Snad každý zná guláš, ale co takový tokáň?
Dušený pokrm s masem nakrájeným na proužky je opravdová lahůdka.
A proto vám přinášíme 4 luxusní recepty na tokáň, podle kterých si ho můžete připravit.
Vyzkoušejte variantu s krůtím, hovězím či vepřovým masem.
Užijte si to!
Krůtí tokáň s houbami
Tokáň nemusíme připravovat jen z vepřového či hovězího masa a tento pokrm je toho důkazem. Je chutný, jednoduchý a skvěle okořeněný. Kombinace chutí je naprosto luxusní a vy si s naším receptem hravě vykouzlíte perfektní vydatné jídlo.
Ingredience
- 800 g krůtích prsou, nakrájených na asi 4 cm proužky tloušťky tužky
- 150 g prorostlé slaniny, nadrobno nakrájené
- 2 cibule, nasekané nadrobno
- 2 stroužky česneku, lisované
- 300 g lesních hub, nakrájené na proužky
- 3 – 4 kyselé okurky, nakrájené na proužky stejné velikosti jako maso
- sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1 lžíce majoránky
Postup
- Připravte si dostatečně velký hrnec.
- Nakrájenou slaninu rozpusťte.
- Zatímco slanina pouští tuk, připravte si cibuli, česnek, houby, okurky a maso.
- K upečené slanině přidejte cibuli, poduste a přidejte maso.
- Osolte, opepřete, přidejte kmín a pořádně promíchejte.
- Přidejte houby, ještě pár minut míchejt a podlijte vodou.
- Ochutnejte a podle chuti přidejte, co vám chybí.
- Nechte vařit, ať se chutě promíchají.
- Maso změkne za 20 – 30 minut.
- V posledním kroku přidejte pokrájené okurky a hořčici.
- Ještě krátce povařte.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i naše skvělé recepty na guláš z hub v 7 různých variantách!
Tokáň z hovězích líček
Proč si nepřipravit tokáň třeba z hovězích líček? Je to pochoutka! Nezapomeňte je podlít červeným vínem a podusit, a vznikne vám naprosto luxusní víkendový oběd.
Ingredience
- 600 g hovězích líček
- 2 lžíce sádla
- 300 g cibule
- česnek dle chuti
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- rajčatový protlak
- kmín dle chuti
- 300 ml červeného vína
- chilli paprička
- majoránka
Postup
- Hovězí líčka očistěte a nakrájejte na nudličky.
- Nakrájenou cibuli osmahněte na sádle dozlatova.
- Přidejte maso a spolu osmahněte.
- Přidejte rajčatový protlak a orestujte.
- Podlijte červeným vínem a nechte odpařit.
- Podlévejtehovězím vývarem nebo vodou a duste doměkka pod pokličkou.
- Přidejte česnek, pepř, kmín, chilli a sůl.
- Nakonec přidejte majoránku a nechte přejít varem.
- Podávejte s domácím chlebem nebo tarhoňou.

Maďarský tokáň z vepřového masa s rýží
Tak tuhle delikatesu prostě musíte vyzkoušet! Kořeněná omáčka s proužky vepřového masa, rajčaty a paprikou servírovaná s rýží vás nadchne.
Ingredience
- 800 g vepřové plece bez kosti, nakrájené na podlouhlé kusy 1 cm x 3 a ½ cm
- 200 g uzeného vepřového bůčku nebo špeku (bez kůže), nakrájeného na malé kostky, asi 1 cm
- 350 g dlouhozrnné rýže, opláchnuté
- 2 střední cibule, oloupané a nasekané
- 1 lžička soli (více podle chuti)
- 1 lžička maďarské sladké papriky
- 3 špetky mletého pepře
- 3 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- 2 střední rajčata, oloupaná a nakrájená na velmi malé kousky (nebo rozmixovaná na hladkou pastu pomocí ponorného mixéru)
- 1 maďarská žlutá paprika, zbavená jádřinců a nakrájená na velmi malé kousky (nebo rozmixovaná na hladkou pastu pomocí ponorného mixéru)
- 1 svazek čerstvé petrželky, nasekané
- 250 g zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
Postup
- Přidejte kousky vepřového bůčku nebo špeku do velkého hrnce a nechte opékat na středním plameni, dokud maso nebude zlatohnědé a křupavé, asi 8-10 minut.
- Až budete připraveni, odeberte kousky bůčku nebo špeku děrovanou lžící a dejte stranou do malé misky.
- Přepálený tuk uchovávejte na pánvi.
- Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a na rozpáleném tuku ji restujte, dokud nezesklovatí, asi 6-8 minut.
- Přidejte vepřové maso a opékejte, dokud není lehce opečené, asi 4-5 minut.
- Snižte plamen na středně nízky a vmíchejte papriku, lisovaný česnek, malé kousky rajčat a žluté papriky, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Přidejte ½ šálku vody, položte na hrnec poklici a nechte vařit, dokud vepřové maso nezměkne, asi 1 hodinu a 15 minut.
- Zatímco se maso vaří, připravte si rýži.
- Rýži propláchněte ve studené tekoucí vodě a poté dobře sceďte.
- Přidejte rýži do malého hrnce a zalijte 2 a ½ šálky studené osolené vody.
- Přiklopte poklicí a přiveďte vodu k varu, poté stáhněte plamen na velmi nízkou teplotu a pokračujte ve vaření asi 15 minut, dokud rýže není měkká, ale ne kašovitá.
- Poté vypněte sporák, sejměte pokličku a nechte rýži 15 minut vychladnout.
- Dokončete omáčku.
- Ve střední míse smíchejte zakysanou smetanu a mouku.
- Vypněte sporák a do hrnce s omáčkou přidejte směs zakysané smetany a dobře promíchejte.
- Ohřejte na středně vysoké teplotě a nechte omáčku zhoustnout do krémové konzistence při mírném varu 1–2 minuty.
- Ochuťte omáčku solí a pepřem a v případě potřeby přidejte další.
- Tokáň a rýži naservírujte vedle sebe na talíř a ozdobte křupavými kousky vepřového bůčku a nasekanou petrželkou.

Připravte si i recepty na domácí perkelt aneb rychlé a snadné jídlo vhodné pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!
Objevte podobné tipy
Hovězí tokáň na víně
Vyzkoušejte oblíbenou variantu s hovězím masem připravovanou na bílém víně. K této omáčce se skvěle hodí rýže či brambory.
Ingredience
- 800 g hovězího boku
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 a 1/2 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 200 ml suchého bílého vína
- rajčatový protlak
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na proužky o tloušťce 5 mm a délce 5 cm.
- Na oleji orestujte cibuli dozlatova.
- Přiedejte maso a opečte ze všech stran.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte česnek a víno, přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni.
- V případě potřeby podlijte trochou vody.
- Když je maso napůl uvařené, přidejte rajčatový protlak.V případě potřeby přidejte trochu vody a pokračujte v vaření, dokud není maso hotové.Nechte tekutinu co nejvíce zredukovat.
- Omáčka se hodí k vařeným nebo šťouchaným bramborám, rýži nebo polentě.

Co dělá tokáň tokáněm?
- Důležité je maso nakrájet na proužky, ne na kostky jako na perkelt či guláš.
- Můžeme ho připravit z vepřového, hovězího, ale i drůbežího masa.
- Přidává se do něj méně papriky než do guláše a často se podlévá vínem.
- Omáčka bývá hustější.
- Můžeme do něj přidat také houby, fazole, rajčata, slaninu, klobásu či smetanu.
Trochu té historie
O původu tokáně, jeho historii a vlastně i tom, co přesně tento pokrm zahrnuje, kolují tisíce mýtů a legend. Říká se, že původně pochází z Transylvánie a jeho název vyjadřuje rumunsky ragú. Patří mezi nejstarší maďarsko-sedmihradské pokrmy. Mnozí tvrdí, že tokáň se odlišuje od guláše a ostatních obdobných pokrům tím, jak nakrájíme maso – na nudličky.
A jak vám naše recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!