Máte chuť na rybičkovou pomazánku? A hledáte nějaký super recept?
Pak jste na správném místě.
Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na tuňákovou pomazánku, která je ideální na oslavy, na posezení s přáteli nebo jen tak k zakousnutí.
Máme je všechny!
Jednoduchá pomazánka z tuňáka z konzervy
Neznáme jednodušší způsob, jak si udělat tuňákovou pomazánku, než z konzervy. Zvládne ji každý.
Ingredience
- 1ks tuňáka v konzervě (ve vlastní šťávě)
- 1ks menší cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1ks pomazánkového másla (bez příchuti)
- 2-3 lžíce majonézy
- Šťáva z citronu
- Sůl, pepř
Postup
- Z plechovky s tuňákem slijte vodu. Tuňáka rozdrobte vidličkou v míse.
- Přidejte olivový olej a pokapejte citronovou šťávou.
- Jemně nasekejte cibuli a přidejte do mísy k ostatním surovinám.
- Poté přidejte pomazánkové máslo a majonézu.
- Nakonec osolte a opepřete dle chuti.
- A můžete podávat.

Zdravá rybí pomazánka s tvarohem
Máme pro vás také fitness variantu tuňákové pomazánky. Díky tvarohu obsahuje více bílkovin, což se hodí třeba pro sportovce nebo ty, kteří si hlídají zdravý životní styl.
Ingredience
- 1ks konzervy s tuňákem (ve vlastní šťávě)
- 250g polotučného tvarohu
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce hořčice
- Sůl
- Pažitka
Postup
- Do mísy dejte tuňáka včetně šťávy (můžete slít) a vidličkou rozdrobte. Přidejte tvaroh a promíchejte.
- Poté přidejte hořčici a zakápněte šťávou z poloviny citronu.
- Pažitku opláchněte, osušte a nesekejte nadrobno. Přidejte do mísy.
- Nakonec ochuťte solí podle chuti a podávejte.

Připravujete obložené chlebíčky? Máme pro vás tipy a recepty na ty nejlepší chlebíčky, po kterých se jen zapráší!
Pomazánka z tuňáka se sýrem
Přidejte do své domácí tuňákové pomazánky tavený sýr. Nebudete litovat!
Ingredience
- 1ks konzervy s tuňákem (ve vlastní šťávě)
- 1ks cibule
- 50-80g majonézy
- 50g taveného sýra
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžičky hořčice
- Sůl, pepř
Postup
- Do misky rozmačkejte vidličkou tuňáka a smíchejte s cibulkou nasekanou najemno.
- Poté přidejte majonézu, hořčici a šťávu z citronu.
- Osolte, opepřete a nakonec zjemněte přidáním taveného sýra.
- Než budete pomazánku nanášet na pečivo, nechte chladit v ledničce.

Máme pro vás i další masové pomazánky. Vyzkoušejte našich 7 luxusních variant této pochoutky!
Objevte podobné tipy
Dobrá tuňákovka s křenem
Tato pomazánka získá úplně jiný rozměr, pokud do ní přidáte kousek strouhaného křenu. Bude tedy nejen chutnější, ale i zdravější.
Ingredience
- 2ks tuňáka v plechovce (ve vlastní šťávě)
- 150g pomazánkového másla nebo čerstvého sýra (lučiny)
- 1 lžička čerstvě strouhaného křenu
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce šťávy z citronu
- Sůl, pepř
Postup
- Kousek čerstvého křenu oloupejte a nastrouhejte najemno. Z plechovek s tuňákem slijte šťávu.
- Do mísy dejte okapaného tuňáka a vidličkou jej rozmačkejte.
- Poté přidejte pomazánkové máslo nebo čerstvý sýr, strouhaný křen, hořčici a šťávu z citronu.
- Promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Případně ještě zakápněte citronovou šťávou.
- Pomazánku nechejte odležet v chladu a poté podávejte tak, jak máte rádi.

Tuňákovo-vajíčková pomazánka
Vyzkoušejte tento recept na tuňákovou pomazánku s vejci. Díky vajíčku se vám bude rozplývat na jazyku.
Ingredience
- 2ks plechovky s tuňákem (ve vlastní šťávě)
- 3ks vajíček natvrdo
- 100g lučiny
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 2ks jarní cibulky
- Šťáva z citronu + kůra
- Sůl a mletý pepř
Postup
- Tuňáka slijte a rozmačkejte v míse vidličkou.
- Uvařená vajíčka natvrdo nastrouhejte na hrubém vzorku a přidejte k tuňákovi.
- Jarní cibulku nakrájejte najemno. Přidejte do misky.
- Poté přidejte hořčici, lučinu, majonézu, drobet šťávy a kůry z citronu. Nakonec dle chuti osolte a opepřete.
- Důkladně promíchejte a dejte odležet do lednice.
- Podávejte na čerstvém pečivu ozdobené například kyselou okurkou.

Tuňák se skvěle hodí i do těstovin. Vyzkoušejte některý z našich receptů na tuňákové těstoviny. Máme ty nejlepší kombinace chutí!
Avokádová pomazánka s tuňákem
Avokádo je v posledních letech velkým hitem co se zdravé stravy týče. Vyzkoušejte toto zdravé ovoce v kombinaci s tuňákem. Opravdu mňamka!
Ingredience
- 80-100g tuňáka v oleji
- 1ks avokáda
- 2ks vajec natvrdo
- 1/2 cibule
- 1 lžička hořčice
- Troška citronové šťávy
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- Sůl a pepř
Postup
- Vejce uvařte natvrdo. Avokádo s tuňákem a žloutky rozmačkejte v míse pomocí vidličky do kaše.
- Zakapejte citronovou šťávou. Cibuli nasekejte najemno a přidejte do misky.
- Bílky nakrájejte na drobné kousky a smíchejte s ostatními surovinami.
- Nakonec přidejte hořčici, sladkou chilli omáčku a promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem dle chuti. Případně ještě zakápněte citronem.
- Nechte chvíli odležet v lednici a podávejte s oblíbeným pečivem.

Tuňákovka s pomazánkovým máslem
Rychlý a jednoduchý recept, který zvládnete připravit, než přijdou první hosté.
Ingredience
- 1ks tuňáka v plechovce
- 1ks menší cibule
- 2ks vajec natvrdo
- 1 balení pomazánkového másla
- Šťáva z citronu
- Sůl, pepř
- Hořčice
Postup
- Tuňáka i s olejem nebo šťávou smíchejte v míse s pomazánkovým máslem.
- Vajíčka natvrdo nakrájejte najemno nebo nastrouhejte. Cibuli nasekejte najemno.
- Vejce i cibuli přidejte do mísy a promíchejte.
- Poté přidejte hořčici, zakapejte citronovou šťávou.
- Nakonec osolte a opepřete podle vaší chuti a vše promíchejte.
- Nechte chvíli odležet v chladu a podávejte.

Jak je na tom tuňák z konzervy?
Tuňák z plechovky je nepostradatelný pro přípravu mnoha výborných pokrmů. Mimo to je také bohatý na bílkoviny. Naopak obsahuje málo tuků a sacharidů – je tedy vhodný při dietách a pro podporu růstu svalů.
Tuňák v konzervě obsahuje spoustu omega-2 mastných kyselin což eliminuje mnoho zánětů v těle a podporuje správnou funkci mozku a imunitního systému.
Jedna konzerva tuňáka obsahuje něco kolem 20g bílkovin a pouze gram tuku. Obsahuje doporučenou denní dávku selenu a obsahuje jod, fosfor, hořčík, železo a vitamin A,D a B. Tuňák s olejem je o něco kaloričtější a více tučný. Vybírejte tedy spíše tuňáka ve vlastní šťávě nebo případně v olivovém oleji.