„Vydal se Honza s uzlíkem na cestu, hledat si ve světě solidní nevěstu…“ V uzlíku měl tvarohovou buchtu.
Jak si takové „Honzíkovy buchty“ upéct?
A že není buchta jako buchta?
Inspirujte se našimi recepty na buchty z tvarohem!
Tvarohová buchta s ovocem
Skvěle se hodí na večírek nebo k odpolední kávě o víkendu.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 200 g studeného másla
- 100 g zakysané smetany studené
- 1 vejce studené
- 80 g cukru
- 350 g mouky
- 6 g prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- máslo na vymazání pekáče
- moukou na vysypání pekáče
Na drobenku
- 30 g studeného másla
- 40 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 40 g mouky
- 1 špetka soli
Na náplň
- 500 g tvarohu
- 180 g cukru
- 2 vejce
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- na ovocnou náplň
- 70 g jahod rozpůlených
- 70 g malin
- 70 g borůvek
- 3 meruňky na čtvrtky
- 1 broskev nakrájená na proužky
Postup
- Na přípravu těsta smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte nakrájené studené máslo a zapracujte ho.
- Přidejte zakysanou smetanu, vejce a vanilku a rychle a krátce prohněteme na vláčné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky. Pokud je příliš suché, přidejte ještě trochu zakysané smetany.
- Těsto přikryjeme a dáme na cca 40 minut do lednice.
- Na drobenku smíchejte mouku, cukr a sůl.
- Přidejte máslo a vanilku a prohněťte jí nadrobno. Drobenku dejte na chladné místo, dokud jí nebudete potřebovat.
- Na náplň ve velké míse rozšlehejte vejce.
- Přidejte tvaroh, cukr, vanilku a sůl a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte kukuřičný škrob a znovu promíchejte, dokud nebude směs krémová.
- Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou, přebytečnou mouku oklepeme.
- Těsto rozválejte, vložte do plechu a přitiskněte ke dnu a stěnám.
- Tvarohovou náplň nalijeme na těsto v plechu.
- Tvarohovou náplň posypeme asi polovinou drobenky.
- Na buchtu rozložte maliny, borůvky, rozpůlené jahody, na čtvrtky nakrájené meruňky a broskve.
- Ovoce posypeme zbylou drobenkou.
- Ovocnou tvarohovou buchtu s drobenkou pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut, a poté jí necháme úplně vychladnout.

Kynuté buchty s tvarohem
Tuto klasiku vám asi ani nemusíme představovat, je to stará dobrá dobrota!
Co budeme potřebovat
Na kvásek
- 1 lžíce moučkového cukru
- 100 ml teplého mléka
- 21 g běžného droždí
Na těsto
- 150 ml teplého mléka
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 160 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 500 g hladké mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
Na náplň
- 500 g tvarohu
- 2 žloutky
- 1 – 2 lžičky smetany (10% nebo 12% tuku)
- 1 lžička citronové kůry
- 55 g moučkového cukru
- Volitelně: rum nebo rumová esence, mandlová esence, rozinky
Postup
- V malé misce smíchejte mléko a cukr. Ujistěte se, že mléko není příliš horké ani studené.
- Přidejte malé kousky droždí. Mísu přikryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na teplé místo.
- Po 10 nebo 15 minutách by se droždí mělo rozpustit a na povrchu mléka by měla být pěna. Pokud ne, počkejte dalších 15 minut.
- Ve velké míse smíchejte všechny žloutky, vejce a mléko. Přidejte polovinu rozpuštěného másla a špetku soli.
- Vmícháme mouku a cukr.
- Přidejte kvásek.
- Těsto pečlivě prohněteme vařečkou nebo v kuchyňském robotu s hnětacím hákem. Pokud to děláte ručně, může to trvat asi 15 minut, než těsto správně uhněteme.
- Jakmile se těsto přestane lepit na mísu, můžete s hnětením přestat.
- Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou a dejte ji na teplé místo, aby těsto vykynulo do dvojnásobného objemu. To by mělo trvat přibližně 45 – 60 minut.
- Mezitím si připravte náplň, kterou budete používat.
- V misce smícháme tvaroh a žloutky. Smetanu přilijeme tak, aby směs nebyla příliš tuhá, ale pozor, aby nebyla příliš tekutá.
- Přidejte zbytek ingrediencí a promíchejte.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech na pečení vymažeme máslem.
- Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, odřízněte z něj asi polovinu. Položte na pomoučněnou plochu a vyválejte na tloušťku asi 1 cm.
- Vykrájejte čtverečky cca 5×5 cm. Doprostřed čtverce dejte plnou lžičku náplně.
- Těsto obalte kolem náplně tak, aby vám vznikla kulička.
- Umístěte jej na plech na pečení. Pokračujte ve skládání, mezi kuličkami na plechu ponechte malé místo, budou dále kynout v troubě.
- Po dokončení nechte těsto na plechu 15 minut kynout, než ho vložíte do trouby.
- Po 15 minutách buchty důkladně pomažeme máslem.
- Plech vložíme do trouby a pečeme 30 minut dozlatova.
Jestli vás nehoní mlsná, tak není nic jednoduššího než si připravit tyto lahodné pomazánky z tvarohu.

Hrníčková kakaová buchta s tvarohem
Nejjednodušší recept na buchtu s tvarohem – bez váhy.
Co budeme potřebovat
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnečku oleje
- 1/2 hrnečku cukru
- 1/2 hrnečku tvarohu
- 2 lžičky kakaového prášku
- 1 lžička kávy
- 1/2 lžičky vanilkové esence
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce mléka
- pražené mandle namleté na hrubý prášek
Postup
- Do mísy přidáme olej, tvaroh, cukr.
- Prosejte mouku, kakaový prášek, kávu a jedlou sodu.
- Přidejte suché ingredience do tvarohové směsi a míchejte.
- Přidejte esenci. Dobře promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte mléko.
- Směs nalijte do vymazané formy.
- Předehřejte troubu a pečte 35 minut při 180 °C.
- Po upečení tvarohovou buchtu nechte vychladnout a na ozdobu posypejte praženými mandlemi.

Cuketová buchta s tvarohem
Cuketa je prostě všestranná zelenina, ze které jsou i výborné buchty! Zkuste tu naši.
Co budeme potřebovat
- 250 g nastrouhané cukety, osušené
- 300 g odtučněného tvarohu
- 90 g cukru
- 2 velké bílky
- 40 ml řepkového oleje
- 1 velké vejce
- 4 lžičky vanilkového extraktu, rozdělené
- 360 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce strouhanky
- 40 g třtinového cukru
- 40 g nasekaných vlašských ořechů
- 40 g rozinek
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 90 g cukru krystal
- 2 až 3 lžičky odtučněného mléka
Postup
- Ve velké míse prošlehejte cuketu, tvaroh, cukr, bílky, olej, vejce a 3 lžičky vanilky, dokud se dobře nespojí.
- V malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl; postupně vmícháme do cuketové směsi, dokud se vše nespojí.
- Vymažeme formu na buchtu máslem a posypeme strouhankou.
- Nalijte třetinu těsta do formy.
- Smíchejte hnědý cukr, vlašské ořechy, rozinky, skořici a nové koření, polovinou směsi posypeme těsto.
- Nalijte další třetinu těsta. Posypte zbývající směsí hnědého cukru a nalijte zbylé těsto.
- Pečte při 180 stupních po dobu 55-65 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Buchtu nechte zcela vychladnout.
- V malé misce smíchejte cukrářský cukr, zbývající vanilku a dostatek mléka, abyste dosáhli požadované konzistence a buchtu pokapejte.

Objevte podobné tipy
Jablečná buchta s tvarohem a vanilkou
Tato tvarohová buchta s jablkem a vanilkou chutná skvěle. Co je, ale ještě důležitější je, že tento moučník je velmi nízkokalorický a tudíž vhodný pro lidi, kteří si hlídají postavu.
Co budeme potřebovat
- 200 g tvarohu
- 4 vejce
- cukr, podle chuti
- sůl
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžíce rýžové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2-3 jablka
Postup
- Troubu předehřejeme na 170 ° C.
- Do mísy dejte vejce, cukr, sůl a vanilkový extrakt.
- Šlehejte mixérem do světlé a nadýchané hmoty.
- Rýžovou mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva.
- Přidejte k vejcím a opatrně promíchejte.
- Smíchejte vaječnou směs s tvarohem, dokud nebude směs hladká.
- Těsto vložíme do formy, uhladíme stěrkou.
- Jablka nakrájíme na tenké plátky a položíme na těsto.
- Tvarohovou buchtu pečte 40–45 minut dozlatova.
- Poté vyjměte z trouby a podávejte teplou nebo studenou.
K výborné buchtě nesmí chybět výborná káva. Podívejte se na recenzi těch nejlepších kávovarů Krups a vyberete si ten svůj!

Strouhaná tvarohová buchta
Co budeme potřebovat
- 450 g hladké mouky
- 1 ks prášku do pečiva na perník
- 20 g kakaového prášku
- 500 h tvarohu
- 5 ks bílku
- 5 ks žloutku
- 220 g moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 250 g másla
- 2 lžíce smetany ke šlehání (30-33% tuku)
- 50 ml plnotučného mléka
Postup
- Do mísy dáme mouku a kakao a smícháme s práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo. Uhněteme těsto.
- Přidáme smetanu a znovu prohněteme.
- Těsto dejte na půl hodiny na chladné místo.
- Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Přidejte cukr.
- Do mísy dejte smetanový tvaroh, žloutky, cukr a mléko.
- Dobře promícháme a přidáme sníh z bílků.
- Těsto rozdělíme na 2 poloviny.
- Jednu polovinu těsta nastrouháme na plech vyložený pečicím papírem.
- Na těsto rovnoměrně nalijeme tvarohovou náplň a nastrouháme druhou polovinu těsta.
- Pečte 30 minut při 180 °C.
- Vyndáme z trouby a posypeme moučkovým cukrem.

Mrkvová buchta s tvarohem
Buchtu z mrkve buď milujete, nebo nenávidíte. Přidáním pomerančů do tvarohu váš postoj změní, tak že se tvarohová buchta s mrkví stane vaším nejoblíbenějším moučníkem!
Co budeme potřebovat
Na tvaroh
- 1 velké vejce
- 4 velké žloutky
- 100 g krystalového cukru
- 125 ml pomerančové šťávy
- 2 lžičky kůry z pomeranče
- 40 g másla, nakrájené na malé kousky
Na těsto
- 4 velká vejce
- 200 g krystalového cukru
- 200 g hnědého cukru
- 180 ml olivového oleje
- 130 g jablečného pyré
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce kůry z pomeranče
- 300 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička kardamomu
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky soli
- 280 g strouhané mrkve
- 110 g nasekaných pistácií
Na polevu
- 115 g změklého másla pokojové teploty
- 230 g změklého smetanového sýra
- 390 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Na tvaroh prošlehejte jedno vejce se 4 žloutky, cukrem, šťávou z pomeranče a kůrou, dokud se dobře nespojí.
- Umístěte misku na vodní lázeň a vařte za častého šlehání do zhoustnutí, asi 10 minut.
- Odstraňte z plotny a zašlehejte máslo, míchejte, dokud se zcela nezapracuje a vychladnout.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte formu.
- Na mrkvovou buchtu vyšlehejte vejce s oběma cukry, olivovým olejem, jablečnou omáčkou, vanilkou a pomerančovou kůrou, dokud se dobře nespojí.
- V samostatné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, skořicí, kardamomem, zázvorem, muškátovým oříškem a solí, dokud se dobře nespojí.
- Suché ingredience přidejte k mokrým ingrediencím a míchejte, dokud se nespojí.
- Vmícháme nastrouhanou mrkev a nakrájené pistácie.
- Těsto vlijeme do formy.
- Pečte 30–35 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Buchtu nechte vychladnout po dobu 25 minut, vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout.
- Na polevu si ušlehejte máslo se smetanovým sýrem, dokud se dobře nespojí. Přidejte moučkový cukr a vanilku a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Buchtu rozřízněte na půl a po krajích natřete polevu, tak aby vzniklo uprostřed místo, kam poté přidáte tvaroh z pomeranče.
- Přidejte druhou polovinu, kterou potřete zbylou polevou.

Zdravotní výhody tvarohu
Zdravotní přínosy tvarohu
- Tvaroh může pomoci zlepšit trávení. Živiny v tvarohu mohou být snadno absorbovány v trávicím systému.
- Bakterie obsažené v tvarohu jsou prospěšné pro imunitní systém.
- Tvaroh lze použít k péči o pleť. Tvarohovou masku si můžete vyrobit přidáním gramu mouky a limetkové šťávy. Tvarohový zábal na obličej vám pomůže k zářivé pleti.
- Tvaroh je také dobrý pro vaše vlasy a může pomoci při redukci lupů díky antibakteriálním vlastnostem kyseliny mléčné. Vše, co musíte udělat, je vyšlehat trochu tvarohu v misce a nanést na vlasy jako masku na vlasy. Nechte působit asi půl hodiny a umyjte jemným šamponem.