Těstovinová jídla jsou na přípravu jednoduchá a lze je upravit s nejrůznějšími surovinami, které máte doma k dispozici.
Jednou z nich je také tuňák, se kterým chutnají opravdu skvěle.
Recepty na těstoviny s tuňákem lze připravovat na mnoho způsobů. A my pro vás máme ty nejlepší!
Inspirujte se!
Penne s tuňákem a kukuřicí
Jednoduché těstoviny s tuňákem z konzervy připravíte z pár ingrediencí. Stačí koupit tuňáka a kukuřici v konzervě a hurá do toho!
Ingredience
- 250g těstovin (penne, kolínka či vrtulky)
- 200g tuňáka z konzervy (ve vlastní šťávě)
- 1 konzerva sladké kukuřice
- 3 kyselé okurky
- 200ml majonézy/majolky
- sůl, mletý pepř
- olivový olej
Postup
- Nejprve uvařte těstoviny podle návodu na obalu v osolené vodě.
- Slijte, nechte okapat a dejte do mísy.
- Zakapejte olivovým olejem a promíchejte. (Těstoviny se tak alespoň neslepí)
- Šťávu z tuňáka i z kukuřice slijte. Nakrájejte okurky na malé kousky.
- Do těstovin postupně zamíchejte tuňáka, kukuřici, okurky a majonézu.
- Podle potřeby osolte či opepřete a podávejte.
- Pokud chcete salát svěžejší, nechejte jej v lednici alespoň půl hodiny vychladit.

Zapékané tuňákové vrtulky s fazolkami a smetanou
Tento recept prostě musíte vyzkoušet. Tyto zapečené těstoviny s tuňákem a fazolkami se skvěle hodí jako rychlý oběd nebo vydatná večeře.
Ingredience
- 300-350g těstovin (vrtulky, penne, kolínka)
- 200g mražených zelených fazolek
- 2 vejce
- 1 tuňák v konzervě (ve vlastní šťávě)
- 100ml smetany
- 1-2 plátky másla
- sůl, mletý pepř
- sýr dle chuti
- olivový olej
Postup
- Nejprve uvařte těstoviny dle návodu na obalu v osolené vodě.
- Mražené fazolky nechejte rozmrznout, omyjte a povařte v trochu osolené vodě.
- Uvařené těstoviny sceďte a zakápněte olivovým olejem. Fazolky sceďte.
- V zapékací míse promíchejte těstoviny s fazolkami, s kousky okapaného tuňáka a nastrouhaným sýrem.
- Dle chuti osolte, opepřete, zalijte smetanou a rozšlehanými vajíčky.
- Nakonec ještě zasypte trochou sýra, poklaďte navrch dva plátky másla a dejte zapéct.
- Pečte do zlatova a podávejte.

Kromě tuňáka lze zapékat třeba i lososa. Přinášíme inspirativní recepty jak a s čím zapéct lososa.
Objevte podobné tipy
Tuňákový salát se sýrem cottage
Vyzkoušejte tyto vynikající těstoviny s tuňákem a sýrem. Smetanový sýr cottage dodá salátu jemnou chuť.
Ingredience
- 350g těstovin
- 2 plechovky tuňáka (ve vlastní šťávě)
- 200g sýru cottage
- 1ks cibule
- 1 lžíce hořčice
- šťáva z citronu (dle chuti)
- sůl, mletý pepř (dle chuti)
- bylinky (dle chuti)
- olivový olej
Postup
- Nejprve uvařte podle návodu na obalu těstoviny v osolené vodě. Poté sceďte a zakapejte olivovým olejem.
- Cibuli nakrájejte najemno, dejte do misky, přidejte rozmačkaného tuňáka i se šťávou z konzervy.
- Zamíchejte cottage sýr, hořčici, sůl a pepř. Zakapejte citronovou šťávou podle vašich chutí.
- Vše smíchejte a poté přidejte do uvařených těstovin. Promíchejte a dejte vychladit do lednice.
- Podávejte v miskách ozdobené bylinkami.

Italské penne s tuňákem
Inspirujte se tímto klasickým receptem na italské těstoviny s tuňákem a rajčaty. Snadná a rychlá svačinka.
Ingredience
- 350g těstovin
- 3ks rajčat (větších)
- 120g tuňáka (v oleji)
- 1 stroužek česneku
- 4 lístky bazalky (nasekané)
- 1 snítka oregana (lístky)
- 3 snítky petrželky (nasekané)
- olivový olej
- sůl
Postup
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu v osolené vodě, sceďte a dejte do větší misky.
- Rajčata nakrájejte na menší kousky a přidejte do těstovin.
- Poté přidejte nasekanou petrželku, bazalku, lístky oregana, prolisovaný česnek a zakapejte olivovým olejem.
- Podle chuti osolte, případně opepřete.
- Nakonec vmíchejte okapaného tuňáka z konzervy. Promíchejte a podávejte.
V případě chuti můžete přidat i pokrájené černé olivy.

Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Přinášíme vám recept i na vydatnější těstoviny s tuňákem. Díky vejci jsou výživnější a díky majonéze i chutnější.
Ingredience
- 1 balení těstovin
- 1 sklenička majonézy
- 1 ks tuňáka v konzervě (ve vlastní šťávě)
- 150g sýru eidam
- 1 menší plechovka hrášku
- 5-6ks vajec (uvařených natvrdo)
Postup
- Těstoviny uvařte podle návodu na balení v osolené vodě. Okapejte a nechejte vychladnout.
- Poté uvařte vajíčka natvrdo (vaříme 10 minut), poté propláchněte v ledové vodě a oloupejte.
- Vejce nakrájejte na menší kousky, sýr nastrouhejte nahrubo. Tuňáka a hrášek sceďte.
- Vychladlé těstoviny smíchejte s pokrájenými vajíčky, s okapaným tuňákem a hráškem, s majonézou a nastrouhaným sýrem.
- Podle chuti osolte, opepřete či přidejte další koření, které máte rádi.
- Dle chuti můžete přidat i zeleninu navíc (olivy, papriku, okurky, rajčata,..).
- Důkladně promíchejte, dejte vychladit do lednice a podávejte.

Chcete si usnadnit vaření vajec? Inspirujte se naší recenzí na elektrické vařiče vajec a třeba si jej i vy pořídíte.
Proč zařadit tuňáka do našeho jídelníčku?
Obecně je známo, že rybí maso je velmi zdravým zdrojem bílkovin. Rybí maso nám totiž přináší spoustu omega-3 mastných kyselin. Populárními mořskými rybami u náš jsou losos, makrela, treska a také právě tuňák.
Když se na něj podíváme z nutričního hlediska, je to velmi dobrý zdroj bílkovin a hodí se proto pro lidi, kteří se věnují sportu a cvičení.
Kromě již zmíněných omega-3 mastných kyselin obsahuje i omega-6 mastné kyseliny. Najdeme v něm ve velkém i spoustu vitaminů jako vitamin A, vitamin B6, vitamin B12, thiamin, niacin a riboflavin. Obsahuje také minerály jako draslík, hořčík, fosfor, selen a sodík.
Výhoda konzumace tuňáka spočívá v tom, že má pozitivní účinky na zdraví srdce, očí, mozku, pokožky a prospívá v boji proti chronickým zánětům. Některé studie také tvrdí, že jeho konzumace může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, ledvin a prsu.
Už víme, že tuňák je velmi zdravou rybou. To platí i pro lososa. Vyzkoušejte proto naše výborné recepty s lososem!