Jednoduché recepty na tzatziki aneb vynikající řecká omáčka s koprem k vašim pokrmům

Jednoduché, rychlé a chutné! Přesně takové jsou tyto recepty na tzatziki!

V tomto článku se nejen dozvíte jak si tuto originální řeckou omáčku z jogurtu a kopru připravit, ale také se dozvíte k čemu se hodí!

Vychutnejte si jí samostatně s pita chlebem nebo v kombinaci se šťavnatým jehněčím hamburgrem v řeckém stylu, který si díky našemu receptu můžete ihned připravit.

Jak si vychutnáte tento krémový dip vy?

Pravé řecké tzatziki

Jinak známé jako jogurtovo-okurková omáčka, která nesmí chybět v žádné řecké restauraci. Tato omáčka se vyrábí velmi jednoduše z jogurtu, scezené okurky, olivového oleje, čerstvých bylinek, česneku, citronové šťávy a soli. Je to osvěžující dip nebo pomazánka, která se dá jíst samostatně jen s pita chlebem nebo jako příloha k různým řeckým pokrmům. Pro další inspiraci kam tuto krémovou okurkovou omáčku použít, hledejte níže v tomto článku!

Co budeme potřebovat

  1. 500 g nastrouhané okurky (nahrubo)
  2. 375 g řeckého jogurtu
  3. 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  4. 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  5. 1 lžíce citronové šťávy
  6. 1 střední stroužek česneku (prolisovaný)
  7. ½ lžičky jemné mořské soli

Postup

  1. Okurku si na struhadle nastrouháme
  2. Poté z ní vymačkáme veškerou přebytečnou vodu
  3. Vymačkanou okurku přesuneme do servírovací mísy
  4. Přidáme jogurt, olivový olej, kopr, citronovou šťávu, česnek a sůl
  5. Mícháme, aby se ingredience promíchaly
  6. Směs necháme 5 minut odležet, aby se chutě propojily
  7. Ochutnáme a přidáme další nasekaný kopr, citronovou šťávu a sůl, pokud je to potřeba
  8. Tzatziki podáváme ihned nebo je umístíme do lednice pro pozdější použití
  9. Zbylé tzatziki vydrží v chladu asi 4 dny
Krémová omáčka z řeckého jogurtu s okurkou a koprem s olivou.
Zdroj: foodinista.nl

Tzatziki se zakysanou smetanou

Krémová tradiční řecká omáčka se zakysanou smetanou používá jen jednoduché ingredience a kombinace, jako je řecký jogurt, zakysaná smetana a čerstvá citronová šťáva.

Co budeme potřebovat

  1. Velká okurka (oloupaná a nastrouhaná)
  2. 120 ml řeckého jogurtu
  3. 120 ml zakysané smetany
  4. 3 polévkové lžíce olivového oleje
  5. 3 polévkové lžíce citrónové šťávy (čerstvě vymačkané)
  6. 2 stroužky česneku
  7. 30 g kopru (čerstvý, jemně nasekaný)

Postup

  1. Okurku oloupeme, abychom odstranili většinu slupky
  2. Rozřízneme a pomocí lžíce odstraníme semínka
  3. Okurku nastrouháme pomocí struhadla s velkými otvory
  4. Přebytečnou vlhkost z okurky odstraníme tak, že ji vymačkáme zabalenou v kuchyňské utěrce nebo jí vymačkáme ručně
  5. V malé misce smícháme jogurt, zakysanou smetanu, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a kopr
  6. Přidáme okurku a promícháme
  7. Tzatziki podáváme s čerstvou zeleninou nebo pita chlebem.
Skvělý řecký dip ze zakysané smetany jogurtu, okurky a kopru.
Zdroj: cookieandkate.com

Dobrého, kvalitního a zdravého jídla není nikdy dost! Řecká kuchyně je svou lehkostí proslulá, a proto prozkoumejte a vyzkoušejte i další recepty řecké kuchyně, které si bezesporu také vychutnáte!

Mátové tzatziki bez kopru

Tento recept na originální řeckou omáčku je skvělou alternativou bez kopru a je ideální pro pitas, shawarmas nebo jako dip. Tato krémová omáčka je hotová za 5 minut a je vyrobena z jednoduchých a čerstvých surovin. Hlavně není potřeba žádný kopr! Tento recept je vegetariánský, keto a bez lepku.

Co budeme potřebovat

  1. 375 g neslazeného řeckého jogurtu
  2. 250 g nastrouhané okurky
  3. 2 stroužky česneku (prolisovaný)
  4. 2 lžíce olivového oleje
  5. Citronová šťáva (z jednoho citronu)
  6. ½ lžičky himalájské mořské soli
  7. ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  8. 30 g nasekané čerstvé máty

Postup

  1. Okurku si oloupeme a nahrubo nastrouháme
  2. Poté jí ručně vymačkáme, abychom se zbavili co největšího množství přebytečné vody
  3. Takto připravenou okurku dáme stranou
  4. Do mixéru přidáme řecký jogurt, stroužky česneku, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř
  5. Mixujeme při nízké rychlosti, dokud se všechny přísady dobře nespojí
  6. Do misky přidáme jogurtovou omáčku a vmícháme čerstvou mátu a nastrouhanou okurku
  7. Přidejte nasekanou mátu a zamícháme
Krémová řecká jogurtová omáčka bez kopru s mátou.
Zdroj: easyanimalfree.com

Řecké kuřecí souvlaki (kuřecí gyros)

Tento recept na řecké kuřecí špízy je vyroben z citronu, česneku, koření a je vynikající s pita chlebem a nejlepším receptem na tzatziki, které si můžete připravit podle našich receptů uvedených výše!

Co budeme potřebovat

  1. 30 ml olivového oleje
  2. 4 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  3. 4 stroužky česneku (prolisované)
  4. Lžička sušeného oregana
  5. ½ lžičky soli
  6. ½ lžičky pepře
  7. 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže (nakrájené na kostičky)

K podávání

  • Pita chléb
  • Rukola
  • Rozpůlená cherry rajčata
  • Nakrájená červená cibule
  • Omáčka tzatziki (připravte si domácí tzatziki podle našich receptů viz první část článku)
  • Sýr feta

Postup

  1. Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, mletý česnek, oregano, sůl a pepř ve velkém uzavíratelném sáčku
  2. Do sáčku přidáme kuře, vymačkáme přebytečný vzduch a sáček uzavřeme
  3. Marinujeme alespoň 1 hodinu, ale ne déle než 6 hodin
  4. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů v režimu grilu
  5. Kuře vyndáme z marinády a napícháme ho na špejle
  6. Špízy, za častého otáčení, pečeme na plechu na horním roštu v předehřáté troubě
  7. Kuřecí souvlaki podáváme s pita chlebem, vybranými přílohami a našim originálním receptem na tzatziki

Jehněčí souvlaki

1 kg jehněčí kýty nebo plece (nakrájené na kostičky)
80 ml olivového oleje
2 stroužky česneku (prolisovaný)
Šťáva z 1 citronu
2 červené cibule (nakrájené nahrubo)
Lžička sušeného řeckého oregana
Lžička sušeného tymiánu
½ lžičky uzené sladké papriky
½ lžičky kmínu
Sůl a čerstvě mletý pepř

Připravte si marinádu na jehněčí souvlaki. Do velké mísy přidáme olivový olej, česnek, citronovou šťávu, bylinky a koření a dochutíme čerstvě mletým pepřem – zatím nesolíme.

Všechny ingredience promícháme, aby se spojily. Přidáme maso a nakrájenou cibuli a znovu promícháme, aby se maso obalilo.

Mísu zakryjeme plastovou fólií a vložíme do lednice, kde maso necháme marinovat alespoň 4 hodiny. Poté maso napícháme na špejle.

Rozpálíme gril, troubu v režimu grilu nebo pánev a maso pečeme asi 10–15 minut, dokud nebude dostatečně propečený, ale přesto šťavnatý.

Kuřecí gyros v pita chlebu s originální řeckou jogurtovou okurkovou omáčkou.
Zdroj: realgreekrecipes.com

Jednohubky s tzatziki a řeckou salsou

Tato chuťovka je tím nejlepším co svým přátelům můžete naservírovat! Používáme jen ty nejkvalitnější suroviny, které jsou doplněné salsou v řeckém stylu, plné svěží chuti!

Co budeme potřebovat

Na salsu

  1. Lžíce extra panenského olivového oleje
  2. 1 ½ lžičky čerstvé citronové šťávy
  3. Špetka soli
  4. Lžíce nasekané listové petrželky
  5. 40 g nakrájených cherry rajčat
  6. 40 g jemně nastrouhané okurky
  7. 2 lžíce najemno nakrájené červené cibule
  8. 30 g nakrájených zelených oliv
  9. 30 g rozdrobeného sýra Feta

Na jednohubky

  1. ½ velké okurky (neloupané)
  2. 300 g plnotučného řeckého jogurtu
  3. Stroužek česneku (jemně nasekaný)
  4. 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  5. Lžíce bílého octa
  6. ½ lžičky soli
  7. Lžíce mletého čerstvého kopru
  8. Mini Taco shells

Postup

  1. Řeckou salsu připravíme tak, že ve střední misce rozšleháme lžíci olivového oleje s citronovou šťávou, solí a petrželkou
  2. Přidáme rajčata, okurku, červenou cibuli a olivy a dobře promícháme
  3. Jemně vmícháme sýr Feta a dáme stranou
  4. U tzatziki si nastrouháme okurku do misky
  5. Poté z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vrátíme jí zpět do mísy
  6. Smícháme jí s jogurtem, česnekem, olivovým olejem, octem a solí
  7. Nakonec jemně vmícháme čerstvý kopr
  8. Taco shells vyndáme z obalu a rovnoměrně do nich rozdělíme omáčku tzatziki
  9. A nakonec přidáme do každého taca lžící řecké salsy
  10. Ihned podáváme
Nejlepší rychlé pohoštění pro návštěvu s omáčkou tzatziki a pšeničnými plněnými tortillami.
Zdroj: adventuresofmel.com

Jehněčí hamburger s okurkovým dipem

Tento řecký recept na jehněčí burger (Biftekia) je jako z jiného světa! Chutný, šťavnatý a osvěžující zároveň! Řecké burgery jsou prokládané fetou, česnekem, koprem, mátou, římským kmínem a oreganem, grilované do šťavnaté dokonalosti a poté doplněné hummusem z pečené červené papriky (nebo vyzkoušejte naší klasickou recepturu hummusu z cirzny), sušenými rajčaty, okurkami, nakládanou červenou cibulí, rajčaty, rukolou a tzatziki. Je to šťavnatá, chuťová bomba, kterou si nechcete nechat ujít.

Co budeme potřebovat

Na burger

  1. ½ malé červené cibule
  2. 60 g rozdrobené fety
  3. 2 vejce
  4. 60 g strouhanky
  5. Lžíce citronové šťávy
  6. Lžíce balzamikového octa
  7. 6 stroužků česneku (prolisovaného)
  8. 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky (nebo 2 lžičky sušené)
  9. Lžíce mletého čerstvého kopru
  10. Lžíce nasekané čerstvé máty
  11. Lžíce mletého čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)
  12. 1 ½ lžičky soli
  13. Lžička uzené papriky
  14. Lžička mletého kmínu
  15. 1 kg mletého jehněčího (nebo jiného mletého masa – hovězí, vepřové, kuřecí nebo krůtí viz TIP)

Na přílohu

  1. 6 burgerových housek
  2. Hummus z pečené červené papriky
  3. Nakrájená sušená rajčata
  4. Baby rukola
  5. Tzatziki (inspirujte se recepty výše)
  6. Okurka (nakrájená na plátky)
  7. 4 rajčata (nakrájená na plátky)
  8. Nakládaná červená cibule
  9. Jalapenos
  10. Olivy
  11. Avokádo
  12. Artyčoky

Postup

  1. Jako první si připravíme recept na tzatziki podle našeho postupu, aby se měly čas vychladit
  2. Cibuli nahrubo nastrouháme do velké mísy
  3. Poté přidáme všechny zbývající ingredience na burger placičky, kromě mletého ​​jehněčího masa a dobře promícháme
  4. Nakonec přidáme jehněčí maso a rukama směs promícháme, aby se ingredience spojily
  5. Velký plech vyložíme pečicím papírem
  6. Masovou směs rozdělíme na 6 stejných placek
  7. Uprostřed každé placičky vytvoříme mělkou prohlubeň tak
  8. Placičky zakryjeme plastovým obalem a dáme do lednice alespoň na 30 minut
  9. Pro přípravu hamburgerů na pánvi si zahřejeme 2 lžíce rostlinného oleje ve velké pánvi na střední teplotu
  10. Postupně na rozpálenou pánev přidáváme placičky a pečeme asi 4–6 minut z každé strany
  11. Masové placky vyndáme na talíř a přikryjeme potravinářskou fólií a necháme je 5 minut odpočívat
  12. Pro přípravu placek na grilu si zahřejeme gril na 200 – 220 stupňů se zavřeným víkem
  13. Po zahřátí gril vyčistíme a namažeme rostlinným olejem
  14. Přidáme placičky a gril přikryjeme
  15. Vaříme dohněda asi 3–5 minut
  16. Hamburgery otočíme, gril zakryjeme a pečeme dalších 3-5 minut
  17. Přendáme je na talíř a přikryjeme fólií a necháme 5 minut odpočívat
  18. Hamburgerové bulky rozřízneme a potřeme změklým máslem
  19. Položíme na gril nebo pánev a opékáme asi minutu dozlatova
  20. Na sestavení burgeru začneme s vrstvou hummusu, spoustou nakrájených sušených rajčat, rukolou, masovými placičkami, domácí tzatziki omáčkou, rajčaty, okurkami a nakládanou červenou cibulkou
  21. Přiklopíme a podáváme

Čím můžeme jehněčí maso nahradit?
Mix mletého masa: Mleté maso hovězí a vepřové maso v poměru 80:20 je optimální pro dokonalou chuť, šťavnatost a perfektní texturu. Mletý mix lze snadno v každém obchodě s masnými výrobky. Čím je maso čerstvější, tím bude biftekia křehčí a chutnější.

Mleté vepřové, krůtí, kuřecí: Tyto typy mas jsou libovější než jehněčí nebo hovězí, takže do směsi mletého masa možná budete chtít přidat další lžíci olivového oleje, aby hamburgery nebyly suché.

Šťavnatý burger z jehněčího masa s řeckými přísadami a řeckou jogurtovou omáčkou.
Zdroj: jocooks.com

Od jedné z nejstarších civilizací na Zemi pochází ty nejjednodušší kulinářské receptury, které využívají to nejlepší, co je právě sezona nabízí a za pomoci lahodných kombinací koření, vždy dosáhnou úžasných pokrmů!

Řecká kulinářská tradice sahá stovky let zpět a postupem času se vyvíjela, díky různým vlivům, které na ní působily a ovlivňovaly ji.

Mnoho známých řeckých jídel je ve skutečnosti také součástí tradičních jídel, se kterými přišla Osmanské říše. To dokazují pokrmy, jako jsou klasická řecká jídla: moussaka, börek a tzatziki. Tyto pokrmy mají arabské, perské a turecké kořeny.

Řecké pokrmy jsou jednoduché, barvité a neuvěřitelně výživné. Hovoříme o jídlech z jehněčího masa, o čerstvých mořských plodech, zelenině, fazolích, luštěninách a samozřejmě kvalitním olivovém oleji.

Stejně jako ostatní středomořské kuchyně má i řecká kuchyně přispívá zdravému silnému srdci, díky používání velkého množství olivového oleje, ryb, libového masa, zeleniny, bylinek a obilí.

Když Řekové ochutnají něco lahodného, ​​mají krásnou frázi „Yia Sta Heria Stas“, která se překládá jako „Líbám vaše ruce“, oslavující dovednost kuchaře.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X