Nejoblíbenější recepty z tvarohu

Také rádi vzpomínáte na svá dětská léta, kdy jste milovali všechno, kde byl tvaroh?

Co takhle si připomenout ty nejzajímavější recepty s tvarohem, které nám chutnají odjakživa?

Tvaroh je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí, kterou milujeme v jakékoliv formě. Nejraději ho máme samozřejmě ve studené podobě, když si do něj dáme cukr, skořici, citronovou šťávu, ovoce a podobně. Používáme ho na výrobu pomazánek, ale také je super jako součást moučníků.

O tvarohu víme, že je to oblíbený mléčný produkt, který milují nejen hospodyňky, ale nedají na něj dopustit například profesionální sportovci. Tvaroh se získává srážením kaseinu, což je jedna ze základních mléčných bílkovin. Obsah tuku je rozdílný, proto se také tvaroh rozděluje na odtučněný, nízkotučný, polotučný a plnotučný.

Je velmi dobře stravitelný a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako vápník, draslík, hořčík, mangan, zinek, měď, selen a také lysin a methionin, což jsou aminokyseliny. Nechybí ani vitamin B6, B12, A, C, D, E, riboflavin, thiamin, kyselina listová a betakaroten.

Není překvapením, že tvaroh napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu, normalizuje proces krvetvorby, ale má i pozitivní vliv na metabolismus a nervový systém. Když si ho dáte k večeři, podpoříte nejen své zdraví, ale bude se vám mnohem lépe usínat.

Použití tvarohu

Jak už víme, má tvaroh všestranné použití. Skvěle se hodí k zelenině, jako jsou okurky, zelí, ředkvičky, paprika, fazole, cibule, červená řepa a česnek, ale také sladkému ovoci, jako jsou hrušky, jablka (sladká), jahody, hrušky, meruňky atd.

Kromě toho je tvaroh dokonalým zpestřením v kombinaci s různými druhy sýrů a také s ořechy. Tvaroh je možné obohatit i kořením a bylinkami, třeba paprikou, kmínem, černým pepřem, šalvějí, pažitkou, cibulí, tymiánem nebo hořčicí, samozřejmě že se hodí také vanilka, med a skořice.

Tvarohová bábovka

Vlacna tvarohova babovka
Zdroj: https://www.cookingandme.com

Bábovka s kávičkou nebo čajem už prostě k našemu životu patří. Dokážete si představit víkend bez bábovky? Katastrofa. Připravte si jednu rychlou, vláčnou a hlavně moc dobrou bábovku s oblíbeným tvarohem.

INGREDIENCE:

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 6 vajec
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 měkký tvaroh ve vaničce
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 kostka změklé Hery
  • 1/4 lžičky sušené citronové kůry

POSTUP:

  1. Začneme tím, že si připravíme tuhý sníh z bílků, který zatím odložíme stranou.
  2. Do jiné mísy dáme změklou Heru, žloutky a cukr, důkladně vyšleháme a přidáme, tvaroh, prášek do pečiva, vanilkový cukr a mouku.
  3. Dobře prošleháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Vařečkou jen opatrně promícháváme s těstem, aby zůstalo nadýchané.
  4. Připravte si formu na bábovku, může být silikonová, kterou není potřeba vymazávat nebo klasická, kterou vymažete a vysypete moukou či strouhankou (podle toho co používáte raději).
  5. Vlijeme těsto a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme 45 – 60 minut, záleží na typu trouby. Upečenou bábovku můžeme pocukrovat nebo pocákat čokoládovou polevou, případně ani jedno, pokud máte raději méně sladké moučníky.
Tip: kdo chce, může odlít do formy jen 2/3 těsta a do poslední třetiny přidat trochu mléka nebo 1 žloutek a 2 lžíce kakaa, rozmíchat a nalít ke zbytku těsta do formy, kde vařečkou zlehka promísíte, aby vznikl mramor.

Tvarohové ovocné knedlíky

Jahodove knedliky z tvarohu
Zdroj: https://snapguide.com

Ovocné knedlíky jsou dokonalost sama. Krásně vláčné, jemňoučké a úžasně chutné. Připravují se většinou z kynutého těsta, ale frčí také z bramborového či tvarohového těsta. Náplň záleží na vás, ostatně někdo radši meruňky, jiný jahody a další zase povidla. Zkuste si připravit tvarohové knedlíky jahodové.

INGREDIENCE:

  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 lžičky cukru moučka
  • celé jahody

Na ozdobu: tvaroh na strouhání, rozpuštěné máslo, moučkový cukr.

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme tvaroh, cukr moučka, osolte a vše zpracujeme v hladké těsto, které vyklopíme na vál.
  2. Vyválíme plát o tloušťce 4 mm a pomocí rádýlka jej rozdělíme na čtverce. Pokud nemáte rádýlko, postačí i nůž (čtverce musí být větší, než jsou jahody).
  3. Na každý čtverec vždy položíme jahodu, zabalíme, v dlani vytvarujeme do tvaru kulatého knedlíku. Takhle zpracujeme všechno těsto s jahodami a dáme si vařit vodu.
  4. Jakmile voda vře, začneme vhazovat jeden knedlík za druhým a průběžně promícháváme pomocí vařečky, čímž zabráníme tomu, aby se knedlíky lepily na dno.
  5. Vaříme zhruba 5 až 7 minut, až do té doby, než vyplavou na hladinu. Hotové knedlíky vyjmeme z vody, vložíme do mísy a propícháme je všechny vidličkou, aby z nich vyšla pára.
  6. Je dobré je pomazat rozpuštěným máslem, tím se k sobě nepřilepí. Před servírováním je jen naskládáme na talíř, posypeme cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem a pokapeme je rozpuštěným máslem. Kdo má rád, může si je ještě posypat skořicí, kakaem nebo třeba oblíbeným Grankem.

Jednoduché tvarohové řezy

Rychle tvarohove rezy
Zdroj: http://www.edna.it

Uspěchaná doba si žádá jednoduché recepty, které můžeme vytáhnout z rukávu, vždy když máme málo času. Tyto tvarohové řezy jsou vskutku rychlé a velmi chutné.

INGREDIENCE:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 200 g cukru krystal
  • 750 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 3 vejce
  • Šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 5 dkg sušených brusinek
  • 5 dkg rozinek
  • 200 g másla
  • špetka soli
  • 2 – 3 lžíce mléka

POSTUP:

  1. Připravíme si mísu, nasypeme do ní mouku, krystalový cukr, sůl, prášek do pečiva a zamíchejte. Plech vyložíme pečícím papírem a nasypeme do něj polovinu sypké směsi, kterou důkladně rozprostřeme po celé ploše plechu. Odložíme zatím plech stranou a dáme si předehřát troubu na 190°C.
  2. V další míse smícháme tvaroh, vejce, citronovou šťávu, vanilkový cukr, brusinky, rozinky a mléko. Vzniklou směs dáme na plech a pomocí lžíce nebo cukrářské stěrky rozprostřeme stejně, jako předtím suché ingredience.
  3. Když máme hotovo, zasypeme tvarohovou směs zbytkem sypkých surovin, znovu rozetřeme a uhladíme.
  4. Změklé máslo nakrájíme na tenké plátky a postupně je skládáme jeden vedle druhého na celý povrch těsta. Poté plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 až 50 minut. Správně upečené řezy mají zlatavý povrch.
  5. Upečené řezy necháme nejdříve vychladnout a teprve potom je rozkrájíme na jednotlivé díly. Můžeme ještě pocukrovat nebo dát na řez kopeček vanilkové či čokoládové zmrzliny.

Tvarohová buchta

Buchta s tvarohovou naplni
Zdroj: mimibazar.cz

Slaďoučká, vláčná a velmi chutná buchta z tvarohu potěší vaše chuťové pohárky. Příprava není nijak složitá, takže jí zvládne úplně každý.

INGREDIENCE 1:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 180 g rozpuštěné Hery
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 3 – 4 kapky vanilkového aroma
  • máslo na potření

INGREDIENCE 2:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce solamylu

POSTUP:

  1. Do mísy dáme polohrubou mouku, sůl, žloutky, rozpuštěnou Heru, mléko, vanilkové aroma a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho zhruba 20 minut odpočinout a pak jej rozdělíme na dvě části.
  2. Na vále vyválíme plát o velikosti plechu, ten pak položíme na pečící papír, kterým jsme si předtím vyložili plech a na něj rozetřeme tvarohovou náplň, kterou si připravíme smícháním uvedených ingrediencí.
  3. Následně zakryjeme druhou části těsta, jež rovněž vyválíme na stejně velký plát. Těsta k sobě přimáčkneme za všech stran tak, aby se náplň nedostala během pečení ven.
  4. Pomocí vidličky pak povrch těsta několikrát propíchneme a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Necháme péct 20 až 25 minut.
  5. Ještě teplou buchtu potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem (pokud chcete křupavější povrch buchty, použijte krystalový cukr nebo krupici místo moučkového).

Tvarohová pomazánka

Pomazanka z tvarohu
Zdroj: https://www.thelittleepicurean.com

Pomazánky jsou ideální jako rychlá svačinka nebo také večeře. Tvaroh je jako základ pomazánek velmi vyhledávaný, neboť dodává úžasnou chuť i krémovitou konzistenci. Česnek dodá tu pravou chuť spolu s bylinkami.

INGREDIENCE:

  • 250 g tvarohu
  • 2 – 3 lžíce bílého jogurtu (nebo 2 lžíce mléka)
  • 3 stroužky česneku
  • sůl podle chuti
  • špetka čerstvě mletého čtyřbarevného pepře
  • několik lístků čerstvé bazalky (kdo nemá rád, může dát místo ní pažitku)

POSTUP:

  1. Tvaroh dáme do mísy a rozmícháme s jogurtem.
  2. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek, opepříme a nakonec přihodíme nadrobno nasekané lístky čerstvé bazalky.
  3. Promícháme a podáváme s čerstvým křupavým pečivem, ideálně na bagetě.

Mrkněte se i na další recepty, kde je jednou z hvězd právě tvaroh.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *