Nemůžete se nabažit té pikantní chuti s přídavkem kyselosti a sladkosti, kterou vám servírují v thajských restauracích?
Pak vyzkoušejte naše recepty na thajské polévky v 5 různých variantách.
V článku najdete jak chutné vývary s masem i zeleninou, tak i nejoblíbenější polévku Tom Yum či pikantní krémovou s dýní.
Užijte si chuť Thajska u vás doma.
Dobrou chuť!
Pikantní nudlová polévka
Pikantní, sladkoslaná, ale i kyselá thajská nudlová polévka s čerstvými surovinami bohatými na živity je skvělým nápadem pro rychlé a snadné jídlo z jedné nádoby, které si můžete upravit dle svých představ. Navíc ji připravíte do 20 minut!
Ingredience
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce zázvoru + česneku, nasekané
- 4 lžíce thajské červené kari pasty
- 1 plechovka kokosového mléka
- 4 šálky vody smíchané s koncentrovaným vývarem
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 150 g nudlí Lo Mein
K servírování:
- nasekané zelí
- jarní cibulka, nakrájená na plátky
- limetková šťáva
- vločky červené chilli papričky
- zelená chilli paprička nakrájená na plátky
- rozdrcené arašídy
- čerstvý koriandr
Postup
- Zahřejte pánev a přidejte olej.
- Přidejte zázvor a česnek a na vyšším plameni trochu orestujte.
- Dále přidejte červenou kari pastu a za stálého míchání restujte 2 minuty.
- Snižte teplotu, poté přilijte kokosové mléko a vývar.
- Ochuťte rybí omáčkou a třtinovým cukrem.
- Vše smíchejte.
- Přidejte do polévky nudle, které vařte na středním ohni do měkka.
- Připravte servírovací misku a přidejte tolik zelí a jarní cibulky, kolik chcete.
- Potom nandejte vařené nudle na syrovou zeleninu a vše zalejte polévkou.
- Ozdobte limetkovou šťávou, vločkami červeného chilli, čerstvým zeleným chilli, drcenými arašídy a čerstvým koriandrem podle vašich představ.
- Podávejte.

Thajská dýňová polévka
Tato lahodná polévka je hotová za pouhých 30 minut a přitom je tak plná chuti. Je super krémová, z kokosového mléka, kari pasty a spousty dalších thajských ingrediencí. Užijte si ji!
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1 lžíce strouhaného česneku
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 1 lžíce pasty z citronové trávy
- 1 lžíce chilli česnekové omáčky
- 1 čajová lžička kari koření
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 1 plechovka (420 g) dýňového pyré
- 1 plechovka (380 g) kokosového mlékoa
- 1 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
- šťáva z 1/2 limetky
- sůl, podle chuti
- nasekaný koriandr, na ozdobu
- nasekaná jarní cibulka, na ozdobu
- dýňová semínka, na ozdobu
- řecký jogurt, na ozdobu
Postup
- Do středně velkého hrnce přidejte olivový olej a zahřejte na středně vysokou teplotu.
- Přidejte cibuli a restujte 5 minut nebo dokud nezačne mírně měknout.
- Vmíchejte červenou kari pastu, strouhaný česnek, strouhaný zázvor, pastu z citronové trávy, chilli česnekovou omáčku, kari a kurkumu.
- Promíchejte, spojte a sundejte ze sporáku.
- Přidejte směs z pánve do vysoce výkonného mixéru spolu s dýňovým pyré a kokosovým mlékem.
- Rozmixujte do hladka.
- Vraťte rozmixovanou směs zpět do hrnce a zahřejte na středně vysokou teplotu.
- Přidejte zeleninový vývar a nechte polévku asi 10 minut zahřát.
- Přimíchejte limetkovou šťávu, dochuťte a v případě potřeby přidejte sůl.
- Podávejte posypané koriandrem, jarní cibulkou, dýňovými semínky a s kapkami řeckého jogurtu.

Zeleninová polévka po thajsku
Thajská zeleninová polévka s houbami, paprikou, pak choi a tofu v kokosovém kari vývaru. Tato výživná polévka je neuvěřitelně lahodná a zároveň veganská a bezlepková.
Ingredience
- 400 g pevného tofu, scezeného
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
- 1 velká mrkev, jemně nasekaná
- 340 g hub, nasekaných (můžete použít třeba kombinaci žampionů a shiitake)
- 2 lžíce drceného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce kari prášku
- 1 polévková lžíce čerstvého česneku, lisovaného
- 1 polévková lžíce pasty z citrónové trávy
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 4 šálky kokosového mléka
- 2 hlavy pak choi, hrubě nasekané
- ¼ šálku čerstvých nasekaných listů bazalky a další na ozdobu
Postup
- Nakrájejte nebo natrhejte tofu na kousky o velikosti sousta.
- Zahřejte lžíci oleje ve velké pánvi na středně vysokém plameni.
- Přidejte tofu a restujte 6 až 7 minut, aby bylo ze všech stran lehce hnědé.
- Ochuťte ½ lžičkou soli a přendejte na talíř.
- Přidejte zbývající 2 lžíce oleje do pánve.
- Přidejte cibuli, papriku a mrkev a vařte 5 minut, dokud nezačne zelenina měknout.
- Přidejte houby a za občasného míchání vařte dalších 6 až 7 minut, dokud houby nejsou zlaté.
- Přimíchejte zázvor, kari, česnek, pastu z citronové trávy a zbývající 1 lžičku soli.
- Resujte 2 minuty, dokud se vše krásně nerozvoní.
- Přidejte vývar a kokosové mléko a za stálého míchání seškrábněte všechny opečené kousky ze dna pánve.
- Přidejte pak choi a tofu a zlehka vařte polévku 15 minut odkrytou.
- Vmíchejte čerstvou bazalku a podle potřeby upravte koření.
- Rozdělte rovnoměrně do 6 misek a ozdobte dle vaší volby.

Inspirujte se našimi dalšími recepty s tofu 6x jinak! Vyzkoušejte asijskou klasiku nebo třeba křupavé tofu nugetky z trouby.
Objevte podobné tipy
Polévka Tom Yum
Připravte si s námi nejlepší thajský recept na polévku Tom Yum! Je pikantní, kyselá, slaná, plná krevet a hub, a hlavně návyková!
Ingredience
- 350 g krevet nebo tygřích krevet, s hlavou a skořápkou
- 2 a 1/2 šálku krevetového vývaru, konzervovaného kuřecího vývaru nebo vody
- 1 stonek citronové trávy, nakrájený na proužky a naklepaný sekáčkem
- 3 plátky galangalu
- 6 kafírových listů
- 6 bird´s eye chilli papriček
- 6 čerstvých hlív ústřičných, nakrájených na kousky
- 2 lžíce nam prik pao, thajské pečené chilli pasty
- 2 lžíce oleje z pasty nam prik pao, který je na povrchu
- 3 lžičky rybí omáčky
- 3 a 1/2 lžíce limetkové šťávy
- listy koriandru, na ozdobu
Postup
- Zbavte krevety skořápek a hlav, nechte však ocasy.
- Skořápky a hlavy dejte stranou.
- Zbavte krevety černých žil na zádech a dejte je stranou..
- V hrnci přiveďte k varu 3 šálky vody.
- Přidejte krevetové hlavy a skořápky, abyste vytvořili krevetový vývar.
- Vařte, dokud se voda nezbarví mírně do oranžova.
- Zmáčkněte špachtlemi krevetí hlavy, abyste z nich získali šťávu.
- Duste a nechte vývar zredukovat na 2 a 1/2 šálku.
- Zbavte se krevetích hlav a skořápek..
- Zvyšte teplotu na vysokou teplotu a do vývaru přidejte citronovou trávu, galangal, kafírové listy, chilli papričky, houby, nam prik pao a olej z nam prik pao.
- Přiveďte k varu.
- Přidejte krevety a rybí omáčku.
- Nakonec přidejte limetkovou šťávu (pokud přidáte limetkovou šťávu příliš brzy, polévka může zhořknout).
- Vařte, dokud nejsou krevety uvařené.
- Nandejte do misek a ozdobte lístky koriandru.
- Ihned podávejte.

Pokud vám Asie zachutnala, vyzkoušejte i 5 receptů na tradiční japonskou polévku Ramen.
Pikantní kuřecí polévka po thajsku
Skvělý kuřecí vývar v kombinaci se zázvorem, který vás zahřeje a probudí, rajčaty a houbami, které pokrmu dodají zemitost a kyselost, zatímco koriandr, limetka a jarní cibulka zase svěžest. Naprosto geniální!
Ingredience
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 malý stonek citronové trávy
- 1 lžíce lisovaného česneku
- 2,5 cm čerstvého kořene zázvoru, nastrouhaného
- 3 jarní cibulky, nakrájené, s oddělenými tmavě zelenými kousky
- 1 velké rajče, nakrájené na klíny
- asi 5 bílých žampionů, nakrájených na plátky
- 1 šálek nakrájeného vařeného kuřete
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce chilli-česnekové omáčky
- 1/4 šálku nasekaných čerstvých listů koriandru
- 1 limetka, nakrájená na klínky
Postup
- Ve velkém hrnci přiveďte kuřecí vývar a 2 šálky vody k varu na vysokou teplotu.
- Naklepejte stonek citronové trávy paličkou a přidejte do hrnce spolu s česnekem, zázvorem a jarní cibulkou (pouze bílé a světle zelené části, tmavé části si nechte na ozdobu).
- Když vývar dojde k varu, přidejte do hrnce rajčata, houby a kuře.
- Přimíchejte rybí omáčku a chilli-česnekovou omáčku.
- Nechte polévku přivést k varu, poté vypněte oheň a nechte 5 minut odpočívat.
- Ochutnejte a přidejte další rybí omáčku, dokud nebude polévka dostatečně slaná.
- Servírujte v polévkových miskách ozdobené tmavě zelenými plátky jarní cibulky a nasekaným koriandrem.
- Podávjte s limetkovými klínky, které si můžete do polévky vymačkat.

Kde sehnat asijské ingredience
Naštěstí je dnes spoustu možností, kde můžete exoticky znějící thajské přísady do polévek sehnat:
- internetové obchody
- velkoobchod Makro
- vietnamská tržnice Sapa v Praze
A jak jste si na thajských polévkách pochutnali vy? Napište nám do komentářů!