Nejlepší recepty na knedlíky s tvarohem na jednom místě (tradiční i netradiční varianty)

Vzpomínáte na prázdniny u babičky? Udělejte si sladké tvarohové knedlíky a vraťte se do dětství.

Recept na tvarohové těsto je překvapivě jednoduchý.

Léto je plné ovoce a tvarohové knedlíky můžete naplnit vším, co máte zrovna po ruce.

A co to zkusit trochu zdravěji?

Podívejte se na naše recepty.

Luxusní tvarohové knedlíky s jahodami

Dovolená na chalupě, nebo víkend na chatě? Skvělý oběd u jehož přípravy nestrávíte celý den? Vyzkoušejte prázdninový evergreen – jahodové tvarohové knedlíky. Recept je snadný a rychlý a chuť je prostě báječná.

Ingredience

  • 20 – 30 kusů středních jahod
  • 200 g hrubé mouky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • špetka soli

Postup

  1. Rozmačkejte tvaroh a smíchejte ho s vejcem a solí
  2. Přisypávejte mouku a promíchávejte, dokud se nevytvoří těsto
  3. V případě, že těsto lepí přidejte více mouky
  4. Utvořte z něj váleček zhruba o průměru 5 cm
  5. Z válečku ukrajujte 1-2 cm široké plátky
  6. Do každého vložte jahodu, vmáčkněte a obalte ji těstem
  7. Připravené knedlíčky vložte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 8 minut, dokud nevyplavou na hladinu
Ozdobené tvarohové knedlíky s jahodami na stole s růžovým ubrusem
Zdroj: juliarecipes.com

Nadýchané tvarohové knedlíky s ovocem

Těsto můžete ještě pozdvihnout přidáním sněhu. Jen pozor, ať vám pak strávníci neutrhají ruce.

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 2 PL cukru
  • špetka soli
  • 150 g malin

Postup

  1. Oddělte žloutky od bílků
  2. Žloutky vyšlehejte s rozpuštěným máslem a cukrem
  3. Z bílků vyšlehejte sníh
  4. Smíchejte sůl, mouku a tvaroh
  5. Přidejte žloutkovou směs a vytvořte těsto
  6. Opatrně do něj vmíchejte sníh
  7. Z těsta vytvořte váleček a z něj ukrajujte plátky
  8. Každý plátek rozmáčkněte na placku
  9. Doprostřed dejte lžíci malin, obalte je těstem a vytvořte kuličku
  10. Vzniklé knedlíčky vařte ve vroucí osolené vodě dokud nevyplavou na hladinu
tvarohové knedlíky s malinami na talíři s vidličkou
Zdroj: growntocook.com

Bezlepkové tvarohové knedlíky

Vyhýbáte se lepku? Nebo jen chcete připravit tvarohové knedlíky zdravě? S tímhle receptem nešlápnete vedle. Skvělá chuť zůstává i bez pšeničné mouky.

Ingredience

  • 200 g bezlepkové mouky
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 10 – 15 meruněk

Postup

  1. Meruňky rozpulte a vyndejte z nich pecky
  2. Rozmačkejte tvaroh a smíchejte ho s vejcem a solí
  3. Přisypávejte mouku a promíchávejte dokud se nevytvoří těsto
  4. V případě, že těsto lepí přidejte více mouky
  5. Utvořte z něj váleček zhruba o průměru 5 cm
  6. Z válečku ukrajujte 1-2 cm široké plátky
  7. Každý zploštěte, vložte půlku meruňky a obalte ji těstem
  8. Vložte do vroucí osolené vody a vařte dokud nevyplavou na hladinu
rozřízlý tvarohový knedlík s meruňkou
Zdroj: lilvienna.com

Máte hodně meruněk a nevíte, co s nimi? Nejlepší je uschovat je na zimu. Podívejte se na tipy, jak meruňky zavařit.


Bramborové knedlíky s tvarohem

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta, do kterého jsou přidané brambory. Překvapivá kombinace, kterou musíte vyzkoušet.

Ingredience

  • 200 g brambor
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 20 – 30 kusů švestek

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout
  2. Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle
  3. Přidejte sůl, mouku, vejce a tvaroh a vypracujte hladké těsto
  4. Z těsta vyválejte váleček o průměru zhruba pět centimetrů
  5. Rozkrájejte ho na plátky
  6. Každý plátek rozmáčkněte, vložte do něj švestku a obalte ji těstem
  7. Vložte do vroucí osolené vody a vařte 7-8 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu
knedlíky se švestkami
Zdroj: insider.com

Tvarohové knedlíky s borůvkovou omáčkou

Knedlíky z tvarohového těsta nemusíte pokaždé plnit ovocem. Vytvarujte z těsta menší kuličky, po uvaření obalte ve strouhance a dobrota je na světě. Pro úplnou dokonalost přelijte borůvkovou omáčkou.

Ingredience

  • 350 g tvarohu
  • 200 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 2 PL moučkového cukru
  • 500 g borůvek
  • 2 dcl mléka
  • 2 PL krystalového cukru
  • 3 ČL bramborového škrobu

Postup

  1. Z poloviny strouhanky, poloviny změklého másla, vajec, tvarohu a moučkového cukru vypracujte těsto
  2. Vytvořte malé knedlíčky
  3. Vložte je do hrnce s vroucí vodou a nechte na mírném plameni vařit zhruba 10 minut
  4. Na pánvi rozehřejte zbylé máslo a nasypte na něj strouhanku
  5. Za stálého míchání ji opečte dozlatova
  6. Do menšího hrnce dejte borůvky a krystalový cukr, podlijte vodou a na mírném plameni nechte ovoce rozvařit
  7. Poté přilijte mléko, přisypte škrob a krátce povařte
  8. Hotové knedlíčky obalte ze všech stran ve strouhance a servírujte přelité omáčkou z borůvek
neplněné tvarohové knedlíky zalité borůvkovou omáčkou na talířku
Zdroj: food52.com

Ověřené rady na přípravu

Jak připravit to nejlepší tvarohové těsto? Podívejte se na pár malých vychytávek, nebo se inspirujte ve video receptu:

  • Použijte měkký tvaroh v kostce, ne z vaničky. Vaničkový obsahuje přiliš mnoho tekutiny a těsto se pak zbytečně moc lepí.
  • Příliš vodnatý tvaroh nechte odkapat v sítku nebo můžete přebytečnou tekutinu vymačkat přes plátýnko.
  • Místo mouky můžete do receptů použít krupici nebo dětskou krupičku, těsto je pak víc hebké.
  • Knedlíky je možné v syrovém stavu zamrazit a kdykoliv na ně dostane chuť stačí je z mrazáku přendat do vroucí vody, nechat vařit pár minut než vyplavou na hladinu a můžete servírovat.
  • Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, můžete použít mražené.
  • Tradičně se knedlíky podávají s nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem, ale zkuste třeba máslo, cukr, skořici a plátky mandlí nebo máslo, cukr a mák. Skvěle se hodí i zakysaná smetana.
Czech fruit dumplings [Czech Cuisine S01E05]

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X