Co je/jsou Tortilla

V překladu ze španělštiny tento název znamená "malý dort". Podle historických nálezů byly první tortilly pečeny z kukuřice již 10 000 let před naším letopočtem. Tortilla označuje v různých oblastech dva druhy jídla. V Jižní Americe a ve Španělsku se jedná spíše o omeletu připravenou z opečených brambor, vajec a různé zeleniny, která se obvykle podává teplá nebo studená jako předkrm nebo večeře. Ve Střední a Severní Americe tortilla označuje placku z kukuřičné nebo pšeničné mouky podávanou s různými přísadami. Tato placka je základní součástí mexické kuchyně podobně jako třeba náš chléb nebo brambory. Podává se jako nejčastější příloha k různým jídlům, dále jako plněná, griluje se a smaží. Tortilla se vyrábí jak v domácnosti, tak průmyslově z kukuřičné nebo pšeničné mouky s různými přísadami a v různých chutích. U nás je k dostání ve formě polotovarů.