Zvěřina je lahůdkou mezi masy. Divoká zvěř představuje maso v té nejvyšší kvalitě. Králem mezi zvěřinou je bezpochyby srnčí.
Pojďte se tedy inspirovat nejen recepty ze srnčího masa, ale i jednoduchým návodem, jak maso naložit, aby bylo co nejjemnější!
Dobrou chuť přejeme.
Srnčí maso pečené v troubě
Srnčí steak si zaručeně zamilujete. Je nejen chutným, ale zároveň i zdravým a dietním hlavním chodem.
Co budeme potřebovat
- 2 steaky ze srnčí kýty (ideální výška 2,5 cm)
- řepkový olej
- sůl
- pepř
- 30 g másla
- cibule nasekaná najemno
- 125 ml červeného vína (na kvalitě záleží)
- 250 ml vývaru
Postup
- Steaky vyndáme z lednice a necháme hodinu odležet při pokojové teplotě.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Zároveň rozpálíme pánev.
- Papírovým ubrouskem očistíme povrch steaku.
- Osolíme. Opepříme.
- Mezitím si připravíme omáčku.
- Cibuli opečeme na másle.
- Přilijeme víno a necháme projít varem.
- Přidáme vývar a vaříme dalších 10 minut.
- Omáčku opepříme.
- Steak umístíme do pánve a opékáme 30 vteřin z každé strany.
- Poté steak přesuneme do zapékací mísy a pečeme 3 minuty z každé strany.
- Maso vyndáme z trouby a necháme alespoň 5 minut odpočinout.
- Steaky přelijeme omáčkou a podáváme.
Srnčí maso se skvěle doplňuje s kompoty pikantnější chuti.
Srnčí maso se pyšní vysokým obsahem bílkovin a nízkým podílem tuku. Proto je zvěřina vhodná i při dietě.

Guláš ze srnčího masa
Složte kuchařskou maturitu na výbornou a připravte vynikající srnčí guláš.
Co budeme potřebovat
- 500 g srnčí kýty
- 2 menší cibule pokrájené najemno
- 80 ml rajčatového protlaku
- 350 ml vývaru
- 60 ml piva
- sladká mletá paprika
- sůl
- pepř
- 80 ml řepkového oleje
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 1 stroužek česneku
Postup
- Maso nakrájíme na kousky.
- Připravíme marinádu smícháním oleje, bobkového listu, nového koření a prolisovaného česneku, špetky soli a pepře.
- Maso naložíme do marinády a necháme přes noc uležet v lednici.
- Do přípravy guláše se pustíme následující den.
- Cibulku osmažíme dozlatova.
- Orestujeme maso.
- Přidáme protlak.
- Posypeme mletou paprikou.
- Několik minut dusíme.
- Přilijeme vývar a pivo.
- Za občasného míchání vaříme přibližně dvě a půl hodiny.
- Dle chuti osolíme, opepříme.
- Podáváme jako klasický guláš s houskovým knedlíkem, brambory, nebo chlebem.

Objevte podobné tipy
Svíčková ze srnčího masa
Pravá domácí svíčková je ozdobou všech rodinných oslav. Vyzkoušejte tu srnčí a nebudete chtít jinou.
Co budeme potřebovat
- 500 g srnčí kýty
- 100 g slaniny
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 1 bobkový list
- 2 kuličky jalovce
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžička tymiánu
- sůl
- pepř
- ocet (nemusí být)
- 150 ml smetany na vaření
- nakládané brusinky
Postup
- Maso prošpikujeme slaninou.
- Kořenovou zeleninu nakrájíme najemno a vložíme do pekáče.
- Srnčí naložíme do směsi zeleniny a necháme přes noc uležet.
- Do přípravy svíčkové se pustíme následující den.
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Maso osolíme.
- Rozpálíme pánev a orestujeme maso, dokud se nezatáhne.
- Poté orestujeme zeleninu.
- Zeleninu spolu s masem vložíme do pekáče a podlijeme.
- Vložíme do trouby a pečeme přibližně 90 minut.
- Zeleninu rozmixujeme.
- Omáčku zjemníme smetanou.
- Dochutíme octem, solí, pepřem.
- Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami.
Ačkoliv se maso ze zvěřiny vaří poměrně dlouho, klidně k přípravě těchto receptů zužitkujte váš tlakový hrnec. A pokud ještě žádný nemáte, klidně nahlédněte a inspirujte se, jak si poradit s výběrem správného tlakového hrnce.

Jak naložit srnčí maso?
Inspirujte se staročeským receptem na tuto marinádu na maso ze srnce.
Co budeme potřebovat
- 250 ml vody
- 250 ml 4% octa
- 100 ml bílého vína
- 1 lžíce pokrájeného celeru
- 1 lžíce pokrájené mrkve
- 1 lžíce pokrájené petržele
- 1 pokrájená cibule
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- špetka tymiánu
Postup
- Všechny přísady svaříme.
- Mořidlo nalijeme na maso.
- Každý den maso obracíme.
- Necháme uležet 3 dny.
Na recepty ze srnčího masa je potřeba mít i kvalitní kus masa, ale kolik stojí a s jakou cenou přibližně počítat?
Cena srnčího masa se liší podle toho jakou část ke svému kulinářskému umění potřebujete.
Ceny se pohybují:
- hřbet cca. 500 Kč/kg
- hřbet s kostí cca. 350 Kč/kg
- kýta cca. 310 Kč/kg
- plec cca. 220 Kč/kg
- svíčková cca. 520 Kč/kg
- maso na guláš (ořez) cca. 170 Kč/kg