Upečte si na Vánoce chutné a jednoduché cukroví z tvarohu

Pokud máte rádi tvaroh, určitě nepohrdnete ani tvarohovým vánočním cukrovím.

Připravit si můžete i klasické tvarohové těsto a upravit ho na různé způsoby.

Z tvarohového těsta napečete jak sladké, tak klidně i slané pochoutky. Pusťte se tedy s námi do pečení vánočního cukroví z tvarohu.

Co říkáte na tvarohové kuličky nebo bábovku?

Červené sušenky z tvarohu

Chcete si udělat trochu netradiční vánoční cukroví s tvarohem?

I vzhledově se vám zalíbí tyto červené tvarohové sušenky, které vydrží měkké po celé Vánoce.

INGREDIENCE

  • 1 balení cukrářské směsi od Dr. Oetker (Red Velvet Dort)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • 2 lžíce mléka
  • 120 g měkkého tvarohu

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
  3. Ve velké misce smíchejte směs Red Velvet Dort, vejce, máslo a mléko.
  4. Jakmile se vytvoří husté těsto, dejte do něj ještě tvaroh a těsto dobře zamíchejte.
  5. Za pomoci lžíce si udělejte na plech hromádky a trochu je rozmáčkněte vidličkou.
  6. Sušenky pečte zhruba 10 minut, a potom je nechejte vychladnout. 
sušenky z tvarohu vyvedené do červené barvy
Zdroj: momstestkitchen.com

Tvarohové vánoční cukroví s malinami

Chcete také vánoční cukroví s ovocem? Co říkáte na takové maliny?

Upečte si úžasné vánoční cukroví z tvarohového těsta a obohaťte ho o bobulovité ovoce.

INGREDIENCE

  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2/3 hrnku malin nakrájených na kousky

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 175 °C.
  2. Vyložte si plech pečicím papírem.
  3. V misce ušlehejte tvaroh tak, aby byl načechraný.
  4. Přidejte vejce a šlehejte těsto tak, aby se dokonale spojilo.
  5. Přidejte maliny a těsto zamíchejte.
  6. Potom na plech vytvořte hromádky, jemně je rozmáčkněte vidličkou, aby se udělaly sušenky.
  7. Tvarohové vánoční cukroví pečte 9 až 12 minut. 
cukroví z tvarohu s kousky malin
Zdroj: allrecipes.com

Nepečený slaný koláč s karamelem

Jestliže nechcete zapínat troubu, nemusíte.

Stačí si najít na nepečené vánoční cukroví recepty. Jeden vám přinášíme a zaručujeme vám, že tento koláč si neděláte naposledy.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek nahrubo nadrcených preclíků
  • 1/2 hrnku roztaveného másla
  • 1/3 hrnku cukru
  • 2 vaničky měkkého tvarohu
  • 1/2 hrnku karamelového toppingu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání

POSTUP

  1. Ve středně velké misce smíchejte nahrubo nadrcené preclíky, roztavené máslo a cukr.
  2. Těsto dejte do středně velké formy na koláč (20 až 25 centimetrů).
  3. Potom si smíchejte tvaroh, karamelový topping a vanilkový extrakt. Směs šlehejte do té doby, než nevznikne hladký krém.
  4. Ušlehejte si šlehačku ze smetany a pomalu ji vmíchejte do krému.
  5. Za pomoci lžíce dejte krém na těsto a dejte koláč na 3 hodiny do lednice.
  6. Koláč ozdobte karamelovým toppingem a případně posypte ještě mořskou solí.
  7. Koláč uchovávejte v lednici či na chladném místě. 
koláč s karamelem na slano
Zdroj: yummly.com

Bábovka z tvarohu

Dáváte si každý rok na Štědrý den ke snídani vánočku?

Zapomeňte v letošním roce na tradice. Co takhle tvarohová bábovka? Recept je jednoduchý, rychlý a zvládnete ji upéct i den před Vánocemi.

Případně si můžete upéct i jiné tvarohové pochoutky podle našich receptů.

INGREDIENCE

  • 345 g nesoleného másla pokojové teploty
  • 225 g plnotučného tvarohu pokojové teploty
  • 500 g krystalového cukru
  • 80 g zakysané smetany pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 6 velkých vajec pokojové teploty
  • 345 g dortové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 165 °C. Vymažte si formu na bábovku.
  2. Ušlehejte si máslo.
  3. Přidejte do něj tvaroh a šlehejte do té doby, než nevznikne hladký krém.
  4. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Těsto míchejte do té doby, než se všechny suroviny nespojí dohromady.
  5. Přidávejte po jednom vejce a pečlivě ho do těsta zamíchejte. Jakmile přidáte poslední vejce, zastavte mixér a přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  6. Těsto mixujte, dokud nebude mít krémovou konsistenci.
  7. Těsto nalijte do připravené formy na bábovku.
  8. Tvarohovou bábovku dejte do trouby a pečte 75 až 95 minut.
bábovka z tvarohu s ovocem a šlehačkou jako ozdoba
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Nepečené tvarohové cukroví plné barev

Udělejte si barevné a chutné cukroví z tvarohu.

Jestliže máte rádi barvy, udělejte si je v různých barvách, stačí se vybavit potravinářským barvivem.

Ozdobte si tímto cukrovím nejen stůl na Vánoce, ale klidně i na různých oslavách a hostinách.

INGREDIENCE

  • 1/4 hrnku nesoleného másla
  • 1 vanička tvarohu
  • 4 až 5 hrnků moučkového cukru
  • 1 lžička extraktu – mátového, vanilkového, citronového, banánového apod.
  • potravinářské barvivo

POSTUP

  1. V hrnci na mírném ohni si rozpusťte máslo. Přidejte tvaroh a míchejte směs, dokud nebude krémová.
  2. Hrnec odstavte a přidejte do něj ještě 4 hrnky moučkového cukru a směs zamíchejte. Vznikne vám měkké sladké těsto.
  3. Pokud je těsto příliš tekuté či sypké, přidejte více cukru, aby se zpevnilo. Těsto by mělo být dostatečně pevné, abyste z něj mohli tvarovat cukroví.
  4. Těsto si klidně rozdělte na několik částí a každou ochuťte jiným extraktem a obarvěte jiným barvivem. Jestliže si těsto rozdělíte na 4 části, pak do každé přidejte 1/4 lžičky extraktu. Jestliže pouze na 2 části, tak do každé dejte 1/2 lžičky extraktu.
  5. Vytvarujte si z těsta menší kuličky, které potom jemně rozmáčkněte vidličkou.
  6. Cukroví uložte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte ho ztuhnout.
  7. Cukroví uschovejte do lednice. 
nepečené cukroví z tvarohu v různém barevném provedení
Zdroj: toriavey.com

Tvarohové cukroví plněné ořechy

Ořechy k vánočnímu času neodmyslitelně patří.

Vyzkoušejte tvarohové vánoční cukroví plněné ořechy.

Připravte si lahodné vánoční cukroví. Nejlepší recepty na okořeněné cukroví na našich stránkách najdete také.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 3/4 hrnku nesoleného másla
  • 1/2 vaničky tvaroh
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

POSTUP

  1. V misce smíchejte mouku a sůl. Přidejte namleté vlašské ořechy a zamíchejte. Misku odložte stranou.
  2. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  3. V další misce utřete máslo, tvaroh a cukr za pomoci ručního šlehače.
  4. Přidejte vanilkový extrakt a další minutu ještě směs šlehejte.
  5. Za stálého míchání přidejte moučnou směs, kterou jste si připravili na začátku.
  6. Udělejte si z těsta váleček a nakrájejte na menší kousky (viz obrázek).
  7. Cukroví dejte na plech vyložený papírem a pečte ho 15 minut. 
tvarohové ořechové cukroví
Zdroj: countryliving.com

Tvarohové kuličky

Představte si, že se zakousnete do jemných a měkkých kuliček obalených v oříškové směsi.

Tvarohové kuličky si můžete udělat nejen o Vánocích.

Jestliže nechcete jen tvarohové kuličky, vytvořte si také třeba kokosové s rumem.

INGREDIENCE

  • 1 vanička tvarohu
  • 1/2 hrnku másla pokojové teploty
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 3/4 hrnku nastrouhané čokolády, nebo čokoládových miniaturních kousků
  • 3/4 hrnku jemně nasekaných pekanových ořechů
  • grahamové sušenky

POSTUP

  1. Smíchejte tvaroh, máslo a vanilkový extrakt tak, aby vznikl hladký krém. Přidejte cukr a čokoládu. Těsto dejte na alespoň 2 hodiny uležet do lednice.
  2. Z těsta potom dělejte menší kuličky a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Dejte na hodinu opět do lednice.
  3. Tvarohové kuličky obalte v pekanových ořeších.
  4. Podávejte s grahamovými sušenkami.
vánoční koule plné tvarohu
Zdroj: tasteofhome.com

Těsto z tvarohu na slané i sladké cukroví

Určitě se vyplatí naučit se tvarohové těsto, ze kterého uděláte jak sladké, tak i slané cukroví.

Z tvarohového těsta můžete potom udělat třeba taštičky plněné špenátem, ale klidně i marmeládou.

Případně ho stačí posypat pouze sýrem, nakrájet na tyčinky a nechat zapéct.

Fantazii se meze nekladou.

INGREDIENCE

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 máslo
  • 250 g polohrubé mouky

POSTUP

  1. Z uvedených surovin vypracujte těsto.
  2. Z těsta vyválejte plát, a potom z něj udělejte cukroví podle své fantazie.

Z tvarohového těsta můžete upéct štrúdl plněný nastrouhanými jablky, rozinkami a skořicí. Pošmáknete si také na slaném štrúdlu, do něhož dáte třeba kysané zelí, sůl, kmín a podobně. 

Tvaroh – tradiční mléčný výrobek s dlouhou historií

Tvaroh se používá při pečení a vaření od pradávna.

Tvaroh je charakteristický smetanovou chutí, bílou barvou a krémovitou, respektive hrudkovitou konzistencí.

Tvarohy se rozdělují na několik kategorií podle toho, jakou technologií se vyrábí.

První skupinu tvoří tvarohy vyráběné za pomoci čistých mlékařských kultur, což jsou takzvané tvrdé tvarohy.

Druhou variantou jsou měkké tvarohy, u nichž se setkáte s různým obsahem tuku. Je libo nízkotučný, nebo plnotučný

K pečení cukroví a dezertů se používají právě ty měkké tvarohy. 

Setkáte se s tvrzením, že tvaroh je těžce stravitelný, přitom opak je pravdou. Tvaroh je sice pomalu stravitelný, ovšem ne těžce.

Velice pozitivní vliv má tato potravina na žlučník, střeva a játra.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.