Vše, co musíte vědět o fusilli. Aneb vřetena, která lze uvařit na mnoho způsobů

Věděli jste, že existuje více než 250 druhů těstovin?

Zajímá vás, co jsou fusilli?

Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte vše o výrobě těchto těstovin, o původu, nutričních hodnotách a další zajímavosti.

Co je vlastně fusilli?

Fusilli je druhem italských těstovin ve tvaru kudrnatých spirálek. Často se podávají s hustšími omáčkami, jelikož mají drážky, do kterých se omáčka zalije. Slovo fusilli pochází z „ fuso“ , což znamená vřeteno – vřetenová tyč se tradičně používá k roztočení proužků těstovin do spirálového tvaru.

Spirálovité těstoviny fusilli.
Zdroj: foodrepublic.com

Jak se vyrábí?

Jedná se o krátké kroucené těstoviny vyrobené ze semolinové mouky, které se obvykle podávají obalené v omáčce nebo v těstovinových salátech. Po vyválení těsta se těstoviny tradičně točí kolem tyče nebo drátu, aby vytvořily svůj kudrnatý tvar. Díky tomu je výroba doma trochu složitější a vyžaduje určitou jemnost. Běžně se prodávají sušené, ale někdy se dají sehnat i čerstvé ve specializovaných obchodech.

Nutriční hodnoty fusilli na 100 g

Klasické fusilliKukuřičné fusilliSemolinové fusilliCizrnové fusilliČočkové fusilliProteinové fusilliHrachové fusilli
Energetická hodnota163 kcal350 kcal157 kcal181 kcal152 kcal341 kcal178 kcal
Bílkoviny5 g6 g6 g11 g11 g60 g12 g
Sacharidy33 g79 g30 g24 g23 g15 g29 g
Tuky0,68 g0,8 g1g 3 g0,8 g3 g0,9 g
Vláknina1 g4 g0 g4 g4 g8 g4 g

Druhy fusilli

  • Celozrnné
  • Bezlepkové
  • Proteinové
  • Barevné – rajčatové, řepové, špenátové sépiové
  • Bucati – duté těstoviny stočené do malých pružinek/vývrtek
  • Lunghi – dlouhé spirálovité těstoviny
  • Fusilli lunghi bucati – kombinace dvou předchozích (duté trubičky stočené do dlouhých spirál)

Poznámka: Každý druh farfalle má jinou dobu vaření. Následujte pokyny na obalu.

Barevné druhy těstovin fusilli.
Zdroj: flickr.com

Kde koupit fusilli těstoviny?

Tento druh těstovin seženete v každém obchodě, do kterého zavítáte. Prodávají se převážně sušené a máte na výběr ze spousty balení od různých výrobců těstovin.

Zátkovy těstoviny vrtulky.
Zdroj: nakup.itesco.cz

Jak uvařit fusilli?

Těstoviny uvaříte ve vroucí osolené vodě. Doba vaření je od 7 do 10 minut, ale vždy následujte pokyny na obalu vašich těstovin. Čerstvé fusilli se vaří okolo 3-4 minut. Po uvaření je ihned sceďte, propláchněte vodou a podávejte s oblíbenou omáčkou.

Jak na domácí fusilli

Chcete-li vyrobit domácí fusilli, nejprve vypracujte těsto na těstoviny a ručně nebo pomocí stroje na těstoviny ho rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Nakrájejte proužky těsta, které jsou široké 6,5 mm a dlouhé, jak chcete (10 cm je ideální délka). Vezměte kovovou špejli nebo dřevěnou tyč a volně kolem ní obtočte pruh. 

Nechte je několik minut zaschnout, vyjměte špejli a nechte dosušit dalších 20 minut nebo déle. Chcete-li vytvořit rustikálnější fusilli, uválejte malou kouli těsta do pramene dlouhého asi 15 cm a poté jej namotejte na špejli, aby se vysušil.

Ruční výroba těstovin fusilli.
Zdroj: kuechengoetter.de

S čím uvařit fusilli?

Díky jejich tvaru jsou vynikající s různými druhy omáček. Podávat je můžete s jednoduchými rajčatovými omáčkami, smetanovými omáčkami, masovými a zeleninovými omáčkami. Výborné jsou také s omáčkami s citronem, olivovým olejem apod. Fusilli také skvěle fungují v těstovinových salátech a různých zálivkách. Vrtulky si ale můžete uvařit i na sladký způsob, třeba s mákem nebo tvarohem.

Recepty s fusilli

Vrtulky s rajčatovou omáčkou a bylinkami.
Zdroj: kathleenashmore.com

Čím nahradit fusilli?

Dobrou náhradou tohoto druhu těstovin jsou rotini. Rotini jsou tvarem velmi podobné těstoviny, jejich délka a tvar jsou téměř identické. V našich českých receptech ale můžete upustit uzdu fantazii a použít jakékoli těstoviny, na které zrovna máte chuť, nebo ty, které máte ve spíži. Nahradit je můžete třeba farfalle (mašličkami) nebo kolínky.

Druhy sušených těstovin.
Zdroj: popoptiq.com

Hledáte inspiraci? Koukněte na tento videorecept na smetanové fusilli s houbami a česnekem:

Těstoviny jsou oblíbeným pokrmem mnoha z nás. Dají se připravit na tisíce způsobů, smetanové, sýrové, špenátové, boloňské, houbové, zeleninové nebo třeba kečupové pro naše děti. 🙂

Jak si těstoviny připravujete vy? Pochlubte se s námi v komentářích! 🙂

Použité zdroje

What Is Fusilli?, Danilo Alfaro, www.thespruceeats.com, 10. 01. 2020, [citováno: 21. 04. 2022]
Fusilli, www.sharethepasta.org, [citováno: 21. 04. 2022]
How Many Calories in Fusilli, www.weightlossresources.co.u, [citováno: 21. 04. 2022]
Fusilli pasta by Target Stores, USDA Branded foods, www.nutritionvalue.org, [citováno: 21. 04. 2022]
Fusilli by DELLA TERRA, USDA Branded foods, www.nutritionvalue.org, [citováno: 21. 04. 2022]
Fusilli, www.en.wikipedia.org, [citováno: 21. 04. 2022]
X