Hledáte jídlo, které budete mít na stole do půl hodinky a přitom zasytí celou rodinu?
Recepty na těstoviny se špenátem jsou tou pravou volbou!
Můžete do nich použít jakýkoliv sýr nebo to, co máte zrovna doma.
Pojďme na to!
Tagliatelle s kuřecím masem a špenátem
Tento recept na těstoviny se špenátem a kuřecím masem je opravdu delikatesa! Druh těstovin můžete zvolit jaký máte rádi.
Ingredience
- 300g těstovin (tagliatelle jsou ideálními)
- 400g mraženého špenátu (ideálně listový)
- 300g kuřecích prsou
- 200-250ml smetany ke šlehání (33%)
- 1ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 100g eidamu či goudy
- Tavený sýr (dle chuti)
- Sůl a pepř
- Máslo nebo olivový olej
Postup
- Na másle nebo olivovém oleji orestujte nakrájené kuřecí prsa a dejte stranou.
- Cibulku nakrájejte najemno a osmažte do zlatova, poté přidejte mražený špenát a nechte provařit.
- Poté do něj prolisujte česnek, zalijte smetanou a chvilku povařte.
- Přidejte tavený sýr, nastrouhaný sýr a vařte do zhoustnutí.
- Dle chuti osolte, opepřete.
- Dle návodu uvařte těstoviny v osolené vodě.
- Nakonec těstoviny smíchejte se špenátovou omáčkou a podávejte.

Zbyl vám špenát a nevíte, co s ním? Udělejte si třeba slanou snídani v podobě palačinek se špenátem!
Zapékané těstoviny se špenátem a kuřetem
Zapečené těstoviny jsou ideálním jídlem, pokud nechcete hodiny strávit u plotny. Stačí smíchat ingredience, šoupnout je do trouby a je hotovo.
Ingredience
- 400g mraženého špenátu
- 4ks kuřecích prsou
- 100g tvrdého sýra
- 3ks taveného sýra
- 3-4 stroužky česneku
- 1ks cibule
- 250ml smetany ke šlehání
- 1 balení těstovin (druh podle vašich chutí)
- Olivový olej
- Sůl
Postup
- Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na kousky. Poté jej na olivovém oleji orestujte do zlatova. Dejte stranou.
- Na pánvi orestujte najemno nakrájenou cibulku, přidejte mražený špenát a prolisovaný česnek. Duste do rozmrazení.
- Poté přidejte tavený sýr, nastrouhaný tvrdý sýr a zalijte smetanou.
- Dle chuti osolte a vařte do zhousnutí.
- Nakonec do směsi vmíchejte orestované kuřecí maso.
- Těstoviny uvařte dle návodu na balení v osolené vodě.
- Zapékací mísu vymažte olivovým olejem a vložte uvařené těstoviny. Poté zalijte špenátovou směsí a kuřecím masem. Promíchejte
- Navrch nasypte ještě trochu sýra a dejte zapéct přibližně na 20 minut při 180°C.
- Hotové zapečené těstoviny podávejte.

Líbil se vám tento recept? Podívejte se na další inspiraci na zapékaní těstovin.
Objevte podobné tipy
Špenátové penne s nivou
Krémová sýrová omáčka s kuřecím masem a špenátem – nestárnoucí klasika vynikající chuti. Vyzkoušejte ji!
Ingredience
- 400g mraženého listového špenátu
- 250ml smetany ke šlehání/na vaření
- 250g kuřecích prsou
- 1ks vejce
- 100g nivy
- Penne těstoviny
- Olivový olej
- Sůl
Postup
- Nejprve očistěte kuřecí maso a nakrájejte na nudličky. Poté jej osolte a promíchejte s rozmíchaným vajíčkem.
- Na pánvi rozpalte olivový olej a orestujte kuřecí kousky. Dejte stranou.
- Mezitím uvařte podle návodu těstoviny v osolené vodě.
- Nivu nastrouhejte či nakrájejte na menší kousky. Listový špenát duste na pánvi společně se smetanou.
- Poté, co je špenát rozpuštěný, přidejte nastrouhanou nivu a vařte do zhoustnutí.
- Do omáčky přidejte osmažené kuřecí maso a uvařené těstoviny. Promíchejte a ještě krátce povařte.
- Hotový pokrm ihned podávejte jako hlavní chod.

Poradíme vám s volbou vhodného sporáku. Hodnotili jsme volně stojící kombinované sporáky. Zajímá vás, jak v našem testování obstály?
Těstoviny zapečené se špenátem a fetou
Vyzkoušejte tento netradiční recept na těstoviny zapečené s řeckým sýrem feta. Pokud nemáte po ruce fetu, stačí použít balkánský sýr.
Ingredience
- 300g těstovin
- 200g sýru feta nebo balkánského sýru
- 250ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 balení čerstvého špenátu
- 1 lžíce hořčice
- Špetka nasekané petrželky
- Sůl, pepř
- Máslo
Postup
- Nejprve uvařte podle návodu těstoviny v osolené vodě.
- Do mísy nastrouhejte fetu, přidejte hořčici, nasekaný špenát, nasekanou petrželku a zalijte smetanou.
- Dle chuti osolte, opepřete a vše řádně zamíchejte.
- Uvařené těstoviny smíchejte se smetanovo-špenátovou směsí a dejte do zapékací mísy vymazané máslem.
- Navrch můžete dát ještě trochu nastrouhaného sýru feta a dejte zapéct cca na 15 minut při 180°C.
- Po upečení ihned podávejte.

Citronové špagety se špenátem
Vyzkoušejte tyto citronové těstoviny se špenátem. Díky citronu jsou svěží. Recept je navíc 100% veganský.
Ingredience
- 1ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 2,5 hrnku zeleninového vývaru
- 1 hrnek kokosového mléka
- 300-400g špaget
- 400g mraženého špenátu (3 hrnky čerstvého)
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička citronové kůry
- Sůl, pepř
- Olivový olej/kokosový olej
Postup
- Cibulku nakrájejte najemno. Na hlubší pánvi s trochou oleje restujte po dobu 3 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek a restujte další minutu.
- Přidejte nevařené špagety, zalijte zeleninovým vývarem, kokosovým mlékem a citronovou šťávou.
- Promíchejte, těstoviny jemně zatlačte do tekutiny a vařte do změknutí 15-18 minut.
- Poté, co jsou špagety al dente, vmíchejte špenát a citronovou kůru.
- Vařte ještě 2 minuty a dochuťte solí a pepřem.
- Hotové těstoviny podávejte ještě teplé.

Zdraví ukryté ve špenátu
Kromě toho, že špenát skvěle chutná, je také zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Obsahuje také antioxidanty, které jsou spojené s protizánětlivými účinky jako jsou kaempferol a flavnoid. Právě flavnoid snižuje riziko několika nádorových onemocnění.
Další látkou je kvercetin, která prospívá srdci a pomáhá při chorobách s ním spojenými. Dále pomáhá proti cukrovce, virových a bakteriálních infekcích ale i při alergických reakcích. Bohatý je také na lutein, ten pomáhá srdce chránit před infarktem odstraňováním nánosů cholesterolu ze stěn cév.
Některé studie poukazují na skutečnost, že látky ve špenátu snižují oxidační stres a napomáhají tělu tlumit zánětlivé reakce. Také se díky němu v těle uvolňují hormony sytosti, tudíž se po jeho konzumaci budete cítit plní a spokojení.
Díky již zmíněným protizánětlivým účinkům je špenát důležitý pro správnou funkci mozku. Kromě podpory mozkové činnosti, také působí v ochraně očí díky obsahu luteinu. Je vhodný zejména pro lidi, kteří mají riziko věkem podmíněné makulární degenerace, kvůli kterému dochází ke ztrátě zraku u lidí ve věku 50 let a více.
Špenát je tedy blahodárnou součástí našich jídelníčků. Dejte na naši radu a připravte si z něj třeba výborné a svěží smoothie!