Vánoce se blíží a my si pro vás tentokrát připravili ty nejlepší recepty na tvarohové vánoční cukroví.
Máme pro vás nepečené fitness kuličky i krásně červené sušenky.
Připravit si můžete dle našeho návodu i klasické tvarohové těsto a upravit ho na různé způsoby.
Tak pojďme na to!
Červené sušenky z tvarohu
Chcete si udělat trochu netradiční vánoční cukroví s tvarohem? Nejen vzhledově si zamilujete tyto červené tvarohové sušenky, které vydrží měkké po celé Vánoce.
INGREDIENCE
- 1 balení cukrářské směsi od Dr. Oetker (Red Velvet Dort)
- 2 vejce
- 2 lžíce másla pokojové teploty
- 2 lžíce mléka
- 120 g měkkého tvarohu
POSTUP
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
- Ve velké misce smíchejte směs Red Velvet Dort, vejce, máslo a mléko.
- Jakmile se vytvoří husté těsto, dejte do něj ještě tvaroh a těsto dobře zamíchejte.
- Za pomoci lžíce si udělejte na plech hromádky a trochu je rozmáčkněte vidličkou.
- Sušenky pečte zhruba 10 minut, a potom je nechejte vychladnout.

Vyzkoušejte také naše recepty na Išelské cukroví, které je královskou disciplínou v pečení cukroví. Máte odvahu je vyzkoušet?
Tvarohové vánoční cukroví s malinami
Rádi byste také vánoční cukroví s ovocem? Co říkáte na takové maliny? Upečte si úžasné vánoční cukroví z tvarohového těsta a obohaťte ho o bobulovité ovoce.
INGREDIENCE
- 1 vanička měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 1 hrnek cukru
- 2/3 hrnku malin nakrájených na kousky
POSTUP
- Předehřejte si troubu na 175 °C.
- Vyložte si plech pečicím papírem.
- V misce ušlehejte tvaroh tak, aby byl načechraný.
- Přidejte vejce a šlehejte těsto tak, aby se dokonale spojilo.
- Přidejte maliny a těsto zamíchejte.
- Potom na plech vytvořte hromádky, jemně je rozmáčkněte vidličkou, aby se udělaly sušenky.
- Tvarohové vánoční cukroví pečte 9 až 12 minut.

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Nepečené cukroví z tvarohu plné barev
Udělejte si barevné a chutné cukroví z tvarohu. Jestliže máte rádi barvy, udělejte si je v různých barvách, stačí se vybavit potravinářským barvivem. Ozdobte si tímto cukrovím nejen stůl na Vánoce, ale klidně i na různých oslavách a hostinách.
INGREDIENCE
- 1/4 hrnku nesoleného másla
- 1 vanička tvarohu
- 4 až 5 hrnků moučkového cukru
- 1 lžička extraktu – mátového, vanilkového, citronového, banánového apod.
- potravinářské barvivo
POSTUP
- V hrnci na mírném ohni si rozpusťte máslo.
- Přidejte tvaroh a míchejte směs, dokud nebude krémová.
- Hrnec odstavte a přidejte do něj ještě 4 hrnky moučkového cukru a směs zamíchejte.
- Vznikne vám měkké sladké těsto.
- Pokud je těsto příliš tekuté či sypké, přidejte více cukru, aby se zpevnilo.
- Těsto by mělo být dostatečně pevné, abyste z něj mohli tvarovat cukroví.
- Těsto si klidně rozdělte na několik částí a každou ochuťte jiným extraktem a obarvěte jiným barvivem.
- Jestliže si těsto rozdělíte na 4 části, pak do každé přidejte 1/4 lžičky extraktu.
- Jestliže pouze na 2 části, tak do každé dejte 1/2 lžičky extraktu.
- Vytvarujte si z těsta menší kuličky, které potom jemně rozmáčkněte vidličkou.
- Cukroví uložte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte ho ztuhnout.
- Cukroví uschovejte do lednice.

Objevte podobné tipy
Tvarohové cukroví plněné ořechy
Ořechy k vánočnímu času neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte vánoční cukroví z tvarohu plněné ořechy. Je to lahůdka!
INGREDIENCE
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 3/4 hrnku nesoleného másla
- 1/2 vaničky tvaroh
- 3/4 hrnku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
POSTUP
- V misce smíchejte mouku a sůl.
- Přidejte namleté vlašské ořechy a zamíchejte. Misku odložte stranou.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- V další misce utřete máslo, tvaroh a cukr za pomoci ručního šlehače.
- Přidejte vanilkový extrakt a další minutu ještě směs šlehejte.
- Za stálého míchání přidejte moučnou směs, kterou jste si připravili na začátku.
- Udělejte si z těsta váleček a nakrájejte na menší kousky (viz obrázek).
- Cukroví dejte na plech vyložený papírem a pečte ho 15 minut.

Máme pro vás i další recepty na vánoční cukroví s ořechy, které musíte vyzkoušet! Inspirujte se.
Zdravé avokádovo-tvarohové kuličky s proteinem
Připravte si tyto jednoduché a chutné kuličky s proteinem a nízkým obsahem sacharidů. Jsou božské, a díky svému krásně zelenému vnitřku vypadají magicky. Skvěle se hodí na vánoční stůl. Díky avokádu jsou plné zdravých tuků i vlákniny a tvaroh jim dodává bílkoviny a vápník. Tento zdravý nepečený dezert si jistě oblíbíte.
INGREDIENCE
- 150g tvarohu
- 1 avokádo
- 30 g proteinového prášku (např. vanilka nebo kokos)
- 4 lžíce kokosové mouky (nebo 6 lžic strouhaného kokosu)
- špetka stévie
- 2 lžíce kakaa (na obalení)
POSTUP
- V misce si rozmačkejte avokádo a rozmíchejte ho s tvarohem, proteinovým práškem, špetkou stévie a kokosovou moukou (nebo jemně strouhaným kokosem).
- Z těsta tvarujte kuličky, které obalte v kakau, vložte je do papírových košíčků a dejte ztuhnout do chladničky alespoň na 5 hodin.
- Užijte si to!

Těsto z tvarohu na slané i sladké cukroví
Určitě se vyplatí naučit se tvarohové těsto, ze kterého uděláte jak sladké, tak i slané cukroví. Z tvarohového těsta můžete potom udělat třeba taštičky plněné špenátem, ale klidně i marmeládou. Případně ho stačí posypat pouze sýrem, nakrájet na tyčinky a nechat zapéct. Fantazii se meze nekladou.
INGREDIENCE
- 1 vanička tvarohu
- 1 máslo
- 250 g polohrubé mouky
POSTUP
- Z uvedených surovin vypracujte těsto.
- Z těsta vyválejte plát, a potom z něj udělejte cukroví podle své fantazie.

Vyzkoušejte také naše recepty na buchty s tvarohem nejen tak, jak je známe z pohádek. Jsou luxusní!
Tvaroh – tradiční mléčný výrobek s dlouhou historií
- Tvaroh se používá při pečení a vaření od pradávna.
- Je charakteristický smetanovou chutí, bílou barvou a krémovitou, respektive hrudkovitou konzistencí.
- Tvarohy se rozdělují na několik kategorií podle toho, jakou technologií se vyrábí.
- První skupinu tvoří tvarohy vyráběné za pomoci čistých mlékařských kultur, což jsou takzvané tvrdé tvarohy.
- Druhou variantou jsou měkké tvarohy, u nichž se setkáte s různým obsahem tuku.
- Je libo nízkotučný, nebo plnotučný?
- K pečení cukroví a dezertů se používají právě ty měkké tvarohy.
- Setkáte se s tvrzením, že tvaroh je těžce stravitelný, přitom opak je pravdou.
- Tvaroh je sice pomalu stravitelný, ovšem ne těžce.
- Velice pozitivní vliv má tato potravina na žlučník, střeva a játra.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!