Lehké tvarohové zákusky jsou jedny z nejoblíbenějších dezertů vůbec.
Vy si je můžete upéct v klidu z pohodlí domova.
Vyzkoušejte tyto lahodné recepty na tvarohové dorty a zamilujte se do jejich chutí.
Tvarohový dort s malinovou omáčkou
Výborný, nefalšovaný dort ze smetanového sýra, který je doplněn o skvěle dochucenou malinovou omáčku. Tento recept vyžaduje trochu více kuchařské zručnosti, ale výsledný produkt si zamilujete.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 230 g rozdrcených grahamových krekrů
- 2 lžíce cukru
- Špetka soli
- 60 g másla (rozpuštěného)
Na náplň
- 900 g smetanového sýra
- 270 g cukru
- Špetka soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 160 ml zakysané smetany
- 160 ml smetany na šlehání
Na polevu
- 475 ml zakysané smetany
- 35 g moučkového cukru
- lžička vanilkového extraktu
Na omáčku
- 340 g čerstvých malin
- 100 g cukru
- 120 ml vody
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
- Rozdrcené grahamové sušenky smícháme s cukrem, solí a rozpuštěným máslem
- Na dno dortové formy vtlačíme grahamovou směs
- Směs by měla být rovnoměrně rozprostřená
- Krustu vložíme do trouby a pečeme přibližně 10 minut
- Poté krustu vyndáme a necháme vychladnout
- Když krusta v dortové formě vychladne, formu pevně kolem dokola obalíme alobalem
- Alobal musí být kolem formy pevně omotán, aby se nevytvořily díry, pokud by v obalu byly voda by jimi prosákla a zničila krustu
- Formu obalíme alespoň do tří vrstev
- Na tvarohovou náplň si ve větší míse ušleháme smetanový sýr a cukr
- Směs mixujeme přibližně 4 minuty, dokud nebude hladká a krémová
- Přidáme sůl, vanilku, zakysanou smetanu a vejce, která přidáváme postupně a dál mixujeme
- Přidáme smetanu ke šlehání a pokračujeme v míchání
- Do většího plechu umístíme zabalenou dortovou formu a připravíme si 2 litry horké vody
- Vytvořenou krémovou náplň nalijeme na krustu z grahamových sušenek
- Dort vložíme do trouby na nejnižší rošt
- Když je plech v troubě, začneme do něj pomalu vlévat horkou vodu, dokud nedosahuje poloviny výšky plechu
- Tvarohový dort pečeme v troubě na 160 stupňů přibližně hodinu a půl
- Poté troubu vypneme, dvířka otevřeme a koláč v ní necháme vychladnout
- Dort tam necháme chladnout další hodinu, abychom zabránili popraskání jeho povrchu
- Na polevu si dáme zakysanou smetanu do vetší misky, přidáme cukr a vanilku
- Vše smícháme dohromady a do hladka
- Na malinovou omáčku si dáme maliny do hrnce
- Přidáme cukr, vodu a zahříváme na střední teplotě přibližně 5 minut, dokud omáčka nezačne houstnout, poté sundáme z plotny
- Maliny poté rozmačkáme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem
- Kousky tvarohového podáváme polité polevou ze zakysané smetany a pokapané malinovou omáčkou
Pokud chcete dort chladit v lednici. Přikryjte ho alobalem, aby se alobal nedotýkal vršku dortu a v lednici chlaďte minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.

Nepečený tvarohový dort
Tento zákusek lze vyrobit i v nepečené podobě. Jeho chuť bude stejně lahodná a jahodová omáčka vše krásně dokreslí.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 225 g grahamových sušenek
- 85 g másla (rozpuštěného)
Na náplň
- 1½ pytlíčku želatiny v prášku
- 125 ml studené vody
- 455 g smetanového sýra
- 175 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 ml smetany na šlehání
Na jahodovou omáčku
- 450 g čerstvých jahod
- 140 g cukru krystal
- 2 lžičky škrobu
- 2 lžičky studené vody
Postup
- Rozdrtíme grahamové sušenky
- Přidáme do nich rozpuštěné máslo a zpracujeme dohromady
- Do připravené formy vysypeme grahamovou směs a vymačkáme jí do jejího dna
- K vytlačení sušenek do dna používejte skleničku
- Do vedlejší misky dáme studenou vodu a nasypeme do ní želatinu
- Necháme želatinu 5 minut ve vodě pracovat, poté vložíme želatinu na 20 – 30 sekund do mikrovlnné trouby, aby se zcela rozpustila a získala tekutou konzistenci
- Na náplň do mísy vložíme smetanový sýr, prosejeme moučkový cukr a mícháme
- Smetanový sýr musí být nadýchaný a cukr zcela zapracovaný
- Přidáme vanilkový extrakt a mícháme
- Poté přidáme šlehačku a mícháme na vysokou rychlost, aby se v krému vytvořily špičky
- Tekutou želatinu přidáme do krémové směsi a šleháme na vysokou rychlost
- Krémovou směs navrstvíme na grahamovou krustu a uhladíme
- Dort zakryjeme alobalem a dáme ho na jednu hodinu do lednice
- Na jahodovou omáčku dáme čerstvé jahody do velkého hrnce a přidáme cukr
- V malé misce smícháme škrob a vodu, dokud nevznikne hladká směs
- Tuto směs nalijeme na jahody a vaříme na středně vysokou teplotu přibližně 5 až 7 minut
- Jahody musí změknout a zhoustnout
- Omáčku necháme vychladnout a poté s ní poléváme tvarohový dort

Mrkvový dort s tvarohovým krémem
Klasický tvarohový dort doplněný o strouhanou mrkev, která těsto krásně zvláční a o to víc bude nadýchané. Vyzkoušejte tento netradiční recept.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 2 žičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 300 ml oleje
- 200 g třtinového cukru
- lžička vanilkového extraktu
- 300 g strouhané mrkve
- 100 g nasekaných ořechů (pekanové, vlašské)
- 65 g rozinek (nepovinné)
Na polevu
- 225 g smetanového sýra
- 140 g moučkového cukru
- 80 ml smetany ke šlehání
- 50 g nasekaných ořechů na ozdobu
Postup
- Troubu si předehřejeme 180 stupňů
- Vymažeme a vysypeme si dortovou formu a dno vyložíme pečícím papírem
- Ve větší misce smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a skořici
- Ve vedlejší misce promícháme olej, cukr a vanilku
- Dostupně budeme zašlehávat vejce
- Do mokrých ingrediencí postupně vmícháme suché
- Těsto musí mít hladkou konzistenci bez hrudek
- Pak začneme přimíchávat mrkev, ořechy a rozinky
- Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme přibližně 35 – 40 minut
- Při testu špejlí, musí být špejle suchá
- Poté co je dort upečený, vyndáme ho z trouby a necháme ho vychladit
- Ve velké míse smícháme smetanový sýr s cukrem, dokud krém nebude nadýchaný a jemný
- Přilijeme smetanu a šleháme na vysokou rychlost, dokud nebude mít krém tužší konzistenci
- Vychladlý korpus rozřízneme napůl a půlky pomažeme krémem
- Polovina spolu spojíme a vršek dortu potřeme opět krémem a posypeme ořechy

Objevte podobné tipy
Míša dort s fondánem
Vychutnejte si klasický Míša zákusek, který jsme vylepšili o čokoládový fondán. Tento recept na tvarohový dort, překoná veškeré vaše dosavadní zkušenosti s klasickým receptem.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 250 g cukru krystal
- 220 g hladké mouky
- 150 g kakaa
- lžička prášku do pečiva
- lžička soli
- 200 ml podmáslí
- 125 ml kávy
- 125 ml oleje
- 2 vejce
- lžíce vanilkového extraktu
- 220 ml smetany ke šlehání
Na fondán
- 75 g másla
- 75 ml javorového sirupu
- 115 g hořké čokolády
- 220 g cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- Špetka soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
- Vymažeme si dortovou formu
- Do mísy nasypeme suché ingredience a vše promícháme
- Přidáme podmáslí, kávu, olej, vejce a vanilku
- Vše společně smícháme, dokud se všechny ingredience nespojí
- Těsto vlijeme do formy a pečeme po dobu 35 – 40 minut
- Koláč necháme 10 minut ve formě chladnout a poté ho z formy vyndáme a necháme zcela vychladnout
- Na polevu si ve vodní lázni rozpustíme máslo společně s čokoládou
- Přidáme javorový sirup a mícháme, dokud se vše nerozpustí a nepromíchá
- Přidáme cukr, smetanu a sůl a směs přivedeme k varu
- Čokoládový fondán vaříme po dobu 7 – 9 minut, dokud poleva nezačne houstnout
- Přidáme vanilku a sundáme z plotny
- Kousky dortu servírujte polité čokoládovým fondánem

Zdravý tvarohový dort
A je tu zdravá verze tohoto dortíku. Což znamená, že si můžete klidně zahřešit, aniž byste výrazně porušili svou dietu a pracně shozená kila.
Co budeme potřebovat
- 230 g grahamových sušenek
- 200 g másla (rozpuštěného)
- 340 g odtučněné ricotty
- 230 g smetanového sýra
- 200 g cukru
- Citronovou kůru
- 3 vejce
- 450 g mražených borůvek
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
- Krekry rozemeleme na prášek
- Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme
- Grahamavou směs nasypeme na dno formy a vmačkáme do ní směs
- Formu s krustou vložíme do trouby a pečeme přibližně 15 minut
- Krusta musí mít zlatavou barvu, poté vyndáme a necháme vychladnout
- Poté obalíme formu alobalem, aby byla vrstva nepropustná
- Na náplň necháme okapat ricottu
- Přidáme smetanový sýr, 150 g cukru a citronovou kůru a vše smícháme
- Přidáme vejce a mícháme dokud se všechny ingredience nespojí
- Krém nalijeme na připravený korpus
- Obalenou formu s krémem vložíme do vysokého plechu a do jeho poloviny nalijeme horkou vodu
- Dort pečeme asi hodinu, dokud nezezlátne
- Hotový dort necháme odpočívat alespoň 4 hodiny
- Mezitím si připravíme borůvkovou omáčku
- Do hrnce vložíme borůvky, citronovou šťávu a zbytek cukru
- Vaříme 5 – 7 minut, dokud směs nezačne mít konzistenci sirupu
- Kousky dortu podáváme přelité borůvkovou omáčkou

Nahý dort s tvarohovým krémem a jahodami
Jeden trochu slavnostnější recept. Tento styl je v dnešní době velmi oblíbený a moderní. Pokud pořádáte například oslavu narozenin, tak tento dort je ta správná volba.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 230 g másla (změklého)
- 300 g cukru krystal
- Lžíce vanilkového extraktu
- 60 g zakysané smetany
- 4 vejce
- 380 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Lžička soli
- 180 g podmáslí
Na krém
- 230 g tvarohu
- 340 g másla (změklého)
- 960 g moučkového cukru
- Lžíce vanilkového extraktu
- 70 ml smetany ke šlehání
- Špetka soli
- 500 g čerstvých jahod (nakrájených)
- Celé jahody (na ozdobu)
Postup
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů
- Dortovou formu (přibližně 20 centimetrů) si vymažeme nebo vysypeme (budeme dělat tři korpusy)
- Do mísy přidáme mouku, prášek do pečiva a sůl
- Ve vedlejší míse si ušleháme máslo s cukrem, do krémové konzistence
- Přidáme zakysanou smetanu a extrakt z vanilky
- Vše prošleháme, aby se ingredience spolu spojily
- Postupně za stálého míchání přidáváme vejce
- Opět mícháme, aby se těsto propojilo
- Přidáme kousek suchých přísad a polovinu podmáslí, znovu promícháme
- Přidáme další část suchých ingrediencí a zbytek podmáslí
- Nakonec dosypeme zbytek suchých přísad a vše spolu promícháme
- Těsto si rozdělíme pomocí váhy na tři stejné díly a postupně je upečeme
- Korpusy pečeme 15 – 20 minut
- Než koláče vyndáme z formy, necháme je na 10 minut odpočinout a až pak je přendáme na mřížku k vychladnutí
- Na krémovou polevu smícháme tvaroh se změklým máslem a cukrem
- Směs mícháme dokud nevznikne hladký krém
- Přidáme sůl, vanilku a smetanu a mixujeme
- Jednotlivé korpusy promazáváme velkým množstvím krému
- Na krém skládáme nakrájené kusy jahod
- Když je dort poskládaný dáme ho na 10 minut do lednice ztuhnout
- Poté jeho obvod potřeme velmi tenkou vrstvou krému
- Vršek můžeme ozdobit cukrářským pytlíkem s krémem a celými jahodami

Nemusíte se držet omáček a polev, které jsou popsány v receptech. Jestli máte svou oblíbenou nebojte se jí použít, pokud hledáte inspiraci na jinou polevu, vyzkoušejte jeden z těchto receptů na dezertní krémy a polevy a ochuťte si svůj dort z tvarohu po svém!