Vyzkoušejte tyto recepty na lívance z tvarohu a začněte svůj sladký den!

Nedokážete si bez sladké snídaně představit ráno?

Milujete sladké na všechny možné způsoby?

Potom jsou tyto recepty na tvarohové lívance dělané přímo pro vás.

Tvarohovo – jablečné lívance

Klasika tak trochu nevšedně. Pojďte vyzkoušet tradiční lívancové těsto doplněné o nastrouhané jablko. Kouzlo jablka se v tomto receptu skrývá v jeho schopnosti výsledný pokrm udělat vláčným a nadýchaným jako obláček.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  2. 2 polévkové lžíce smetany
  3. 2 vejce
  4. 1 velké jablko
  5. Šťáva z půlky citronu
  6. 1 hrneček hladké mouky
  7. 1 hrneček celozrnné mouky
  8. 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  9. 1 čajová lžička jedlé sody
  10. 4 polévkové lžíce cukru
  11. 2 polévkové lžíce oleje
  12. 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla na opékání

Postup

  1. Jablko omyjeme, oloupeme a nastrouháme
  2. Do nastrouhaného jablka přimícháme cukr a přidáme citronovou šťávu
  3. Do směsi přidáme tvaroh, smetanu a olej
  4. Vše dohromady promícháme
  5. Dále do směsi přidáme vejce a znovu smícháme
  6. Vedle v míse si smícháme všechny suché ingredience. To znamená hladkou a celozrnnou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva
  7. Vše v míse promícháme
  8. Suché ingredience začneme pomalu přisypávat k ingrediencím mokrým
  9. Vše spolu promícháme do hladké směsi
  10. Když je těsto připravené, na rozpálené pánvičce si rozpustíme máslo
  11. Lívance do zlatova opékáme z obou stran

Pokud patříte mezi milovníky jablek v jakékoliv podobě, neváhejte vyzkoušet tyto recepty na jablečné řezy, které vás určitě nezklamou.

Věž z lívanců, borůvkami, malinami a javorovým sirupem.
Zdroj einfachbacken.de

Lívance s malinovou omáčkou

V jednoduchosti je síla a to přesně platí o tomto receptu. Pár kroků stačí na vytvoření nadýchaných tvarohových lívanců a také stačí pár kroků, abyste uvařili výbornou omáčku, která celé jídlo krásně doplní.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 3 bílky
  2. 3 žloutky
  3. 2 lžíce moučkového cukru
  4. 230 g tučného nebo polotučného tvarohu
  5. 50 g hladké mouky
  6. 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Na omáčku

  1. 250 g malin
  2. 2 lžíce cukru

Postup

  1. Samotný tvaroh rozšleháme v misce
  2. Ve vedlejší míse smícháme cukr a žloutky
  3. Směs šleháme, dokud nebude nadýchaná
  4. Postupně přidáváme tvaroh, hladkou mouku, vanilku
  5. Vše spolu promícháme, dokud nevznikne tekuté těsto
  6. Ve vedlejší míse z bílků vyšleháme sníh
  7. Ten opatrně vmícháváme do těsta na lívance
  8. Lívance poté smažíme po obou stranách na rozehřáté pánvičce s trochou oleje
  9. V malém hrnci si uvaříme omáčku na lívance
  10. Do hrnce přidáme maliny a cukr
  11. Směs zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a maliny nezačnou měknout
  12. Když jsou maliny dostatečně změklé, sundáme je z plotny a necháme vychladnout
  13. Lívance servírujeme přelité malinovou omáčkou
Vláčné lívance s malinovou omáčkou a zakysanou smetanou.
Zdroj: mycountrytable.com

Citronovo-tvarohové lívance

Milovníci intenzivních citronových chutí pozor, toto je recept dělaný přímo pro vás. Klasické lívancové těsto, doplněné o kyselou chuť citronu, vás nenechá chladnými a tuto omáčku si budete vařit pořád.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 250 g hladké mouky
  2. vejce
  3. 1 lžička prášku do pečiva
  4. 1 lžička jedlé sody
  5. ½ lžičky soli
  6. 1 lžíce cukru krystal
  7. 125 ml podmáslí
  8. Šťáva z ½ citronu
  9. 150 g borůvek (čerstvých)
  10. 2 lžíce rozpuštěného másla

Na citronový tvaroh

  1. Šťávu z 2 citrónů
  2. 2 vejce
  3. 1 žloutek
  4. 125 g cukru
  5. 50 g studeného másla (nakrájené na kostky)
  6. 1 lžíce tučné smetany
  7. 1 lžička vanilkového extraktu
  8. Špetka soli

Postup

  1. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
  2. Poté přidáme vejce, podmáslí, máslo a citronovou šťávu
  3. Mícháme, dokud se těsto nespojí a nebude mít hladkou strukturu
  4. Na plotně si rozehřejeme pánev s máslem
  5. Na pánev nalijeme lívancové těsto a navrch přihodíme pár borůvek
  6. Lívance pečte dozlatova z obou stran
  7. Na střední teplotu si v malém hrnci zahřejeme citronovou šťávu
  8. V malé míse rozšleháme vejce a přidáme k němu cukr
  9. Do vaječno-cukerné směsi pomalu přimícháváme horkou citronovou šťávu
  10. Poté vrátíme zpátky do hrnce na plotnu a opět směs zahříváme
  11. Směs by se měla zahřát na teplotu 80 stupňů a měla by být dostatečně hustá, aby se přichytila na lžíci
  12. Když má omáčka správnou hustotu sundáme jí z plotny
  13. Vhodíme do ní studené máslo
  14. Mícháme, dokud se máslo nezapracuje
  15. Poté přimícháme smetanu, vanilku a sůl
  16. Mícháme, dokud se vše nepojí a poté vniklý citronový tvaroh přelijeme do misky
  17. Citronový tvaroh se musí před podáváním pořádně zchladit
Nadýchané lívance s citronovou omáčkou a barůvkami.
Zdroj: closetcooking.com

Klasické ukrajinské sirníky

Recept převzatý z ukrajinské kulinářské kultury. Těsto je hutnější a hustější, než tomu bývá u námi známých tvarohových lívanců. Do sirníků je radost se zakousnout, zejména když jsou podávané teplé se zakysanou smetanou, cukrem a javorovým sirupem.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g tvrdého tvarohu
  2. 2 vejce
  3. 125 g + 75 g hladké mouky (odděleně)
  4. 25 g cukru
  5. ½ lžičky soli
  6. Rozinky (nepovinný)
  7. 6-8 polívkových lžic oleje na smažení

Postup

  1. Do velké mísy nadrobíme tvrdý tvaroh na malé kousky
  2. Přidáme 2 vejce a smícháme
  3. Přimícháme 125 g mouky, cukr a sůl
  4. Pokud v receptu používáte rozinky, tak je přidejte
  5. Vše do hladka promícháme
  6. Těsto musí být hustější, ne jako klasické palačinkové těsto
  7. Z těsta tvarujeme malé placičky, které obalíme ve zbylé mouce (75 g)
  8. Ve velké pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje
  9. Syrníky na pánvičku opatrně vkládáme
  10. Pečeme z každé strany 4 -5 minut, dokud nejsou zlatavé

Na talíři ozdobíme moučkovým cukrem, pokapeme javorovým sirupem, medem a šlehačkou. Nebo vyzkoušejte sirníky na tradiční ruský způsob – se zakysanou smetanou a oblíbeným lesním ovocem.

Hutné ukrajinské sirníky s lesním ovocem.
Zdroj: foodgawker.com

Tvarohové lívance s jablky

Tentokrát není jablko uvnitř lívancového těsta, ale stéká jako sirup po jeho povrchu. Toping ovoněný skořicí a muškátovým oříškem, je ideální pro snídani v sychravém podzimním ránu.  

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 500 g tvarohu
  2. 4 vejce
  3. 220 ml mléka
  4. 250 g hladké mouky
  5. 2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
  6. Špetku soli
  7. Máslo nebo olej na smažení

Na jablečný toping

  1. 750 g jablek
  2. 1 polévková lžíce citronové šťávy
  3. 2 polévkové lžíce cukru krystal
  4. 1 lžička mleté skořice
  5. 1 lžička muškátového oříšku
  6. Špetka soli
  7. 1 lžička vanilkového extraktu
  8. 100 ml vody

Postup

  1. Ve velké míse si smícháme společně všechny ingredience na těsto
  2. Těsto dáme stranou a necháme odpočinout
  3. Na pánvi si rozpustíme máslo
  4. Plotnu s pánví rozehřejeme na střední teplotu a poté opékáme lívanečky z obou stran
  5. Na jablečnou omáčku oloupeme jablka a zbavíme je jadřinců
  6. Jablka nakrájíme na středně velké kousky
  7. Zakapeme je citronovou šťávou
  8. V hrnci smícháme vodu, koření, sůl, med a jablka
  9. Směs přivedeme k varu
  10. Jakmile se začne směs vařit, přikryjeme hrnec pokličkou a pokračujeme ve vaření na střední teplotu asi 10 minut
  11. Když je omáčka provařená, sundáme jí z plotny a tyčovým mixérem jí rozmixujeme, podle našich preferencí
  12. Do omáčky přidáme vanilku a promícháme
Lívancová hora s jablečným topingem a kousky jablek.
Zdroj: lecremedelacrumb.com

Ráno dělá den a proto je důležité ho začít dobře nejen chutnou a vydatnou snídaní, ale také správným nápojem. Inspirovat se můžete v těchto receptech na zdravé domácí smoothie, které vaše tělo nastartují jedna dvě!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X