Hledáte jídlo, které budete mít na stole do půl hodinky a přitom zasytí celou rodinu?
Těstoviny se zeleninou jsou ideálním řešením.
Recepty jsou velice variabilní. Můžete do nich použít to, co máte zrovna doma, nebo je různě obměňovat.
Inspirujte se!
Špagety s cuketou a rajčaty
Tak tohle je opravdu rychlovka! Přitom ale skvěle chutná, je zdravá a navíc krásně barevná.
INGREDIENCE
- 1 balení špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibuli na kostičky
- 2 střední cukety na kostičky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekaný
- 3 střední rajčata na kostičky
- 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky (nebo lžička sušené)
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 mozzarella
POSTUP
- Do osolené horké vody dejte vařit špagety.
- Zatímco se špagety vaří, rozehřejte olej na pánvi.
- Vložte cibuli a po chvilce i cuketu. Orestujte
- Přidejte česnek a nechte rozvonět
- Přisypte rajčata a promíchejte
- Osolte, opepřete a lehce podlijte vodou
- Zvolna povařte, dokud se voda téměř nevyvaří, zelenina by měla zůstat ve šťávě
- Zeleninu servírujte na špagety, posypte rozdrobenou mozzarellou a ozdobte bazalkou

Objevte podobné tipy
Zapečené těstoviny se zeleninou
Zelenina, sýr a rajčatová omáčka. Jídlo, které můžete jednoduše měnit podle toho, co máte zrovna doma.
INGREDIENCE
- 500g těstovin penne
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 papriky
- 6 žampionů
- 1 cuketa/ menší lilek/ 2 mrkve/ nebo jiná zelenina dle výběru
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka rajčatového pyré
- 200 g strouhaného sýra (eidam, čedar, mozzarella)
- sůl
- pepř
- bazalka, oregano
POSTUP
- Dejte vařit těstoviny dle návodu
- Mezitím na pánvi rozehřejte olej, přidejte k němu cibuli a smažte 2-3 minuty
- Přidejte nakrájené žampiony a orestujte dokud nepustí vodu
- Přimíchejte nasekaný česnek, nakrájenou papriku a veškerou další zeleninu
- Osolte, opepřete a opékejte na mírném ohni 5 minut
- V menším hrnci ohřejte rajčatové pyré, ochuťte ho solí, pepřem, cukrem a bylinkami
- Do zapékací misky vložte slité těstoviny, na ně opečenou zeleninu, zalijte rajčatovou omáčkou a zasyte strouhaným sýrem
- Pečte v troubě vyhřáté na 180° po dobu 15 minut

Líbil se vám tento recept? Podívejte se na další inspiraci na zapékaní těstovin.
Smetanové penne se špenátem
Krémová omáčka s kuřecím masem a špenátem – nestárnoucí klasika vynikající chuti
INGREDIENCE
- 500g těstovin penne
- 3 stroužky česneku
- 1 mražený špenát
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 kuřecí prsní řízky
- 100 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
POSTUP
- Uvařte těstoviny dle návodu.
- Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte a opékejte na pánvi na oleji cca 10 minut
- Maso vyndejte z pánve
- Na stejné pánvi znovu rozehřejte olej, přidejte nasekaný česnek a špenát, vařte na mírném plameni dokud se voda nevyvaří
- Podlijte smetanou, osolte, opepřete a zvolna ohřívejte
- Přidejte kuřecí maso a promíchejte, případně dochuťte
- Omáčku s kuřecím masem servírujte na těstovinách, posypte sýrem a ozdobte například bazalkou

Pikantní těstoviny s brokolicí
Pokud nemáte po ruce čerstvé ingredience připravte si těstoviny se zeleninou.
Na tento recept se místo brokolice výborně hodí i hrášek
INGREDIENCE
- 500 g těstovin
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- ¼ lžičky najemno nasekaných chilli papriček nebo chilli vloček
- 300 g růžiček brokolice
- sůl a čerstvě mletý pepř
- pár lžic vody
- parmezán na posypání
POSTUP
- Těstoviny uvařte dle návodu
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej a rozvoňte na něm nasekaný česnek a papričky. Jakmile česnek zezlátne, vyndejte jej i s papričkami z pánve.
- Do stejného oleje dejte smažit brokolici. Brokolici prohazujte v pánvi a promíchejte s olejem.
- Přidejte sůl a pepř, ztlumte plamen a míchejte asi 5 minut. Zvyšte teplotu, zeleninu podlijte, chvíli povařte a odstavte z ohně.
- Do základu vmíchejte těstoviny a můžete servírovat. Na talíři pak vše dozdobte strouhaným parmezánem.

Pappardelle s rajčatovou omáčkou
Jednoduchá omáčka, kterou můžete připravit z čerstvých nebo konzervovaných rajčat.
Výhodou širokých nudlí je především to, že na sebe dokážou hodně omáčky nabalit a navíc na talíři vypadají opravdu luxusně i v takto jednoduchém pokrmu.
INGREDIENCE
- 400 g nudlí pappardelle
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 400 g rajčat
- sůl
- cukr
- čerstvá bazalka
- 100 g parmezánu
POSTUP
- Těstoviny uvařte dle návodu
- V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný česnek a chilli papričku a orestujte
- Přidejte nadrobno nakrájená rajčata
- Osolte a opepřete a na mírném plameni povařte 5 minut
- Pokud je omáčka moc kyselá přidejte dle chuti cukr
- Odstavte a vmíchejte nasekanou čerstvou bazalku
- Těstoviny sceďte a servírujte na talíři přelité rajčatovou omáčkou a posypané parmezánem

Těstoviny s omáčkou z pečených paprik
Pečené papriky jsou skvělé nejen plněné. Zkuste z nich připravit tuto snadnou omáčku, výsledek vás překvapí.
INGREDIENCE
- 500 g těstovin
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 600 g červených paprik
- 300 g cherry rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- bazalka
- tymián
- 100 ml mléka
POSTUP
- Těstoviny uvařte dle návodu
- Cibuli oloupejte a rozkrájejte na měsíčky
- Papriky zbavte jádřinců a pokrájejte na kousky
- Rajčata rozpulte
- Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky
- Troubu rozehřejte na 180°
- Zeleninu rozložte na plech vymazaný olivovým olejem, osolte opepřete, promíchejte s bylinkami a pečte 30 minut
- Nechte vychladnou, přidejte mléko a rozmixujte dohladka
- Omáčku nalijte na hotové těstoviny, promíchejte a můžete servírovat

Vyznáte se v těstovinách?
Podle postupu přípravy a použitých surovin se těstoviny rozlišují na vaječné a bezvaječné. Vyrábí se zejména ze semolinové, špaldové, kukuřičné, nebo celozrnné pšeničné mouky.
Co se týká druhů – v Itálii existuje více než 400 těstovin. Podívejte se na přehled těch nejoblíbenějších:

V každém receptu můžete těstoviny nahradit jinými druhy. Pochutnáte si stejně, ať použijete vrtulky, mašličky nebo široké nudle.