Tortilla s masem i bez

Co je to vlastně tortilla? V překladu ze španělštiny znamená „malý dort“ neboli „dortíček“. Ale prakticky název tortilla označuje dva druhy jídel. V Jižní Americe a ve Španělsku nepřekládanou omeletu připravenou z opečených brambor, vajec a různé zeleniny, která se obvykle podává studená jako předkrm a které se říká španělská tortilla. Ve Střední a Severní Americe se pod názvem tortilla skrývá placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky, různě upravená a podávaná s rozličnými přísadami. Říká se jí mexická tortilla, protože se stala základem mexických jídel a odtud se rozšířila i do dalších zemí. V zemi původu se vyrábí z již předem speciálně připravené kukuřičné mouky.

Představíme si recept s oblíbeným kuřecím masem, které jistě bude chutnat hlavně dětem.

1. Tortilla s kuřecím masem

INGREDIENCE :

  • balení tortill
  • 3 lžíce oleje
  • provensálské koření (nebo jiné oblíbené koření)
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 4 listy salátu
  • 1 ks okurky
  • velkou červenou papriku
  • střední žlutou papriku
  • 3 kuřecí prsa

POSTUP :

  1. Kuřecí prsa omyjeme, nakrájíme na menší kostičky a vložíme do oleje s kořením, kde necháme marinovat alespoň 2 hodiny.
  2. Zeleninu omyjeme.
  3. Salát, rajčata, okurky, papriku nakrájíme na menší části.
  4. Na rozpálené pánvi orestujeme maso.
  5. Tortilly ohříváme na suché pánvi a klademe na ně směs kuřecího masa a zeleniny.
  6. Podáváme s oblíbenou omáčkou, například z bílého jogurtu, hořčice, soli, pepře a medu.

Tortilla s kuřecím masem

zdroj : gotujmy.pl

Maso z tuňáka je velmi dobrým zdrojem bílkovin, vitamínu a minerálu. Z vitamínů jde především o vitamin A, vitamin B12, vitamin B6, niacin, thiamin a riboflavin. Z minerálů dominují fosfor, draslík, hořčík. Má prospěšné účinky na zdraví srdce, mozku, očí či zlepšení stavu pokožky a boji proti chronickým zánětům.

2. Tortilla jednohubky s tuňákem

INGREDIENCE :

  • 6 ks tortill
  • 150g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 150g smetanového sýru
  • 2 rajčata na plátky
  • 4 listy salátu
  • petrželka
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Smícháme sýr a petrželku v misce.
  2. Osolíme a opepříme.
  3. Vytvořenou směsí namažeme tortilly.
  4. Přidáme vrstvu tuňáka, plátky rajčat a salátu.
  5. Pečlivě zabalíme a nakrájíme na plátky – jednohubky.

Tortilla jednohubky s tuňákem

zdroj : oceanbrands.com

Tyto jednohubky můžou jistě sloužit buď jako chutná svačinka nebo i večeře.

3. Tortilla s vepřovým masem

Většina lidí má velmi rádo vepřové maso, tortilla v této úpravě bude určitě velkým lákadlem. Ve spojení s dalšími surovinami s ní dělá chutnou lahůdku.

INGREDIENCE :

pro 3 osoby

  • 500 g vepřové kýty
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • sůl a pepř
  • 250 g sýru čedar
  • koření – čerstvé bylinky
  • libovolný typ salátu
  • 3 ks tortill

POSTUP :

  1. Vepřové maso pomeleme na mlýnku.
  2. Osolíme a opepříme, přidáme bylinky a koření.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, dáme ji na pánev s rozehřátým olejem.
  4. Cibuli orestujeme do zlatova, přidáme mleté maso a restujeme společně asi 10 minut.
  5. Připravíme si tortilly, ohřejeme je na sucho na pánvi.
  6. Na tortilly klademe opečenou směs masa, salát a posypeme hrubě nastrouhaným sýrem.
  7. Podáváme s libovolným dipem nebo studenou omáčkou.

Tortilla s vepřovým masem

zdroj : theprimitivepalate.com

4. Vegetariánská tortilla

Pokud nemáme rádi maso, nebo na něj nemáme chuť můžeme si dopřát velmi chutnou tortillu plmou zeleniny.

INGREDIENCE :

  • 4 tortilly
  • 3/4 šálku nakrájené cibule
  • 2 čajové lžičky rostlinného oleje
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mletého chilli
  • 1 šálek nakrájené červené papriky
  • 2/3 šálku mražené kukuřice
  • 1 střední mrkev, hrubě strouhaná
  • 1 2/3 šálků konzervovaných černých fazolí, opláchnutých
  • 1/2 šálku sušených rajčat
  • 200 g strouhaného sýru typu Gouda
  • 4  lžíce smetany
  • 4 lžíce nakrájeného čerstvého koriandru

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 180°C
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, restujeme do zlatova.
  3. K cibuli přidáme papriku, kukuřici a mrkev.
  4. Přidáme chilli a velmi krátce orestujeme.
  5. K směsi zeleniny přidáme fazole, rajčata a koření, opět krátce orestujeme.
  6. Osolíme a opepříme a odstraníme z plamene.
  7. Tortilly ohřejeme v troubě asi 2-3 minuty.
  8. Na ohřáté tortily klademe směs zeleniny.
  9. Posypeme sýrem a přidáme lžíci zakysané smetany.
  10. Tortily dobře zabalíme a ihned podáváme.

Vegetariánská tortilla

zdroj : epicurious.com

Tortilla je základem řady mexických jídel, ať už je to hlavní jídlo, předkrm nebo svačina či rychlá večeře. Protože se k ní hodí široká paleta přísad, umožňuje přípravu jídel ze surovin, které jsou právě k dispozici nebo i pro osoby s různými dietami. Tortilly můžeme plnit nejčastěji těmito surovinami grilovanými kousky různých druhů masa, uzeninou, zeleninou, špenátem, sýrem nebo houbami.

Tipů jak připravit jídlo z tortilly zde není sice ani 100, slouží jen jako inspirace, ale při troše fantazie je zcela jistě možné tortillu využít v kuchyni mnoha různými způsoby. Můžeme přitom napodobit i mexickou kuchyni, která je chuťově velmi výrazná a kořením příliš nešetří.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *