Exotické recepty na polévky po thajsku 5x jinak. Vychutnejte si jihovýchodní Asii na talíři!

Nemůžete se nabažit té pikantní chuti s přídavkem kyselosti a sladkosti, kterou vám servírují v thajských restauracích?

Pak vyzkoušejte naše recepty na thajské polévky v 5 různých variantách.

V článku najdete jak chutné vývary s masem i zeleninou, tak i nejoblíbenější polévku Tom Yum či pikantní krémovou s dýní.

Užijte si chuť Thajska u vás doma.

Dobrou chuť!

Pikantní nudlová polévka

Pikantní, sladkoslaná, ale i kyselá thajská nudlová polévka s čerstvými surovinami bohatými na živity je skvělým nápadem pro rychlé a snadné jídlo z jedné nádoby, které si můžete upravit dle svých představ. Navíc ji připravíte do 20 minut!

Ingredience

  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce zázvoru + česneku, nasekané
  • 4 lžíce thajské červené kari pasty
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 4 šálky vody smíchané s koncentrovaným vývarem
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • 150 g nudlí Lo Mein

K servírování:

  • nasekané zelí
  • jarní cibulka, nakrájená na plátky
  • limetková šťáva
  • vločky červené chilli papričky
  • zelená chilli paprička nakrájená na plátky
  • rozdrcené arašídy
  • čerstvý koriandr

Postup

  1. Zahřejte pánev a přidejte olej.
  2. Přidejte zázvor a česnek a na vyšším plameni trochu orestujte.
  3. Dále přidejte červenou kari pastu a za stálého míchání restujte 2 minuty.
  4. Snižte teplotu, poté přilijte kokosové mléko a vývar.
  5. Ochuťte rybí omáčkou a třtinovým cukrem.
  6. Vše smíchejte.
  7. Přidejte do polévky nudle, které vařte na středním ohni do měkka.
  8. Připravte servírovací misku a přidejte tolik zelí a jarní cibulky, kolik chcete.
  9. Potom nandejte vařené nudle na syrovou zeleninu a vše zalejte polévkou.
  10. Ozdobte limetkovou šťávou, vločkami červeného chilli, čerstvým zeleným chilli, drcenými arašídy a čerstvým koriandrem podle vašich představ.
  11. Podávejte.
Polévka s nudlemi, ozdobená bylinkami a jarní cibulkou, doplněná limetkovými klínky v polévkové misce.
www.masalaherb.com

Thajská dýňová polévka

Tato lahodná polévka je hotová za pouhých 30 minut a přitom je tak plná chuti. Je super krémová, z kokosového mléka, kari pasty a spousty dalších thajských ingrediencí. Užijte si ji!

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 lžíce strouhaného česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce pasty z citronové trávy
  • 1 lžíce chilli česnekové omáčky
  • 1 čajová lžička kari koření
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1 plechovka (420 g) dýňového pyré
  • 1 plechovka (380 g) kokosového mlékoa
  • 1 a  1/2 šálku zeleninového vývaru
  • šťáva z 1/2 limetky
  • sůl, podle chuti
  • nasekaný koriandr, na ozdobu
  • nasekaná jarní cibulka, na ozdobu
  • dýňová semínka, na ozdobu
  • řecký jogurt, na ozdobu

Postup

  1. Do středně velkého hrnce přidejte olivový olej a zahřejte na středně vysokou teplotu.
  2. Přidejte cibuli a restujte 5 minut nebo dokud nezačne mírně měknout.
  3. Vmíchejte červenou kari pastu, strouhaný česnek, strouhaný zázvor, pastu z citronové trávy, chilli česnekovou omáčku, kari a kurkumu.
  4. Promíchejte, spojte a sundejte ze sporáku.
  5. Přidejte směs z pánve do vysoce výkonného mixéru spolu s dýňovým pyré a kokosovým mlékem.
  6. Rozmixujte do hladka.
  7. Vraťte rozmixovanou směs zpět do hrnce a zahřejte na středně vysokou teplotu.
  8. Přidejte zeleninový vývar a nechte polévku asi 10 minut zahřát.
  9. Přimíchejte limetkovou šťávu, dochuťte a v případě potřeby přidejte sůl.
  10. Podávejte posypané koriandrem, jarní cibulkou, dýňovými semínky a s kapkami řeckého jogurtu.
Asijská polévka z dýně, ozdobená bylinkami a řeckým jogurtem v misce.
www.nutmegnanny.com

Zeleninová polévka po thajsku

Thajská zeleninová polévka s houbami, paprikou, pak choi a tofu v kokosovém kari vývaru. Tato výživná polévka je neuvěřitelně lahodná a zároveň veganská a bezlepková.

Ingredience

  • 400 g pevného tofu, scezeného
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 1 velká mrkev, jemně nasekaná
  • 340 g hub, nasekaných (můžete použít třeba kombinaci žampionů a shiitake)
  • 2 lžíce drceného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce kari prášku
  • 1 polévková lžíce čerstvého česneku, lisovaného
  • 1 polévková lžíce pasty z citrónové trávy
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 4 šálky kokosového mléka
  • 2 hlavy pak choi, hrubě nasekané
  • ¼ šálku čerstvých nasekaných listů bazalky a další na ozdobu

Postup

  1. Nakrájejte nebo natrhejte tofu na kousky o velikosti sousta.
  2. Zahřejte lžíci oleje ve velké pánvi na středně vysokém plameni.
  3. Přidejte tofu a restujte 6 až 7 minut, aby bylo ze všech stran lehce hnědé.
  4. Ochuťte ½ lžičkou soli a přendejte na talíř.
  5. Přidejte zbývající 2 lžíce oleje do pánve.
  6. Přidejte cibuli, papriku a mrkev a vařte 5 minut, dokud nezačne zelenina měknout.
  7. Přidejte houby a za občasného míchání vařte dalších 6 až 7 minut, dokud houby nejsou zlaté.
  8. Přimíchejte zázvor, kari, česnek, pastu z citronové trávy a zbývající 1 lžičku soli.
  9. Resujte 2 minuty, dokud se vše krásně nerozvoní.
  10. Přidejte vývar a kokosové mléko a za stálého míchání seškrábněte všechny opečené kousky ze dna pánve.
  11. Přidejte pak choi a tofu a zlehka vařte polévku 15 minut odkrytou.
  12. Vmíchejte čerstvou bazalku a podle potřeby upravte koření.
  13. Rozdělte rovnoměrně do 6 misek a ozdobte dle vaší volby.
Mísa polévky ze zeleniny ozdobená limetkou a čerstvými bylinkami.
www.dishingouthealth.com

Inspirujte se našimi dalšími recepty s tofu 6x jinak! Vyzkoušejte asijskou klasiku nebo třeba křupavé tofu nugetky z trouby.

Polévka Tom Yum

Připravte si s námi nejlepší thajský recept na polévku Tom Yum! Je pikantní, kyselá, slaná, plná krevet a hub, a hlavně návyková!

Ingredience

  • 350 g krevet nebo tygřích krevet, s hlavou a skořápkou
  • 2 a 1/2 šálku krevetového vývaru, konzervovaného kuřecího vývaru nebo vody
  • 1 stonek citronové trávy, nakrájený na proužky a naklepaný sekáčkem
  • 3 plátky galangalu
  • 6 kafírových listů
  • 6 bird´s eye chilli papriček
  • 6 čerstvých hlív ústřičných, nakrájených na kousky
  • 2 lžíce nam prik pao, thajské pečené chilli pasty
  • 2 lžíce oleje z pasty nam prik pao, který je na povrchu
  • 3 lžičky rybí omáčky
  • 3 a 1/2 lžíce limetkové šťávy
  • listy koriandru, na ozdobu

Postup

  1. Zbavte krevety skořápek a hlav, nechte však ocasy.
  2. Skořápky a hlavy dejte stranou.
  3. Zbavte krevety černých žil na zádech a dejte je stranou..
  4.  V hrnci přiveďte k varu 3 šálky vody.
  5. Přidejte krevetové hlavy a skořápky, abyste vytvořili krevetový vývar.
  6. Vařte, dokud se voda nezbarví mírně do oranžova.
  7. Zmáčkněte špachtlemi krevetí hlavy, abyste z nich získali šťávu.
  8. Duste a nechte vývar zredukovat na 2 a 1/2 šálku.
  9. Zbavte se krevetích hlav a skořápek..
  10. Zvyšte teplotu na vysokou teplotu a do vývaru přidejte citronovou trávu, galangal, kafírové listy, chilli papričky, houby, nam prik pao a olej z nam prik pao.
  11. Přiveďte k varu.
  12. Přidejte krevety a rybí omáčku.
  13. Nakonec přidejte limetkovou šťávu (pokud přidáte limetkovou šťávu příliš brzy, polévka může zhořknout).
  14. Vařte, dokud nejsou krevety uvařené.
  15. Nandejte do misek a ozdobte lístky koriandru.
  16. Ihned podávejte.
Pikantní asijská polévka s krevetami a houbami servírovaná v misce.
www.rasamalaysia.com

Pokud vám Asie zachutnala, vyzkoušejte i 5 receptů na tradiční japonskou polévku Ramen.

Pikantní kuřecí polévka po thajsku

Skvělý kuřecí vývar v kombinaci se zázvorem, který vás zahřeje a probudí, rajčaty a houbami, které pokrmu dodají zemitost a kyselost, zatímco koriandr, limetka a jarní cibulka zase svěžest. Naprosto geniální!

Ingredience

  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1 malý stonek citronové trávy
  • 1 lžíce lisovaného česneku
  • 2,5 cm čerstvého kořene zázvoru, nastrouhaného
  • 3 jarní cibulky, nakrájené, s oddělenými tmavě zelenými kousky
  • 1 velké rajče, nakrájené na klíny
  • asi 5 bílých žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 šálek nakrájeného vařeného kuřete
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce chilli-česnekové omáčky
  • 1/4 šálku nasekaných čerstvých listů koriandru
  • 1 limetka, nakrájená na klínky

Postup

  1. Ve velkém hrnci přiveďte kuřecí vývar a 2 šálky vody k varu na vysokou teplotu.
  2. Naklepejte stonek citronové trávy paličkou a přidejte do hrnce spolu s česnekem, zázvorem a jarní cibulkou (pouze bílé a světle zelené části, tmavé části si nechte na ozdobu).
  3. Když vývar dojde k varu, přidejte do hrnce rajčata, houby a kuře.
  4. Přimíchejte rybí omáčku a chilli-česnekovou omáčku.
  5. Nechte polévku přivést k varu, poté vypněte oheň a nechte 5 minut odpočívat.
  6. Ochutnejte a přidejte další rybí omáčku, dokud nebude polévka dostatečně slaná.
  7. Servírujte v polévkových miskách ozdobené tmavě zelenými plátky jarní cibulky a nasekaným koriandrem.
  8. Podávjte s limetkovými klínky, které si můžete do polévky vymačkat.
Kuřecí vývar s rajčaty a houbami posypaný čerstvými bylinkami a jarní cibulkou, servírovaný v misce.
www.thewanderlustkitchen.com

Kde sehnat asijské ingredience

Naštěstí je dnes spoustu možností, kde můžete exoticky znějící thajské přísady do polévek sehnat:

  • internetové obchody
  • velkoobchod Makro
  • vietnamská tržnice Sapa v Praze

A jak jste si na thajských polévkách pochutnali vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X