Hlíva ústřičná s těstovinami 4x jinak. Uvařte si rychle a zdravě

Těstoviny jsou bohaté na sacharidy a tvoří podstatnou část potravinové pyramidy. Oblíbené jsou především pro jejich rychlou přípravu.

Hlíva ústřičná je zase nabitá spousta minerály a vitaminy, které jsou pro naše zdraví přímo nenahraditelné.

Spojte tyto dvě suroviny a máte vynikající pokrm. Pojďte se inspirovat našimi recepty na těstoviny s hlívou ústřičnou.

Špagety s hlívou a rajčaty

Italské těstoviny trochu jinak. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na těstoviny s hlívou ústřičnou a jistě si pochutnáte.

Ingredience

  • 500g špaget
  • 2 hrnky nakrájené hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 400g nakrájených a oloupaných rajčat
  • 1dc červeného vína
  • Špetka chilli prášku (volitelně)
  • 4-5 stroužků česneku
  • Čerstvá bazalka
  • Sůl, pepř
  • 1-2 lžíce olivového oleje

Postup

  • Hlívu nakrájejte, cibuli nasekejte najemno a rajčata opláchněte a oloupejte.
  • Špagety uvařte podle pokynů na balení, opláchněte a odložte stranou.
  • Na pánvi zahřejte olivový olej. Orestujte nasekanou cibulku s česnekem dozlatova.
  • Poté přidejte nasekanou hlívu, zalijte vínem a restujte dokud houby nezměknou.
  • Přidejte nakrájená a oloupaná rajčata, bazalku, chilli, sůl a pepř.
  • Vařte další 2-3 minuty.
  • Hotovou omáčku smíchejte s těstovinami a podávejte s lístky čerstvé bazalky.
Rajčatové špagety s houbami a čerstvou bazalkou.
Zdroj: buzzfeed.com

Pro milovníky hub zde máme další recepty na zapékané houby v 7 variantách.

Těstoviny s kuřecím a hlívou

Kuřecí maso a těstoviny se k sobě skvěle hodí. Spojte tento pokrm i s hlívou ústřičnou a budete se olizovat až za ušima!

Ingredience

  • 3 kuřecí prsa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 plátků slaniny
  • 250g hlívy ústřičné
  • 240ml kuřecího vývaru
  • 200ml smetany
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 120g parmezánu
  • 200g těstovin
  • Sůl a pepř

Postup

  • Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky. Slaninu na menší proužky a odložte stranou.
  • Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě. Nechte okapat a odložte.
  • Na pánvi zahřejte olivový olej, na něm poté osmažte maso. Osmažené maso odložte.
  • Na stejné pánvi na olivovém oleji osmažte nakrájenou slaninu dokřupava. Odložte a nechte vychladnout.
  • Na té stejné pánvi na olivovém oleji orestujte plátky hlívy do měkka. Přilijte smetanu, přidejte nastrouhaný parmazán, kuřecí vývar, balzamikový ocet, sůl a pepř.
  • Míchejte a vařte dokud omáčka nebude hustá. Poté přidejte kuřecí maso a ještě chvilku povařte.
  • Podávejte těstoviny polité omáčkou s masem a posypané křupavou slaninou.
Houbové těstoviny se smetanovou omáčkou a pamerzánem.
Zdroj: redonline.co.uk

Rádi připravujete těstoviny všeho druhu? Máme pro vás 10 nejlepších těstovinových receptů!

Hlíva ústřičná na pánvi

Hlíva nejlépe chutná orestovaná na pánvi. Vyzkoušejte ji a spojte s jakýmikoliv těstovinami.

Ingredience

  • 500g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 jarní cibulky
  • Sůl a mletý pepř
  • Těstoviny

Postup

  • Hlívu očistěte, odřízněte konce nožiček a klobouky natrhejte či nakrájejte na menší kousky.
  • V hluboké pánvi s pokličkou si rozehřejte olivový olej, přidejte houby, prolisujte stroužky česneku a restujte 2-3 minuty.
  • Stáhněte oheň na nižší teplotu, promíchejte, zakryjte pokličkou a duste 5minut.
  • Mezitím si nakrájejte jarní cibulku a těsně před podáváním jarní cibulku přimíchejte do hlívy.
  • Dle chuti osolte, opepřete a chvilku ještě poduste.
  • Podávejte s uvařenými těstovinami a posypané jarní cibulkou.
Houbové nudle s nasekanou jarní cibulkou.
Zdroj: sugarnspicebyradhika.com

Zapečené těstoviny s hlívou ústřičnou

Milovníci zapečených těstovin s mohou svůj pokrm ozvláštnit právě hlívou ústřičnou. Při vaření můžete použít místo mozzarelly třeba nivu, goudu či jakýkoliv sýr, který máte rádi.

Ingredience

  • 1 balení hlívy ústřičné
  • 1 vejce
  • 100ml mléka nebo smetany
  • 1 balení mozzarelly
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Těstoviny
  • Hrst bazalky nebo petrželky
  • Sůl a mletý pepř
  • Mletý nebo celý kmín

Postup

  • Nejprve uvařte těstoviny podle návodu na obalu v osolené vodě.
  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Cibuli společně s česnekem nasekejte na malé kostičky. Nasekejte petrželku.
  • Hlívu omyjte a nakrájejte na plátky.
  • Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli, česnek a restujte asi 1 minutu. Přidejte kmín a ještě chvilku restujte.
  • Poté přidejte nakrájenou hlívu, osolte a počkejte, dokud hlíva nepustí vodu.
  • Nechejte dusit asi 3 minuty, poté přidejte petrželku a krátce prohřejte.
  • Dle chuti opepřete, osolte.
  • Okapané těstoviny smíchejte s houbami, dejte do pekáče či zapékací mísy a pečte.
  • Rozšlehejte vejce s mlékem či smetanou a nalijte na těstoviny.
  • Mozzarellu roztrhejte a dejte navrch na těstoviny.
  • Pečte asi 15 minut do zezlátnutí.
Zapékané těstoviny s mozzarellou a čerstvou petrželkou.
Zdroj: sugarandsoul.co

Hlíva a její zdraví prospěšné účinky

Hlíva ústřičná má blahodárné a antioxidační účinky. Podle studie z roku 2010 bylo zjištěno, že má významné vlastnosti, které chrání lidské buňky. Důležité je zmínit, že tepelnou úpravou tyto vlastnosti nemizí.

Kromě antioxidačních má také antibakteriální účinky. Houba obsahuje účinnou látku benzaldehyd, která se na hlívě tvoří jako reakce na stres.

Studie, která byla publikována ve „Food Chemistry“ zjistila, že hlíva je bohatá na živiny a pokud je součástí jídelníčku, pomáhá pak plnit doporučené dávky jednotlivých nutričních hodnot, které naše tělo potřebuje.

Hlíva dále snižuje záněty a hladinu cholesterolu v těle, napomáhá v boji proti rakovině (zejména rakovině jater, sarkomu a nádorům tlustého střeva). Napomáhá také proti kardiovaskulárním chorobám, kloubním a revmatickým onemocněním, astmatu, artritidě, osteoporóze, chronickým zánětům, proti vyčerpání a únavě či třeba chřipce.

Jak již bylo zmíněno, hlíva je opravdu blahodárná a působí i proti angíně, popáleninám, nachlazení, vysokým hladinám cukru v krvi, hemeroidům a infekcím.

Hlíva ústřičná pomáhá v regeneraci buněk a zpomaluje stárnutí.

Zjistili jste, jak je hlíva blahodárná našemu zdraví. Chcete-li více tipů na její přípravu, inspirujte se našimi recepty s hlívou ústřičnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X