Pro italský večer jsou tortellini tou nejlepší volbou! Přečtěte si o nich vše důležité

Chystáte se na romantickou večeři ve dvou a chcete pro svojí drahou polovičku připravit pravý a plnohodnotný italský večer?

Tortellini vás nikdy nezklamou! Podívejte se jak si připravit dokonalé těsto, jak ho perfektně poskládat, aby se při vaření (které zde také popisujeme) těstoviny nerozpadly. To a mnohem, mnohem více se dočtete v tomto komplexním článku!

Připravte se na nálož těch nejdůležitějších informací, které potřebujete vědě, než se pustíte do vaření.

Co jsou tortellini?

Tortellini jsou italské těstoviny ve tvaru prstenu plněné sýrem nebo masem, které se nejtradičněji podávají ve vývaru, i když oblíbené jsou i v omáčkách z rajčat, hub nebo s masem.

Tortellini pochází z regionu Emilia-Romagna v Itálii a je spojen zejména s Bolognou. Maso a sýr použité v těstovinách se mohou lišit, přičemž běžnou náplní jsou prosciutto a parmezán nebo sýr jako ricotta. Tortelloni jsou větší verze těchto těstovin, ty se obvykle plní sýrem a zeleninou (jako je špenát) a podává se s máslovou nebo masovou omáčkou.

Co jsou tyto italské těstoviny plněné masem zač.
Zdroj: thekitchn.com

Jak tortelliny vznikly?

Legenda praví, že tortellini byly inspirovány pupíkem bohyně Venuše. Italská středověká legenda vypráví, jak Venuše a Zeus, unavení jedné noci po bitvě mezi Bolognou a Modenou, dorazí do hospody v malém městečku na okraji Bologni. Po vydatné večeři v mírné opilosti se rozhodnou sdílet ložnici. Hostinský, který je sledoval klíčovou dírkou uviděl však jen Venušin pupík. Tento pohled ho natolik uchvátil, že okamžitě spěchá do kuchyně a vytváří těstoviny inspirované jejím pupíkem.

Legenda, která hovoří o vzniku tortellin.
Zdroj: revistagalileu.globo.com

Nutriční hodnoty tortellin (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinaVláknina
306 kcal47 g1 g7 g3, 6 g14 g2 g

Jak připravit těsto na tortellini?

260 g hladké mouky
4 vejce

Na pracovní plochu nasypeme 260 g mouky. Z mouky vytvarujte „sopku“, poté rozklepněte 3 vejce a nalijte je do důlku vytvořeného uprostřed mouky.

Nyní vidličkou lehce rozšlehejte vejce a po troškách zapracujte mouku. Neporušte okraj sopky, dokud směs vajec nebude dostatečně hustá.

Těsto hněteme, dokud nezískáme konzistentní hmotu. Pokud je směs příliš lepivá, přidejte ještě trochu mouky. Pokračujte v hnětení těsta alespoň 10 minut rukama nebo strojem na těsto, dokud nezískáte hladké a elastické těsto, poté ho zabalte do plastové fólie a vložte do keramické mísy. Před vyválením uchovávejte těsto v lednici alespoň 30 minut.

Na vyválení těsta si pracovní plochu posypte trochou mouky a poté položte těsto. Těsto lehce prohněťte, a poté rozválejte na velmi tenký plát. Pokud chcete, použijte místo válečku výrobník na těstoviny.

Plát těsta nakrájejte na stejně velké čtverce. Doprostřed každého čtverce dejte lžičku náplně a pak čtverec přeložte do trojúhelníku. Nakonec trojúhelník srolujte a spojte konce, čímž vznikne typický tvar tortellini. Jak tortellini jednoduše složit se dozvíte v následujícím odstavci.

Jak se tortellini skládají?

Jak správně poskládat tuto těstovinu.
Zdroj: blog.gustini.de

Jak uvařit tortelliny?

Vařením

Na 500 g těstovin přiveďte k varu 3–4 litry vody. Přidejte sůl a těstoviny. Mícháním oddělte těstoviny. Snižte teplotu, aby se těstoviny stále vařily. Tortellini vaříme 5–7 minut.

NEBO

Nevařte je
Vychlazené tortellini promíchejte s velkým množstvím omáčky (poměr by měl být 1 díl tortellini na 2 díly omáčky), poté vše vhoďte do zapékací mísy.

Pečeme při 160°, dokud nezměknou
Magické číslo je 25 minut. Za necelou půlhodinu budou vaše těstoviny dokonale al dente. Nejsou rozvařené a kašovité jako mnohé zapečené těstoviny.

Posypte je sýrem
Tento krok je spíše volitelný. Všechny zapečené těstoviny si, ale zaslouží vrchovatou hromadu sýra navrch.

Tortellini by se neměly vařit ale zapékat v pekáči.
Zdroj: number-2-pencil.com

Jak uvařit balené tortellini?

Tortellini Alla Panna with Bacon, Mushroom in a cream sauce
Zdroj: Recipe30

Čím jsou tortellini plněné?

Tortellini se připravují z mouky, vajec a trochy vody, vyválejí se na tenko, nakrájí se na čtverce, naplní se a opatrně se složí, aby se vytvořil špičatý prsten.

Tradičně se plní mletým vepřovým a kuřecím masem smíchaným s jemně nasekaným prosciuttem, Parmigiano Reggiano a muškátovým oříškem.

Existuje však několik klasických variací, včetně jedné, která nahrazuje prosciutto mortadelou.

Existuje také mnoho sýrových verzí, zejména s ricottou a špenátovou náplní.

Nejlepší náplně do tortellin, které najdete.
Zdroj: forbes.com

S čím podávat tortellini?

Protože jsou tortellini hutné a docela syté, můžete si jako lahodnou přílohu vybrat lehčí přílohu, maso, salát nebo chléb.

  • Marinované houby v česneku
  • V prosciuttu obalený meloun
  • Česnekový chléb
  • Čerstvý salát
  • Masové kuličky
  • Grilované kuře
  • Dušené brokolice
  • Dušený chřest
  • Celý pečený česnek
  • Cibule obalená v opečené slanině
Jaké přílohy jsou nejlepší k tortellinám.
Zdroj: juliasalbum.com

Jakou omáčku podávat k tortellinám?

  • Smetanová omáčka s Parmazánem
  • Máslová omáčka s česnekem
  • Rajčatová omáčka (podívejte se do našich receptů a naučte si uvařit tu nejlepší omáčku z rajčat)
  • Bazalkové pesto (zajímá vás co pesto vlastně je a jak si ho vyrobit? Podívejte se na tento článek o pestu a zjistěte jak si ho doma vyrobit a kam ho použít)

V tomto výběru omáček na těstoviny najdete ty jen nejlahodnější, které lze k těmto (i jiným) těstovinám podávat. Najděte si svého favorita mezi omáčkami na tortellini.

Tortellini v rajčatové omáčce a bylinkami.
Zdroj: monspar.be

Tortellini vs. další typy těstovin

Tortellinivs.Rigatoni jsou vždy rýhované s hranatými konci a rovné. Rigatoni jsou perfektní, díky svému rýhování k omáčkám. Nejlepší jsou s masovými omáčkami nebo rajčatovými omáčkami.
Tortellinivs.Pelmeni jsou typ ruské těstoviny (viz ravioli) plněné mletým kořeněným masem. Podávají se s omáčkou nebo v polévce.
Tortellinivs.Ravioli mají obvykle tvar čtverce. Těsto se neskládá přes náplň, ale spojují se dva kusy těsta.
Tortellinivs.Tortelloni jsou větší a tradičně se plní kombinací vegetariánských ingrediencí, tortellini obvykle obsahují masovou náplň.
Tortellinivs.Cannelloni jsou plněné trubkovité těstoviny, které jsou plněné. Mezi oblíbené nádivky patří špenát a ricotta, mleté hovězí maso, kuřecí maso, kozí sýr, špenát.
Tortellinivs.Gnocchi mají tvar malých brambor. Podávají se nejčastěji rajčaty nebo špenátem. Jsou bez náplně.
Tortellinivs.Woton mají mnoho různých variant. Jsou plněné mletým hovězím nebo vepřovým masem, v kombinaci s čínským zelím, nakrájenou cibulkou nebo jarní cibulkou, česnekem, rýžovým vínem a sezamovým olejem. Jsou vyrobeny z malého kulatého kousku těsta, silnějšího ve středu, který se pak uzavře sevřením jeho okrajů nahoře.
Tortellinivs.Fettuccine jsou dlouhé ploché těstoviny jsou ploché a obdélníkového tvaru. Nejčastěji se podávají se smetanovými omáčkami, jako je Alfredo s restovanými krevetami nebo pečeným kuřetem na česneku.

Jak tortellini skladovat?

Jak dlouho vydrží vařené tortellini? Přesná odpověď na tuto otázku závisí do značné míry na podmínkách skladování – tortellini dejte do lednice do dvou hodin po vaření.

Chcete-li, aby vám tortellini co nejdéle vydržely, chlaďte tortellini ve vzduchotěsných nádobách nebo znovu uzavíratelných plastových sáčcích.

Správně skladované uvařené tortellini vydrží v lednici 3 až 5 dní.

Vařené tortellini by měly být zlikvidovány, pokud je ponecháte déle než 2 hodiny při pokojové teplotě.

Při správném skladování si v mrazáku zachovají nejlepší kvalitu po dobu asi 1 až 2 měsíců.

Vařené tortellini, které byly rozmraženy. Lze v lednici před vařením uchovávat další 3 až 4 dny.

Tortellini, které byly rozmraženy v mikrovlnné troubě nebo ve studené vodě, by se měly okamžitě sníst.

Použité zdroje

How To Cook Fresh Pasta, The Pasta Shop, [citováno: 29. 03. 2022]
tortellini, Laura Siciliano-Rosen , Britannica, 09. 05. 2019, [citováno: 29. 03. 2022]
Toretllini, Denzil Green, Cook´s info, [citováno: 29. 03. 2022]
How to Make Perfect Tortellini From Scratch, Niki Achitoff-Gray , Serious Eats, 06. 11. 2019, [citováno: 29. 03. 2022]
X