Znáte to, doma se válí chleba od včera a vy přemýšlíte co s ním.
Do hlavní role se náhle dostávají topinky. Ale co k nim?
Nebojte se s námi vyzkoušet tyto známé a možná i neznáme recepty na topinkové pomazánky.
Jejich chutě vás mile překvapí.
Lososová pomazánka
Uzený losos a křupavá topinka jdou krásně dohromady. K tomu, abyste si tuto kombinaci mohli vychutnat, stačí pár jednoduchých kroků a pomazánka na topinku je připravena.
Co budeme potřebovat
- 250 g smetanového sýra
- 1 balení uzeného lososa (nakrájený na malé kousky)
- 1 lžíce kapary
- Nakrájenou pažitku
- 2 lžičky kopru (mletého)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 stroužky česneku
- Špetka mletého pepře
Postup
- Smetanový sýr rozmícháme dohladka v misce
- K sýru prolisujeme česnek a přidáme všechny zbylé ingredience
- Pomazánku důkladně promícháme a necháme 30 minut odpočinout
Podávejte na topince upečené nasucho v horkovzdušné troubě nebo topinkovači, výsledek nebude tolik mastný.

Pikantní sýrová pomazánka na topinky
Pokud jste milovníci pálivé kuchyně a topinku si bez česneku prostě nedokážete představit? Nezoufejte! Tento recept je pro vás to pravé ořechové.
Co budeme potřebovat
- 230 g strouhaného čedaru
- 70 g smetanového sýra
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička chilli (nepovinné)
- ¼ lžičky uzené papriky
- ¼ lžička kajenského pepře
Postup
- V míse smícháme smetanový sýr, čedar, majonézu, zakysanou smetanu, papriku, pepř a prolisovaný česnek
- Ingredience míchejte dohladka vidličkou nebo v kuchyňském robotu
- Nechte v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu
Pomazánka bude nejlepší, pokud jí připravíte se tří denním předstihem a bude mít čas se uležet.

Broskvová pomazánka
Mohlo by se zdát, že broskev nemá na topince co dělat. Opak je, ale pravdou. Skvěle dochucená pomazánka nadchne vaše chuťové pohárky a vy se budete ptát, proč jste jí nevyzkoušeli už dřív.
Co budeme potřebovat
- 230 g smetanového sýra
- 100 gramů meruňkového džemu
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 lžičku mleté pažitky
- 1 lžičku mleté cibule v prášku
Postup
- Smetanový sýr a džem přidáme do misky a promícháme
- Přidáme pažitku, cibuli, sůl, pepř a pořádně spolu promícháme
- Když je pomazánka hotová, uložíme jí na 30 minut odležet do ledničky
Pomazánku lze podávat i na opečeném toastu a slaných krekrech jako pohoštění, když přijde návštěva.

Objevte podobné tipy
Toastová pomazánka z květáku
Tato skvělá zdravá alternativa, potěší nejen vás, ale také vaše přátele vegetariány.
Co budeme potřebovat
- 500 g květákových růžiček
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 120 g kozího sýra (můžete nahradit klasickým smetanovým sýrem)
- ½ lžičky pepře
- 1 lžíce pažitky a petržele
Pokyny
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů
- Ve velké míse smícháme květákové růžičky s olivovým olejem a solí
- Květák rozprostřeme na plech a dáme péct do trouby
- Pečeme přibližně 20 minut, dokud květák není zlatavý a měkký
- Vyndáme z trouby a necháme vychladnout
- Do vychladlého květáku přidáme kozí sýr a pepř
- Pomazánku dohladka zpracujeme v kuchyňském robotu nebo tyčovým mixérem
- Nakonec vmícháme pažitku a petržel
- Hotovou pomazánku necháme odpočinout a dozdobíme olivovým olejem a kousky pepře
Není nic lepšího než domácí pečivo. Zkuste tento osvědčený recept na domácí bagely a vaše pomazánka nebude chutnat nikdy lépe!

Cuketová pomazánka na topinky
Tato pomazánka se stala hitem dnešních dnů. Je super rychlá, super snadná a super zdravá. U této pomazánky z cukety nemůžeme najít jediné negativum, a proto jí prostě musíte zkusit!
Co budeme potřebovat
- 800 g cukety (neoloupané a nastrouhané)
- 60 g nasekané petrželky
- 30 ml červeného vinného octa
- 15 ml olivového oleje
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- Sůl
- pepř
- 30 g jemně nasekaných pekanových ořechů (můžou být i kešu nebo vlašské)
Postup
- Cuketu nastrouháme, nasolíme a necháme 30 minut odpočinout
- Z cukety poté vymačkáme veškerou přebytečnou vodu
- Cuketu, petržel, ocet, olej, česnek, sůl a pepř dáme do jedné mísy a smícháme dohromady
- Na míchání použijeme kuchyňského robota nebo mixér
- Do vzniklé pomazánky nakonec vmícháme ořechy
- Pomazánku uložíme do lednice a necháme odpočinout
Toto je skvělá pomazánka pokud je někdo z vašich přátel vegan.

Masová pomazánka
Samozřejmě jsme nezapomněli ani na naše masožravce a milovníky masa. Topinková pomazánka z masa je skvělou variantou, když nevíte co se zbylým masem od oběda a chlebem od včera. Jednoduše opečte chleba a k ní si udělejte tuto výbornou pomazánku.
Co budeme potřebovat
- 450 g pečeného hovězího masa
- 60 g cibule (nahrubo nakrájené)
- 40 g řapíkatého celeru (nahrubo nakrájený)
- 5 kyselých okurek
- 150 g majonézy
- 1 lžíce kyselého okurkového nálevu
- ½ mleté cibule v prášku
- 1 lžička pepře
- ½ lžičky soli
Postup
- Hovězí maso, cibuli, řapíkatý celer a okurky společně rozemeleme v kuchyňském robotu, dokud nebudou dohladka smíchané
- Do vzniklé směsi přidáme majonézu, cibulové koření, pepř, sůl, trochu kyselého láku a znovu promíchejte
- Pomazánku necháme v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu
Opečte dva toasty, potřete je máslem nebo majonézou, přidejte hlávkový salát, namažte pomazánku a navrch nakrájejte červenou cibuli. Topinky spojte dohromady a přeřízněte na půl. A máte skvělou svačinu.

Pivní pomazánka na topinky
My jako národ pivařů nesmíme zapomenout na pomazánku z piva. Ta se může pyšnit svojí specifickou chutí, kterou jí dodává pivo. Někdo jí bude milovat hned, někdo jí bude muset přijít na chuť, ale nakonec si jí zamiluje každý.
Co budeme potřebovat
- 500 g výrazného čedaru (nakrájený na kostičky)
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička hořčice
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- 200 ml černého piva (můžete použít i nealkoholické)
Postup
- Sýr v kuchyňském robotu nasekáme nadrobno
- Přidáme worcesterskou omáčku, hořčici, prolisovaný česnek, sůl a pepř
- Směs promícháme
- Začneme pomalu přidávat pivo a stále pomazánku promícháváme
- Pomazánka musí být hladká a roztíratelná
- Necháme odpočinout v ledničce alespoň 30 minut, než budeme podávat
Ke skvělému výsledku je potřeba mít skvělý topinkovač. Podívejte se na recenze nejlepších pěti topinkovačů a vyberte si ten pravý.

Aby nezůstalo jen u pomazánek na topinky, tak celou večeři můžete dovršit výtečným salátem. Vyzkoušejte tyto výborné recepty na rukolové saláty a vaše večeře nebude mít chybu.