Milujete jednoduchá a rychle připravená jídla, která se hodí pro každou příležitost? Pak vyzkoušejte recepty na těstovinový salát.
Je to ideální pokrm na zahradní večírek, letní slavnost, posezení s přáteli, ale také jako svačina, oběd nebo večeře.
Inspirujte se v našem článku a vyzkoušejte některý z pečlivě posbíraných receptů, co potěší vaše chuťové pohárky.
Chcete raději lehčí variantu ve studené formě, teplý salát či něco nákladnějšího? Ochutnejte jeden po druhém a uvidíte, který si zamilujete nejvíc.
Rychlý těstovinový salát
Určitě uvítáte rychlou a snadnou přípravu tohoto receptu plného křupavé zeleniny a čerstvé mozzarelly. Když k tomu ještě připíšeme jednoduchý domácí dresink, máme o chutný pokrm postaráno.
Může to být skvělá příloha třeba k vepřové masu, případně si k tomu zkuste připravit recepty na pečené kuře.
Ingredience:
Na salát:
- 600 g těstovin (ideálně fusilli nebo penne)
- 1 nakrájená červená paprika
- 1/2 tence nakrájené cukety
- 250 g rozpůlených cherry rajčat
- 5 najemno nakrájených šalotek
- 1 nakrájená banánová paprika
- 50 g zelených oliv
- 50 g černých oliv
- 80 g strouhaného parmazánu (pokud nemáme, použijeme jakýkoliv tvrdý sýr)
- 175 g nakrájených čerstvých mozzarellových kuliček
- 1 hrst nasekané čerstvé petrželky
Na zálivku:
- 50 ml octa z bílého vína
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 100 ml extra panenského olivového oleje
Postup
- Přivedeme k varu velký hrnek osolené vody a uvaříme v něm těstoviny přesně podle návodu na obalu. Přecedíme, propláchneme studenou vodu a necháme na cedníku odkapat.
- Mezitím si připravíme zálivku, aby chvilku odležela.
- Do misky dáme ocet z bílého vína, mořskou sůl, mletý černý pepř, oregano, olivový olej a ruční metlou šleháme, dokud se vše nespojí.
- Necháme asi 15 minut odstát a poté přisypeme odkapané těstoviny. Důkladně promícháme, aby se zálivka dostala opravdu všude.
- Vmícháme papriku, cuketu, rajčata, šalotky, olivy, parmazán, mozzarellu a petrželku.
- Naposledy promícháme a můžeme servírovat.

Zeleninová směs
Čekáte hosty a přemýšlíte, co připravit k obědu, aniž by to bylo něco složitého či časově náročného?
Pak je nejvhodnější volbou nějaký těstovinový salát, jako je třeba právě tento recept. Chutná skvěle, a přitom není vůbec složitý.
Ingredience:
- 500 g tříbarevných spirálových těstovin
- 6 polévkových lžic kořenící salátové směsi
- 1 láhev salátového dresinku v italském stylu
- 250 g cherry rajčat
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 1 plechovka nakrájených černých oliv
Postup
- Rajčata, žlutou i červenou papriku nakrájíme na kostičky a dáme do misky.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme a podle návodu uvaříme těstoviny, aby byly tzv. al dente. Přecedíme a necháme odkapat.
- Směs salátového koření smícháme s italským dresinkem v malé misce a zatím odložíme.
- Do velké mísy nasypeme těstoviny, přidáme cherry rajčata, oba druhy papriky a olivy.
- Promícháme, a nakonec přelijeme připravenou zálivkou.
- Takto připravený salát uložíme do lednice a dáme přes noc vychladit do lednice.

Těstovinový tuňákový salát
Tento recept si zamilují všichni, kdo mají rádi ryby a jiné vodní pochoutky. S těstovinami a zeleninou tvoří vynikající pokrm plný zdraví prospěšných surovin.
Ingredience:
Na salát:
- 250 g celozrnných těstovin penne
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 šálek mraženého zeleného hrášku
- 190 g tuňáka z konzervy (v olivovém oleji)
- 1 malá červená cibule nebo 1/2 větší
Na krémovou omáčku:
- 1 zralé avokádo (v obchodech je označeno jako Ready to eat)
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- 3 snítky nakrájeného kopru
- Šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička chilli vloček
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Řapíkatý celer nakrájíme na tenké plátky. Hrášek musíme před použitím rozmrazit.
- Cibuli očistíme a rozkrájíme na tenké plátky.
- Těstoviny uvaříme podle pokynů, které jsou vždy uvedené na obalu, potom přecedíme a necháme vychladnout.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme všechny suroviny na omáčku/dresink a mixujeme tak dlouho, dokud nejsou hladké a dobře promíchané.
- Ochutnáme a podle potřeby ještě osolíme, případně můžeme přidat i pepř nebo chilli, záleží, jak máme rádi kořeněné.
- Vychladlé těstoviny přesypeme z cedníku do velké mísy, zalijeme dresinkem a důkladně promícháme, aby se omáčka dostala opravdu všude.
- Pak už jen stačí rozdělit do misek a můžeme servírovat.

Objevte podobné tipy
Salát s kuřetem
Tato pochoutka na řecký způsob je nadupaná čerstvou zeleninou, sýrem feta a vynikajícím domácím dresinkem. Perfektně se hodí na rodinný piknik, grilování nebo třeba setkání s přáteli.
Ingredience:
Na salát:
- 500 g celozrnných těstovin
- 1 salátová okurka
- 250 g vařených kuřecích prsou
- 1 malá červená cibule
- 300 g cherry rajčat
- 10 černých oliv
- Hrst listů čerstvé bazalky
- 60 sýru Feta
Na zálivku:
- 1/2 hrnku vinného octa z červeného vína
- 1/3 hrnku extra panenského olivového oleje
- Šťáva z 1 velkého chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušené bazalky
Postup
- Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Kuřecí prsa zbavíme kostí a nakrájíme na středně velké kousky.
- Okurku nakrájíme na kostičky, černé olivy na plátky a cherry rajčata přepůlíme.
- Uvaříme si těstoviny tak, jak je uvedeno na obalu a poté přecedíme, propláchneme studenou vodou a dáme stranou odkapat na cedníku.
- Nejdříve si uděláme zálivku. Všechny suroviny dáme do misky a pomocí ručního šlehače mixujeme tak dlouho, dokud nejsou všechny suroviny dostatečně promíchané.
- Těstoviny nasypeme do mísy, přidáme nakrájené kuře, okurky, cibuli, rajčata, olivy i bazalku.
- Osolíme a opepříme podle chuti. Přilijeme hotový dresink a důkladně zamícháme.
- Dáme odležet do lednice minimálně na 1 hodinu, aby se chutě propojily.
- Při servírování ozdobíme drceným sýrem Feta.

Kukuřice s těstovinami a zeleninou
Tento rajčatový salát s kukuřicí je ideální pro letní měsíce, kdy jsou k dispozici sezónní druhy zeleniny v té nejlepší kvalitě. Limetková šťáva v kombinaci s medem zajistí vynikající chuť.
Ingredience:
Na salát:
- 1 sáček těstovin (ideálně malá kolínka)
- 1 hrnek půlených cherry rajčat
- 1 hrnek na kostičky nakrájené cukety
- 3/4 hrnku čerstvé kukuřice (může být i rozmrazená)
- 2 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
- 1 paprička jalapeňos bez semínek nakrájená najemno
- 1 hrnek rozdrobeného balkánského sýra
- 1/4 hrnku nakrájeného čerstvého koriandru
- Sůl podle chuti
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Na zálivku:
- 1/4 hrnku čerství limetkové šťávy
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžička sušeného chilli
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky česnekového prášku
Postup
- Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, poté přecedíme a propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Dáme okapat.
- Ve velké servírovací míse promícháme rajčata, kukuřici, cuketu, jarní cibulku, jalapeňos, koriandr a promícháme.
- Přidáme vychladlé těstoviny, rozdrobený balkánský sýr a znovu zamícháme.
- Osolíme a opepříme. Potom smícháme všechny suroviny na zálivku a přilijeme do mísy.
- Důkladně mícháme, dokud se vše pěkně nespojí.
- Podle potřeby ještě dochutíme solí či pepřem a dáme aspoň na 2 hodiny vychladit.
- Servírujeme vždy vychlazené.

Špenátová miska s hermelínem a česnekovými toasty
Tak pokud jde o tento těstovinový salát, připravíte ho rychlostí blesku a přitom si všichni pochutnají stejně, jako kdyby vám trval třeba hodinu. Perfektně zkombinované suroviny zajistí vynikající chuť a spokojené bříško.
Ingredience:
Na salát:
- 20 g nesoleného čerstvého másla
- 2 a 1/2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 červená jablka bez jádřinců
- 1 malá bageta
- 2 stroužky česneku
- 200 g hermelínu nakrájeného na klíny
- 4 hrnky listů baby špenátu
Na zálivku:
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 2 lžičky medu
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
Postup
- Nejdříve začneme tím, že si předehřejeme gril.
- Jablka nakrájíme na stejně velké klíny. Bagetu rozkrájíme na plátky o tloušťce 1 x 1 cm. Česnek jen přepůlíme.
- Máslo a 2 lžičky oleje dáme do velké pánve a na středně velkém ohni rozehřejeme.
- Přihodíme klíny jablek a vaříme po dobu 5 minut, až začnou lehce karamelizovat.
- Jednotlivé plátky bagety potřeme česnekem a naskládáme vedle sebe na prkénko.
- Všechny pokapeme zbývajícím olivovým olejem a dáme na rozpálený gril opéct z obou stran do zlatohněda a poté je rozkrájíme na kousky o velikosti 1 x 1 cm.
- Mezitím smícháme všechny suroviny na zálivku a odložíme.
- Jablka přendáme do misky, přihodíme nakrájené česnekové toasty, hermelín, listy špenátu a vše přelijeme zálivkou.
- Důkladně promícháme a můžeme servírovat.

Těstoviny s lososem
Jednoduchý, a přesto maximálně chutný. Přesně takový je tento salát, jehož příprava nezabere víc než 20 minut. Vynikající chuť jde ruku v ruce s dokonalou křupavostí.
Ingredience:
- 240 g čerstvého lososa (2 filety)
- 150 g celozrnných těstovin
- 100 g nasekaného chřestu
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 50 g nasekaného čerstvého špenátu
- 40 g nakrájeného římského salátu
- 2 rajčata na kostičky
- 50 g nasekaných sušených rajčat
- 2 lžíce nakrájené čerstvé bazalky
- Citronová šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu
Postup
- Těstoviny dáme uvařit přesně podle návodu (většinou tak na 10 – 12 minut) a 3 minuty předtím, než jsou hotové, přidáme chřest.
- Lososa dáme na rozpálený gril nebo na plech do trouby a pečeme cca 10 – 12 minut.
- Mezitím dáme všechnu zeleninu do velké mísy, přidáme balzamikový ocet, dijonskou hořčicí, extra panenský olivový olej a citronovou šťávu.
- Těstoviny s chřestem přecedíme a přidáme do mísy k zelenině.
- Důkladně promícháme a můžeme podávat.

Zajímavosti na závěr
Těstoviny jsou oblíbené snad po celém světě. Může to být příloha ke guláši, k různým sosům, ale i do salátů, jak jste se v tomto článku mohli přesvědčit. Jak se vyrábí? Na to se podívejte v následujících videích.
Neváhejte mrknout také na výrobní zařízení, s jehož pomocí jsou tvořeny různé druhy těstovin.
Velmi zajímavé je rovněž video, jak se sklízí čerstvý špenát na jihozápadě Texasu. Je to oblíbená ingredience nejen do těstovinových salátů, ale do mnoha různých pokrmů.