Teriyaki není jen omáčka. Přečtěte si o pravém významu slova a jak si jí v kuchyni vychutnat

Jantarová teriyaki omáčka se snadno připravuje a je ideální do hranolků, marinád nebo dokonce jako namáčecí omáčka k asijským pokrmům.

Náš článek vám nejen tuto omáčku představí, ale také nabídne řadu tipů a triků jak a kde si jí vychutnat a dokonce jak si jí snadno vyrobit i doma.

Co je to teriyaki?

Slovo teriyaki kombinuje dvě japonská slova: teri, což znamená lesk, a yaki, což znamená gril. Ačkoli technicky jde o styl vaření, teriyaki se obecně spojuje s omáčku, která grilovanému masu a zelenině dodává jantarový lesk a slano-sladkou chuť.

Jedná se o způsob úpravy jídla, který se používá v japonské kuchyni. Maso teriyaki se opéká ve směsi, jejímiž hlavními složkami jsou sójová omáčka, mirin nebo saké (přečtěte si více o originálním japonském rýžovém vínu) a cukr (nebo med). V Japonsku se touto technikou nejčastěji připravují ryby, zatímco na Západě červené maso.

Pro teriyaki se používá převážně rybí maso, ale může to být i maso vepřové, hovězí nebo drůbeží. Jako příloha se podává rýže a jídlo se zdobí zeleninovou oblohou.

Losos upravený na způsob teriyaki.
Zdroj: rasamalaysia.com

Na co se teriyaki omáčka používá?

Teriyaki omáčka se nejčastěji používá jako marináda nebo glazura na maso a ryby. Nejznámější je jeho kombinace s grilovaným kuřecím masem (jako jsou tyto recepty na kuře na grilu), ale funguje také na v troubě pečených, nebo na pánvi či ve woku smažených pokrmech.

Můžete s ní také pokapat talíř těsně před podáváním nebo ji naservírovat samostatně na stůl a použít ji jako omáčku k namáčení. Nebo jí přidejte do těchto lahodných poke bolw, které omáčka skvěle dochutí.

Je skvělým doplňkem k mletému hovězímu masu v burgeru (zkuste tyto vegetariánské burgery z čočky nebo tyto klasické z masa) a lze jí použít místo barbecue omáčky na tyto žebra pečená v troubě.

Tipy jak s omáčkou teriyaki vařit

  • Vysoký obsah cukru znamená, že se teriyaki omáčka snadno připálí, takže ji během posledních několika minut přímého vaření při vysoké teplotě otřete, například z grilu. Pokud v teriyaki omáčce marinujete maso, než začnete vařit, otřete její přebytek, než maso dáte na gril nebo do trouby.
  • Teriyaki omáčka snese vysokou teplotu při rychlém vařením ve woku, kde zhoustne, nalepí a obalí maso a zeleninu svou chutí.
  • Oblíbený je zejména losos v této omáčce, potom kuřecí křidýlka pečená v teriyaki a krevety v teriyaki. Pro vegany a vegetariány je variantou obalované tofu.
  • Je také v pořádku nanést omáčku teriyaki na kuře, ryby nebo zeleninu před pečením pokrmu v troubě, protože stálá nízká teplota omáčku zkaramelizuje.
  • Pokrmy z teriyaki podávejte s rýží nebo chlebem, aby nasákly extra omáčku.
Nejrůznější varianty receptů s omáčkou ze sójovkou.
Zdroj: Befunky.com

Jak teriyaki omáčka chutná?

Sladko-kyselá omáčka je vyrobena z jednoduchého základu sójové omáčky a mirinu. Méně tradiční teriyaki recepty často obsahují příchutě jako česnek, zázvor, citrusy a sezam.

Recept na domácí teriyaki omáčku

Ingredience

  • 85 g hnědého cukru
  • 70 ml světlé sójové omáčky
  • 1 velký stroužek česneku (rozdrcený)
  • 4 cm zázvoru (oloupaný a jemně nastrouhaný)
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžíce rýžového vinného octa

Postup

  • Do malého hrnce nalijte 350 ml vody s cukrem, sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem
Postup jak si vyrobit vlastní domácí japonskou omáčku ze sójovky, cukru, octa a vody.
Postup jak si vyrobit vlastní domácí japonskou omáčku ze sójovky, cukru, octa a vody.
Zdroj: justonecookbook.com
  • Pomalu za občasného míchání přiveďte směs k varu, dokud se cukr nerozpustí. Vařte dalších 5 minut, nebo dokud nezezlátne a mírně zhoustne
  • Vmíchejte kukuřičnou mouku s 1 lžící vody a rychle vmíchejte do omáčky a přidejte rýžový ocet. Pokud je stále příliš hustá, přidejte ještě trošku vody
Míchání domácí omáčky v hrnci.
Zdroj: justonecookbook.com
  • Omáčku nalijte do čisté sklenice a nechte vychladnout při pokojové teplotě
  • Po vychladnutí vydrží v lednici až 1 týden. Pokud chcete, těsně před podáváním posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou
Vaření a nalévání hotové omáčky.
Zdroj: justonecookbook.com

Variace receptů na omáčku teriyaki:

Zdravá verze: Neváhejte omezit cukr, pokud vám nevadí méně sladkosti v omáčce.

Bez kukuřičného škrobu: Kukuřičný škrob lze nahradit moukou v poměru 1:1.

Marináda: Nalijte 30 ml omáčky na syrové kuře a nechte marinovat alespoň 15 minut.

Bezlepková verze: Použijte bezlepkovou sójovou omáčku.

Veganská verze: Vynechte med.

Suroviny, které potřebujeme na výrobu domácí omáčky.
Zdroj: playswellwithbutter.com

Jak omáčku skladovat?

Otevřené lahve teriyaki omáčky skladujte v lednici až rok. Klidně je můžete mít i ve spíži, ale spotřebovat byste je měli do šesti měsíců.

Neotevřené lahve budou dobré ve spíži až tři roky.

Domácí teriyaki omáčka by měla být zchlazena a spotřebována mnohem rychleji, a to během několika dní.

Pro zmrazení domácí omáčky jí nechte zcela vychladnout a nalijte ji do mrazicího sáčku. Položte sáček naplocho do mrazničky, abyste zajistili rovnoměrné zmrazení. Před použitím přes noc rozmrazte v lednici.

Použité zdroje

What Is Teriyaki Sauce?, Setsuko Yoshizuka, The Spruce Eats, 20. 08. 2020, [citováno: 13. 04. 2022]
Teriyaki Sauce, LAUREN ALLEN, Tastes Better from Scratch, 15. 03. 2022, [citováno: 13. 04. 2022]
17 Teriyaki Recipes You Must Make at Home, Just One Cook Book, [citováno: 13. 04. 2022]
X