Topinambur

Topinambur sladké brambory

Jedná se o druh kořenové  zeleniny, u které se můžeme setkat i s názvem jeruzalémský artyčok, lidově židovské brambory neboli zmiňovaný topinambur. Patří mezi  lahodné a výživné zeleninu, z nichž se konzumují podzemní hlízy zvláštního druhu slunečnice.

Hlízy topinamburu s bělavou nebo načervenalou slupkou, mají příjemně nasládlou chuť a mírně kouřovou vůni.  Topinambury se používají a připravují podobně jako brambory.  Ale na rozdíl od brambor se dá topinambur jíst i syrový a neobsahuje žádný škrob. Proto je doporučován především diabetikům, protože obsahuje inulin, který snižuje glykemický index potravin.

Jaké významné látky topinambur obsahuje ?

  •  vitamíny skupiny B, A, C
  • minerály draslík, hořčík, železo 
  • některé aminokyseliny

Jaké pozitivně topinambur ovlivňuje zdraví ?

Protože obsahuje vlákninu zlepšuje činnost trávicí soustavy a podporuje látkovou výměnu. Působí také pozitivně na snižování hladiny cholesterolu v krvi a má detoxikační a antistresové účinky.

Jak připravit topinambur v kuchyni ?

Hlízy se dají konzumovat na mnoho způsobů, syrové, dušené, smažené nebo třeba zapékané. V syrovém stavu připomínají chuťově ředkvičku, tepelně upravené pak mohou posloužit jako příloha a příznivci zdravé výživy hlízy občas také odšťavňují.

Topinambur si výborně rozumí se skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem, cibulí a smetanou.

 

 

zdroj : kostbarenatur.net

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také