Upečte si lahodný moučník z tvarohu (recepty & inspirace)

Milujete tvaroh?

Známe spoustu českých dobrot v podobě knedlíků, zákusků, ale i slaných pokrmů.

Některé z receptů se možná zdají být zdlouhavé, ale nenechte se předem odradit.

Ta odměna ve sladké podobě na konci úsilí za to opravdu stojí.

Jakou variantu receptu na tvarohový moučník byste si upekli vy?

Zdravý tvarohový moučník s borůvkami

Máte chuť na něco zdravého, sladkého a dobrého? Lahodná kombinace tvarohu, jogurtu, šlehačky a borůvek spolu s jemnou vůní pomeranče si vás získá. Pokud si rádi pochutnáváte na dezertech se spoustou krému, našli jste ten správný.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 75 g cukru
  • špetka soli
  • 100 g polohrubé mouky
  • šťáva z poloviny pomeranče
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 400 g polotučného tvarohu
  • 200 g bílého jogurtu
  • 11 želatinových plátků
  • 80 g cukru
  • 1 bio pomeranč
  • 230 g borůvek (klidně i zmražených)
  • 350 ml smetany ke šlehání

Na dekoraci:

  • 200 g čerstvého lesního ovoce
  • plátky pomerančové kůry
  • rozmačkané sušenky
  • mátové lístky

Postup:

  • Připravte si korpus smícháním vajec, 75 g cukru, pomerančové šťávy s soli.
  • Tuto směs šlehejte asi 7-8 minut, dokud nebude nadýchaná.
  • Pak přidejte mouku s kypřícím práškem a zamíchejte. 
  • Hotové těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy. 
  • Pečte asi 20 minut při 175 °C. 
  • Jestli je korpus hotový, vyzkoušejte párátkem. 
  • Nechte jej vychladnout.
  • Do těsta udělejte několik dírek párátkem, v ½ hrnku vody si rozmíchejte 1 lžíci cukru. Tímto cukerným roztokem pak korpus pokapejte. 
  • Želatinové plátky si nechte ve studené vodě nabobtnat dle návodu na obalu. 
  • Šťávu z poloviny pomeranče si vymačkejte a nastrouhejte si jeho kůru.
  • V míse si smíchejte tvaroh, jogurt, cukr a nastrouhanou kůru.
  • Krém si rozdělte na 2 poloviny. 
  • Smetanu ke šlehání si vyšlehejte.
  • Borůvky si rozmixujte do hladké konzistence a přidejte je do jedné poloviny tvarohové náplně.
  • 6 želatinových plátků si vymačkejte a podle instrukcí na obalu je smíchejte s trochou pomerančové šťávy a borůvkovou náplní. Míchejte, dokud směs nezačne tuhnout, pak přidejte ještě polovinu vyšlehané šlehačky. 
  • Tuto náplň pak navrstvěte na korpus.
  • Zbylých 5 želatinových plátků taktéž vyždímejte a smíchejte s druhou polovinou tvarohové náplně. Poté přidejte zbývající polovinu šlehačky a důkladně zamíchejte.
  • Hotovou náplň rozprostřete na na první patro borůvkové náplně.
  • Nakonec moučník ozdobte kůrou z pomeranče, mátovými lístky a rozmačkanými sušenkami.
  • Dejte vychladit do lednice na minimálně 3 hodiny.
borůvkový moučník s tvarohem
Zdroj: vibrantplate.com

Tvarohová bábovka

Vlacna tvarohova babovka
zdroj: cookingandme.com

Bábovka s kávičkou nebo čajem už prostě k našemu životu patří. Dokážete si představit víkend bez bábovky? Katastrofa. Připravte si jednu rychlou, vláčnou a hlavně moc dobrou bábovku s oblíbeným tvarohem.

INGREDIENCE

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 6 vajec
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 měkký tvaroh ve vaničce
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 kostka změklé Hery
  • 1/4 lžičky sušené citronové kůry

POSTUP

  1. Začneme tím, že si připravíme tuhý sníh z bílků, který zatím odložíme stranou.
  2. Do jiné mísy dáme změklou Heru, žloutky a cukr, důkladně vyšleháme a přidáme, tvaroh, prášek do pečiva, vanilkový cukr a mouku.
  3. Dobře prošleháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Vařečkou jen opatrně promícháváme s těstem, aby zůstalo nadýchané.
  4. Připravte si formu na bábovku, může být silikonová, kterou není potřeba vymazávat nebo klasická, kterou vymažete a vysypete moukou či strouhankou (podle toho co používáte raději).
  5. Vlijeme těsto a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme 45 – 60 minut, záleží na typu trouby. Upečenou bábovku můžeme pocukrovat nebo pocákat čokoládovou polevou, případně ani jedno, pokud máte raději méně sladké moučníky.

TIP: Kdo chce, může odlít do formy jen 2/3 těsta a do poslední třetiny přidat trochu mléka nebo 1 žloutek a 2 lžíce kakaa, rozmíchat a nalít ke zbytku těsta do formy, kde vařečkou zlehka promísíte, aby vznikl mramor.

Tvarohové ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky jsou dokonalost sama. Krásně vláčné, jemňoučké a úžasně chutné. Připravují se většinou z kynutého těsta, ale frčí také z bramborového či tvarohového těsta.

Náplň záleží na vás, ostatně někdo radši meruňky, jiný jahody a další zase povidla. Zkuste si připravit tvarohové knedlíky jahodové.

INGREDIENCE

  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 lžičky cukru moučka
  • celé jahody

Na ozdobu: tvaroh na strouhání, rozpuštěné máslo, moučkový cukr.

POSTUP

  1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme tvaroh, cukr moučka, osolte a vše zpracujeme v hladké těsto, které vyklopíme na vál.
  2. Vyválíme plát o tloušťce 4 mm a pomocí rádýlka jej rozdělíme na čtverce. Pokud nemáte rádýlko, postačí i nůž (čtverce musí být větší, než jsou jahody).
  3. Na každý čtverec vždy položíme jahodu, zabalíme, v dlani vytvarujeme do tvaru kulatého knedlíku. Takhle zpracujeme všechno těsto s jahodami a dáme si vařit vodu.
  4. Jakmile voda vře, začneme vhazovat jeden knedlík za druhým a průběžně promícháváme pomocí vařečky, čímž zabráníme tomu, aby se knedlíky lepily na dno.
  5. Vaříme zhruba 5 až 7 minut, až do té doby, než vyplavou na hladinu. Hotové knedlíky vyjmeme z vody, vložíme do mísy a propícháme je všechny vidličkou, aby z nich vyšla pára.
  6. Je dobré je pomazat rozpuštěným máslem, tím se k sobě nepřilepí. Před servírováním je jen naskládáme na talíř, posypeme cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem a pokapeme je rozpuštěným máslem. Kdo má rád, může si je ještě posypat skořicí, kakaem nebo třeba oblíbeným Grankem.
Jahodove knedliky z tvarohu
zdroj: snapguide.com

Jednoduché tvarohové řezy

Uspěchaná doba si žádá jednoduché recepty, které můžeme vytáhnout z rukávu, vždy když máme málo času. Tyto tvarohové řezy jsou vskutku rychlé a velmi chutné.

INGREDIENCE

  • 450 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 200 g cukru krystal
  • 750 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 3 vejce
  • Šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 5 dkg sušených brusinek
  • 5 dkg rozinek
  • 200 g másla
  • špetka soli
  • 2 – 3 lžíce mléka

POSTUP

  1. Připravíme si mísu, nasypeme do ní mouku, krystalový cukr, sůl, prášek do pečiva a zamíchejte. Plech vyložíme pečícím papírem a nasypeme do něj polovinu sypké směsi, kterou důkladně rozprostřeme po celé ploše plechu. Odložíme zatím plech stranou a dáme si předehřát troubu na 190°C.
  2. V další míse smícháme tvaroh, vejce, citronovou šťávu, vanilkový cukr, brusinky, rozinky a mléko. Vzniklou směs dáme na plech a pomocí lžíce nebo cukrářské stěrky rozprostřeme stejně, jako předtím suché ingredience.
  3. Když máme hotovo, zasypeme tvarohovou směs zbytkem sypkých surovin, znovu rozetřeme a uhladíme.
  4. Změklé máslo nakrájíme na tenké plátky a postupně je skládáme jeden vedle druhého na celý povrch těsta. Poté plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 až 50 minut. Správně upečené řezy mají zlatavý povrch.
  5. Upečené řezy necháme nejdříve vychladnout a teprve potom je rozkrájíme na jednotlivé díly. Můžeme ještě pocukrovat nebo dát na řez kopeček vanilkové či čokoládové zmrzliny.
Rychle tvarohove rezy
zdroj: www.edna.it

Hrníčkový tvarohový moučník

Zdrojem exotického ovoce je léto. Ono nám totiž připomíná moře, pláž a teplo. Tento tvarohový moučník ve vás může navodit tuto atmosféru i v sychravých dnech. Exotika z něj totiž přímo srší, co vy na to?

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 2 lžíce teplé vody
  • ¾ hrnku cukru
  • ⅔ hrnku polohrubé mouky
  • ¼ hrnku kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na náplň:

  • 10 plátků želatiny
  • ⅔ hrnku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek džusu z tropického ovoce 
  • 2 hrnky (500 ml) smetany ke šlehání

Na polevu:

  • 2 balíčky dortového želé (20 g)
  • 2 lžíce cukru 
  • 1 a ½ hrnku džusu z tropického ovoce
  • ½ hrnku vody

Postup:

  • Žloutky si oddělte od bílků. Bílky si vyšlehejte spolu s teplou vodou a až začnou tuhnout, po lžících zašlehávejte cukr. 
  • Jakmile budou bílky vyšlehané do tuha, opatrně zašlehejte taktéž žloutky.
  • Bokem si smíchejte suché ingredience, tj. mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva.
  • Nyní je přimíchejte ke směsi vajec. 
  • Hotové těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru zhruba 26 cm.
  • Korpus dejte péct na 180 °C po dobu asi 25 minut. 

Příprava náplně:

  • Mezitím si připravte náplň. 
  • Želé plátky si namočte do studené vody, aby nabobtnaly (dle návodu na obalu).
  • Vyšlehejte si tvaroh, cukr, vanilkový extrakt a džus.
  • Z nabobtnané želatiny vymačkejte přebytečnou vodu. Dejte ji pomalu zahřívat, po chvilce se rozpustí, ale nesmí se začít vařit.
  • Želatinu z plamene odstavte a po lžících přimíchávejte tvarohovou směs. 

Konečné zdobení:

  • Vychladlý korpus rozřízněte na poloviny. 
  • Na spodní vrstvu naneste již připravenou náplň a přikryjte druhou částí korpusu.
  • Na polevu z želé budete potřebovat návod na obalu výrobce. 
  • Teoreticky by se měla želatina smíchat se 2 lžícemi cukru  a pomalu přidávat voda a džus a za stálého míchání přivést k varu.
  • Hotové želé nalijte na vrch koláče.
  • Moučník dejte chladit do lednice na 4-5 hodin. 
tropický tvarohový moučník
Zdroj: recipetineats.com

Čokoládový moučník s tvarohem a kávou

Milujete čokoládu? Tak tento recept na moučník z čokolády je. Navíc je obohacen o kávu a tvaroh. Tyto ingredience jsou samy o sobě k nakousnutí, co?

Ingredience:

  • 75 g másla
  • 250 ml kávy
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 290 g cukru
  • 185 g špaldové mouky
  • 90 g kakaa
  • 2 a ½ lžičky kypřícího prášku
  • 1a ½ g sody bikarbony
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g bílé čokolády

Na čokoládovou polevu: 

  • 235 g změklého másla
  • 235 g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 180 g hořké čokolády

Postup:

  • Na středním ohni si rozpusťte máslo spolu s kávou a vanilkou.
  • Ve velké míse si zamíchejte cukr, mouku, prosátý kakaový prášek, kypřící prášek, sodu a sůl.
  • Do vychladlé směsi s máslem a kávou přidejte tyto suché ingredience, tvaroh a vejce. 
  • Vše důkladně promíchejte.
  • Dortovou formu si vymažte máslem a vysypejte moukou.
  • Těsto do takto připravené formy nalijte a dejte péct na 180 °C na 25-30 minut
  • Mezitím si nachytejte náplň.
  • Vyšlehejte si změklé máslo s prosátým cukrem.
  • Poté přidejte šlehačku a 180 g rozpuštěné hořké čokolády (vychladlé).
  • Vše důkladně rozmixujte.
  • Po upečení a vychladnutí korpus rozřízněte na 2 části.
  • Čokoládovou náplň nechte trochu ztuhnout a rozdělte si ji na 2 porce. 
  • První čtvrtinou potřete první patro korpusu a přikryjte jeho druhou částí.
  • Druhou čtvrtinou náplně potřete druhé patro a zbytkem potřete celý moučník.
  • Dejte jej na 20 minut do mrazáku.
  • Po vychlazení můžete nazdobit 200 g rozpuštěné hořké čokolády na vaření a posypat hoblinkami z bílé čokolády.
  • Dejte vychladit a můžete podávat.
tvarohový moučník s čokoládou
Zdroj: apetitemag.co.uk

Jablkový tvarohový moučník s drobenkou

Jsou různé druhy moučníků s drobenkou vaším hitem? Pak by vám mohl chutnat tento moučník ze sušenek s tvarohem a jablky. Drobenku má taktéž obohacenou o sušenky, takže bude krásně křupavá. 

Ingredience:

Na korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g másla

Na drobenku:

  • 65 g vychladlého másla 
  • 50 g máslových sušenek
  • ⅔ hrnku polohrubé mouky
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice

Na náplň:

  • 400 g krémového sýra
  • 250 g tvarohu
  • ½ hrnku cukru
  • 2 lžičky polohrubé mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 2 vejce
  • ¾ hrnku smetany ke šlehání (min. 36%)
  • 2 malá jablka
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  • Máslové sušenky si rozmačkejte a nasypejte do mixéru.
  • Rozmixujte je do hladka a přidejte k nim rozpuštěné máslo.
  • Směs důkladně rozmíchejte a naneste na dno dortové formy.
  • Rukou jej ještě přitlačte ke dnu. 
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 180°C na dobu asi 10 minut.
  • Mezitím si připravte náplň. Tvaroh vyšlehejte spolu se smetanovým sýrem do nadýchané pěny. 
  • Poté postupně zašlehávejte cukr, mouku, vanilku a sůl.
  • Zamíchejte a přidejte vejce a vaječný žloutek (jedno po druhém).
  • Přimíchejte šlehačku a důkladně promíchejte. 
  • Připravte si drobenku z rozdrcených sušenek, mouky, cukru a máslo. 
  • Vše smíchejte dohromady a je hotovo.
  • Jablka si oloupejte a nakrájejte na libovolné plátky, ty navrstvěte na upečený korpus.
  • Okraje formy ještě vymazejte máslem a na jablka nalejte krém. 
  • Na krém pak nadrobte drobenku. 
  • Takto dejte zapéct do trouby ještě na dalších 40-50 minut (jakmile začne drobenka zlátnout).
  • Moučník poté nechte 2 hodiny v troubě s pootevřenými dvířky (dejte mezi ně třeba vařečku).
tvarohový moučník s jablky
Zdroj: craftcanada,com

Tip: Ochutnejte naše další oblíbené recepty na různé druhy moučníků s drobenkou.

Jahodovo-čokoládový moučník s tvarohem

Hledáte inspiraci na recepty z jahod? Zkuste tento tvarohový moučník s afrodiziakem a povzbuzovačem nálady v jednom. Může se klidně stát jedlým dárkem k výročí nebo narozeninovým dortem.

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 75 g másla
  • 300 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 citron
  • 4 vejce
  • 1 lžíce vody
  • 225 g polohrubé mouky
  • ¾ lžičky kypřícího prášku
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce jahodového džemu
  • 10 plátků želatiny
  • 650 g smetany ke šlehání 
  • 2 lžíce vaječného koňaku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 500 g tvarohu
  • ½ lžičky červeného barviva
  • 4 lžíce nastrouhané čokolády

Postup:

  • Připravte si korpus smícháním másla a 50 g cukru, ½ lžíce vanilkového cukru, kůry z ½ citronu. Přidejte žloutek z jednoho vejce, bílek si dejte bokem.
  • Přidejte studenou vodu, 150 g mouky a ½ lžičky kypřícího prášku ke směsi másla s cukrem.
  • Vše důkladně smíchejte a vytvořte bochník. 
  • Zabalte jej do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice vychladit.
  • Troubu si předehřejte na 175 °C. 
  • Zbytek vajec spolu s jedním bílkem mixujte asi 5 minut do krémové konzistence. 
  • Přidejte 100 g cukru po částech a ½ lžíce vanilkového cukru a mixujte.
  • 75 g mouky smíchejte s kukuřičným škrobem  a 1 lžící kakaa, zamíchejte a přidejte k vajíčkům.
  • Hotovým těstem naplňte vymazanou a moukou vysypanou dortovou formu.
  • Pečte asi 20-25 minut. 
  • Mezitím, co se peče korpus, vyválejte si vychladlé těsto na pomoučeném vále. 
  • Těsto by mělo vlézt do asi 26 cm dortové formy. 
  • Před pečením jej ještě propíchejte vidličkou a po upečení prvního korpusu jej dejte péct na 200°C. 
  • Pečte asi 15 minut.
  • První korpus si rozřízněte na 2 horizontální poloviny. 
  • Upečený máslový korpus si potřete jahodovou marmeládou a navrch dejte jednu polovinu piškotového korpusu.

Čokoládová náplň:

  • Namočte si želé plátky ve studené vodě, aby nabobtnaly.
  • 200 g smetany ke šlehání vyšlehejte s 50 g cukru, přidejte zbývající část kakaa.
  • Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a spolu s vaječným likérem ji zahřejte nad plamenem. Nevařte, jen zahřívejte, aby se želatina rozpustila. 
  • Nechte ji vychladnout a přimíchejte ke šlehačce. 
  • Hotový krém natřete na první patro piškotového korpusu. 
  • Přikryjte druhým patrem korpusu a dejte vychladit.

Jahodová náplň:

  • Mezitím, co se moučník chladí, si můžete přichystat jahodovou náplň. 
  • 8 plátků želatiny si dejte nabobtnat do studené vody.
  • 250 g jahod, 100 g cukru a 2 lžíce citronové šťávy rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Do rozmixované směsi přidejte tvaroh a zamíchejte. 
  • Nabobtnanou želatinu vymačkejte a dejte do hrnce zahřívat spolu s pár lžícemi tvarohové směsi, aby se rozpustila. 
  • Přidejte ji do zbytku tvarohové směsi a důkladně promíchejte. 
  • 250 g smetany ke šlehání si vyšlehejte a přidejte do tvarohové směsi spolu s ½ lžíce červeného potravinářského barviva.
  • Celý moučník touto náplní potřete a dejte chladit do lednice na minimálně 3 hodiny. 
  • Po vychlazení můžete ozdobit zbývající šlehačkou, jahodami a čokoládovými hoblinkami.
jahodový koláč s tvarohem a kakaovým korpusem
Zdroj: kitchenstories.com

Tip: Milujete jahody? Podívejte se na další tipy na oblíbené recepty z jahod.

Mrkvový moučník s tvarohovou náplní

Tento moučník má více než o polovinu kilokalorií méně, než běžný mrkvový koláč z kavárny. Navíc je obohacený o proteiny, takže se skvěle hodí pro všechny, kdo se věnují náročnější fyzické aktivitě.

Ingredience:

  • 120 g ovesných vloček
  • 30 g kokosové mouky
  • 200 g mrkve
  • 100 ml mandlového nebo ovesného mléka
  • 50 g vanilkového proteinového prášku
  • 100 g jogurtu řeckého typu
  • 35 g pekanových ořechů
  • 30 g kokosového oleje
  • 3 velká vejce
  • 2 velké vaječné bílky
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 lžička mletého hřebíčku
  • pomerančová kůra
  • 6 lžic stévie
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • ½ lžičky sody bikarbony

Na náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 15 g proteinového prášku
  • 200 g řeckého jogurtu
  • pomerančová kůra
  • 3 lžíce stévie
  • 15 g pekanových ořechů

Postup:

  • Vyšlehejte si vejce s bílky a extrakty, přisypejte všechny sypké ingredience (vločky, protein, mouku prášek do pečiva, sodu, stévii, koření, kůru), najemno nastrouhanou mrkev a nasekané pekanové ořechy.
  • Kokosový olej si nechte rozpustit a přidejte jej ke směsi spolu s řeckým jogurtem a mlékem.
  • Vše důkladně promíchejte a nalijte do vymazané a vysypané dortové formy.
  • Dejte péct na 200 °C na dobu 10-15 minut.
  • Mezitím si nachystejte náplň smícháním tvarohu, jogurtu, stévie, proteinu a pomerančové kůry.
  • Vychladlý koláč horizontálně rozkrojte na 2 poloviny.
  • Obě poloviny spojte náplní a zbytek využijte na ozdobení celého moučníku.
  • Na dekoraci využijte pekanové ořechy a nastrouhané kousky mrkve.
mrkvový koláč s tvarohovým krémem
Zdroj: livewellbakeoften.com

Videorecept si prohlédněte zde:

K těmto sladkým dobrotám chybí už jen jediné… Výborná káva. Tu si můžete během chvilky vykouzlit v kávovaru Tchibo. Mrkněte na naši recenzi.

Tak už máte nápad, jaký tvarohový moučník si upečete?

Také rádi vzpomínáte na svá dětská léta, kdy jste milovali všechno, kde byl tvaroh?

Co takhle si připomenout ty nejzajímavější recepty s tvarohem, které nám chutnají odjakživa?

O tvarohu víme, že je to oblíbený mléčný produkt, který milují nejen hospodyňky, ale nedají na něj dopustit například profesionální sportovci. Tvaroh se získává srážením kaseinu, což je jedna ze základních mléčných bílkovin. Obsah tuku je rozdílný, proto se také tvaroh rozděluje na odtučněný, nízkotučný, polotučný a plnotučný.

Není překvapením, že tvaroh napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu, normalizuje proces krvetvorby, ale má i pozitivní vliv na metabolismus a nervový systém. Když si ho dáte k večeři, podpoříte nejen své zdraví, ale bude se vám mnohem lépe usínat.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X