Jak naložit srnce a recepty z něj

Zvěřina je lahůdkou mezi masy. Divoká zvěř představuje maso v té nejvyšší kvalitě. Králem mezi zvěřinou je bezpochyby srnčí.

K úpravě srnčího masa se nedostaneme každý den. Není totiž jen tak běžně k dispozici. Ale může se stát, že se objeví na řeznickém pultě nebo jej dostaneme od aktivního myslivce, a pokud s ním máme jenom velmi malé nebo vůbec žádné zkušenosti, tak nám může připravit i trochu starostí.

Pojďte se tedy inspirovat nejprve nakládáním srnčího masa a následně třemi skvělými recepty na jeho zpracování. Dobrou chuť přejeme.

Jak naložit srnčí maso

Inspirujte se staročeským receptem na přípravu mořidla.

INGREDIENCE

  • 250 ml vody
  • 250 ml 4% octa
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžíce pokrájeného celeru
  • 1 lžíce pokrájené mrkve
  • 1 lžíce pokrájené petržele
  • 1 pokrájená cibule
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • špetka tymiánu

POSTUP

  1. Všechny přísady svaříme.
  2. Mořidlo nalijeme na maso.
  3. Každý den maso obracíme.
  4. Necháme uležet 3 dny.

Tip: mořidlo můžeme využít při pečení na podlévání masa.

Srnčí steak pečený v troubě

Srnčí steak si zaručeně zamilujete. Je nejen chutným, ale zároveň i zdravým a dietním hlavním chodem.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 steaky ze srnčí kýty (ideální výška 2,5 cm)
  • řepkový olej
  • sůl
  • pepř
  • 30 g másla
  • cibule nasekaná najemno
  • 125 ml červeného vína (na kvalitě záleží)
  • 250 ml vývaru

POSTUP

  1. Steaky vyndáme z lednice a necháme hodinu odležet při pokojové teplotě.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  3. Zároveň rozpálíme pánev.
  4. Papírovým ubrouskem očistíme povrch steaku.
  5. Osolíme. Opepříme.
  6. Mezitím si připravíme omáčku.
  7. Cibuli opečeme na másle.
  8. Přilijeme víno a necháme projít varem.
  9. Přidáme vývar a vaříme dalších 10 minut.
  10. Omáčku opepříme.
  11. Steak umístíme do pánve a opékáme 30 vteřin z každé strany.
  12. Poté steak přesuneme do zapékací mísy a pečeme 3 minuty z každé strany.
  13. Maso vyndáme z trouby a necháme alespoň 5 minut odpočinout.
  14. Steaky přelijeme omáčkou a podáváme.

Hotový chutný recept na pečené srnčí maso

Guláš ze srnčího masa

Složte kuchařskou maturitu na výbornou a připravte vynikající srnčí guláš.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 500 g srnčí kýty
  • 2 menší cibule pokrájené najemno
  • 80 ml rajčatového protlaku
  • 350 ml vývaru
  • 60 ml piva
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • 80 ml řepkového oleje
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 stroužek česneku

POSTUP

  1. Maso nakrájíme na kousky.
  2. Připravíme marinádu smícháním oleje, bobkového listu, nového koření a prolisovaného česneku, špetky soli a pepře.
  3. Maso naložíme do marinády a necháme přes noc uležet v lednici.
  4. Do přípravy guláše se pustíme následující den.
  5. Cibulku osmažíme dozlatova.
  6. Orestujeme maso.
  7. Přidáme protlak.
  8. Posypeme mletou paprikou.
  9. Několik minut dusíme.
  10. Přilijeme vývar a pivo.
  11. Za občasného míchání vaříme přibližně dvě a půl hodiny.
  12. Dle chuti osolíme, opepříme.
  13. Podáváme jako klasický guláš s houskovým knedlíkem, brambory, nebo chlebem.

Hotový vynikající recept na guláš ze srnčího masa

Svíčková ze srnčího masa

Pravá domácí svíčková je ozdobou všech rodinných oslav. Vyzkoušejte tu srnčí a nebudete chtít jinou.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 500 g srnčí kýty
  • 100 g slaniny
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • ocet (nemusí být)
  • 150 ml smetany na vaření
  • nakládané brusinky

POSTUP

  1. Maso prošpikujeme slaninou.
  2. Kořenovou zeleninu nakrájíme najemno a vložíme do pekáče.
  3. Srnčí naložíme do směsi zeleniny a necháme přes noc uležet.
  4. Do přípravy svíčkové se pustíme následující den.
  5. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  6. Maso osolíme.
  7. Rozpálíme pánev a orestujeme maso, dokud se nezatáhne.
  8. Poté orestujeme zeleninu.
  9. Zeleninu spolu s masem vložíme do pekáče a podlejeme.
  10. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 90 minut.
  11. Zeleninu rozmixujeme.
  12. Omáčku zjemníme smetanou.
  13. Dochutíme octem, solí, pepřem.
  14. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami.

Hotový skvělý recept na svíčkovou ze srnčího masa

Představili jsme vám tři oblíbené recepty na úpravu srnčího masa.

Srnčí maso se pyšní vysokým obsahem bílkovin a nízkým podílem tuku. Proto je zvěřina vhodná i při dietě.

Srnčí maso se skvěle doplňuje s kompoty pikantnější chuti.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.