Nejlepší recepty na tuňákové těstoviny. Skvělé kombinace chutí & ingrediencí

Těstovinová jídla jsou na přípravu jednoduchá a lze je upravit s nejrůznějšími surovinami, které máte doma k dispozici.

Jednou z nich je také tuňák, se kterým chutnají opravdu skvěle.

Recepty na těstoviny s tuňákem lze připravovat na mnoho způsobů. A my pro vás máme ty nejlepší!

Inspirujte se!

Penne s tuňákem a kukuřicí

Jednoduché těstoviny s tuňákem z konzervy připravíte z pár ingrediencí. Stačí koupit tuňáka a kukuřici v konzervě a hurá do toho!

Ingredience

  • 250g těstovin (penne, kolínka či vrtulky)
  • 200g tuňáka z konzervy (ve vlastní šťávě)
  • 1 konzerva sladké kukuřice
  • 3 kyselé okurky
  • 200ml majonézy/majolky
  • sůl, mletý pepř
  • olivový olej

Postup

  • Nejprve uvařte těstoviny podle návodu na obalu v osolené vodě.
  • Slijte, nechte okapat a dejte do mísy.
  • Zakapejte olivovým olejem a promíchejte. (Těstoviny se tak alespoň neslepí)
  • Šťávu z tuňáka i z kukuřice slijte. Nakrájejte okurky na malé kousky.
  • Do těstovin postupně zamíchejte tuňáka, kukuřici, okurky a majonézu.
  • Podle potřeby osolte či opepřete a podávejte.
  • Pokud chcete salát svěžejší, nechejte jej v lednici alespoň půl hodiny vychladit.
Těstovinový salát s rajčaty, kukuřicí a konzervovaným tuňákem.
Zdroj: confessionsofafoodaholic017.blogspot.com

Zapékané tuňákové vrtulky s fazolkami a smetanou

Tento recept prostě musíte vyzkoušet. Tyto zapečené těstoviny s tuňákem a fazolkami se skvěle hodí jako rychlý oběd nebo vydatná večeře.

Ingredience

  • 300-350g těstovin (vrtulky, penne, kolínka)
  • 200g mražených zelených fazolek
  • 2 vejce
  • 1 tuňák v konzervě (ve vlastní šťávě)
  • 100ml smetany
  • 1-2 plátky másla
  • sůl, mletý pepř
  • sýr dle chuti
  • olivový olej

Postup

  • Nejprve uvařte těstoviny dle návodu na obalu v osolené vodě.
  • Mražené fazolky nechejte rozmrznout, omyjte a povařte v trochu osolené vodě.
  • Uvařené těstoviny sceďte a zakápněte olivovým olejem. Fazolky sceďte.
  • V zapékací míse promíchejte těstoviny s fazolkami, s kousky okapaného tuňáka a nastrouhaným sýrem.
  • Dle chuti osolte, opepřete, zalijte smetanou a rozšlehanými vajíčky.
  • Nakonec ještě zasypte trochou sýra, poklaďte navrch dva plátky másla a dejte zapéct.
  • Pečte do zlatova a podávejte.
Zapékané těstoviny se sýrem, fazolemi a tuňákem z konzervy.
Zdroj: nourisheveryday.com

Kromě tuňáka lze zapékat třeba i lososa. Přinášíme inspirativní recepty jak a s čím zapéct lososa.

Tuňákový salát se sýrem cottage

Vyzkoušejte tyto vynikající těstoviny s tuňákem a sýrem. Smetanový sýr cottage dodá salátu jemnou chuť.

Ingredience

  • 350g těstovin
  • 2 plechovky tuňáka (ve vlastní šťávě)
  • 200g sýru cottage
  • 1ks cibule
  • 1 lžíce hořčice
  • šťáva z citronu (dle chuti)
  • sůl, mletý pepř (dle chuti)
  • bylinky (dle chuti)
  • olivový olej

Postup

  • Nejprve uvařte podle návodu na obalu těstoviny v osolené vodě. Poté sceďte a zakapejte olivovým olejem.
  • Cibuli nakrájejte najemno, dejte do misky, přidejte rozmačkaného tuňáka i se šťávou z konzervy.
  • Zamíchejte cottage sýr, hořčici, sůl a pepř. Zakapejte citronovou šťávou podle vašich chutí.
  • Vše smíchejte a poté přidejte do uvařených těstovin. Promíchejte a dejte vychladit do lednice.
  • Podávejte v miskách ozdobené bylinkami.
Těstovinový salát se smetanovým sýrem a tuňákem.
Zdroj: loveandgoodstuff.com

Italské penne s tuňákem

Inspirujte se tímto klasickým receptem na italské těstoviny s tuňákem a rajčaty. Snadná a rychlá svačinka.

Ingredience

  • 350g těstovin
  • 3ks rajčat (větších)
  • 120g tuňáka (v oleji)
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lístky bazalky (nasekané)
  • 1 snítka oregana (lístky)
  • 3 snítky petrželky (nasekané)
  • olivový olej
  • sůl

Postup

  • Uvařte těstoviny podle návodu na obalu v osolené vodě, sceďte a dejte do větší misky.
  • Rajčata nakrájejte na menší kousky a přidejte do těstovin.
  • Poté přidejte nasekanou petrželku, bazalku, lístky oregana, prolisovaný česnek a zakapejte olivovým olejem.
  • Podle chuti osolte, případně opepřete.
  • Nakonec vmíchejte okapaného tuňáka z konzervy. Promíchejte a podávejte.

V případě chuti můžete přidat i pokrájené černé olivy.

Italský těstovinový salát s rajčaty, olivami a tuňákem.
Zdroj: myrecipes.com

Těstovinový salát s tuňákem a vejcem

Přinášíme vám recept i na vydatnější těstoviny s tuňákem. Díky vejci jsou výživnější a díky majonéze i chutnější.

Ingredience

  • 1 balení těstovin
  • 1 sklenička majonézy
  • 1 ks tuňáka v konzervě (ve vlastní šťávě)
  • 150g sýru eidam
  • 1 menší plechovka hrášku
  • 5-6ks vajec (uvařených natvrdo)

Postup

  • Těstoviny uvařte podle návodu na balení v osolené vodě. Okapejte a nechejte vychladnout.
  • Poté uvařte vajíčka natvrdo (vaříme 10 minut), poté propláchněte v ledové vodě a oloupejte.
  • Vejce nakrájejte na menší kousky, sýr nastrouhejte nahrubo. Tuňáka a hrášek sceďte.
  • Vychladlé těstoviny smíchejte s pokrájenými vajíčky, s okapaným tuňákem a hráškem, s majonézou a nastrouhaným sýrem.
  • Podle chuti osolte, opepřete či přidejte další koření, které máte rádi.
  • Dle chuti můžete přidat i zeleninu navíc (olivy, papriku, okurky, rajčata,..).
  • Důkladně promíchejte, dejte vychladit do lednice a podávejte.
Tuňákové těstoviny s hráškem, vejci a majonézou.
Zdroj: bitzngiggles.com

Chcete si usnadnit vaření vajec? Inspirujte se naší recenzí na elektrické vařiče vajec a třeba si jej i vy pořídíte.

Proč zařadit tuňáka do našeho jídelníčku?

Obecně je známo, že rybí maso je velmi zdravým zdrojem bílkovin. Rybí maso nám totiž přináší spoustu omega-3 mastných kyselin. Populárními mořskými rybami u náš jsou losos, makrela, treska a také právě tuňák.

Když se na něj podíváme z nutričního hlediska, je to velmi dobrý zdroj bílkovin a hodí se proto pro lidi, kteří se věnují sportu a cvičení.

Kromě již zmíněných omega-3 mastných kyselin obsahuje i omega-6 mastné kyseliny. Najdeme v něm ve velkém i spoustu vitaminů jako vitamin A, vitamin B6, vitamin B12, thiamin, niacin a riboflavin. Obsahuje také minerály jako draslík, hořčík, fosfor, selen a sodík.

Výhoda konzumace tuňáka spočívá v tom, že má pozitivní účinky na zdraví srdce, očí, mozku, pokožky a prospívá v boji proti chronickým zánětům. Některé studie také tvrdí, že jeho konzumace může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, ledvin a prsu.

Už víme, že tuňák je velmi zdravou rybou. To platí i pro lososa. Vyzkoušejte proto naše výborné recepty s lososem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X