Milujete indickou kuchyni? Nebo chcete jen experimentovat a uvařit si něco nového?
Vyzkoušejte si tyto jednoduché recepty na tikka masalu, které zvládne opravdu každý.
Vyberte si variantu, která vás nejvíce láká a hurá do vaření!
Kuřecí tikka masala s rýží
Tikka masala zvládne uvařit doma opravdu každý. Stačí na to jediná hluboká pánev a pár nezbytných ingrediencí.
Ingredience (marináda)
- 800g kuřecích kousků
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1,5 lžíce mletého česneku
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 2 čajové lžičky garam masala
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička chilli prášku
- 1 čajová lžička soli
Ingredience na omáčku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky jemně nasekaného česneku
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1,5 čajové lžičky garam masala
- 1,5 čajové lžičky mletého kmínu
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 400g rajčatového protlaku
- 1 čajová lžička chilli prášku
- 1 čajová lžička soli
- 150ml smetany
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- V případě potřeby 1/4 hrnku vody
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- V misce smíchejte kuřecí kousky se všemi ingrediencemi potřebnými na kuřecí marinádu.
- Nechte marinovat nejlépe hodinu v lednici. Minimálně však na 10 minut.
- Ve velké pánvi/hrnci zahřejte olej, na kterém osmažte marinované kuřecí kousky. Restujte do zlatova asi 3 minuty z každé strany. Poté maso odložte stranou.
- Na stejné pánvi rozpusťte máslo a osmažte cibulku. Přidejte česnek, zázvor a restujte asi 1 minutu.
- Poté přidejte garam masala, kmín, kurkumu, koriandr a za občasného míchání restujte asi 20 sekund.
- Do pánve přilijte rajčatový protlak, chilli prášek a sůl. Nechte dusit asi 10-15 minut, občas promíchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Smetanu si smíchejte s cukrem a přilijte do omáčky. Také přidejte zpět kuře i se šťávami a duste dalších 8-10 minut, dokud omáčka nebublá a kuře se nevaří.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody na zředění.
- Uvařte si rýži podle pokynů na obalu a podávejte s omáčkou, posypané čerstvým koriandrem.

Vepřová tikka masala
Ideálním masem na vepřovou tikka masala je právě vepřová panenka.
Ingredience na pastu tikka masala
- 2 stroužky česneku
- 3cm čerstvého zázvoru
- 1 čajová lžička mletého pepře
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička semen koriandru
- 1 čajová lžička semen fenyklu
- 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu
Ingredience na vepřovou marinádu
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 2 lžíce kari pasty tikka masala
- Sůl a pepř
- 600g vepřové panenky nakrájené na 3cm kousky
Ingredience na omáčku
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 1/3 hrnku výše uvedené pasty Tikka Masala
- 1 hrnek vody
- 150ml smetany ke šlehání
- 3 velká rajčata nakrájená na kostičky (nebo rajčatový protlak)
- Mořská sůl podle chuti
- Koriandr, na ozdobu
Postup
- Nejprve si oloupejte česnek a zázvor a odložte je stranou.
- Ve velké pánvi opečte veškeré ingredience na pastu a poté odstavte. Vložte koření do mlýnku či hmoždíře a mlejte, dokud nebudete mít jemný prášek.
- Poté prášek spolu s oloupaným česnekem a zázvorem přeneste do mixéru a rozmixujte do hladka.
- V misce smíchejte všechny ingredience na vepřovou marinádu kromě masa. Až potom, co jsou ingredience dobře promíchané, přidejte nakrájené maso a rukama vše promíchejte, aby bylo maso marinádou pokryté ze všech stran.
- Vložte do ledničky a marinujte alespoň 30 minut, nejlépe přes noc.
- Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a máslo. Přidejte kari pastu a restujte, dokud okraje pasty nezhnědnou.
- Poté přidejte rajčata, vodu a dochuťte solí. Jakmile se vše vaří, snižte teplotu a vařte asi 20 minut. Pokud potřebujete, přilijte trochu další vody.
- Zatímco se omáčka vaří, zahřejte grilovací pánev s olejem a osmažte namarinované kuřecí kousky po dobu 2 minut z každé strany. (Okapejte přebytečnou marinádu)
- Jakmile kari omáčka zhoustne, vložte ji do mixéru a rozmixujte do hladka. Nalijte zpět do pánve a přiveďte znovu k varu. Přidejte osmažené vepřové maso a duste 10 minut.
- Sejměte pánev z ohne, přilijte smetanu a řádně promíchejte.
- Podávejte s rýží basmati a ozdobené čerstvým koriandrem.

Zbylo vám vepřové maso? Výborně. Použijte ho do některého z receptů na vepřové rizoto.
Objevte podobné tipy
Vegetariánská tikka masala
Tento recept si jistě zamiluje každý, kdo v jídle nepotřebuje nebo přímo nechce maso! Navíc pokud použijete kokosové mléko namísto kravského či smetany, budete mít pokrm dokonce veganský.
Ingredience
- Velká cibule, rozdělená na poloviny
- 2 stroužky česneku
- 3cm čerstvého zázvoru, oloupaného
- 10 větviček čerstvého koriandru (plus více k podávání)
- 2 lžíce olivového oleje, rozděleno
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička soli (podle chuti)
- 1,5 čajové lžičky garam masaly
- 400g nakrájených čerstvých rajčat
- 1 plechovka rajčatové omáčky
- 1 kelímek bílého veganského jogurtu
- 1 plechovka plnotučného kokosového krému nebo mléka
- 1/2 hlavy květáku, nasekané na kousky
- 3 velké mrkve, oloupané a jemně nasekané
- 1 plechovka cizrny, okapaná
- 1 hrnek mraženého hrášku
- Volitelně k podávání: nasekaný koriandr, extra jogurt, vařená rýže basmati, chlebová placka
Postup
- V mixéru smíchejte 1 polovinu nasekané cibule, česnek, zázvor, koriandr a 1 lžíci olivového oleje. Mixujte asi 1 minutu a poté odložte stranou.
- Ve velké pánvi zahřejte zbývající lžíci oleje, přidejte druhou nakrájenou cibuli a koření. Promíchejte a mírně povařte 10 minut.
- Do pánve přidejte nakrájená rajčata, rajčatovou omáčku, jogurt, polovinu plechovky kokosového mléka a rozmixovanou koriandrovou omáčku.
- Vařte dalších 5 minut, poté přidejte květák, mrkev a vařte 20 minut do změknutí.
- Jakmile je zelenina měkká, přidejte cizrnu, mražený hrášek a zbývající kokosové mléko. Vše smíchejte a nechte dusit dalších 5 minut, nebo dokud hrášek nebude zcela měkký a uvařený.
- Podávejte s rýží či chlebovou plackou posypané koriandrem s trochou jogurtu.

Inspirujte se těmito lahodnými recepty na kari s cizrnou a uvařte si rychlý a zdravý oběd nebo večeři.
Snadná tikka masala s domácími plackami
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, kde se naučíte i výborný domácí česnekový chléb.
Ingredience
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 lžíce mletého zázvoru + 1 lžíce mletého česneku
- 1 lžíce garam masala
- 1/2 čajové lžičky mletého pepře
- 1 čajová lžička soli (dle chuti)
- 500g nakrájených kuřecích prsou
Ingredience na omáčku
- 2 lžíce másla
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 hrnek nakrájených rajčat
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 1 lžíce garam masala
- 1 čajová lžička mleté papriky
- 1 čajová lžička soli
- 1 hrnek vody
- 150ml smetany
- Mletý čerstvý koriandr
Ingredience na česnekové placky
- 1/4 hrnku teplé vody
- 2 čajové lžičky krystalového cukru
- 1,5 čajové lžičky sušeného droždí nebo čerstvé
- 3/4 hrnku teplého mléka
- 3/4 hrnku řeckého jogurtu nebo obyčejného bílého jogurtu
- 1/4 hrnku rostlinného oleje plus 2 polévkové lžíce navíc k vaření
- 2 stroužky česneku
- 4 hrnky hladké mouky a navíc na poprášení
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
Ingredience na potírání placek
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 2 stroužky česneku
- Čerstvý nasekaný koriandr nebo petrželka
Postup
- Nejprve si připravte těsto na chléb tak, že smícháte vodu, cukr a droždí. Nechte vzejít kvásek. Přidejte mléko, jogurt, olej, mletý česnek, prášek do pečiva a sůl.
- Rukama těsto zapracujte, poté hněťte na pomoučněném vále těsto do hladka, asi 3-5 minut.
- Mísu lehce namažte olejem, vložte do ní těsto a přikryjte utěrkou nebo fólií. Nechte odpočívat asi hodinu, dokud nenakyne na dvojnásobnou velikost.
- Mezitím si namarinujte kuře tak, že smícháte jogurt, zázvor, česnek, garam masala, pepř a sůl. Do kořeněné směsi dále přidejte kuřecí kousky a promíchejte. Nechte zakryté marinovat v lednici po dobu 30 minut.
- Poté kuřecí kousky navlékejte na špízy/špejli a dejte péct do trouby na 180°C po dobu 15-20 minut.
- Zatímco se peče maso, připravte si omáčku. Zahřejte olej ve velké pánvi, přidejte máslo a cibuli. Restujte do zlatova.
- Dále přidejte česnek, zázvor a restujte další 2 minuty. Přidejte rajčata, rajčatový protlak a koření. Vařte 5 minut a poté přilijte 1 hrnek vody.
- Nechte omáčku 15 minut vařit na mírném ohni. Nakonec přilijte smetanu a ještě chvilku povařte.
- Do hotové omáčky vmíchejte upečené maso.
- Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných kusů a z těch utvořte kuličky. Válečkem každou kouli rozválejte do oválů.
- Každý ovál potřete z obou stran připraveným bylinkovo-česnekovým máslem.
- Na pánvi zahřejte opravdu trošičku oleje a pomalu restujte každý ovál těsta zvlášť asi 2 minuty, dokud se nevytvoří bubliny. Během smažení potřete horní část trochou bylinkovo-česnekovým máslem.
- Poté obraťte a smažte další 2 minuty z druhé strany, dokud se na chlebu nevytvoří velké zlatavé skvrny.
- Vyjměte z pánve, utřete kuchyňskými utěrkami přebytečný olej a můžete podávat.

Co se skrývá pod pojmem masala koření?
Za masalu můžeme považovat hned několik směsí koření a to včetně kari. Každý typ masaly se od sebe liší barvou, chutí i složením a mají opravdu široké spektrum využití.
Dátá masala
Tato směs koření není tak typická jako třeba směs koření do tikka masala. Je to směs, která se používá k přípravě čaje – yogi. Tento čaj původem z Indie se připravuje s mlékem a nese název masala nebo-li indický bílý čaj.
Garam masala
Do směsi garam masaly patří především koriandr, zelený či černý kardamom, černý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, římský kmín, bobkový list a také badyán. Podrobné složení se liší dle indických oblastí.
Tandoori masala
Tato lehce pikantní směs koření obsahuje česnek, zázvor, kmín, chilli a sůl. Někdy se do této směsi může přidat i muškátový oříšek, černý pepř, bobkový list, hořčičné semínko, kardamom, řecké seno nebo kyselina citrónová. Těmito ingrediencemi kořenící směs získá pikantní a ostrý nádech.
Čát masala
Tato směs koření obsahuje zejména indický kmín, mangový přášek, asafoetidu (čertovo lejno), chilli, černou sůl, hřebíček, koriandr, pepř, mátu a zázvor. Čát masala se tradičně přidává do studené kuchyně ale dokonce se hodí do ovocných či zeleninových šťáv.
Curry masala
Kari masala má typicky nažloutlou barvu a ukrývá suroviny jako je pepř, kurkuma, koriandr, kardamom, chilli, skořice, zázvor, muškátový oříšek, římský kmín. Tato směs koření je opravdu nenahraditelnou součástí indických jídel, která obsahují maso, zeleninu a kokosové mléko.
Nezapomeňte na blížící se grilovací sezónu a připravte si tyto 4 druhy grilovacího koření!