Luxusní recepty na kuřecí stehna připravovaná v udírně 5x jinak. Inspirujte se!

Sezóna letních grilovaček je tady.

Proč si ji letos trochu nezpestřit?

Pokud máte doma udírnu, určitě oceníte naše vynikající recepty na uzená kuřecí stehna, na kterých si pochutnají všichni vaše hosté.

Dejte vale grilovaným pokrmů a pojďte si užít zase něco jiného!

Uzená kuřecí stehna s glazurou z bourbonu a javorového sirupu

Luxusní kuřecí stehna vyuzená do dokonalosti a glazovaná ve směsi bourbonu, javorového sirupu, kečupu a balzamika jsou dokonale šťavnatá a neskutečně chutná. To prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

Na glazé:

  • ½ šálku bourbonu
  • ½ šálku javorového sirupu
  • ¼ šálku kečupu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 1 lžička balzamikového octa

Na kuřecí maso:

  • 4 kuřecí stehna
  • ¼ šálku grilovacího koření dle výběru
  • ¼ šálku třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře

Postup

  • Smíchejte ingredience na glazé ve střední pánvi.
  • Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte 10–15 minut, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
  • Sundejte z plotny a dejte stranou.
  • Smíchejte grilovací koření, cukr, sůl a pepř.
  • Směsí potřete veškeré maso.
  • Nastavte si gril nebo elektrickou udírnu na uzení při 135°C pomocí nepřímého tepla.
  • Přidejte maso kůží nahoru a uďte 1 a 1/2 hodiny nebo dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 71°C.
  • Kuřecí stehna otočte.
  • Spodní stranu stehen potřete směsí bourbonu a javorového sirupu a několik minut uďte.
  • Znovu otočte, potřete směsí bourbonu a javorového sirupu a několik minut uďte.
  • Kuřecí stehna s kůží znovu potřete glazurou a ještě pár minut uďte.
  • Před podáváním nechte maso 5 minut odpočinout.
  • Užijte si to!
Kuřecí stehna vyuzená do dokonalosti a glazovaná ve směsi bourbonu, javorového sirupu, kečupu a balzamika.
www.ericasrecipes.com

Vyzkoušejte i našich 6 nejlepších receptů na stehna z kuřecího masa, kterým nebude nikdo moci odolat!

Chipotle kuřecí stehna z udírny

Tato uzená kuřecí stehna mají nízký obsah sacharidů, snadno se připravují a chutnají naprosto úžasně! Jsou dokonale křehká a šťavnatá a mají luxusní křupavou kůžičku. Tomu nejde odolat!

Co budete potřebovat

  • 12 horních kuřecích stehen
  • ½ šálku olivového oleje
  • šťáva a kůra z 1 velkého citronu
  • ¼ šálku pomerančové šťávy
  • 6 stroužků česneku, utřených
  • 1 lžíce sušeného nebo čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce mořské soli
  • 2 lžičky černého pepře
  • 1 lžička chipotle (nebo uzené papriky)
  • 1 lžička kajenského pepře (volitelně)

Postup

  • Do velké mísy přidejte olej, citronovou šťávu a kůru, pomerančovou šťávu, prolisovaný česnek, rozmarýn, mořskou sůl, černý pepř, chipotle a kajenský pepř a promíchejte, aby se chutě spojily.
  • Kuřecí stehna, jedno po druhém, namáčejte do marinády a přendejte je do velkého sáčku.
  • Nalijte zbývající marinádu do sáčku.
  • Vymačkejte ze sáčku vzduch, uzavřete a dejte alespoň na pár hodin do lednice, aby se kuře marinovalo.
  • Předehřejte gril s udírnou na 95 stupňů Celsia po dobu 15 minut.
  • Ochucená kuřecí stehna položte přímo na rošt (kůží nahoru) a 20 minut uďte.
  • Zbývající marinádu si ponechte pro závěrečné podlévání.
  • Poté zvyšte teplotu na 190 stupňů Celsia a uďte kuře dalších 30 minut.
  • Nakonec zvyšte teplotu na 200 stupňů.
  • Kuřecí kůži potřete zbývající marinádou a otočte stehna kůží dolů.
  • Uďte 5 minut, nebo dokud není kůže křupavá a vnitřní teplota kuřete nedosáhne 74 -82 stupňů Celsia.
  • Nechte si chutnat!
Kořeněná vyuzená kuřecí stehna na tácu.
www.hildaskitchenblog.com

Uzená kuřecí stehna v nálevu

Kuřecí stehna naložená do nálevu ze sójové omáčky, melasy a worcesterské omáčky a poté uzená 3 hodiny si zamilujete. Na pochoutky z grilu si ani nevzpomenete!

Co budete potřebovat

  • 2 šálky vody
  • 2 šálky melasy
  • 1 šálek soli
  • 1/4 šálku sojové omáčky nebo tamari omáčky
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1/2 lžičky oloupaného a čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 7 l ledové vody
  • 4 kuřecí stehna
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • doporučené dřevo na uzení: jablko, třešeň, pekanový ořech nebo mesquite

Postup

  • Ve velkém hrnci na středním plameni smíchejte 2 šálky vody, melasu a sůl.
  • Přiveďte k varu, dokud se sůl nerozpustí.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte sójovou omáčku, worcestrovou omáčku, zázvor a česnekový prášek.
  • Odstavte a nechte vychladnout.
  • Když se směs ochladí, vmíchejte 7 litrů ledové vody a dobře promíchejte.
  • Kuřecí stehna vložte do velkého hrnce, zalijte nálevem a nechte chladit 6 – 8 hodin (během toho maso jednou otočte).
  • Předehřejte udírnu na 110 °C.
  • Vyjměte stehna ze slaného nálevu a důkladně opláchněte, abyste odstranili zbývající sůl.
  • Osušte papírovými utěrkami.
  • Poté potřete olivovým olejem.
  • Umístěte stehna na střední mřížku udírny.
  • Uďte až 3 hodiny nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 74 °C v nejtlustší části stehna.
  • Vyjměte stehna z udírny a vychutnejte si je svou oblíbenou BBQ omáčkou!
Vyuzené kuřecí stehno na prkýnku s příborem a zeleninou.
www.thismamacooks.com

Možná oceníte i naše recenze elektrických kontaktních grilů. Jaký v naší recenzi vyhrál a proč?


BBQ kuřecí stehýnka z udírny

Tyto lahodné uzené kuřecí paličky jsou perfektně šťavnaté a křehké a BBQ omáčka jim dodává ten správný lepkavý šmrnc. Skvělá volba pro snadnou večeři z udírny!

Co budete potřebovat

  • 1 kg kuřecích spodních stehen
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce BBQ koření
  • ¼ šálku BBQ omáčky

Postup

  • Předehřejte udírnu na 135 stupňů Celsia podle pokynů výrobce.
  • Kuřecí stehna pokapejte olivovým olejem a poté posypte BBQ kořením.
  • Koření pořádně promasírujte do kuřecích stehen.
  • Položte stehna do předehřáté udírny, zavřete a uďte 1 hodinu až 1 a 1/2 hodiny nebo dokud vnitřní teplota kuřecích stehen nedosáhne 80 stupňů Celsia.
  • To se bude lišit v závislosti na tom, jak velkou máte stehno a kolik masa na něm je.
  • Poté kuřecí stehýnka potřete BBQ omáčkou.
  • Zavřete udírnu a uďte dalších deset minut.
  • Vyjměte z udírny, nechte 5-10 minut odpočinout a pak si je pořádně užijte!
Uzené kuřecí paličky.
www.gimmesomegrilling.com

Uzená kořeněná kuřecí stehna v nálevu

Tenhle recept je naprosto TOP! Horní kuřecí stehna naložíte do nálevu z jablečné šťávy a limonády Sprite, poté okořeníte vlastní kořenící směsí a vyudíte. Nakonec je potřete svou oblíbenou BBQ omáčkou a delikatesa je na stole!

Co budete potřebovat

Na koření:

  • 2 lžíce soli
  • 1,5 lžíce granulovaného česneku
  • 1 lžíce sušené cibule
  • 1 lžička mletého tymiánu
  • 1,5 lžičky papriky
  • 1 lžička černého pepře
  • 1/2 lžičky mleté hořčice

Na nálev:

  • 1 šálek vody
  • 1 šálek jablečné šťávy
  • 1 plechovka Sprite
  • 1/2 šálku mořské soli
  • 1 lžíce pepře

Na maso:

  • 1 balení horních kuřecích stehen
  • koření viz výše
  • BBQ omáčka
  • nálev viz výše

Postup

  • V misce smíchejte všechno koření.
  • Z kuřecích stehen zcela odstraňte kůži a naložte je do nálevu, který připravíte smícháním vody, jablečné šťavy, Sprite, mořské soli a pepře.
  • Kůži dejte na prkénko tučnou stranou nahoru a ostrým nožem z ní seškrábněte všechen tuk.
  • Nechte stehna v nálevu nejméně 30 minut, ideálně i několik hodin.
  • Maso opláchněte studenou vodou a poté potřete kořením.
  • Dejte stranou a připravte si udírnu.
  • Obtočte kůži zpět kolem stehen tak, aby bylo maso co nejvíce zakryté kůží a aby bylo odhaleno co nejméně masa.
  • Kůži zajistěte párátkem.
  • Opět posypte kořením.
  • Umístěte stehna do udírny co nejdále od zdroje tepla.
  • Při 110 stupních Celsia se budou udit 2 hodiny.
  • Zatímco se maso udí, vezměte si malý hrnec a ohřejte si svou oblíbenou barbecue omáčku.
  • Pokud je omáčka hustá, zřeďte ji Coca Colou.
  • Vyuzená stehna namočte do hrnce s omáčkou a dejte zpět do udírny.
  • V případě potřeby posypte trochou třtinového cukru.
  • Asi po 10-15 minutách by omáčka měla zkaramelizovat a vaše stehna jsou hotová.
  • Nechte je jen pár minut odpočinout a podávejte.
Vyuzená horní kuřecí stehna na tácu.
www.extraordinarybbq.com

Pokud si chcete užít i klasické grilování, pak se podívejte i na naše recepty na grilované kuře!

Tipy na uzení kuřecích stehen

  • Experimentujte s kořením. Použijte své oblíbené směsi koření nebo si vytvořte vlastní. Fantazii se meze nekladou. Na posledních 10 minut uzení můžete stehna potřít libovolnou BBQ omáčkou pro lepší chuť.
  • Použijte správné dřevo. Kuřecí maso je jemný protein, který snadno pohlcuje chuť kouře. Ať už si vyberete jemnější třešeň, pekanový ořech, jabloňové dřevo, kouřovější bílý ořech nebo mesquite, tvrdé dřevo je nejlepší dřevo na uzení. Vyhněte se měkkému dřevu, které produkuje mízu.
  • Maso opečte pro větší křupavost. Aby byla kůže křupavá, kuřecí stehna po uzení opečte. Když jejich vnitřní teplota dosáhne 76 stupňů Celsia, vyjměte maso z udírny a opečte je na pánvi na sporáku nebo v troubě předehřáté na funkci gril.
  • Stehna nechte odpočinout. I když může být lákavé okamžitě rýpnout do horkých kuřecích stehen, před podáváním nechte maso pět minut odpočinout. Šťáva se během odpočinku v mase přerozdělí a výsledkem bude vlhké a chutné kuřecí.

A jak se vám naše dnešní recepty na uzená kuřecí stehna líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X