Vzpomínáte na prázdniny u babičky? Udělejte si sladké tvarohové knedlíky a vraťte se do dětství.
Recept na tvarohové těsto je překvapivě jednoduchý.
Léto je plné ovoce a tvarohové knedlíky můžete naplnit vším, co máte zrovna po ruce.
A co to zkusit trochu zdravěji?
Podívejte se na naše recepty.
Luxusní tvarohové knedlíky s jahodami
Dovolená na chalupě, nebo víkend na chatě? Skvělý oběd u jehož přípravy nestrávíte celý den? Vyzkoušejte prázdninový evergreen – jahodové tvarohové knedlíky. Recept je snadný a rychlý a chuť je prostě báječná.
Ingredience
- 20 – 30 kusů středních jahod
- 200 g hrubé mouky
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 vejce
- špetka soli
Postup
- Rozmačkejte tvaroh a smíchejte ho s vejcem a solí
- Přisypávejte mouku a promíchávejte, dokud se nevytvoří těsto
- V případě, že těsto lepí přidejte více mouky
- Utvořte z něj váleček zhruba o průměru 5 cm
- Z válečku ukrajujte 1-2 cm široké plátky
- Do každého vložte jahodu, vmáčkněte a obalte ji těstem
- Připravené knedlíčky vložte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 8 minut, dokud nevyplavou na hladinu

Nadýchané tvarohové knedlíky s ovocem
Těsto můžete ještě pozdvihnout přidáním sněhu. Jen pozor, ať vám pak strávníci neutrhají ruce.
Ingredience
- 200 g polohrubé mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 100 g másla
- 2 PL cukru
- špetka soli
- 150 g malin
Postup
- Oddělte žloutky od bílků
- Žloutky vyšlehejte s rozpuštěným máslem a cukrem
- Z bílků vyšlehejte sníh
- Smíchejte sůl, mouku a tvaroh
- Přidejte žloutkovou směs a vytvořte těsto
- Opatrně do něj vmíchejte sníh
- Z těsta vytvořte váleček a z něj ukrajujte plátky
- Každý plátek rozmáčkněte na placku
- Doprostřed dejte lžíci malin, obalte je těstem a vytvořte kuličku
- Vzniklé knedlíčky vařte ve vroucí osolené vodě dokud nevyplavou na hladinu

Bezlepkové tvarohové knedlíky
Vyhýbáte se lepku? Nebo jen chcete připravit tvarohové knedlíky zdravě? S tímhle receptem nešlápnete vedle. Skvělá chuť zůstává i bez pšeničné mouky.
Ingredience
- 200 g bezlepkové mouky
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- špetka soli
- 10 – 15 meruněk
Postup
- Meruňky rozpulte a vyndejte z nich pecky
- Rozmačkejte tvaroh a smíchejte ho s vejcem a solí
- Přisypávejte mouku a promíchávejte dokud se nevytvoří těsto
- V případě, že těsto lepí přidejte více mouky
- Utvořte z něj váleček zhruba o průměru 5 cm
- Z válečku ukrajujte 1-2 cm široké plátky
- Každý zploštěte, vložte půlku meruňky a obalte ji těstem
- Vložte do vroucí osolené vody a vařte dokud nevyplavou na hladinu

Máte hodně meruněk a nevíte, co s nimi? Nejlepší je uschovat je na zimu. Podívejte se na tipy, jak meruňky zavařit.
Objevte podobné tipy
Bramborové knedlíky s tvarohem
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta, do kterého jsou přidané brambory. Překvapivá kombinace, kterou musíte vyzkoušet.
Ingredience
- 200 g brambor
- 250 g měkkého tvarohu
- 300 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 20 – 30 kusů švestek
Postup
- Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout
- Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle
- Přidejte sůl, mouku, vejce a tvaroh a vypracujte hladké těsto
- Z těsta vyválejte váleček o průměru zhruba pět centimetrů
- Rozkrájejte ho na plátky
- Každý plátek rozmáčkněte, vložte do něj švestku a obalte ji těstem
- Vložte do vroucí osolené vody a vařte 7-8 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu

Tvarohové knedlíky s borůvkovou omáčkou
Knedlíky z tvarohového těsta nemusíte pokaždé plnit ovocem. Vytvarujte z těsta menší kuličky, po uvaření obalte ve strouhance a dobrota je na světě. Pro úplnou dokonalost přelijte borůvkovou omáčkou.
Ingredience
- 350 g tvarohu
- 200 g strouhanky
- 2 vejce
- 100 g másla
- 2 PL moučkového cukru
- 500 g borůvek
- 2 dcl mléka
- 2 PL krystalového cukru
- 3 ČL bramborového škrobu
Postup
- Z poloviny strouhanky, poloviny změklého másla, vajec, tvarohu a moučkového cukru vypracujte těsto
- Vytvořte malé knedlíčky
- Vložte je do hrnce s vroucí vodou a nechte na mírném plameni vařit zhruba 10 minut
- Na pánvi rozehřejte zbylé máslo a nasypte na něj strouhanku
- Za stálého míchání ji opečte dozlatova
- Do menšího hrnce dejte borůvky a krystalový cukr, podlijte vodou a na mírném plameni nechte ovoce rozvařit
- Poté přilijte mléko, přisypte škrob a krátce povařte
- Hotové knedlíčky obalte ze všech stran ve strouhance a servírujte přelité omáčkou z borůvek

Ověřené rady na přípravu
Jak připravit to nejlepší tvarohové těsto? Podívejte se na pár malých vychytávek, nebo se inspirujte ve video receptu:
- Použijte měkký tvaroh v kostce, ne z vaničky. Vaničkový obsahuje přiliš mnoho tekutiny a těsto se pak zbytečně moc lepí.
- Příliš vodnatý tvaroh nechte odkapat v sítku nebo můžete přebytečnou tekutinu vymačkat přes plátýnko.
- Místo mouky můžete do receptů použít krupici nebo dětskou krupičku, těsto je pak víc hebké.
- Knedlíky je možné v syrovém stavu zamrazit a kdykoliv na ně dostane chuť stačí je z mrazáku přendat do vroucí vody, nechat vařit pár minut než vyplavou na hladinu a můžete servírovat.
- Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, můžete použít mražené.
- Tradičně se knedlíky podávají s nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem, ale zkuste třeba máslo, cukr, skořici a plátky mandlí nebo máslo, cukr a mák. Skvěle se hodí i zakysaná smetana.