Recepty na buchty s tvarohem nejen tak, jak je známe z pohádek! Zkuste je všechny

„Vydal se Honza s uzlíkem na cestu, hledat si ve světě solidní nevěstu…“ V uzlíku měl tvarohovou buchtu.

Jak si takové „Honzíkovy buchty“ upéct?

A že není buchta jako buchta?

Inspirujte se našimi recepty na buchty z tvarohem!

Tvarohová buchta s ovocem

Skvěle se hodí na večírek nebo k odpolední kávě o víkendu.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 200 g studeného másla
  • 100 g zakysané smetany studené
  • 1 vejce studené
  • 80 g cukru
  • 350 g mouky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • máslo na vymazání pekáče
  • moukou na vysypání pekáče

Na drobenku

  • 30 g studeného másla
  • 40 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 40 g mouky
  • 1 špetka soli

Na náplň

  • 500 g tvarohu
  • 180 g cukru
  • 2 vejce
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • na ovocnou náplň
  • 70 g jahod rozpůlených
  • 70 g malin
  • 70 g borůvek
  • 3 meruňky na čtvrtky
  • 1 broskev nakrájená na proužky

Postup

  • Na přípravu těsta smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  • Přidejte nakrájené studené máslo a zapracujte ho.
  • Přidejte zakysanou smetanu, vejce a vanilku a rychle a krátce prohněteme na vláčné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky. Pokud je příliš suché, přidejte ještě trochu zakysané smetany.
  • Těsto přikryjeme a dáme na cca 40 minut do lednice.
  • Na drobenku smíchejte mouku, cukr a sůl.
  • Přidejte máslo a vanilku a prohněťte jí nadrobno. Drobenku dejte na chladné místo, dokud jí nebudete potřebovat.
  • Na náplň ve velké míse rozšlehejte vejce.
  • Přidejte tvaroh, cukr, vanilku a sůl a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte kukuřičný škrob a znovu promíchejte, dokud nebude směs krémová.
  • Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou, přebytečnou mouku oklepeme.
  • Těsto rozválejte, vložte do plechu a přitiskněte ke dnu a stěnám.
  • Tvarohovou náplň nalijeme na těsto v plechu.
  • Tvarohovou náplň posypeme asi polovinou drobenky.
  • Na buchtu rozložte maliny, borůvky, rozpůlené jahody, na čtvrtky nakrájené meruňky a broskve.
  • Ovoce posypeme zbylou drobenkou.
  • Ovocnou tvarohovou buchtu s drobenkou pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut, a poté jí necháme úplně vychladnout.
Kynuté těsto plné čerstvého ovoce a drobenky.
Zdroj: inspirationforall.de

Kynuté buchty s tvarohem

Tuto klasiku vám asi ani nemusíme představovat, je to stará dobrá dobrota!

Co budeme potřebovat

Na kvásek

  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 100 ml teplého mléka
  • 21 g běžného droždí

Na těsto

  • 150 ml teplého mléka
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 160 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 500 g hladké mouky
  • 4 lžíce moučkového cukru

Na náplň

  • 500 g tvarohu
  • 2 žloutky
  • 1 – 2 lžičky smetany (10% nebo 12% tuku)
  • 1 lžička citronové kůry
  • 55 g moučkového cukru
  • Volitelně: rum nebo rumová esence, mandlová esence, rozinky

Postup

  • V malé misce smíchejte mléko a cukr. Ujistěte se, že mléko není příliš horké ani studené.
  • Přidejte malé kousky droždí. Mísu přikryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na teplé místo.
  • Po 10 nebo 15 minutách by se droždí mělo rozpustit a na povrchu mléka by měla být pěna. Pokud ne, počkejte dalších 15 minut.
  • Ve velké míse smíchejte všechny žloutky, vejce a mléko. Přidejte polovinu rozpuštěného másla a špetku soli.
  • Vmícháme mouku a cukr.
  • Přidejte kvásek.
  • Těsto pečlivě prohněteme vařečkou nebo v kuchyňském robotu s hnětacím hákem. Pokud to děláte ručně, může to trvat asi 15 minut, než těsto správně uhněteme.
  • Jakmile se těsto přestane lepit na mísu, můžete s hnětením přestat.
  • Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou a dejte ji na teplé místo, aby těsto vykynulo do dvojnásobného objemu. To by mělo trvat přibližně 45 – 60 minut.
  • Mezitím si připravte náplň, kterou budete používat.
  • V misce smícháme tvaroh a žloutky. Smetanu přilijeme tak, aby směs nebyla příliš tuhá, ale pozor, aby nebyla příliš tekutá.
  • Přidejte zbytek ingrediencí a promíchejte.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech na pečení vymažeme máslem.
  • Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, odřízněte z něj asi polovinu. Položte na pomoučněnou plochu a vyválejte na tloušťku asi 1 cm.
  • Vykrájejte čtverečky cca 5×5 cm. Doprostřed čtverce dejte plnou lžičku náplně.
  • Těsto obalte kolem náplně tak, aby vám vznikla kulička.
  • Umístěte jej na plech na pečení. Pokračujte ve skládání, mezi kuličkami na plechu ponechte malé místo, budou dále kynout v troubě.
  • Po dokončení nechte těsto na plechu 15 minut kynout, než ho vložíte do trouby.
  • Po 15 minutách buchty důkladně pomažeme máslem.
  • Plech vložíme do trouby a pečeme 30 minut dozlatova.

Jestli vás nehoní mlsná, tak není nic jednoduššího než si připravit tyto lahodné pomazánky z tvarohu.

Pár kousků kynutých českých buchtiček.
Zdroj: womanscribbles.net

Hrníčková kakaová buchta s tvarohem

Nejjednodušší recept na buchtu s tvarohem – bez váhy.

Co budeme potřebovat

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnečku oleje
  • 1/2 hrnečku cukru
  • 1/2 hrnečku tvarohu
  • 2 lžičky kakaového prášku
  • 1 lžička kávy
  • 1/2 lžičky vanilkové esence
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce mléka
  • pražené mandle namleté na hrubý prášek

Postup

  • Do mísy přidáme olej, tvaroh, cukr.
  • Prosejte mouku, kakaový prášek, kávu a jedlou sodu.
  • Přidejte suché ingredience do tvarohové směsi a míchejte.
  • Přidejte esenci. Dobře promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte mléko.
  • Směs nalijte do vymazané formy.
  • Předehřejte troubu a pečte 35 minut při 180 °C.
  • Po upečení tvarohovou buchtu nechte vychladnout a na ozdobu posypejte praženými mandlemi.
Buchta s kakaem a polevou.
Zdroj: thesugarcoatedcottage.com

Cuketová buchta s tvarohem

Cuketa je prostě všestranná zelenina, ze které jsou i výborné buchty! Zkuste tu naši.

Co budeme potřebovat

  • 250 g nastrouhané cukety, osušené
  • 300 g odtučněného tvarohu
  • 90 g cukru
  • 2 velké bílky
  • 40 ml řepkového oleje
  • 1 velké vejce
  • 4 lžičky vanilkového extraktu, rozdělené
  • 360 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce strouhanky
  • 40 g třtinového cukru
  • 40 g nasekaných vlašských ořechů
  • 40 g rozinek
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 90 g cukru krystal
  • 2 až 3 lžičky odtučněného mléka

Postup

  • Ve velké míse prošlehejte cuketu, tvaroh, cukr, bílky, olej, vejce a 3 lžičky vanilky, dokud se dobře nespojí.
  • V malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl; postupně vmícháme do cuketové směsi, dokud se vše nespojí.
  • Vymažeme formu na buchtu máslem a posypeme strouhankou.
  • Nalijte třetinu těsta do formy.
  • Smíchejte hnědý cukr, vlašské ořechy, rozinky, skořici a nové koření, polovinou směsi posypeme těsto.
  • Nalijte další třetinu těsta. Posypte zbývající směsí hnědého cukru a nalijte zbylé těsto.
  • Pečte při 180 stupních po dobu 55-65 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
  • Buchtu nechte zcela vychladnout.
  • V malé misce smíchejte cukrářský cukr, zbývající vanilku a dostatek mléka, abyste dosáhli požadované konzistence a buchtu pokapejte.
Nadýchaná buchta z cukety a tvarohovým frostingem.
Zdroj: oliveandmango.com

Jablečná buchta s tvarohem a vanilkou

Tato tvarohová buchta s jablkem a vanilkou chutná skvěle. Co je, ale ještě důležitější je, že tento moučník je velmi nízkokalorický a tudíž vhodný pro lidi, kteří si hlídají postavu.

Co budeme potřebovat

  • 200 g tvarohu
  • 4 vejce
  • cukr, podle chuti
  • sůl
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžíce rýžové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2-3 jablka

Postup

  • Troubu předehřejeme na 170 ° C.
  • Do mísy dejte vejce, cukr, sůl a vanilkový extrakt.
  • Šlehejte mixérem do světlé a nadýchané hmoty.
  • Rýžovou mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva.
  • Přidejte k vejcím a opatrně promíchejte.
  • Smíchejte vaječnou směs s tvarohem, dokud nebude směs hladká.
  • Těsto vložíme do formy, uhladíme stěrkou.
  • Jablka nakrájíme na tenké plátky a položíme na těsto.
  • Tvarohovou buchtu pečte 40–45 minut dozlatova.
  • Poté vyjměte z trouby a podávejte teplou nebo studenou.

K výborné buchtě nesmí chybět výborná káva. Podívejte se na recenzi těch nejlepších kávovarů Krups a vyberete si ten svůj!

Křupavé těsto s jablky a tvarohovou náplní.
Zdroj: seasonsandsuppers.ca

Strouhaná tvarohová buchta

Co budeme potřebovat

  • 450 g hladké mouky
  • 1 ks prášku do pečiva na perník
  • 20 g kakaového prášku
  • 500 h tvarohu
  • 5 ks bílku
  • 5 ks žloutku
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 250 g másla
  • 2 lžíce smetany ke šlehání (30-33% tuku)
  • 50 ml plnotučného mléka

Postup

  • Do mísy dáme mouku a kakao a smícháme s práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo. Uhněteme těsto.
  • Přidáme smetanu a znovu prohněteme.
  • Těsto dejte na půl hodiny na chladné místo.
  • Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Přidejte cukr.
  • Do mísy dejte smetanový tvaroh, žloutky, cukr a mléko.
  • Dobře promícháme a přidáme sníh z bílků.
  • Těsto rozdělíme na 2 poloviny.
  • Jednu polovinu těsta nastrouháme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Na těsto rovnoměrně nalijeme tvarohovou náplň a nastrouháme druhou polovinu těsta.
  • Pečte 30 minut při 180 °C.
  • Vyndáme z trouby a posypeme moučkovým cukrem.
Nakrájená dvojbarevná buchta.
Zdroj: mysundayfeast.blogspot.com

Mrkvová buchta s tvarohem

Buchtu z mrkve buď milujete, nebo nenávidíte. Přidáním pomerančů do tvarohu váš postoj změní, tak že se tvarohová buchta s mrkví stane vaším nejoblíbenějším moučníkem!

Co budeme potřebovat

Na tvaroh

  • 1 velké vejce
  • 4 velké žloutky
  • 100 g krystalového cukru
  • 125 ml pomerančové šťávy
  • 2 lžičky kůry z pomeranče
  • 40 g másla, nakrájené na malé kousky

Na těsto

  • 4 velká vejce
  • 200 g krystalového cukru
  • 200 g hnědého cukru
  • 180 ml olivového oleje
  • 130 g jablečného pyré
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kůry z pomeranče
  • 300 g mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička kardamomu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • 280 g strouhané mrkve
  • 110 g nasekaných pistácií

Na polevu

  • 115 g změklého másla pokojové teploty
  • 230 g změklého smetanového sýra
  • 390 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Na tvaroh prošlehejte jedno vejce se 4 žloutky, cukrem, šťávou z pomeranče a kůrou, dokud se dobře nespojí.
  • Umístěte misku na vodní lázeň a vařte za častého šlehání do zhoustnutí, asi 10 minut.
  • Odstraňte z plotny a zašlehejte máslo, míchejte, dokud se zcela nezapracuje a vychladnout.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte formu.
  • Na mrkvovou buchtu vyšlehejte vejce s oběma cukry, olivovým olejem, jablečnou omáčkou, vanilkou a pomerančovou kůrou, dokud se dobře nespojí.
  • V samostatné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, skořicí, kardamomem, zázvorem, muškátovým oříškem a solí, dokud se dobře nespojí.
  • Suché ingredience přidejte k mokrým ingrediencím a míchejte, dokud se nespojí.
  • Vmícháme nastrouhanou mrkev a nakrájené pistácie.
  • Těsto vlijeme do formy.
  • Pečte 30–35 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
  • Buchtu nechte vychladnout po dobu 25 minut, vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout.
  • Na polevu si ušlehejte máslo se smetanovým sýrem, dokud se dobře nespojí. Přidejte moučkový cukr a vanilku a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  • Buchtu rozřízněte na půl a po krajích natřete polevu, tak aby vzniklo uprostřed místo, kam poté přidáte tvaroh z pomeranče.
  • Přidejte druhou polovinu, kterou potřete zbylou polevou.
Nadýchaný bochánek s mrkví a tvarohem.
Zdroj: myincrediblerecipes.com

Zdravotní výhody tvarohu

Zdravotní přínosy tvarohu

  1. Tvaroh může pomoci zlepšit trávení. Živiny v tvarohu mohou být snadno absorbovány v trávicím systému.
  2. Bakterie obsažené v tvarohu jsou prospěšné pro imunitní systém.
  3. Tvaroh lze použít k péči o pleť. Tvarohovou masku si můžete vyrobit přidáním gramu mouky a limetkové šťávy. Tvarohový zábal na obličej vám pomůže k zářivé pleti.
  4. Tvaroh je také dobrý pro vaše vlasy a může pomoci při redukci lupů díky antibakteriálním vlastnostem kyseliny mléčné. Vše, co musíte udělat, je vyšlehat trochu tvarohu v misce a nanést na vlasy jako masku na vlasy. Nechte působit asi půl hodiny a umyjte jemným šamponem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X