Také se vám často stává, že nestíháte připravit teplou večeři?
Hledáte pořád inspiraci na co nejrychlejší pokrmy?
A vyzkoušeli jste nějaké recepty na toasty?
Připravte si jeden ze 4 snadných receptů na toasty, které jsme pro vás sepsali, nebo si připravte lahodné směsi, kterými toasty můžete namazat!
Francouzský toast
Pokud milujete klasiku v podobě šunky a sýra, zkuste tyto dvě oblíbené suroviny použít na francouzský toast.
Co budeme potřebovat
- 8 plátků bílého toastového chleba
- 4 lžíce majonézy
- 300 g mozzarelly
- sůl podle chuti
- mletý černý pepř
- 220 g šunky od kosti
- 2 vejce
- 4 lžíce másla
Postup
- Jednotlivé plátky chleba potřeme majonézou.
- Mozzarellu nakrájíme na kolečka a rozložíme je na 4 plátky chleba.
- Na mozzarellu rozdělíme plátky šunky a zaklopíme druhou čtveřicí chlebů.
- Okraje odkrojíme a do misky nebo hlubšího rozklepneme vajíčka.
- Osolíme, opepříme a rozšleháme. Připravené toasty v nich opatrně obalíme z obou stran.
- V pánvi rozpustíme máslo a toasty na nich osmažíme.
- Ještě teplé podáváme. Kdo chce, může je ještě posypat jemně nasekanou zelenou částí jarních cibulek.

Zapečené toasty v troubě
Zapečené toasty jsou rychlou a hlavně teplou večeří, kterou připravíte během chvilky, a pochutná si celá rodina. Využijete navíc i bylinky z vlastní zahrádky, případně z kuchyně, pokud si je pěstujete doma.
Co budeme potřebovat
- 6 plátků toastového chleba
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany (15 %)
- 1 lžičku nasekané pažitky
- 1/2 lžičky nasekané petrželky
- 3 plátky šunky
- 50 g strouhaného tvrdého sýru
- 1 stroužek česneku
Postup
- Připravíme si misku a rozklepneme do ní vajíčka.
- Přidáme zakysanou smetanu, nasekanou šunku, strouhaný sýr a prolisovaný česnek.
- Nakonec přisypeme bylinky a promícháme.
- Toastový chléb rozložíme do pekáče a potřeme hotovou směsí.
- Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zhruba 15 minut zapékáme.
- Hotové toasty můžeme ještě posypat další pažitkou nebo jarní cibulkou

Toasty s ďábelským masem
Rychlé, chutné, pikantní, zkrátka dokonalé, přesně takové jsou tyto ďábelské toasty, které potěší vaše chuťové buňky.
Co budeme potřebovat
- 600 g mletého vepřového masa
- 2 velké cibule
- 4 feferonky
- Sůl podle chuti
- 3 – 4 stroužky česneku
- 300 g jemného kečupu
- 700 ml zeleninového leča (ve skle)
- olej
- Plátky toastového chleba (podle počtu strávníků)
- strouhaný sýr
Postup
- Do pánve nalijeme trochu oleje, přidáme mleté maso a prudce osmahneme.
- Potom osolíme, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a feferonky.
- Necháme trochu opražit a přihodíme kečup s lečem, které společně podusíme.
- Nakonec ještě podle potřeby dosolíme a opepříme.
- Toastový chléb opečeme v topinkovači a naneseme na něj hotovou ďábelskou směs.
- Každý toast ještě posypeme strouhaným sýrem.

Objevte podobné tipy
Avokádový toast
Avokádo je velmi oblíbená a hlavně zdraví prospěšnými látkami nadupaná potravina, proto si připravte tento recept na avokádový toast!
Co budeme potřebovat
- 4 plátky toastového chleba
- 1 zralé avokádo
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- sůl
- mletý čtyřbarevný pepř
- 1 lžíce pražených sezamových semínek
- 8 plátků salátové okurky
- Hrst zrníček z granátového jablka
Postup
- Avokádo dáme do misky a pomocí vidličky rozmačkáme.
- Přidáme prolisovaný česnek, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, osolíme a opepříme.
- Přihodíme pražená sezamová semínka a promícháme.
- Toastové chleby opečeme v topinkovači a naneseme na ně avokádovou směs.
- Každý chléb ozdobíme plátky okurky a zrníčky granátových jablek nebo rajčaty.

Masová směs na topinky
Toasty je výborné doplnit pikantní masovou směsí, kterou si můžeme vyrobit do zásoby třeba na zimu.
Co budeme potřebovat
- 500 g libového vepřového bůčku
- 250 g cibule
- 500 g paprik
- 500 g rajčat
- 1 menší palička česneku
- 1 menší feferonka
- sůl
- mletý pepř
- mletá pálivá paprika
Postup
- Do papiňáku dáme vařit bůček s přídavkem feferonky.
- Papriky, rajčata, cibuli a česnek očistíme, vše nakrájíme a osolíme a dáme vařit doměkka.
- Jak je maso a zelenina měkké, všechno umeleme společně na masovém mlýnku na pastu.
- Pak do ní přidáme koření – pepř a papriku a ještě případně dosolíme.
- Naplníme do skleniček a sterilujeme po dobu 1 a čtvrt hodiny
Topinky a toasty podáváme vždy horké, ihned po přípravě, protože jen tak jsou křupavé a dobré. Pro lepší vzhled i chuť je můžeme dozdobit syrovou zeleninou.

Cuketová směs na topinky
Cuketové toasty začínají být čím dál více oblíbené, zejména mezi vegetariány. Je to skvělá zeleninová alternativa ke klasickému tataráku.
Co budeme potřebovat
- 1 kg cuket
- 4 cibule
- česnek dle chuti
- 110 ml oleje
- sůl dle chuti
- cukr dle chuti
- 2 lžíce balsamika
- 400 g rajského protlaku
- 5 lžic worcesteru
- chilli koření
Postup
- V kastrolu osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a společně dusíme.
- Dochutíme česnekem, kořením a worchesterem.
- Jak je cuketa měkká, můžeme směs podávat namazanou na topinkách
Milujete zapečené tousty a sendviče? Takové dobroty lze vykouzlit i v toustovači. Jaký by k vám domů nejvíce pasoval? Mrkněte na recenzi nejlepších toustovačů.
Inspirujte se i dalšími lahodnými pomazánkami, zkuste například tyto rybí pomazánky, nebo krémové pomazánky ze sýrů, ale i vegetariánské pomazánky z cizrny!

Jak na domácí toastový chleba?
Tento super snadný recept povede i těm největším začátečníkům v kuchyni. Bude měkký, jemný, vysoký a ideální pro výrobu sendvičů.
Co budeme potřebovat
- 240 ml teplé vody
- 60 ml vlažného plnotučného mléka
- 7 g droždí
- 25 g krupicového cukru
- 60 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 400 g polohrubé mouky
Postup
- V míse vyšlehejte dohromady teplou vodu, teplé mléko, droždí a cukr.
- Přikryjte a nechte 5 minut odležet.
- Přidejte máslo, sůl a 200 g mouky.
- Hněťte po dobu 30 sekund, a poté přidejte zbytek mouky.
- Hněťte, dokud se těsto nespojí a neodlepí se od stěn mísy, asi 2 minuty.
- Velkou mísu lehce namažte olivovým olejem. Těsto dejte do mísy a otáčejte, aby se všechny strany obalily v oleji.
- Mísu zakryjte plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho kynout v teplém prostředí 1-2 hodiny do dvojnásobného objemu asi 2 hodiny.
- Když je těsto nakynuté, promáčkněte ho, aby se uvolnil vzduch.
- Těsto rozválejte na velký obdélník a srolujte ho do tvaru polena a vložte do připravené ošatky, pekáčku nebo formy.
- Přikryjte vytvarovaný bochník plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou.
- Nechte znovu nakynout asi 1 hodinu.
- Nastavte rošt trouby do nižší polohy a předehřejte troubu na 180 °C.
- Pečte 30–34 minut nebo dozlatova.
- Pokud na bochník jemně poklepete, měl by znít dutě.
- Vyjměte z trouby a před krájením a podáváním nechte chléb několik minut vychladnout.