Následně vše přendejte do misky a přidejte zbytek ingrediencí.
- Dochuťte solí a pepřem a podávejte s opečenými tousty nebo jiným oblíbeným pečivem.
- Zbytek pomazánky uchovávejte, ve vzduchotěsné nádobě, v lednici.

Vyzkoušejte také další recepty na pomazánky z lilku.
Pikantní masová pomazánka na topinky
Kdo by ji nemiloval? Připravte si jedinečné topinky, které mají šmrnc!
Ingredience
- 300 g hovězího mletého masa
- 1 polévková lžíce nasekaného tymiánu
- 100 g mixu barevných pálivých papriček
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 2 polévkové lžíce kvalitního kečupu
- sůl
- pepř
- plátky pečiva
- olej na smažení
Postup
- Plátky pečiva opečte na oleji a nechte je okapat na papírovém ubrousku. Můžete také použít topinkovač.
- Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a přidejte maso. To opečte do hněda.
- Následně přidejte rajčatový protlak, kečup, nakrájené papričky, tymián, sůl, pepř a prolisované stroužky česneku.
- Směs ještě chvíli opékejte a nakonec, podle potřeby, osolte a opepřete.
- Topinkovou pomazánku naložte na pečivo a ozdobte bylinkami.

Pořiďte si toho nejlepšího pomocníka k výrobě topinek! Při výběru se inspirujte recenzemi nejlepších topinkovačů.
Dietní kuřecí masová pomazánka
Tuto pomazánku ocení především dietáři. Je lehoučká a neobsahuje příliš mnoho tuku.
Ingredience
- 400 g vařeného kuřecího masa
- 200 g sýru typu gervais
- 1 malá jarní cibulka (nakrájená nadrobno)
- 1 polévková lžíce bílého jogurtu
- sůl
- pepř
Postup
- Kuřecí maso rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte sýr a mixujte společně.
- Přidejte bílý jogurt a jarní cibulku, sůl a pepř a opět mixujte, dokud nezískáte hladkou pěnu.
- Podávejte s pečivem nebo toustem opečeným na sucho.

Chcete si pomazánku namazat na vlastnoručně připravené pečivo? Pak se inspirujte našimi recepty z domácí pekárny.
Objevte podobné tipy
Francouzská masová pomazánka – Rillettes
Obohaťte svou kuchyni o tento skvělý recept, který nezná jen tak někdo. Vaši hosté se budou oblizovat!
Ale pozor, před samotnou přípravou je nutné maso marinovat 3 dny.
Ingredience
- 1 kg vepřové plece (nakrájené na kostičky)
- 2,5 polévkové lžíce mletého česneku
- 1,5 polévkové lžíce mletého zázvoru
- 1,5 polévkové lžíce tymiánu (čerstvého, nasekaného)
- 2 polévkové lžíce mořské soli
- 2 čajové lžičky mletého koriandru
- 1 čajová lžička bílého pepře
- ½ čajové lžičky černého pepře
- ¾ čajové lžičky mleté skořice
- ½ čajové lžičky muškátového oříšku (nastrouhaného)
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ čajové lžičky mletého hřebíčku
- ¼ čajové lžičky mletého nového koření
- ¼ čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
- 8 jalovcových bobulí
- ¼ šálku suchého bílého vína
- 400 g vepřového sádla
Postup
- Nakrájené maso vložte do mixovací nádoby a přidejte k němu všechny zbývající ingredience, kromě sádla.
- Pomocí rukou vše promíchejte, dokud se ingredience nepropojí.
- Vše zakryjte potravinovou folií a vložte na 3 dny do lednice.
- Po této době vyjměte směs z lednice a nechte, v pokojové teplotě, stát 30 minut.
- Předehřejte troubu na 135 °C.
- Zatímco se trouba nahřívá, rozpusťte v hrnci sádlo.
- Vložte vepřové maso do litinového hrnce a přelijte ho rozpuštěným sádlem tak, aby bylo maso zcela ponořené.
- Hrnec přikryjte víkem a vložte jej do trouby. Tam jej nechte 2,5–3 hodiny, dokud se vepřové maso nebude, při bodnutí vidličkou, rozpadat.
- Vyjměte hrnec z trouby, nechte jej vychladnout a vyndejte z něj jalovcové bobule.
- Maso z hrnce rovněž vyndejte a nakrájejte jej najemno.
- Pomocí naběračky sesbírejte tuk z horní části šťávy v hrnci. Nenabírejte tekutou část pod tukem. Tuk odložte bokem.
- Nasekané vepřové maso vložte do velké mísy a přidejte k němu ⅓ sádla spolu s ⅓ odložené tekutiny. Smíchejte, aby se vše dobře propojilo.
- Přidejte sůl podle chuti.
- Maso následně vložte do velkého pekáče a nechte stát nejméně 1 hodinu v pokojové teplotě.
- Zbytek sádla vložte do hrnce a zahřejte jej. Směs z hrnce následně nalijte na vychladlé maso v pekáči, zakryjte a nechte chladnout.
- Díky tomuto postupu bude maso tak změklé, že jej snadno natřete na oblíbené pečivo.
- Tento recept na masovou pomazánku skvěle chutná s olivami, nakládanou zeleninou, chřestem, nakládanou cibulí nebo paprikou.

Připravujete rádi pokrmy na sádle? Pak vyzkoušejte skvělé recepty na škvarkovou pomazánku.
Recept na masovou pomazánku s vejci a kuřecím masem
Tato pomazánka je skvělá, její chuť je výrazná, a navíc je její příprava velmi jednoduchá. Pusťte se do toho!
Ingredience
- 2 kuřecí stehna
- 6 vajec
- 1 majonéza
- 330 g (1 sklenice) zeleninové směsi k přípravě bramborového salátu (např. značky Znojmia)
- 1 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
Postup
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Zatímco se trouba nahřívá, očistěte stehna, ošetřete je olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Vložte stehna do pekáčku, trochu je podlijte vodou (asi 1 cm) a dejte péct. Pečte asi 40 minut. V průběhu pečení stehna výpekem polévejte (asi co 10 minut). Maso tak nebude vysušené a kůžička bude křupavá.
- Vejce dejte vařit. Vařte asi 10 minut. Poté zchlaďte, oloupejte a nasekejte na kostičky.
- Ze zeleninové směsi vylijte nálev (nechte si jej ale bokem pro případné dochucení masové pomazánky).
- Zeleninu vložte do misky, přidejte k ní vejce a nechte stranou.
- Hotová kuřecí stehna natrhejte pomocí vidličky na jemné vlásky a maso přidejte k zelenině s vejci.
- Následně směs osolte, opepřete a přidejte majonézu. Majonézy dejte tolik, aby se všechny ingredience spojily a pomazánka nebyla suchá.
- Pokud vám přijde pomazánka málo kyselá, můžete ji dochutit pomocí trochy nálevu, který jste si odložili stranou.
- Masovou pomazánku můžete podávat s čerstvým pečivem nebo s, na másle osmahnutými, kousky bagetky.

Otestovali jsme vařiče vajíček. Jak to dopadlo?
Konzervovaná hovězí sendvičová pomazánka
Chystáte se na výlet a potřebujete vymyslet chutnou a rychlou svačinku? Tato super jednoduchá masová pomazánka z konzervy je k tomuto účelu jako stvořená.
Pomazánku ale můžete použít například také na jednohubky, pokud pořádáte setkání s přáteli.
Ingredience
- 1 konzerva s hovězím masem
- ½ šálku celeru
- 1 menší cibule
- ½ lžička soli
- ½ pepře
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička křenu (dle chuti je možné přidat křenu více)
- 2 lžíce majonézy
Postup
- Celer nakrájejte na malé kostičky. To samé udělejte také s cibulí.
- Vše dejte do misky, přidejte zbytek ingrediencí a pečlivě smíchejte, dokud se vše nepropojí.
- Dokud nebudete pochoutku servírovat, uchovávejte ji v lednici. Skvěle totiž chutná vychlazená.
- Vaše masová pomazánka z konzervy je hotová

Upečte si vlastní pečivo. Recepty na rohlíky, housky a bagety jsou jednoduché a zvládnete je raz dva.
Proč jíst maso?
Pokud nejste vegetariáni, asi uznáte, že kvalitní maso chutná prostě báječně a mělo by být součástí vyvážené stravy.
Jaké jsou další důvody k jedení masa?
- Obsahuje protein. Bílkoviny obsahují všechny aminokyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví člověka.
- Je bohaté na železo, které pomáhá předcházet anémii. Železo z masa vstřebává tělo lépe než to, které je obsaženo v rostlinných potravinách, jako je zelenina.
- Obsahuje zinek, který ovlivňuje správnou funkci celého imunitního systému a funguje jako prevence onemocnění.
- Pomáhá udržovat svalovou hmotu, jelikož obsahuje kvalitní bílkoviny, jež zabraňují ztrátě svalů, která je způsobena stárnutím.
- Posiluje kosti. Ukázalo se, že bezmasá strava obsahuje nižší množství vápníku, vitamínu D, vitamínu B12, bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které hrají důležitou roli v udržování zdraví kostí.
- Posiluje fungování mozku. Živočišné produkty, jako je maso, jsou jediným přírodním zdrojem vitamínu B12, který podporuje vývoj mozku u dětí a pomáhá správné funkci nervového systému.
- Zlepšuje zdraví srdce. Nedávné studie ukazují, že bílkoviny z libového masa mohou pomoci udržovat zdravé kardiovaskulární funkce.
- Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, a to díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu sacharidů.
- Maso je bohaté na selen, který je antioxidantem a pomáhá posilovat správnou funkci štítné žlázy. Slouží také jako pomoc při prevenci proti rakovině.
- Napomáhá s kontrolou váhy, jelikož bílkoviny zasytí na dlouhou dobu a tělo tak za den potřebuje přijmout méně kalorií.