Nedokážete si bez sladké snídaně představit ráno?
Milujete sladké na všechny možné způsoby?
Potom jsou tyto recepty na tvarohové lívance dělané přímo pro vás.
Tvarohovo – jablečné lívance
Klasika tak trochu nevšedně. Pojďte vyzkoušet tradiční lívancové těsto doplněné o nastrouhané jablko. Kouzlo jablka se v tomto receptu skrývá v jeho schopnosti výsledný pokrm udělat vláčným a nadýchaným jako obláček.
Co budeme potřebovat
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 2 polévkové lžíce smetany
- 2 vejce
- 1 velké jablko
- Šťáva z půlky citronu
- 1 hrneček hladké mouky
- 1 hrneček celozrnné mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 4 polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla na opékání
Postup
- Jablko omyjeme, oloupeme a nastrouháme
- Do nastrouhaného jablka přimícháme cukr a přidáme citronovou šťávu
- Do směsi přidáme tvaroh, smetanu a olej
- Vše dohromady promícháme
- Dále do směsi přidáme vejce a znovu smícháme
- Vedle v míse si smícháme všechny suché ingredience. To znamená hladkou a celozrnnou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva
- Vše v míse promícháme
- Suché ingredience začneme pomalu přisypávat k ingrediencím mokrým
- Vše spolu promícháme do hladké směsi
- Když je těsto připravené, na rozpálené pánvičce si rozpustíme máslo
- Lívance do zlatova opékáme z obou stran
Pokud patříte mezi milovníky jablek v jakékoliv podobě, neváhejte vyzkoušet tyto recepty na jablečné řezy, které vás určitě nezklamou.

Lívance s malinovou omáčkou
V jednoduchosti je síla a to přesně platí o tomto receptu. Pár kroků stačí na vytvoření nadýchaných tvarohových lívanců a také stačí pár kroků, abyste uvařili výbornou omáčku, která celé jídlo krásně doplní.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 3 bílky
- 3 žloutky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 230 g tučného nebo polotučného tvarohu
- 50 g hladké mouky
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na omáčku
- 250 g malin
- 2 lžíce cukru
Postup
- Samotný tvaroh rozšleháme v misce
- Ve vedlejší míse smícháme cukr a žloutky
- Směs šleháme, dokud nebude nadýchaná
- Postupně přidáváme tvaroh, hladkou mouku, vanilku
- Vše spolu promícháme, dokud nevznikne tekuté těsto
- Ve vedlejší míse z bílků vyšleháme sníh
- Ten opatrně vmícháváme do těsta na lívance
- Lívance poté smažíme po obou stranách na rozehřáté pánvičce s trochou oleje
- V malém hrnci si uvaříme omáčku na lívance
- Do hrnce přidáme maliny a cukr
- Směs zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a maliny nezačnou měknout
- Když jsou maliny dostatečně změklé, sundáme je z plotny a necháme vychladnout
- Lívance servírujeme přelité malinovou omáčkou

Objevte podobné tipy
Citronovo-tvarohové lívance
Milovníci intenzivních citronových chutí pozor, toto je recept dělaný přímo pro vás. Klasické lívancové těsto, doplněné o kyselou chuť citronu, vás nenechá chladnými a tuto omáčku si budete vařit pořád.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce cukru krystal
- 125 ml podmáslí
- Šťáva z ½ citronu
- 150 g borůvek (čerstvých)
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Na citronový tvaroh
- Šťávu z 2 citrónů
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 125 g cukru
- 50 g studeného másla (nakrájené na kostky)
- 1 lžíce tučné smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup
- Ve velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl
- Poté přidáme vejce, podmáslí, máslo a citronovou šťávu
- Mícháme, dokud se těsto nespojí a nebude mít hladkou strukturu
- Na plotně si rozehřejeme pánev s máslem
- Na pánev nalijeme lívancové těsto a navrch přihodíme pár borůvek
- Lívance pečte dozlatova z obou stran
- Na střední teplotu si v malém hrnci zahřejeme citronovou šťávu
- V malé míse rozšleháme vejce a přidáme k němu cukr
- Do vaječno-cukerné směsi pomalu přimícháváme horkou citronovou šťávu
- Poté vrátíme zpátky do hrnce na plotnu a opět směs zahříváme
- Směs by se měla zahřát na teplotu 80 stupňů a měla by být dostatečně hustá, aby se přichytila na lžíci
- Když má omáčka správnou hustotu sundáme jí z plotny
- Vhodíme do ní studené máslo
- Mícháme, dokud se máslo nezapracuje
- Poté přimícháme smetanu, vanilku a sůl
- Mícháme, dokud se vše nepojí a poté vniklý citronový tvaroh přelijeme do misky
- Citronový tvaroh se musí před podáváním pořádně zchladit

Klasické ukrajinské sirníky
Recept převzatý z ukrajinské kulinářské kultury. Těsto je hutnější a hustější, než tomu bývá u námi známých tvarohových lívanců. Do sirníků je radost se zakousnout, zejména když jsou podávané teplé se zakysanou smetanou, cukrem a javorovým sirupem.
Co budeme potřebovat
- 500 g tvrdého tvarohu
- 2 vejce
- 125 g + 75 g hladké mouky (odděleně)
- 25 g cukru
- ½ lžičky soli
- Rozinky (nepovinný)
- 6-8 polívkových lžic oleje na smažení
Postup
- Do velké mísy nadrobíme tvrdý tvaroh na malé kousky
- Přidáme 2 vejce a smícháme
- Přimícháme 125 g mouky, cukr a sůl
- Pokud v receptu používáte rozinky, tak je přidejte
- Vše do hladka promícháme
- Těsto musí být hustější, ne jako klasické palačinkové těsto
- Z těsta tvarujeme malé placičky, které obalíme ve zbylé mouce (75 g)
- Ve velké pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje
- Syrníky na pánvičku opatrně vkládáme
- Pečeme z každé strany 4 -5 minut, dokud nejsou zlatavé
Na talíři ozdobíme moučkovým cukrem, pokapeme javorovým sirupem, medem a šlehačkou. Nebo vyzkoušejte sirníky na tradiční ruský způsob – se zakysanou smetanou a oblíbeným lesním ovocem.

Tvarohové lívance s jablky
Tentokrát není jablko uvnitř lívancového těsta, ale stéká jako sirup po jeho povrchu. Toping ovoněný skořicí a muškátovým oříškem, je ideální pro snídani v sychravém podzimním ránu.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g tvarohu
- 4 vejce
- 220 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
- Špetku soli
- Máslo nebo olej na smažení
Na jablečný toping
- 750 g jablek
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 polévkové lžíce cukru krystal
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička muškátového oříšku
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 ml vody
Postup
- Ve velké míse si smícháme společně všechny ingredience na těsto
- Těsto dáme stranou a necháme odpočinout
- Na pánvi si rozpustíme máslo
- Plotnu s pánví rozehřejeme na střední teplotu a poté opékáme lívanečky z obou stran
- Na jablečnou omáčku oloupeme jablka a zbavíme je jadřinců
- Jablka nakrájíme na středně velké kousky
- Zakapeme je citronovou šťávou
- V hrnci smícháme vodu, koření, sůl, med a jablka
- Směs přivedeme k varu
- Jakmile se začne směs vařit, přikryjeme hrnec pokličkou a pokračujeme ve vaření na střední teplotu asi 10 minut
- Když je omáčka provařená, sundáme jí z plotny a tyčovým mixérem jí rozmixujeme, podle našich preferencí
- Do omáčky přidáme vanilku a promícháme

Ráno dělá den a proto je důležité ho začít dobře nejen chutnou a vydatnou snídaní, ale také správným nápojem. Inspirovat se můžete v těchto receptech na zdravé domácí smoothie, které vaše tělo nastartují jedna dvě!