Recepty na tokáň aneb maďarské masové jídlo na 4 způsoby. Který vyzkoušíte vy?

Snad každý zná guláš, ale co takový tokáň?

Dušený pokrm s masem nakrájeným na proužky je opravdová lahůdka.

A proto vám přinášíme 4 luxusní recepty na tokáň, podle kterých si ho můžete připravit.

Vyzkoušejte variantu s krůtím, hovězím či vepřovým masem.

Užijte si to!

Krůtí tokáň s houbami

Tokáň nemusíme připravovat jen z vepřového či hovězího masa a tento pokrm je toho důkazem. Je chutný, jednoduchý a skvěle okořeněný. Kombinace chutí je naprosto luxusní a vy si s naším receptem hravě vykouzlíte perfektní vydatné jídlo.

Ingredience

  • 800 g krůtích prsou, nakrájených na asi 4 cm proužky tloušťky tužky
  • 150 g prorostlé slaniny, nadrobno nakrájené
  • 2 cibule, nasekané nadrobno
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 300 g lesních hub, nakrájené na proužky
  • 3 – 4 kyselé okurky, nakrájené na proužky stejné velikosti jako maso
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 lžíce majoránky

Postup

  1. Připravte si dostatečně velký hrnec.
  2. Nakrájenou slaninu rozpusťte.
  3. Zatímco slanina pouští tuk, připravte si cibuli, česnek, houby, okurky a maso.
  4. K upečené slanině přidejte cibuli, poduste a přidejte maso.
  5. Osolte, opepřete, přidejte kmín a pořádně promíchejte.
  6. Přidejte houby, ještě pár minut míchejt a podlijte vodou.
  7. Ochutnejte a podle chuti přidejte, co vám chybí.
  8. Nechte vařit, ať se chutě promíchají.
  9. Maso změkne za 20 – 30 minut.
  10. V posledním kroku přidejte pokrájené okurky a hořčici.
  11. Ještě krátce povařte.
  12. Užijte si to!
Omáčka s krůtím masem, houbami a kyselou okurku servírovaná v hlubokém talíři s vedle položenou paprikou a rajčaty.
www.dunajskostredsky.sk

Vyzkoušejte i naše skvělé recepty na guláš z hub v 7 různých variantách!

Tokáň z hovězích líček

Proč si nepřipravit tokáň třeba z hovězích líček? Je to pochoutka! Nezapomeňte je podlít červeným vínem a podusit, a vznikne vám naprosto luxusní víkendový oběd.

Ingredience

  • 600 g hovězích líček
  • 2 lžíce sádla
  • 300 g cibule
  • česnek dle chuti
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • rajčatový protlak
  • kmín dle chuti
  • 300 ml červeného vína
  • chilli paprička
  • majoránka

Postup

  1. Hovězí líčka očistěte a nakrájejte na nudličky.
  2. Nakrájenou cibuli osmahněte na sádle dozlatova.
  3. Přidejte maso a spolu osmahněte.
  4. Přidejte rajčatový protlak a orestujte.
  5. Podlijte červeným vínem a nechte odpařit.
  6. Podlévejtehovězím vývarem nebo vodou a duste doměkka pod pokličkou.
  7. Přidejte česnek, pepř, kmín, chilli a sůl.
  8. Nakonec přidejte majoránku a nechte přejít varem.
  9. Podávejte s domácím chlebem nebo tarhoňou.
Omáčka s hovězím masem servírovaná v hrnci s chilli papričkou.
www.varecha.pravda.sk

Maďarský tokáň z vepřového masa s rýží

Tak tuhle delikatesu prostě musíte vyzkoušet! Kořeněná omáčka s proužky vepřového masa, rajčaty a paprikou servírovaná s rýží vás nadchne.

Ingredience

  • 800 g vepřové plece bez kosti, nakrájené na podlouhlé kusy 1 cm x 3 a ½ cm
  • 200 g uzeného vepřového bůčku nebo špeku (bez kůže), nakrájeného na malé kostky, asi 1 cm
  • 350 g dlouhozrnné rýže, opláchnuté
  • 2 střední cibule, oloupané a nasekané
  • 1 lžička soli (více podle chuti)
  • 1 lžička maďarské sladké papriky
  • 3 špetky mletého pepře
  • 3 stroužky česneku, oloupané a nasekané
  • 2 střední rajčata, oloupaná a nakrájená na velmi malé kousky (nebo rozmixovaná na hladkou pastu pomocí ponorného mixéru)
  • 1 maďarská žlutá paprika, zbavená jádřinců a nakrájená na velmi malé kousky (nebo rozmixovaná na hladkou pastu pomocí ponorného mixéru)
  • 1 svazek čerstvé petrželky, nasekané
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup

  1. Přidejte kousky vepřového bůčku nebo špeku do velkého hrnce a nechte opékat na středním plameni, dokud maso nebude zlatohnědé a křupavé, asi 8-10 minut.
  2. Až budete připraveni, odeberte kousky bůčku nebo špeku děrovanou lžící a dejte stranou do malé misky.
  3. Přepálený tuk uchovávejte na pánvi.
  4. Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a na rozpáleném tuku ji restujte, dokud nezesklovatí, asi 6-8 minut.
  5. Přidejte vepřové maso a opékejte, dokud není lehce opečené, asi 4-5 minut.
  6. Snižte plamen na středně nízky a vmíchejte papriku, lisovaný česnek, malé kousky rajčat a žluté papriky, sůl a čerstvě mletý pepř.
  7. Přidejte ½ šálku vody, položte na hrnec poklici a nechte vařit, dokud vepřové maso nezměkne, asi 1 hodinu a 15 minut.
  8. Zatímco se maso vaří, připravte si rýži.
  9. Rýži propláchněte ve studené tekoucí vodě a poté dobře sceďte.
  10. Přidejte rýži do malého hrnce a zalijte 2 a ½ šálky studené osolené vody.
  11. Přiklopte poklicí a přiveďte vodu k varu, poté stáhněte plamen na velmi nízkou teplotu a pokračujte ve vaření asi 15 minut, dokud rýže není měkká, ale ne kašovitá.
  12. Poté vypněte sporák, sejměte pokličku a nechte rýži 15 minut vychladnout.
  13. Dokončete omáčku.
  14. Ve střední míse smíchejte zakysanou smetanu a mouku.
  15. Vypněte sporák a do hrnce s omáčkou přidejte směs zakysané smetany a dobře promíchejte.
  16. Ohřejte na středně vysoké teplotě a nechte omáčku zhoustnout do krémové konzistence při mírném varu 1–2 minuty.
  17. Ochuťte omáčku solí a pepřem a v případě potřeby přidejte další.
  18. Tokáň a rýži naservírujte vedle sebe na talíř a ozdobte křupavými kousky vepřového bůčku a nasekanou petrželkou.
Omáčka s proužky vepřového masa, rajčaty a paprikou servírovaná s rýží na talíři.
www.offbeatbudapest.com

Připravte si i recepty na domácí perkelt aneb rychlé a snadné jídlo vhodné pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!


Hovězí tokáň na víně

Vyzkoušejte oblíbenou variantu s hovězím masem připravovanou na bílém víně. K této omáčce se skvěle hodí rýže či brambory.

Ingredience

  • 800 g hovězího boku
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 a 1/2 lžíce oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 200 ml suchého bílého vína
  • rajčatový protlak

Postup

  1. Hovězí maso nakrájejte na proužky o tloušťce 5 mm a délce 5 cm.
  2. Na oleji orestujte cibuli dozlatova.
  3. Přiedejte maso a opečte ze všech stran.
  4. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Přidejte česnek a víno, přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni.
  6. V případě potřeby podlijte trochou vody.
  7. Když je maso napůl uvařené, přidejte rajčatový protlak.V případě potřeby přidejte trochu vody a pokračujte v vaření, dokud není maso hotové.Nechte tekutinu co nejvíce zredukovat.
  8. Omáčka se hodí k vařeným nebo šťouchaným bramborám, rýži nebo polentě.
Omáčka s hovězím masem servírovaná ve dvou pánvich a v jednom hrnci s vedle položenými mističkami ovoce a přílohy.
www.itshungarian.com

Co dělá tokáň tokáněm?

  • Důležité je maso nakrájet na proužky, ne na kostky jako na perkelt či guláš.
  • Můžeme ho připravit z vepřového, hovězího, ale i drůbežího masa.
  • Přidává se do něj méně papriky než do guláše a často se podlévá vínem.
  • Omáčka bývá hustější.
  • Můžeme do něj přidat také houby, fazole, rajčata, slaninu, klobásu či smetanu.

Trochu té historie

O původu tokáně, jeho historii a vlastně i tom, co přesně tento pokrm zahrnuje, kolují tisíce mýtů a legend. Říká se, že původně pochází z Transylvánie a jeho název vyjadřuje rumunsky ragú. Patří mezi nejstarší maďarsko-sedmihradské pokrmy. Mnozí tvrdí, že tokáň se odlišuje od guláše a ostatních obdobných pokrům tím, jak nakrájíme maso – na nudličky.

A jak vám naše recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X