Nejlepší recepty se srnčím masem

Zvěřina je lahůdkou mezi masy. Divoká zvěř představuje maso v té nejvyšší kvalitě. Králem mezi zvěřinou je bezpochyby srnčí.

K úpravě srnčího masa se nedostaneme každý den. Není totiž jen tak běžně k dispozici. Ale může se stát, že se objeví na řeznickém pultě nebo jej dostaneme od aktivního myslivce, a pokud s ním máme jenom velmi malé nebo vůbec žádné zkušenosti, tak nám může připravit i trochu starostí.

Pokud maso kupujete ve specializovaném obchodě, tento proces vás nemusí trápit. Máte-li však srnčí od myslivce, při úpravě se držte následujících rad:

  • maso očistíme od blan a šlach
  • maso prošpikujeme slaninou a potřeme tukem
  • maso necháme několik dní odležet
  • maso můžeme naložit (připravíme tzv. mořidlo)

Další úpravy masa se příliš neliší od jiných druhů Srnčí můžeme péct, dusit či připravit jako minutku. Výborná je také srnčí sekaná.

Jak naložit srnčí maso

Inspirujte se staročeským receptem na přípravu mořidla.

INGREDIENCE

  • 250 ml vody
  • 250 ml 4% octa
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžíce pokrájeného celeru
  • 1 lžíce pokrájené mrkve
  • 1 lžíce pokrájené petržele
  • 1 pokrájená cibule
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • špetka tymiánu

POSTUP

  1. Všechny přísady svaříme.
  2. Mořidlo nalijeme na maso.
  3. Každý den maso obracíme.
  4. Necháme uležet 3 dny.

Tip: mořidlo můžeme využít při pečení na podlévání masa.

1. Srnčí steak pečený v troubě

Srnčí steak si zaručeně zamilujete. Je nejen chutným, ale zároveň i zdravým a dietním hlavním chodem.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 steaky ze srnčí kýty (ideální výška 2,5 cm)
  • řepkový olej
  • sůl
  • pepř
  • 30 g másla
  • cibule nasekaná najemno
  • 125 ml červeného vína (na kvalitě záleží)
  • 250 ml vývaru

POSTUP

  1. Steaky vyndáme z lednice a necháme hodinu odležet při pokojové teplotě.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  3. Zároveň rozpálíme pánev.
  4. Papírovým ubrouskem očistíme povrch steaku.
  5. Osolíme. Opepříme.
  6. Mezitím si připravíme omáčku.
  7. Cibuli opečeme na másle.
  8. Přilijeme víno a necháme projít varem.
  9. Přidáme vývar a vaříme dalších 10 minut.
  10. Omáčku opepříme.
  11. Steak umístíme do pánve a opékáme 30 vteřin z každé strany.
  12. Poté steak přesuneme do zapékací mísy a pečeme 3 minuty z každé strany.
  13. Maso vyndáme z trouby a necháme alespoň 5 minut odpočinout.
  14. Steaky přelijeme omáčkou a podáváme.

Hotový chutný recept na pečené srnčí maso

2. Guláš ze srnčího masa

Složte kuchařskou maturitu na výbornou a připravte vynikající srnčí guláš.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 500 g srnčí kýty
  • 2 menší cibule pokrájené najemno
  • 80 ml rajčatového protlaku
  • 350 ml vývaru
  • 60 ml piva
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • 80 ml řepkového oleje
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 stroužek česneku

POSTUP

  1. Maso nakrájíme na kousky.
  2. Připravíme marinádu smícháním oleje, bobkového listu, nového koření a prolisovaného česneku, špetky soli a pepře.
  3. Maso naložíme do marinády a necháme přes noc uležet v lednici.
  4. Do přípravy guláše se pustíme následující den.
  5. Cibulku osmažíme dozlatova.
  6. Orestujeme maso.
  7. Přidáme protlak.
  8. Posypeme mletou paprikou.
  9. Několik minut dusíme.
  10. Přilijeme vývar a pivo.
  11. Za občasného míchání vaříme přibližně dvě a půl hodiny.
  12. Dle chuti osolíme, opepříme.
  13. Podáváme jako klasický guláš s houskovým knedlíkem, brambory, nebo chlebem.

Hotový vynikající recept na guláš ze srnčího masa

3. Svíčková ze srnčího masa

Pravá domácí svíčková je ozdobou všech rodinných oslav. Vyzkoušejte tu srnčí a nebudete chtít jinou.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 500 g srnčí kýty
  • 100 g slaniny
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • ocet (nemusí být)
  • 150 ml smetany na vaření
  • nakládané brusinky

POSTUP

  1. Maso prošpikujeme slaninou.
  2. Kořenovou zeleninu nakrájíme najemno a vložíme do pekáče.
  3. Srnčí naložíme do směsi zeleniny a necháme přes noc uležet.
  4. Do přípravy svíčkové se pustíme následující den.
  5. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  6. Maso osolíme.
  7. Rozpálíme pánev a orestujeme maso, dokud se nezatáhne.
  8. Poté orestujeme zeleninu.
  9. Zeleninu spolu s masem vložíme do pekáče a podlejeme.
  10. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 90 minut.
  11. Zeleninu rozmixujeme.
  12. Omáčku zjemníme smetanou.
  13. Dochutíme octem, solí, pepřem.
  14. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami.

Hotový skvělý recept na svíčkovou ze srnčího masa

Představili jsme vám tři oblíbené recepty na úpravu srnčího masa.

Srnčí maso se pyšní vysokým obsahem bílkovin a nízkým podílem tuku. Proto je zvěřina vhodná i při dietě.

Pro zvěřinu je typická tmavě červená barva. Tak poznáme, že zvěř byla lovena, ne poražena.

Srnčí maso se skvěle doplňuje s kompoty pikantnější chuti.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *