Nejlepší recepty na náplně do tortil (s masem i bez masa)

Co je to vlastně tortila?

Ze španělštiny tohle slovíčko přeložíte jako „malý dort“ neboli „dortíček“.

My ji známe spíše jako placku z kukuřičné nebo pšeničné mouky, různě upravenou a podávanou s rozličnými přísadami.

Říká se jí mexická tortilla, protože se stala základem mexických jídel a odtud se rozšířila i do dalších zemí.

V tomto článku pro vás máme čtyři skvělé recepty na plněné tortily!

Plněná tortila s kuřecím masem

Výborná tortila s kuřecí směsí, kterou dostanete do kolen rodinu i přátele.

INGREDIENCE

  • balení tortil
  • 250 g kuřecích prsou
  • salátová okurka
  • rajče
  • paprika
  • ledový salát
  • oblíbená směs koření
  • česnek dle chuti
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na nudličky a restujeme na pánvi. Přidáme koření s polovinou nadrobno nakrájené papriky a rajčete. Jakmile bude maso i zelenina měkká, máme hotovo.
  2. Mezitím omyjeme ostatní zeleninu a nakrájíme jí na kousky.
  3. Předtím, než maso a zeleninu začneme dávat do tortil, si tortily nahřejeme – na suché pánvi, grilu či v mikrovlnce.
  4. Připravenou směs rovnoměrně rozložíme na tortily a přidáme nakrájenou čerstvou zeleninu.
  5. Zavineme dle toho, jak jsme zvyklí.
Tip: Pokud se vám bude zdát směs suchá, můžete tortilu s kuřecí směsí doplnit zálivkou nebo dresingem. Vhodný je například jogurtový nebo hořčicový dresing.
Naservírované tortily s kuřečím masem a čerstvou zeleninou
Zdroj: gotujmy.pl

Domácí jednohubky z tortily s tuňákem

INGREDIENCE

  • 6 ks tortil
  • 150 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 150 g smetanového sýru
  • 2 rajčata na plátky
  • 4 listy salátu
  • petrželka
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Smícháme sýr a petrželku v misce.
  2. Osolíme a opepříme.
  3. Vytvořenou směsí namažeme tortily.
  4. Přidáme vrstvu tuňáka, plátky rajčat a salátu.
  5. Pečlivě zabalíme a nakrájíme na plátky – jednohubky.
Nakrájené tortilové jednohubky s tuňákem, naservírované s rajčetem a se sýrem
Zdroj: oceanbrands.com

Tyto jednohubky můžou jistě sloužit buď jako chutná svačinka nebo i večeře.

Tortila s vepřovým masem

Většina lidí má velmi rádo vepřové maso a domácí tortila v této úpravě bude určitě velkým lákadlem. Ve spojení s dalšími surovinami vytváří opravdovou lahůdku.

INGREDIENCE

pro 3 osoby

  • 500 g vepřové kýty
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • sůl a pepř
  • 250 g sýru čedar
  • koření – čerstvé bylinky
  • libovolný typ salátu
  • 3 ks tortil

POSTUP

  1. Vepřové maso pomeleme na mlýnku.
  2. Osolíme a opepříme, přidáme bylinky a koření.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, dáme ji na pánev s rozehřátým olejem.
  4. Cibuli orestujeme do zlatova, přidáme mleté maso a restujeme společně asi 10 minut.
  5. Připravíme si tortily, ohřejeme je na sucho na pánvi.
  6. Na tortily klademe opečenou směs masa, salát a posypeme hrubě nastrouhaným sýrem.
  7. Podáváme s libovolným dipem nebo studenou omáčkou.
Tortily s vepřovým masem naservírované na dřevěném tácu, ozdobené čerstvou zeleninou
Zdroj: theprimitivepalate.com

Tip: Osmažte si maso i na sucho nebo s minimem tuku. Pokud máte teflonovou pánev, využijte toho. Zajímá vás, jak jsme ohodnotili pánve s teflonovou úpravou? Mrkněte se!

Vegetariánská náplň do tortily

Pokud nejíte maso, nebo na něj nemáme zrovna chuť, dopřejte si tortilu plněnou čerstvou zeleninou.

INGREDIENCE

  • 4 tortily
  • 3/4 šálku nakrájené cibule
  • 2 čajové lžičky rostlinného oleje
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mletého chilli
  • 1 šálek nakrájené červené papriky
  • 2/3 šálku mražené kukuřice
  • 1 střední mrkev, hrubě strouhaná
  • 1 2/3 šálků konzervovaných černých fazolí, opláchnutých
  • 1/2 šálku sušených rajčat
  • 200 g strouhaného sýru typu Gouda
  • 4  lžíce smetany
  • 4 lžíce nakrájeného čerstvého koriandru

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, restujeme do zlatova.
  3. K cibuli přidáme papriku, kukuřici a mrkev.
  4. Přidáme chilli a velmi krátce orestujeme.
  5. K směsi zeleniny přidáme fazole, rajčata a koření, opět krátce orestujeme.
  6. Osolíme a opepříme a odstraníme z plamene.
  7. Tortily ohřejeme v troubě asi 2-3 minuty.
  8. Na ohřáté tortily klademe směs zeleniny.
  9. Posypeme sýrem a přidáme lžíci zakysané smetany.
  10. Tortily dobře zabalíme a ihned podáváme.
Plněné vegetariánské tortily naservírované na dřevěném kulatém podnose
Zdroj: epicurious.com

Tortila je základem řady mexických jídel, ať už je to hlavní jídlo, předkrm nebo svačina či rychlá večeře.

V Česku by se dalo říct, že místo do tortil balíme ingredience do omelety. Pokud jste spíše omeletový typ, přečtěte si naše recepty na přípravu omelet na mnoho způsobů.

Komentáře

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.