Lehká příloha ke grilovanému masu nebo rychle připravená večeře?
To jsou tyto recepty na těstovinový salát se zeleninou!
Jednoduché, chutné a syté. Osloví celou rodinu!
Těstovinový salát se zeleninou a sýrem
Jak uděláte vegetariánský těstovinový salát tak báječný, že se ho ani zarytý masožravec nemůže nabažit? Zeleninu předem marinujte! Tento recept na nabitý těstovinový salát je šťavnatý, má plnou chuť a vypadá stejně úžasně, jako chutná!
Co budeme potřebovat
- 400 g těstovin
- 30 g petrželky (nahrubo nasekané)
- 120 g fety (rozdrobená na velké kousky)
Na zeleninu
- 2 papriky (1 červená, 1 žlutá, nakrájené)
- 1 červená cibule (nakrájená na měsíčky)
- 1 lilek (nakrájený na tlusté půlkruhy)
- 2 cukety (nakrájené)
- 200 g žampiony (půlené)
- 1 svazek chřestu (nakrájené)
Na pečení
- 65 ml extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli a pepře
- 3 stroužky česnek
Na marinádu
- 85 ml citronové šťávy
- 85ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky bílého cukru
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli a pepře
- 1/2 lžičky sušené bazalky, petrželky, oregana, tymiánu
- 1/2 – 1 lžička chilli
Postup
- Na marinádu dejte všechny ingredience do sklenice a dobře protřepejte.
- Na zeleninu předehřejte troubu na 250°C.
- Zeleninu, kromě chřestu pokapejte olejem, posypeme solí, pepřem a česnekem, promíchejte.
- Zeleninu rozložte na 2 plechy. Pečte 25 minut, jednou promíchejte.
- Chřest pokapejte olejem a špetkou soli a pepře.
- Přidejte ho do trouby na posledních 5 minut.
- Upečenou zeleninu přendejte do velké mísy a přelijte 1/2 marinády.
- Promíchejte a nechte 30 minut až 3 hodiny marinovat.
- Ve velkém hrnci s osolenou vodou uvařte těstoviny podle návodu. Sceďte a vraťte těstoviny do hrnce.
- Přidejte zeleninu, včetně šťávy, do hrnce s těstovinami.
- Přidejte zbývající dresink a petržel, poté promíchejte. Nechte 15 minut mírně vychladnout.
- Posypte fetou a podávejte!
Těstoviny můžete servírovat na slaný, ale i sladký způsob! Zkuste jeden z těchto receptů na sladké těstoviny! Co třeba lasagne na sladko s jahodami?

Zeleninový salát s těstovinami a šunkou
Tento recept na studený těstovinový salát se zeleninou a šunkou je ideální pro pohoštění návštěvy nebo k letnímu grilování.
Co budeme potřebovat
- 480 g těstovin
- 90 ml olivového oleje
- 120 g mražené kukuřice
- 100 g mraženého sladkého hrášku
- 100 g cherry rajčat
- 150 g žlutých rajčat
- 30 ml balzamikového octa
- 1/4 lžičky cukru
- Sůl a pepř na dochucení
- 200 g vařené šunky
- 120 g sýru Gouda nebo čedar
- 60 g nakrájených černých oliv
Postup
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sceďte studenou vodou.
- Po vychladnutí slijte, pokapejte olivovým olejem a promíchejte, aby se těstoviny obalily a neslepily se.
- Kukuřici a hrášek vařte v mikrovlnné troubě 1 minutu.
- Připravte si zálivku smícháním olivového oleje, balzamikového octa a cukru a přidejte jej do směsi těstovin a zeleniny.
- Promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Nakrájejte šunku, rajčata, sýr a olivy a přidejte do salátu, promíchejte.

Salát ze zeleniny, těstovin a kuřecího masa
Se sladkým a štiplavým medově hořčičným dresinkem zařadíte tento lahodný těstovinový salát se zeleninou a kuřecím masem do svého letního repertoáru!
Co budeme potřebovat
- 200 g makaronů
- 125 g kukuřice
- 200 g grilovaného kuřete
- 80 g šunky z kýty
- 1/2 malé červené cibule (nakrájené nadrobno)
- 1 lžíce petrželky (nasekané)
Na dresink
- 30 ml olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce semínek hořčice
- 2 lžíce majonézy
- 30 ml zakysané smetany
Postup
- Makaróny uvaříme podle návodu na obalu. Sceďte a propláchněte pod studenou vodou.
- Ve velké míse prošlehejte všechny ingredience na zálivku.
- Přidejte uvařené a vychladlé makarony a kukuřici, stejně jako kuřecí maso, šunku a cibuli.
- Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Dobře dochutíme solí a pepřem.
- Nakonec posypte petrželkou.

Objevte podobné tipy
Těstovinový salát s grilovanou zeleninou
Lahodný salát se zeleninou na upečené na grilu a měkkými těstovinami, uvřenými perfektně al dente!
Co budeme potřebovat
- 140 g zralých cherry rajčat
- 1 stroužek česneku (nakrájený na tenké plátky)
- 60 ml olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 340 g penne
- 2 papriky různých barev
- 2 zelené cukety
- 2 lžíce olivového oleje
- 280 g cherry rajčat (různé barvy)
- 10 g smíchaných čerstvých bylinek (jako je petržel, pažitka, bazalka)
Postup
- V mixéru najemno rozmixujte 140 g rajčat a česnek. Přidejte olej a ocet. Dochuťte solí a pepřem.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou uvaříme těstoviny al dente. Sceďte a lehce naolejujte.
- Předehřejte gril na střední teplotu.
- Na velkém talíři obalte v oleji papriku a cuketu. Dochutíme solí.
- Zeleninu položte přímo na gril a opékejte 4 až 6 minut nebo dozlatova a v polovině ji obraťte.
- Poté zeleninu nakrájejte nahrubo a vložte do velké mísy.
- Přidejte těstoviny, dresink, cherry rajčata a bylinky.
- Jemně promíchejte, aby se spojilo.

Salát s těstovinami, zeleninou a jogurtovým dresinkem
Tento krémový těstovinový salát se zeleninou je plný chutí, vyrobený z jednoduchých ingrediencí a je vyrobený za pouhých 30 minut.
Co budeme potřebovat
- 225 g těstovin
- 215 g nízkotučného řeckého jogurtu
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 šalotka
- 10 cherry rajčat
- 10 černých vypeckovaných oliv
- 60 g sýra ovčího sýra
- 1 citron
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- špetka mořské soli
- černý pepř
Postup
- Těstoviny uvařte al dente ve vařící vodě, poté sceďte a nechte vychladnout.
- Mezitím si nakrájejte najemno červenou a zelenou papriku, na tenké plátky nakrájejte šalotku, cherry rajčata nakrájejte na poloviny, černé vypeckované olivy na poloviny a sýr nakrájejte na malé čtverečky.
- Jakmile těstoviny dostatečně vychladnou, přendejte je do velké mísy spolu s řeckým jogurtem a veškerou nakrájenou zeleninou a sýrem, přidejte 1 polévkovou lžíci citronové šťávy, nastrouhejte najemno stroužek česneku, přidejte oregano, petržel a dochuťte mořskou solí a černým pepřem, jemně promíchejte.
- Podávejte vychlazené a posypané najemno nasekanou čerstvou petrželkou.
Chcete zůstat na zdravé vlně? Potom k těmto receptům na těstovinové saláty servírujte doma odšťavněný džus! K tomu vám poslouží ty nejlepší odšťavňovače, které jsme pro vás zrecenzovali!

Nejlepší tipy k přípravě těstovinového salátu
- Použijte kvalitní těstoviny, jako jsou fusilli nebo penne, které se dobře kombinují s různými omáčkami a přísadami.
- Těstoviny by měly být uvařené al dente, tedy zhruba na 8-10 minut, aby zůstaly křehké a nebyly rozvařené.
- Před smícháním s ostatními přísadami nechte těstoviny vychladnout.
- Použijte různé druhy zeleniny, jako jsou cherry rajčata, cibulka, papriky, okurky, které dodají salátu šťavnatost a barevnost.
- Použijte různé druhy sýrů, jako jsou mozzarella, feta nebo parmezán, které dodají salátu chuť a krémovost.
- Přidejte ovoce, jako jsou jahody nebo maliny, které dají salátu osvěžující chuť.
- Použijte kvalitní olivový olej a balzamico ocet pro dochucení salátu.
- Promíchejte všechny ingredience pečlivě a nechte salát alespoň 30 minut odležet, aby se chutě promíchaly.