Nejlepší recepty na vánoční linecké cukroví na jednom místě. Inspirujte se!

Které těsto je základem slepovaných kytiček, plněných ořechů, kakaových půlměsíčků?

Které cukroví je tak křehké, že se rozplývá na jazyku?

Dva body pro „linecké“! Je základem sladké části vánoční tabule a my si teď připíšeme třetí bod za jeho zdárné uhnětení.

Inspirujte se čtyřmi recepty na to nejlepší vánoční linecké cukroví a nechejte si chutnat.

Základní těsto na linecké cukroví

INGREDIENCE

  • 600 g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400 g másla nebo rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Nejčastějším druhem těsta je poměr 3-2-1-1, to znamená na 3 díly mouky dáváme 2 díly tuku, 1 díl cukru a 1 žloutek.

Recepty najdeme i na těsta více tučná, která používáme většinou na neslepované tvary nebo těsta méně tučná vhodná především na sušenky.

Všichni chceme, aby linecké cukroví bylo křehké – to ovlivníme především tím, že si budeme hlídat, kdy mění při pečení barvu. Pokud je vytáhneme včas, máme dobrý výsledek zaručen.

Podle vlastní chuti přidáváme do těsta i různé příchutě, které ovlivní barvu, chuť nebo vůni těsta. A nezapomeňte na ořechy!

POSTUP

  1. Vál posypeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  5. Pak vše slepíme do hroudy.
  6. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  7. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm. 
  8. Vykrajujeme zvolené tvary, ty přeložíme na plech, který nevymazáváme, ale můžeme si jej vyložit pečícím papírem.

  9. Pečeme v předehřáté troubě při 180° C  zhruba 10 minut.

  10. Upečené tvary z plechu ihned lopatkou sejmeme a přeneseme na rovné tácy, aby se nezkroutily.

Cukroví, které nebudeme polévat polevou, můžeme dozdobit ještě před pečením kousky oříšků, mandlí nebo kandovaného ovoce, které zlehka vtlačíme do těsta.

Dva kousky lineckého cukroví ve tvaru srdíček
Zdroj: coop.cz

Kakaové linecké cukroví

Kakao k Vánocům neodmyslitelně patří.

Kakaové linecké cukroví dobře vynikne, pokud je slepované světlými krémy nebo šlehačkou.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g kakaa
  • 400 g cukru moučky
  • 400 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

POSTUP

  • Postup na přípravu těsta je stejný jako u prvního receptu, pouze pracujeme s více surovinami. Kakao přimícháme spolu s cukrem.
  • Při pečení dáváme pozor – tmavé těsto nesignalizuje, kdy je již upečené!
Kakaové linecké cukroví se srdíčky uprostřed, slepované marmeládou
Zdroj: pinterest.com

Ihned měkké linecké cukroví

O Vánocích není času nazbyt a někdy prostě nemáte čas čekat, až cukroví změkne. S tímto problémem vám pomůže recept na linecké cukroví bez uležení.

INGREDIENCE

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • vanilkový cukr
  • citrónová kůra a šťáva

POSTUP

  • Vypracování těsta se oproti prvnímu receptu moc neliší, citrónovou kůru se šťávou přidáme ve chvíli, kdy pracujeme s moukou a cukrem.
  • Důležité je vypracovat vláčné těsto, které necháme odpočinout hodinu v lednici.
TIP: Abyste opravdu docílili okamžité měkkosti bez uležení, nešetřete máslem a ani jej nezaměňujte za Heru či podobné tuky!
Linecké cukroví v misce posypané moučkovým cukrem s vánočními vykrojenými motivy
Zdroj: alsothecrumbsplease.com

Ořechové linecké cukroví

Linecké si skvěle rozumí s ořechy… tak proč to nezkombinovat?

INGREDIENCE

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g mletých ořechů
  • 2 žloutky
  • špetka skořice
  • citrónová kůra

POSTUP

  1. Smícháme mouku s cukrem a mletými ořechy.
  2. Přidáme rozměklé máslo a ostatní suroviny.
  3. Vypracujeme do jednolitého těsta, které necháme odpočinout v ledničce.
  4. Poté těsto rozválíme na tenké pláty a vykrajujeme zvolené tvary.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180° C  zhruba 10 minut – vytahujeme, jakmile začne těsto zlátnout.
  6. Po vychladnutí slepujeme oblíbenou marmeládou a přes servírováním můžeme posypat moučkovým cukrem.
Hvězdičky z lineckého těsta slepené marmeládou a posypané moučkovým cukrem
Zdroj: oniki.akpin.info

Linecké košíčky se žloutkovým krémem

Zkuste linecké úplně jinak! Vytvarujte je do tvaru košíčků a doplňte je rozmanitými krémy!

INGREDIENCE

Na košíčky využijeme ingredience z prvního receptu na klasické linecké cukroví, případně můžeme i na kakaové linecké.

Na žloutkový krém

  • 500 ml mléka
  • 120 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 6 žloutků
  • 5 lžic rumu
  • sáček vanilkový pudingu

POSTUP

  1. Vypracujeme dle návodu těsto, které necháme v lednici aspoň hodinu odpočinout.
  2. Poté odebíráme po kouskách, které vtlačujeme do formiček ve tvaru košíčků.
  3. Uvnitř necháme místo na krém.
  4. Pokládáme na plech a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Jakmile zrůžoví, vytahujeme z trouby.
  5. Během pečení si připravíme krém, a to tak, že si nejdříve uvaříme z pudingového prášku, mléka a cukru puding.
  6. Po uvaření vmícháme žloutky, máslo a rum a necháme vychladnout – musíme míchat, aby se nám nevytvořil škraloup.
  7. Jakmile máme košíčky vychladlé, plníme je pomocí zdobičky krémem.
  8. Nakonec je možné ozdobit je čokoládovými hoblinkami nebo polevou.

Pokud nejste milovníky žloutkového krému, můžete zvolit jinou variantu!

Linecké košíčky plněné krémem a posypané čokoládou
Zdroj: alattefood.com

Zdravé linecké ze špaldové mouky

Nechcete během Vánoc porušit tak pečlivě dodržovanou dietu? Špaldová mouka v lineckém cukroví může vašemu svědomí ulevit.

INGREDIENCE

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžička medu
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

POSTUP

  1. Zpracujeme těsto dle návodu v prvním receptu.
  2. Pokud by se nám těsto stále drolilo, můžeme přidat lžíci mléka či vody.
  3. Vhodná je delší doba odpočinku v lednici, ideálně přes noc.
  4. Těsto na vykrajování si připravíme, jak jsme zvyklí a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 8 minut, správný čas poznáme zezlátnutím.
Kulaté linecké cukroví s hvězdičkou posypané moučkovým cukrem naservírované na talíři
Zdroj: thelittleepicurean.com

Dia linecké cukroví

I diabetici chtějí o Vánocích mlsat!

INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 6 rozpuštěných tablet umělého sladidla (takového, které je vhodné i pro tepelné úpravy)
  • menší vejce
  • citrónová kůra
  • špetka skořice

POSTUP

  1. Ingredience smícháme jako v prvním návodu a vypracujeme těsto.
  2. Necháme vychladnout v lednici.
  3. Poté těsto rozválíme na tenké pláty a vykrajujeme vybrané tvary, které pokládáme na pečicím papírem vyložený plech.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C a hlídáme, dokud nezrůžoví, poté vytahujeme.
  5. Při slepování nezapomeňte použít marmeládu vhodnou pro diabetiky.

Pokud jste diabetiky nebo pro ně připravujete jídla, jistě víte, že existuje více druhů sladidel. Pracujte s tím, které máte osvědčené při tepelných úpravách a i množství v receptu si upravte dle intenzity sladkosti.

Dvě kolečka lineckého slepeného cukroví s marmeládou
Zdroj: itsrainingflour.com

Zdobení lineckého cukroví

Cukroví musí nejen dobře chutnat, ale také dobře vypadat! Pravděpodobně nikdo neservíruje linecké jen tak samostatně, ale v drtivé většině slepené marmeládou.

Nezvažovali jste ale někdy, že byste své výtvory ještě více ozvláštnili?

Jednoduchou variantou je čokoládová poleva. Vybrané kousky můžeme buďto polévat a vytvářet tím tenké proužky, nebo můžeme linecké z části namáčet. Je jen na nás, zda tuto metodu zvolíme předtím a nebo až po tom, co cukroví slepíme – pokaždé tím vytvoříme ale něco jiného.

Podobně snadná varianta je barevná poleva. Tu můžeme zakoupit hotovou, nebo do bílé roztopené čokolády přidat barvivo zvolené barvy. I zde můžeme vytvářet náhodně křížené linie, nebo i cíleně obtahovat tvary cukroví.

Nebojte se tyto různé polevy kombinovat i s posypem, ať už v metalických, nebo různorodých barvách. Někdy je nejlepší přenechat tuto práci dětem, jejich fantazie nás může příjemně překvapit.

Využít můžeme také oříšky či kandované ovoce. Povrch lineckých lze potřít citrónovou polevou a do ní pak vtlačit oříšek nebo kousek ovoce.

Pohrát si můžete také s marmeládami, které používáte na slepování – různé příchutě mají různé odstíny. Cukroví samozřejmě můžete slepovat i jinými hmotami.

Chutných a dobře vypadajících variant dosáhneme i jinými postupy zdobení.

Pokud chceme mít linecké cukroví jako od babičky, je ideální slepovat je domácí marmeládou.

Tak pojďme na to!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X