Jak na zeleninové těstoviny: jednoduché, rychlé a přitom velmi chutné

Vařené těstoviny se zeleninou jsou vždy dobrým řešením pro rychlý oběd nebo večeři.

Výhodou je, že máte za půl hodiny hotovo a stolovat můžete pro celou rodinu!

Jako inspiraci jsem pro vás vybrali čtyři chutné, jednoduché a rychlé recepty na těstoviny se zeleninou. Můžete se však řídit i stavem vaší ledničky a použít zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici.

Těstoviny s cuketou a rajčaty

INGREDIENCE

  • 1 balení špaget
  • 2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
  • 2 střední mrkve na plátky
  • 1 střední cibuli na kostičky
  • 2 střední cukety na cca 1 cm plátky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekaný
  • 3 střední rajčata na cca 2 cm plátky
  • ½ šálku mraženého hrášku
  • 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky (nebo lžička sušené)
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 2/3 šálku strouhaného parmezánu

POSTUP

  1. Do osolené horké vody dejte vařit špagety.
  2. Zatímco se špagety vaří, rozehřejte olej na pánvi.
  3. Přidejte mrkev, cibuli, cuketu a česnek. Za častého míchání usmažte zeleninu do křupava.
  4. Přidejte všechny ostatní ingredience kromě sýru. Přiveďte k varu a chvíli povařte.
  5. Zeleninu servírujte na špagety a posypte parmezánem.

Těstoviny s rajčatovou omáčkou

INGREDIENCE

  • 500g těstovin penne
  • 1 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
  • 1 střední cibule na jemno
  • ½ šálku nastrouhané nebo mixované mrkve
  • 400g rajčat na kostičky
  • 200g rajského protlaku
  • 1 malá cuketa na tenké plátky
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu
  • bazalka, česnek, oregáno

POSTUP

  • Dejte vařit těstoviny dle návodu
  • Mezitím na pánvi rozehřejte olej a přidejte k němu cibuli a mrkev, smažte asi 2-3 minuty za občasného míchání.
  • Přidejte rajčata a rajčatový protlak a za stálého míchání vařte 5 minut.
  • Přidejte cuketu a bazalku. Ztlumte plamen na polovinu a za občasného míchání vařte 5 minut.
  • Nakonec přidejte petrželku, zamíchejte a odstavte z ohně.
  • Omáčku servírujte na špagety a posypte strouhaným parmezánem.

Těstoviny se špenátem a houbami v rajčatové omáčce

INGREDIENCE

  • 500g těstovin penne
  • 4 plátky nasekané slaniny
  • 1 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 200g žampionů na plátky
  • 800g sekaných rajčat s bazalkou, čerstvé nebo v plechovce
  • 100ml šlehačky
  • 2 šálky čerstvých baby špenátových listů

POSTUP

  1. Uvařte těstoviny dle návodu.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a dejte na něj smažit nasekanou slaninu. Jakmile bude křupavá, vyndejte ji z pánve na papírový ubrousek.
  3. Na stejné pánvi znovu rozehřejte olej, přidejte česnek, houby a za stálého míchání smažte 3-4 minuty, dokud houby nezměknou.
  4. Přidejte rajčata s bazalkou a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a za občasného míchání nechte 5 minut povařit.
  5. Přidejte šlehačku, kterou pouze ohřejte, nevařte, mohla by se srazit. Pánev sundejte z plamene.
  6. Na závěr už jen přimíchejte uvařené a scezené těstoviny, lístky špenátu a usmaženou slaninu.
  7. Hotové těstoviny můžete posypat oblíbeným sýrem.

Těstoviny s brokolicí

INGREDIENCE

  • 1/3 šálku olivového oleje extra panenský
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • ¼ lžičky červených papriček nadrobno
  • ¼ brokolice rozdělená na tenké růžičky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • pár lžic vody
  • 2 šálky vařených těstovin penne
  • parmezán na posypání

POSTUP

  • Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej a rozvoňte na něm česnek a papričky. Jakmile česnek zezlátne, vyndejte jej i s paptičkami z pánve.
  • Do stejného oleje dejte smažit brokolici, ujistěte se, že je zcela suchá. Brokolici prohazujte v pánvi a promíchejte s olejem.
  • Přidejte sůl a pepř, ztlumte plamen a míchejte asi 5 minut. Zvyšte teplotu a do pánve vlijte vinný ocet a v případě potřeby přidejte pár lžic vody, chvíli povařte a odstavte z ohně.
  • Do základu vmíchejte těstoviny a můžete servírovat. Na talíři pak vše dozdobte strouhaným parmezánem.

V každém receptu můžete těstoviny nahradit jinými druhy. Pochutnáte si stejně, ať použijete vrtulky, mašličky nebo široké nudle.

Pokud nezapomenete na italské bylinky, česnek a sýr, vykouzlíte jistě vlastní chutnou variantu těstovin i z jiných druhů zeleniny.

Těstoviny se zeleninou doporučujeme připravovat ve vysoké nepřilnavé pánvi. Zvláště závěrečné vmíchávání těstovin je tak mnohem pohodlnější.
Pokud rádi spíše zapékáte, určitě zkuste pečené těstoviny , o kterých se na webu také zmiňujeme.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.