Nejlepší vánoční linecké cukroví – 5 vynikajících receptů

Které těsto je základem slepovaných kytiček, plněných ořechů, kakaových půlměsíčků?

Které cukroví je tak křehké, že se rozplývá na jazyku?

Dva body za „linecké“! Linecké cukroví je základem sladké části vánoční tabule a my si teď připíšeme třetí bod za jeho zdárné uhnětení.

Linecké cukroví umožňuje řadu variant. Navíc jej můžeme zdobit povrchově, slepovat zavařeninou nebo krémem, máčet v čokoládě nebo polévat různými polevami. Klasické i nevšední cukroví dotáhnete na hvězdu večera i pomocí koření.

Linecké těsto je ideální na slepování
Foto zdroj: coop.cz

Ingredience na linecké těsto

  • 600g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
  • 400g másla nebo rostlinného tuku
  • 200g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Nejčastějším druhem těsta je poměr 3-2-1-1, to znamená na 3 díly mouky dáváme 2 díly tuku, 1 díl cukru a 1 žloutek.

Recepty najdeme i na těsta více tučná, která používáme většinou na neslepované tvary nebo těsta méně tučná vhodná především na sušenky.

Podle vlastní chuti přidáváme do těsta i různé příchutě, které ovlivní barvu, chuť nebo vůni těsta. A nezapomeňte na ořechy!

Postup přípravy lineckého těsta

  1. Vál posypeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  5. Pak vše slepíme do hroudy.
  6. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.

Cukroví, které nebudeme polévat polevou, můžeme dozdobit ještě před pečením kousky oříšků, mandlí nebo kandovaného ovoce, které zlehka vtlačíme do těsta.

1. Kakaové linecké cukroví

Kakao k Vánocům neodmyslitelně patří.

Kakaové linecké cukroví dobře vynikne, pokud je slepované světlými krémy nebo šlehačkou.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g kakaa
  • 400 g cukru moučky
  • 400 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

POSTUP

  1. Na vál prosijeme mouku.
  2. Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
  3. Přidáme žloutek.
  4. Do těsta zahněteme další zvolené přísady. Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
  5. Pak vše slepíme do hroudy.
  6. Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
  7. Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm. Vykrajujeme zvolené tvary, ty přeložíme na plech, který nevymazáváme, ale můžeme si jej vyložit pečícím papírem.
  8. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C  zhruba 10 minut. Pozor, tmavé těsto nesignalizuje upečenost změnou barvy!
  9. Upečené tvary z plechu ihned lopatkou sejmeme a přeneseme na rovné tácy, aby se nezkroutily.
Kakaové linecké cukroví slepované čokoládou
Foto zdroj: pinterest.com

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

5 (100%) 9 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00