Nejlepší recepty na kořeněnou bombu Tikka Masala. Inspirujte se indickou kuchyní!

Milujete indickou kuchyni? Nebo chcete jen experimentovat a uvařit si něco nového?

Vyzkoušejte si tyto jednoduché recepty na tikka masalu, které zvládne opravdu každý.

Vyberte si variantu, která vás nejvíce láká a hurá do vaření!

Kuřecí tikka masala s rýží

Tikka masala zvládne uvařit doma opravdu každý. Stačí na to jediná hluboká pánev a pár nezbytných ingrediencí.

Ingredience (marináda)

  • 800g kuřecích kousků
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1,5 lžíce mletého česneku
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 2 čajové lžičky garam masala
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička chilli prášku
  • 1 čajová lžička soli

Ingredience na omáčku

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1,5 čajové lžičky garam masala
  • 1,5 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 400g rajčatového protlaku
  • 1 čajová lžička chilli prášku
  • 1 čajová lžička soli
  • 150ml smetany
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • V případě potřeby 1/4 hrnku vody
  • Čerstvý koriandr na ozdobu

Postup

  • V misce smíchejte kuřecí kousky se všemi ingrediencemi potřebnými na kuřecí marinádu.
  • Nechte marinovat nejlépe hodinu v lednici. Minimálně však na 10 minut.
  • Ve velké pánvi/hrnci zahřejte olej, na kterém osmažte marinované kuřecí kousky. Restujte do zlatova asi 3 minuty z každé strany. Poté maso odložte stranou.
  • Na stejné pánvi rozpusťte máslo a osmažte cibulku. Přidejte česnek, zázvor a restujte asi 1 minutu.
  • Poté přidejte garam masala, kmín, kurkumu, koriandr a za občasného míchání restujte asi 20 sekund.
  • Do pánve přilijte rajčatový protlak, chilli prášek a sůl. Nechte dusit asi 10-15 minut, občas promíchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Smetanu si smíchejte s cukrem a přilijte do omáčky. Také přidejte zpět kuře i se šťávami a duste dalších 8-10 minut, dokud omáčka nebublá a kuře se nevaří.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody na zředění.
  • Uvařte si rýži podle pokynů na obalu a podávejte s omáčkou, posypané čerstvým koriandrem.
Kousky masa s omáčkou na indický způsob.
Zdroj: cafedelites.com

Vepřová tikka masala

Ideálním masem na vepřovou tikka masala je právě vepřová panenka.

Ingredience na pastu tikka masala

  • 2 stroužky česneku
  • 3cm čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička semen koriandru
  • 1 čajová lžička semen fenyklu
  • 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu

Ingredience na vepřovou marinádu

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 lžíce kari pasty tikka masala
  • Sůl a pepř
  • 600g vepřové panenky nakrájené na 3cm kousky

Ingredience na omáčku

  • 2 čajové lžičky olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1/3 hrnku výše uvedené pasty Tikka Masala
  • 1 hrnek vody
  • 150ml smetany ke šlehání
  • 3 velká rajčata nakrájená na kostičky (nebo rajčatový protlak)
  • Mořská sůl podle chuti
  • Koriandr, na ozdobu

Postup

  • Nejprve si oloupejte česnek a zázvor a odložte je stranou.
  • Ve velké pánvi opečte veškeré ingredience na pastu a poté odstavte. Vložte koření do mlýnku či hmoždíře a mlejte, dokud nebudete mít jemný prášek.
  • Poté prášek spolu s oloupaným česnekem a zázvorem přeneste do mixéru a rozmixujte do hladka.
  • V misce smíchejte všechny ingredience na vepřovou marinádu kromě masa. Až potom, co jsou ingredience dobře promíchané, přidejte nakrájené maso a rukama vše promíchejte, aby bylo maso marinádou pokryté ze všech stran.
  • Vložte do ledničky a marinujte alespoň 30 minut, nejlépe přes noc.
  • Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a máslo. Přidejte kari pastu a restujte, dokud okraje pasty nezhnědnou.
  • Poté přidejte rajčata, vodu a dochuťte solí. Jakmile se vše vaří, snižte teplotu a vařte asi 20 minut. Pokud potřebujete, přilijte trochu další vody.
  • Zatímco se omáčka vaří, zahřejte grilovací pánev s olejem a osmažte namarinované kuřecí kousky po dobu 2 minut z každé strany. (Okapejte přebytečnou marinádu)
  • Jakmile kari omáčka zhoustne, vložte ji do mixéru a rozmixujte do hladka. Nalijte zpět do pánve a přiveďte znovu k varu. Přidejte osmažené vepřové maso a duste 10 minut.
  • Sejměte pánev z ohne, přilijte smetanu a řádně promíchejte.
  • Podávejte s rýží basmati a ozdobené čerstvým koriandrem.
Vepřové maso v kari omáčce s rýží a plackami.
Zdroj: tablefortwoblog.com

Zbylo vám vepřové maso? Výborně. Použijte ho do některého z receptů na vepřové rizoto.

Vegetariánská tikka masala

Tento recept si jistě zamiluje každý, kdo v jídle nepotřebuje nebo přímo nechce maso! Navíc pokud použijete kokosové mléko namísto kravského či smetany, budete mít pokrm dokonce veganský.

Ingredience

  • Velká cibule, rozdělená na poloviny
  • 2 stroužky česneku
  • 3cm čerstvého zázvoru, oloupaného
  • 10 větviček čerstvého koriandru (plus více k podávání)
  • 2 lžíce olivového oleje, rozděleno
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1/4 čajové lžičky mleté ​​skořice
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička soli (podle chuti)
  • 1,5 čajové lžičky garam masaly
  • 400g nakrájených čerstvých rajčat
  • 1 plechovka rajčatové omáčky
  • 1 kelímek bílého veganského jogurtu
  • 1 plechovka plnotučného kokosového krému nebo mléka
  • 1/2 hlavy květáku, nasekané na kousky
  • 3 velké mrkve, oloupané a jemně nasekané
  • 1 plechovka cizrny, okapaná
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • Volitelně k podávání: nasekaný koriandr, extra jogurt, vařená rýže basmati, chlebová placka

Postup

  • V mixéru smíchejte 1 polovinu nasekané cibule, česnek, zázvor, koriandr a 1 lžíci olivového oleje. Mixujte asi 1 minutu a poté odložte stranou.
  • Ve velké pánvi zahřejte zbývající lžíci oleje, přidejte druhou nakrájenou cibuli a koření. Promíchejte a mírně povařte 10 minut.
  • Do pánve přidejte nakrájená rajčata, rajčatovou omáčku, jogurt, polovinu plechovky kokosového mléka a rozmixovanou koriandrovou omáčku.
  • Vařte dalších 5 minut, poté přidejte květák, mrkev a vařte 20 minut do změknutí.
  • Jakmile je zelenina měkká, přidejte cizrnu, mražený hrášek a zbývající kokosové mléko. Vše smíchejte a nechte dusit dalších 5 minut, nebo dokud hrášek nebude zcela měkký a uvařený.
  • Podávejte s rýží či chlebovou plackou posypané koriandrem s trochou jogurtu.
Zelenina s kari omáčkou na veganský způsob.
Zdroj: foodwithfeeling.com

Inspirujte se těmito lahodnými recepty na kari s cizrnou a uvařte si rychlý a zdravý oběd nebo večeři.

Snadná tikka masala s domácími plackami

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, kde se naučíte i výborný domácí česnekový chléb.

Ingredience

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíce mletého zázvoru + 1 lžíce mletého česneku
  • 1 lžíce garam masala
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 1 čajová lžička soli (dle chuti)
  • 500g nakrájených kuřecích prsou

Ingredience na omáčku

  • 2 lžíce másla
  • 2 čajové lžičky olivového oleje
  • 1 ​​cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 hrnek nakrájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce garam masala
  • 1 čajová lžička mleté papriky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 hrnek vody
  • 150ml smetany
  • Mletý čerstvý koriandr

Ingredience na česnekové placky

  • 1/4 hrnku teplé vody
  • 2 čajové lžičky krystalového cukru
  • 1,5 čajové lžičky sušeného droždí nebo čerstvé
  • 3/4 hrnku teplého mléka
  • 3/4 hrnku řeckého jogurtu nebo obyčejného bílého jogurtu
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje plus 2 polévkové lžíce navíc k vaření
  • 2 stroužky česneku
  • 4 hrnky hladké mouky a navíc na poprášení
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli

Ingredience na potírání placek

  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvý nasekaný koriandr nebo petrželka

Postup

  • Nejprve si připravte těsto na chléb tak, že smícháte vodu, cukr a droždí. Nechte vzejít kvásek. Přidejte mléko, jogurt, olej, mletý česnek, prášek do pečiva a sůl.
  • Rukama těsto zapracujte, poté hněťte na pomoučněném vále těsto do hladka, asi 3-5 minut.
  • Mísu lehce namažte olejem, vložte do ní těsto a přikryjte utěrkou nebo fólií. Nechte odpočívat asi hodinu, dokud nenakyne na dvojnásobnou velikost.
  • Mezitím si namarinujte kuře tak, že smícháte jogurt, zázvor, česnek, garam masala, pepř a sůl. Do kořeněné směsi dále přidejte kuřecí kousky a promíchejte. Nechte zakryté marinovat v lednici po dobu 30 minut.
  • Poté kuřecí kousky navlékejte na špízy/špejli a dejte péct do trouby na 180°C po dobu 15-20 minut.
  • Zatímco se peče maso, připravte si omáčku. Zahřejte olej ve velké pánvi, přidejte máslo a cibuli. Restujte do zlatova.
  • Dále přidejte česnek, zázvor a restujte další 2 minuty. Přidejte rajčata, rajčatový protlak a koření. Vařte 5 minut a poté přilijte 1 hrnek vody.
  • Nechte omáčku 15 minut vařit na mírném ohni. Nakonec přilijte smetanu a ještě chvilku povařte.
  • Do hotové omáčky vmíchejte upečené maso.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných kusů a z těch utvořte kuličky. Válečkem každou kouli rozválejte do oválů.
  • Každý ovál potřete z obou stran připraveným bylinkovo-česnekovým máslem.
  • Na pánvi zahřejte opravdu trošičku oleje a pomalu restujte každý ovál těsta zvlášť asi 2 minuty, dokud se nevytvoří bubliny. Během smažení potřete horní část trochou bylinkovo-česnekovým máslem.
  • Poté obraťte a smažte další 2 minuty z druhé strany, dokud se na chlebu nevytvoří velké zlatavé skvrny.
  • Vyjměte z pánve, utřete kuchyňskými utěrkami přebytečný olej a můžete podávat.
Domácí chlebové placky s kuřecí tikka masala.
Zdroj: gimmedelicious.com

Co se skrývá pod pojmem masala koření?

Za masalu můžeme považovat hned několik směsí koření a to včetně kari. Každý typ masaly se od sebe liší barvou, chutí i složením a mají opravdu široké spektrum využití.

Dátá masala

Tato směs koření není tak typická jako třeba směs koření do tikka masala. Je to směs, která se používá k přípravě čaje – yogi. Tento čaj původem z Indie se připravuje s mlékem a nese název masala nebo-li indický bílý čaj.

Garam masala

Do směsi garam masaly patří především koriandr, zelený či černý kardamom, černý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, římský kmín, bobkový list a také badyán. Podrobné složení se liší dle indických oblastí.

Tandoori masala

Tato lehce pikantní směs koření obsahuje česnek, zázvor, kmín, chilli a sůl. Někdy se do této směsi může přidat i muškátový oříšek, černý pepř, bobkový list, hořčičné semínko, kardamom, řecké seno nebo kyselina citrónová. Těmito ingrediencemi kořenící směs získá pikantní a ostrý nádech.

Čát masala

Tato směs koření obsahuje zejména indický kmín, mangový přášek, asafoetidu (čertovo lejno), chilli, černou sůl, hřebíček, koriandr, pepř, mátu a zázvor. Čát masala se tradičně přidává do studené kuchyně ale dokonce se hodí do ovocných či zeleninových šťáv.

Curry masala

Kari masala má typicky nažloutlou barvu a ukrývá suroviny jako je pepř, kurkuma, koriandr, kardamom, chilli, skořice, zázvor, muškátový oříšek, římský kmín. Tato směs koření je opravdu nenahraditelnou součástí indických jídel, která obsahují maso, zeleninu a kokosové mléko.

Nezapomeňte na blížící se grilovací sezónu a připravte si tyto 4 druhy grilovacího koření!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X