Jednoduché, rychlé a chutné! Přesně takové jsou tyto recepty na tzatziki!
V tomto článku se nejen dozvíte jak si tuto originální řeckou omáčku z jogurtu a kopru připravit, ale také se dozvíte k čemu se hodí!
Vychutnejte si jí samostatně s pita chlebem nebo v kombinaci se šťavnatým jehněčím hamburgrem v řeckém stylu, který si díky našemu receptu můžete ihned připravit.
Jak si vychutnáte tento krémový dip vy?
Pravé řecké tzatziki
Jinak známé jako jogurtovo-okurková omáčka, která nesmí chybět v žádné řecké restauraci. Tato omáčka se vyrábí velmi jednoduše z jogurtu, scezené okurky, olivového oleje, čerstvých bylinek, česneku, citronové šťávy a soli. Je to osvěžující dip nebo pomazánka, která se dá jíst samostatně jen s pita chlebem nebo jako příloha k různým řeckým pokrmům. Pro další inspiraci kam tuto krémovou okurkovou omáčku použít, hledejte níže v tomto článku!
Co budeme potřebovat
- 500 g nastrouhané okurky (nahrubo)
- 375 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 střední stroužek česneku (prolisovaný)
- ½ lžičky jemné mořské soli
Postup
- Okurku si na struhadle nastrouháme
- Poté z ní vymačkáme veškerou přebytečnou vodu
- Vymačkanou okurku přesuneme do servírovací mísy
- Přidáme jogurt, olivový olej, kopr, citronovou šťávu, česnek a sůl
- Mícháme, aby se ingredience promíchaly
- Směs necháme 5 minut odležet, aby se chutě propojily
- Ochutnáme a přidáme další nasekaný kopr, citronovou šťávu a sůl, pokud je to potřeba
- Tzatziki podáváme ihned nebo je umístíme do lednice pro pozdější použití
- Zbylé tzatziki vydrží v chladu asi 4 dny

Tzatziki se zakysanou smetanou
Krémová tradiční řecká omáčka se zakysanou smetanou používá jen jednoduché ingredience a kombinace, jako je řecký jogurt, zakysaná smetana a čerstvá citronová šťáva.
Co budeme potřebovat
- Velká okurka (oloupaná a nastrouhaná)
- 120 ml řeckého jogurtu
- 120 ml zakysané smetany
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce citrónové šťávy (čerstvě vymačkané)
- 2 stroužky česneku
- 30 g kopru (čerstvý, jemně nasekaný)
Postup
- Okurku oloupeme, abychom odstranili většinu slupky
- Rozřízneme a pomocí lžíce odstraníme semínka
- Okurku nastrouháme pomocí struhadla s velkými otvory
- Přebytečnou vlhkost z okurky odstraníme tak, že ji vymačkáme zabalenou v kuchyňské utěrce nebo jí vymačkáme ručně
- V malé misce smícháme jogurt, zakysanou smetanu, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a kopr
- Přidáme okurku a promícháme
- Tzatziki podáváme s čerstvou zeleninou nebo pita chlebem.

Dobrého, kvalitního a zdravého jídla není nikdy dost! Řecká kuchyně je svou lehkostí proslulá, a proto prozkoumejte a vyzkoušejte i další recepty řecké kuchyně, které si bezesporu také vychutnáte!
Mátové tzatziki bez kopru
Tento recept na originální řeckou omáčku je skvělou alternativou bez kopru a je ideální pro pitas, shawarmas nebo jako dip. Tato krémová omáčka je hotová za 5 minut a je vyrobena z jednoduchých a čerstvých surovin. Hlavně není potřeba žádný kopr! Tento recept je vegetariánský, keto a bez lepku.
Co budeme potřebovat
- 375 g neslazeného řeckého jogurtu
- 250 g nastrouhané okurky
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 2 lžíce olivového oleje
- Citronová šťáva (z jednoho citronu)
- ½ lžičky himalájské mořské soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 30 g nasekané čerstvé máty
Postup
- Okurku si oloupeme a nahrubo nastrouháme
- Poté jí ručně vymačkáme, abychom se zbavili co největšího množství přebytečné vody
- Takto připravenou okurku dáme stranou
- Do mixéru přidáme řecký jogurt, stroužky česneku, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř
- Mixujeme při nízké rychlosti, dokud se všechny přísady dobře nespojí
- Do misky přidáme jogurtovou omáčku a vmícháme čerstvou mátu a nastrouhanou okurku
- Přidejte nasekanou mátu a zamícháme

Objevte podobné tipy
Řecké kuřecí souvlaki (kuřecí gyros)
Tento recept na řecké kuřecí špízy je vyroben z citronu, česneku, koření a je vynikající s pita chlebem a nejlepším receptem na tzatziki, které si můžete připravit podle našich receptů uvedených výše!
Co budeme potřebovat
- 30 ml olivového oleje
- 4 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- Lžička sušeného oregana
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže (nakrájené na kostičky)
K podávání
- Pita chléb
- Rukola
- Rozpůlená cherry rajčata
- Nakrájená červená cibule
- Omáčka tzatziki (připravte si domácí tzatziki podle našich receptů viz první část článku)
- Sýr feta
Postup
- Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, mletý česnek, oregano, sůl a pepř ve velkém uzavíratelném sáčku
- Do sáčku přidáme kuře, vymačkáme přebytečný vzduch a sáček uzavřeme
- Marinujeme alespoň 1 hodinu, ale ne déle než 6 hodin
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů v režimu grilu
- Kuře vyndáme z marinády a napícháme ho na špejle
- Špízy, za častého otáčení, pečeme na plechu na horním roštu v předehřáté troubě
- Kuřecí souvlaki podáváme s pita chlebem, vybranými přílohami a našim originálním receptem na tzatziki
Jehněčí souvlaki
1 kg jehněčí kýty nebo plece (nakrájené na kostičky)
80 ml olivového oleje
2 stroužky česneku (prolisovaný)
Šťáva z 1 citronu
2 červené cibule (nakrájené nahrubo)
Lžička sušeného řeckého oregana
Lžička sušeného tymiánu
½ lžičky uzené sladké papriky
½ lžičky kmínu
Sůl a čerstvě mletý pepř
Připravte si marinádu na jehněčí souvlaki. Do velké mísy přidáme olivový olej, česnek, citronovou šťávu, bylinky a koření a dochutíme čerstvě mletým pepřem – zatím nesolíme.
Všechny ingredience promícháme, aby se spojily. Přidáme maso a nakrájenou cibuli a znovu promícháme, aby se maso obalilo.
Mísu zakryjeme plastovou fólií a vložíme do lednice, kde maso necháme marinovat alespoň 4 hodiny. Poté maso napícháme na špejle.
Rozpálíme gril, troubu v režimu grilu nebo pánev a maso pečeme asi 10–15 minut, dokud nebude dostatečně propečený, ale přesto šťavnatý.

Jednohubky s tzatziki a řeckou salsou
Tato chuťovka je tím nejlepším co svým přátelům můžete naservírovat! Používáme jen ty nejkvalitnější suroviny, které jsou doplněné salsou v řeckém stylu, plné svěží chuti!
Co budeme potřebovat
Na salsu
- Lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 ½ lžičky čerstvé citronové šťávy
- Špetka soli
- Lžíce nasekané listové petrželky
- 40 g nakrájených cherry rajčat
- 40 g jemně nastrouhané okurky
- 2 lžíce najemno nakrájené červené cibule
- 30 g nakrájených zelených oliv
- 30 g rozdrobeného sýra Feta
Na jednohubky
- ½ velké okurky (neloupané)
- 300 g plnotučného řeckého jogurtu
- Stroužek česneku (jemně nasekaný)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Lžíce bílého octa
- ½ lžičky soli
- Lžíce mletého čerstvého kopru
- Mini Taco shells
Postup
- Řeckou salsu připravíme tak, že ve střední misce rozšleháme lžíci olivového oleje s citronovou šťávou, solí a petrželkou
- Přidáme rajčata, okurku, červenou cibuli a olivy a dobře promícháme
- Jemně vmícháme sýr Feta a dáme stranou
- U tzatziki si nastrouháme okurku do misky
- Poté z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vrátíme jí zpět do mísy
- Smícháme jí s jogurtem, česnekem, olivovým olejem, octem a solí
- Nakonec jemně vmícháme čerstvý kopr
- Taco shells vyndáme z obalu a rovnoměrně do nich rozdělíme omáčku tzatziki
- A nakonec přidáme do každého taca lžící řecké salsy
- Ihned podáváme

Jehněčí hamburger s okurkovým dipem
Tento řecký recept na jehněčí burger (Biftekia) je jako z jiného světa! Chutný, šťavnatý a osvěžující zároveň! Řecké burgery jsou prokládané fetou, česnekem, koprem, mátou, římským kmínem a oreganem, grilované do šťavnaté dokonalosti a poté doplněné hummusem z pečené červené papriky (nebo vyzkoušejte naší klasickou recepturu hummusu z cirzny), sušenými rajčaty, okurkami, nakládanou červenou cibulí, rajčaty, rukolou a tzatziki. Je to šťavnatá, chuťová bomba, kterou si nechcete nechat ujít.
Co budeme potřebovat
Na burger
- ½ malé červené cibule
- 60 g rozdrobené fety
- 2 vejce
- 60 g strouhanky
- Lžíce citronové šťávy
- Lžíce balzamikového octa
- 6 stroužků česneku (prolisovaného)
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky (nebo 2 lžičky sušené)
- Lžíce mletého čerstvého kopru
- Lžíce nasekané čerstvé máty
- Lžíce mletého čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 ½ lžičky soli
- Lžička uzené papriky
- Lžička mletého kmínu
- 1 kg mletého jehněčího (nebo jiného mletého masa – hovězí, vepřové, kuřecí nebo krůtí viz TIP)
Na přílohu
- 6 burgerových housek
- Hummus z pečené červené papriky
- Nakrájená sušená rajčata
- Baby rukola
- Tzatziki (inspirujte se recepty výše)
- Okurka (nakrájená na plátky)
- 4 rajčata (nakrájená na plátky)
- Nakládaná červená cibule
- Jalapenos
- Olivy
- Avokádo
- Artyčoky
Postup
- Jako první si připravíme recept na tzatziki podle našeho postupu, aby se měly čas vychladit
- Cibuli nahrubo nastrouháme do velké mísy
- Poté přidáme všechny zbývající ingredience na burger placičky, kromě mletého jehněčího masa a dobře promícháme
- Nakonec přidáme jehněčí maso a rukama směs promícháme, aby se ingredience spojily
- Velký plech vyložíme pečicím papírem
- Masovou směs rozdělíme na 6 stejných placek
- Uprostřed každé placičky vytvoříme mělkou prohlubeň tak
- Placičky zakryjeme plastovým obalem a dáme do lednice alespoň na 30 minut
- Pro přípravu hamburgerů na pánvi si zahřejeme 2 lžíce rostlinného oleje ve velké pánvi na střední teplotu
- Postupně na rozpálenou pánev přidáváme placičky a pečeme asi 4–6 minut z každé strany
- Masové placky vyndáme na talíř a přikryjeme potravinářskou fólií a necháme je 5 minut odpočívat
- Pro přípravu placek na grilu si zahřejeme gril na 200 – 220 stupňů se zavřeným víkem
- Po zahřátí gril vyčistíme a namažeme rostlinným olejem
- Přidáme placičky a gril přikryjeme
- Vaříme dohněda asi 3–5 minut
- Hamburgery otočíme, gril zakryjeme a pečeme dalších 3-5 minut
- Přendáme je na talíř a přikryjeme fólií a necháme 5 minut odpočívat
- Hamburgerové bulky rozřízneme a potřeme změklým máslem
- Položíme na gril nebo pánev a opékáme asi minutu dozlatova
- Na sestavení burgeru začneme s vrstvou hummusu, spoustou nakrájených sušených rajčat, rukolou, masovými placičkami, domácí tzatziki omáčkou, rajčaty, okurkami a nakládanou červenou cibulkou
- Přiklopíme a podáváme
Čím můžeme jehněčí maso nahradit?
Mix mletého masa: Mleté maso hovězí a vepřové maso v poměru 80:20 je optimální pro dokonalou chuť, šťavnatost a perfektní texturu. Mletý mix lze snadno v každém obchodě s masnými výrobky. Čím je maso čerstvější, tím bude biftekia křehčí a chutnější.
Mleté vepřové, krůtí, kuřecí: Tyto typy mas jsou libovější než jehněčí nebo hovězí, takže do směsi mletého masa možná budete chtít přidat další lžíci olivového oleje, aby hamburgery nebyly suché.

Od jedné z nejstarších civilizací na Zemi pochází ty nejjednodušší kulinářské receptury, které využívají to nejlepší, co je právě sezona nabízí a za pomoci lahodných kombinací koření, vždy dosáhnou úžasných pokrmů!
Řecká kulinářská tradice sahá stovky let zpět a postupem času se vyvíjela, díky různým vlivům, které na ní působily a ovlivňovaly ji.
Mnoho známých řeckých jídel je ve skutečnosti také součástí tradičních jídel, se kterými přišla Osmanské říše. To dokazují pokrmy, jako jsou klasická řecká jídla: moussaka, börek a tzatziki. Tyto pokrmy mají arabské, perské a turecké kořeny.
Řecké pokrmy jsou jednoduché, barvité a neuvěřitelně výživné. Hovoříme o jídlech z jehněčího masa, o čerstvých mořských plodech, zelenině, fazolích, luštěninách a samozřejmě kvalitním olivovém oleji.
Stejně jako ostatní středomořské kuchyně má i řecká kuchyně přispívá zdravému silnému srdci, díky používání velkého množství olivového oleje, ryb, libového masa, zeleniny, bylinek a obilí.
Když Řekové ochutnají něco lahodného, mají krásnou frázi „Yia Sta Heria Stas“, která se překládá jako „Líbám vaše ruce“, oslavující dovednost kuchaře.