Linecké cukroví na Vánoce

Které těsto je základem slepovaných kytiček, plněných ořechů, kakaových půlměsíčků?

Které cukroví je tak křehké, že se rozplývá na jazyku?

Dva body za „linecké“! Linecké cukroví je základem sladké části vánoční tabule a my si teď připíšeme třetí bod za jeho zdárné uhnětení.

Linecké cukroví umožňuje řadu variant. Navíc jej můžeme zdobit povrchově, slepovat zavařeninou nebo krémem, máčet v čokoládě nebo polévat různými polevami. Klasické i nevšední cukroví dotáhnete na hvězdu večera i pomocí koření.

Linecké těsto je ideální na slepování
Foto zdroj: coop.cz

INGREDIENCE na linecké cukroví

  • 600g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400g másla nebo rostlinného tuku
  • 200g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Nejčastějším druhem těsta je poměr 3-2-1-1, to znamená na 3 díly mouky dáváme 2 díly tuku, 1 díl cukru a 1 žloutek.

Recepty najdeme i na těsta více tučná, která používáme většinou na neslepované tvary nebo těsta méně tučná vhodná především na sušenky. Podle vlastní chuti přidáváme do těsta i různé příchutě, které ovlivní barvu, chuť nebo vůni těsta. A nezapomeňte na ořechy!

Varianty lineckého těsta:

  • přibarvené kakaem
  • ochucené rumem
  • provoněné mletou skořici
  • dochucené a obarvené instantní nebo mletou kávou
  • s ovocnou příchutí (z kůry nebo ze šťávy)
  • ořechové (část mouky nahradíme mletými ořechy)
  • nastavené pudinkovým práškem (pro zpracování strojkem)

OBECNÝ POSTUP

  1. Na vál prosijeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  5. Pak vše slepíme do hroudy.
  6. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  7. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm. Vykrajujeme zvolené tvary, ty přeložíme na plech, který nevymazáváme, ale můžeme si jej vyložit pečícím papírem.
  8. Pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění. Při 180°C je to zhruba10-15 minut.
  9. Upečené tvary z plechu ihned lopatkou sejmeme a přeneseme na rovné tácy, aby se nezkroutily.
Linecké cukroví je lahodné a zdobné.
Foto zdroj: pinterest.com

Linecké cukroví a zdobení

Cukroví, které nebudeme polévat polevou, můžeme dozdobit ještě před pečením kousky oříšků, mandlí nebo kandovaného ovoce, které zlehka vtlačíme do těsta.

Linecké cukroví kakaové

Kakao k Vánocům neodmyslitelně patří.

Kakaové linecké cukroví dobře vynikne, pokud je slepované světlými krémy nebo šlehačkou.

INGREDIENCE NA KAKAOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g kakaa
  • 400 g cukru moučky
  • 400 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

 

POSTUP

  1. Na vál prosijeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  5. Pak vše slepíme do hroudy.
  6. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  7. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm. Vykrajujeme zvolené tvary, ty přeložíme na plech, který nevymazáváme, ale můžeme si jej vyložit pečícím papírem.
  8. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C  zhruba 10 minut. Pozor, tmavé těsto nesignalizuje upečenost změnou barvy!
  9. Upečené tvary z plechu ihned lopatkou sejmeme a přeneseme na rovné tácy, aby se nezkroutily.
Kakaové linecké cukroví slepované čokoládou
Foto zdroj: pinterest.com

Linecké cukroví – hrníčkový recept

INGREDIENCE (v hrníčkách)

(1 hrnek = 250 ml)

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru moučky
  • 1 celé a 1/3 másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

 

Slepované kytičky jsou nejznámnějším typem linecého cukroví.
Foto zdroj: pinterest.com

Tip na závěr: Zdobení vám ulehčí tzv. zdobící špička. Pakliže ji nemáte, podívejte se, jak si vyrobit její domácí variantu.

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 9 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *