Těstoviny se zeleninou – jednoduché, rychlé a přitom vynikající

Vařené těstoviny se zeleninou jsou vždy dobrým řešením pro rychlý oběd nebo večeři. Druh těstovin si vybereme podle chuti a zeleninu z momentálně dostupných sezónních zdrojů.

Základem jídla jsou dobře připravené těstoviny, které vaříme vždy v dostatečném množství osolené vody. Vkládáme je do vroucí vody a po znovu uvedení do varu je promícháme, aby se část nepřichytila ke dnu a vaříme jen mírným varem na skus. Těsně před dovařením je můžeme odstavit a nechat dojít v horké vodě. Pak je scedíme a promícháme s malým množství másla nebo tuku, aby se neslepily.

Jako inspiraci jsem pro vás vybrali čtyři chutné, jednoduché a rychlé recepty na těstoviny se zeleninou. Můžete se však řídit i stavem vaší ledničky a použít zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici. Pokud nezapomenete na italské bylinky, česnek a sýr, vykouzlíte jistě vlastní chutnou variantu těstovin i z jiných druhů zeleniny.

1. Těstoviny s cuketou a rajčaty

INGREDIENCE

  • 1 balení špaget
  • 2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
  • 2 střední mrkve na plátky
  • 1 střední cibuli na kostičky
  • 2 střední cukety na cca 1 cm plátky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekaný
  • 3 střední rajčata na cca 2 cm plátky
  • ½ šálku mraženého hrášku
  • 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky (nebo lžička sušené)
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 2/3 šálku strouhaného parmezánu

POSTUP

  1. Do osolené horké vody dejte vařit špagety.
  2. Zatímco se špagety vaří, rozehřejte olej na pánvi.
  3. Přidejte mrkev, cibuli, cuketu a česnek. Za častého míchání usmažte zeleninu do křupava.
  4. Přidejte všechny ostatní ingredience kromě sýru. Přiveďte k varu a chvíli povařte.
  5. Zeleninu servírujte na špagety a posypte parmezánem.

 

 

2. Těstoviny s rajčatovou omáčkou

INGREDIENCE

  • 500g těstovin penne
  • 1 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
  • 1 střední cibule na jemno
  • ½ šálku nastrouhané nebo mixované mrkve
  • 400g rajčat na kostičky
  • 200g rajského protlaku
  • 1 malá cuketa na tenké plátky
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu
  • bazalka, česnek, oregáno

POSTUP

  1. Dejte vařit těstoviny dle návodu
  2. Mezitím na pánvi rozehřejte olej a přidejte k němu cibuli a mrkev, smažte asi 2-3 minuty za občasného míchání.
  3. Přidejte rajčata a rajčatový protlak a za stálého míchání vařte 5 minut.
  4. Přidejte cuketu a bazalku. Ztlumte plamen na polovinu a za občasného míchání vařte 5 minut.
  5. Nakonec přidejte petrželku, zamíchejte a odstavte z ohně.
  6. Omáčku servírujte na špagety a posypte strouhaným parmezánem.

Hotový recept na těstoviny s rajčatovou omáčkou

3. Těstoviny se špenátem a houbami v rajčatové omáčce

INGREDIENCE

  • 500g těstovin penne
  • 4 plátky nasekané slaniny
  • 1 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 200g žampionů na plátky
  • 800g sekaných rajčat s bazalkou, čerstvé nebo v plechovce
  • 100ml šlehačky
  • 2 šálky čerstvých baby špenátových listů

POSTUP

  1. Uvařte těstoviny dle návodu.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a dejte na něj smažit nasekanou slaninu. Jakmile bude křupavá, vyndejte ji z pánve na papírový ubrousek.
  3. Na stejné pánvi znovu rozehřejte olej, přidejte česnek, houby a za stálého míchání smažte 3-4minuty, dokud houby nezměknou.
  4. Přidejte rajčata s bazalkou a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a za občasného míchání nechte 5 minut povařit.
  5. Přidejte šlehačku, kterou pouze ohřejte, nevařte, mohla by se srazit. Pánev sundejte z plamene.
  6. Na závěr už jen přimíchejte uvařené a scezené těstoviny, lístky špenátu a usmaženou slaninu.
  7. Hotové těstoviny můžete posypat oblíbeným sýrem.

Hotový recept na těstoviny se špenátem a houbami

 

4. Těstoviny s brokolicí

INGREDIENCE

  • 1/3 šálku olivového oleje extra panenský
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • ¼ lžičky červených papriček nadrobno
  • ¼ brokolice rozdělená na tenké růžičky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • pár lžic vody
  • 2 šálky vařených těstovin penne
  • parmezán na posypání

POSTUP

  1. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej a rozvoňte na něm česnek a papričky. Jakmile česnek zezlátne, vyndejte jej i s paptičkami z pánve.
  2. Do stejného oleje dejte smažit brokolici, ujistěte se, že je zcela suchá. Brokolici prohazujte v pánvi a promíchejte s olejem.
  3. Přidejte sůl a pepř, ztlumte plamen a míchejte asi 5 minut. Zvyšte teplotu a do pánve vlijte vinný ocet a v případě potřeby přidejte pár lžic vody, chvíli povařte a odstavte z ohně.
  4. Do základu vmíchejte těstoviny a můžete servírovat. Na talíři pak vše dozdobte strouhaným parmezánem.

Hotový recept na těstoviny s brokolicí

 

Do receptů z těstovin jsme vybrali špagety a těstoviny penne, nemusíte se jich však striktně držet. V každém receptu můžete těstoviny nahradit jinými druhy. Pochutnáte si stejně, ať použijete vrtulky, mašličky nebo široké nudle.

Těstoviny se zeleninou doporučujeme připravovat ve vysoké nepřilnavé pánvi. Zvláště závěrečné vmíchávání těstovin je tak mnohem pohodlnější. Podívejte se i na další jednoduché, ale chutné recepty z těstovin.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *