Recepty na těstoviny se zeleninou: jednoduché, rychlé a přitom velmi chutné

Hledáte jídlo, které budete mít na stole do půl hodinky a přitom zasytí celou rodinu?

Těstoviny se zeleninou jsou ideálním řešením.

Recepty jsou velice variabilní. Můžete do nich použít to, co máte zrovna doma, nebo je různě obměňovat.

Inspirujte se!

Špagety s cuketou a rajčaty

Tak tohle je opravdu rychlovka! Přitom ale skvěle chutná, je zdravá a navíc krásně barevná.

INGREDIENCE

  • 1 balení špaget
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibuli na kostičky
  • 2 střední cukety na kostičky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekaný
  • 3 střední rajčata na kostičky
  • 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky (nebo lžička sušené)
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 1 mozzarella

POSTUP

  1. Do osolené horké vody dejte vařit špagety.
  2. Zatímco se špagety vaří, rozehřejte olej na pánvi.
  3. Vložte cibuli a po chvilce i cuketu. Orestujte
  4. Přidejte česnek a nechte rozvonět
  5. Přisypte rajčata a promíchejte
  6. Osolte, opepřete a lehce podlijte vodou
  7. Zvolna povařte, dokud se voda téměř nevyvaří, zelenina by měla zůstat ve šťávě
  8. Zeleninu servírujte na špagety, posypte rozdrobenou mozzarellou a ozdobte bazalkou
talíř se špagetami s cuketou a s rajčaty
Zdroj: domesticate-me.com

Zapečené těstoviny se zeleninou

Zelenina, sýr a rajčatová omáčka. Jídlo, které můžete jednoduše měnit podle toho, co máte zrovna doma.

INGREDIENCE

  • 500g těstovin penne
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 papriky
  • 6 žampionů
  • 1 cuketa/ menší lilek/ 2 mrkve/ nebo jiná zelenina dle výběru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka rajčatového pyré
  • 200 g strouhaného sýra (eidam, čedar, mozzarella)
  • sůl
  • pepř
  • bazalka, oregano

POSTUP

  • Dejte vařit těstoviny dle návodu
  • Mezitím na pánvi rozehřejte olej, přidejte k němu cibuli a smažte 2-3 minuty
  • Přidejte nakrájené žampiony a orestujte dokud nepustí vodu
  • Přimíchejte nasekaný česnek, nakrájenou papriku a veškerou další zeleninu
  • Osolte, opepřete a opékejte na mírném ohni 5 minut
  • V menším hrnci ohřejte rajčatové pyré, ochuťte ho solí, pepřem, cukrem a bylinkami
  • Do zapékací misky vložte slité těstoviny, na ně opečenou zeleninu, zalijte rajčatovou omáčkou a zasyte strouhaným sýrem
  • Pečte v troubě vyhřáté na 180° po dobu 15 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou
Zdroj: tasteofhome.com

Líbil se vám tento recept? Podívejte se na další inspiraci na zapékaní těstovin.

Smetanové penne se špenátem

Krémová omáčka s kuřecím masem a špenátem – nestárnoucí klasika vynikající chuti

INGREDIENCE

  • 500g těstovin penne
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mražený špenát
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu

POSTUP

  1. Uvařte těstoviny dle návodu.
  2. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte a opékejte na pánvi na oleji cca 10 minut
  3. Maso vyndejte z pánve
  4. Na stejné pánvi znovu rozehřejte olej, přidejte nasekaný česnek a špenát, vařte na mírném plameni dokud se voda nevyvaří
  5. Podlijte smetanou, osolte, opepřete a zvolna ohřívejte
  6. Přidejte kuřecí maso a promíchejte, případně dochuťte
  7. Omáčku s kuřecím masem servírujte na těstovinách, posypte sýrem a ozdobte například bazalkou
Těstoviny se špenátem a s kuřecím masem
Zdroj: willcookforsmiles.com

Pikantní těstoviny s brokolicí

Pokud nemáte po ruce čerstvé ingredience připravte si těstoviny se zeleninou.

Na tento recept se místo brokolice výborně hodí i hrášek

INGREDIENCE

  • 500 g těstovin
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky najemno nasekaných chilli papriček nebo chilli vloček
  • 300 g růžiček brokolice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • pár lžic vody
  • parmezán na posypání

POSTUP

  • Těstoviny uvařte dle návodu
  • Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej a rozvoňte na něm nasekaný česnek a papričky. Jakmile česnek zezlátne, vyndejte jej i s papričkami z pánve.
  • Do stejného oleje dejte smažit brokolici. Brokolici prohazujte v pánvi a promíchejte s olejem.
  • Přidejte sůl a pepř, ztlumte plamen a míchejte asi 5 minut. Zvyšte teplotu, zeleninu podlijte, chvíli povařte a odstavte z ohně.
  • Do základu vmíchejte těstoviny a můžete servírovat. Na talíři pak vše dozdobte strouhaným parmezánem.
těstoviny s brokolicí a parmezánem
Zdroj: simplyrecipes.com

Pappardelle s rajčatovou omáčkou

Jednoduchá omáčka, kterou můžete připravit z čerstvých nebo konzervovaných rajčat.

Výhodou širokých nudlí je především to, že na sebe dokážou hodně omáčky nabalit a navíc na talíři vypadají opravdu luxusně i v takto jednoduchém pokrmu.

INGREDIENCE

  • 400 g nudlí pappardelle
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 400 g rajčat
  • sůl
  • cukr
  • čerstvá bazalka
  • 100 g parmezánu

POSTUP

  • Těstoviny uvařte dle návodu
  • V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný česnek a chilli papričku a orestujte
  • Přidejte nadrobno nakrájená rajčata
  • Osolte a opepřete a na mírném plameni povařte 5 minut
  • Pokud je omáčka moc kyselá přidejte dle chuti cukr
  • Odstavte a vmíchejte nasekanou čerstvou bazalku
  • Těstoviny sceďte a servírujte na talíři přelité rajčatovou omáčkou a posypané parmezánem
široké nudle s rajčatovou omáčkou
Zdroj: jamieoliver.com

Těstoviny s omáčkou z pečených paprik

Pečené papriky jsou skvělé nejen plněné. Zkuste z nich připravit tuto snadnou omáčku, výsledek vás překvapí.

INGREDIENCE

  • 500 g těstovin
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 600 g červených paprik
  • 300 g cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • tymián
  • 100 ml mléka

POSTUP

  • Těstoviny uvařte dle návodu
  • Cibuli oloupejte a rozkrájejte na měsíčky
  • Papriky zbavte jádřinců a pokrájejte na kousky
  • Rajčata rozpulte
  • Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky
  • Troubu rozehřejte na 180°
  • Zeleninu rozložte na plech vymazaný olivovým olejem, osolte opepřete, promíchejte s bylinkami a pečte 30 minut
  • Nechte vychladnou, přidejte mléko a rozmixujte dohladka
  • Omáčku nalijte na hotové těstoviny, promíchejte a můžete servírovat
Těstoviny s omáčkou z pečených paprik
Zdroj: feelgoodfoodie.com

Vyznáte se v těstovinách?

Podle postupu přípravy a použitých surovin se těstoviny rozlišují na vaječné a bezvaječné. Vyrábí se zejména ze semolinové, špaldové, kukuřičné, nebo celozrnné pšeničné mouky.

Co se týká druhů – v Itálii existuje více než 400 těstovin. Podívejte se na přehled těch nejoblíbenějších:

různé druhy těstovin
Zdroj: pinterest.com

V každém receptu můžete těstoviny nahradit jinými druhy. Pochutnáte si stejně, ať použijete vrtulky, mašličky nebo široké nudle.


Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.