Po chuti uzeného se můžete utlouct?
Pak vyzkoušejte naše recepty s uzeným masem, na kterých si pochutná celá vaše rodina.
Ochutnejte uzenou polévku, plněné knedlíky či zapékané brambory.
Máme pro vás i tip, jak si připravit uzené hovězí hrudí a to sami a naprosto jednoduše.
Tak pojďme na to!
Pečené uzené v ovocném nálevu
Luxusní pochoutka, kterou prostě musíte ochutnat! Pečené uzené maso nasladko je naprosto delikátní záležitost, kterou ocení i ti nejnáročnější hosté.
Ingredience
- 1 ks uzeného masa
- 1 šálek hruškového džusu
- 1 šálek pomerančového džusu
- 0,5 šálku třtinového cukru
- 0,5 šálku medu
Postup
- Troubu si předehřejte na 200 °C.
- Do hlubokého pekáče nalijte hruškový a pomerančový džus (můžete přidat i vodu), promíchejte a vložte do něj uzené maso (maso by mělo být zalito cca do poloviny).
- Pekáč přikryjte alobalem a při teplotě 200 ° C ho pečte maso do měkka.
- Maso během pečení polévejte ovocnou směsí, v případě potřeby přidejte vodu.
- Když je maso dostatečně měkké, vyndejte ho z trouby a připravte si glazuru.
- Med smíchejte s cukrem, touto směsí polijte maso a nechte ho dopéct dozlatova (můžete použít funkci gril, avšak pozor na to, aby se vám maso nespálilo).
- Takto připravené uzené maso podávejte s celozrnným chlebem, křenem a nakládanými okurkami, případně s různými druhy bramborových salátů.

Slovenské halušky se zelím a uzeným masem
Halušky patří mezi tradiční slovenské jídlo s nezaměnitelnou chutí. Vyzkoušejte tuto variantu se zelím a uzeným masem. Budete se oblizovat!
Ingredience
- 3 brambory
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 200 g kysaného zelí
- 200 g uzeného masa
- 1 cibule
- sůl a pepř dle chuti
- kmín dle chuti
- 1 lžíce oleje
Postup
- Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte.
- Vymačkejte z nich veškerou vodu.
- K nastrouhaným bramborám přidejte mouku, sůl a vejce.
- Vypracujte těsto.
- V hrnci přiveďte vodu k varu.
- Těsto vložte do síta na halušky a protlačte do vroucí vody noky.
- Vařte cca 8 minut, pokud samy nevyplavou na povrch.
- Uvařené halušky sceďte a nechte je v míse.
- Na pánvi si na oleji dozlatova osmahněte najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené uzené maso.
- K masu a cibuli přidejte kysané zelí, kmín, sůl, pepř a vše společně ještě chvíli opékejte.
- Halušky servírujte promíchané se zelím a uzeným.
- Ozdobte jarní cibulkou nebo pažitkou.

Hrachová kaše s uzeným masem
Ne každý má hrachovou kaši zrovna v lásce, to se však s naším receptem může změnit! Servírujte ji s uzeným masem a kyselou okurkou a věřte, že si pochutnáte.
Ingredience
- 500 g suchého půleného hrachu
- 500 g uzeného masa
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1,5 cibule
- 1-2 ks (nemusí být) brambor
- 15 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- majoránka dle chuti
- špetka sušené saturejky
- voda dle potřeba
- sůl dle chuti
Postup
- Hrách propláchněte a namočte na 8-12 hodin do studené vody, nejlépe přes noc.
- Potom vodu slijte, zalijte čistou vodou, povařte 10 minut a zase slijte.
- Maso uvařte s kořenovou zeleninou, polovinou cibule a koření do měkka, asi 2 hodiny, podle množství masa.
- Vývar si odložte.
- Předvařený hrách zalijte vývarem z masa, přidejte nakrájenou bramboru, špetku saturejky a uvařte do měkka.
- Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte 2 lžíce hladké mouky a osmahněte do zlatova.
- Tuto jíšku přidejte do uvařené hrachové kaše, která se nám přiměřeně zahustí.
- Podle potřeby přidejte vývar z masa, prolisujte česnek, ochuťte solí a chvíli povařte.
- Nakonec přidejte podle chuti majoránku.
- Uzené maso nakrájejte na plátky, přidejte k porci kaše a ozdobte osmaženou cibulkou.
- Podávejte s kyselou okurkou a chlebem.

Máme pro vás také další recepty na kaši z hrachu 5x jinak. Objevte klasické i netradiční varianty!
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Oblíbená klasika, kterou nikdy nikdo nepohrdne. Připravte si vynikající plněné bramborové knedlíky dle našeho receptu a už nikdy nebudete chtít jiné!
INGREDIENCE
- 800 g brambor (varný typ C)
- 300 g uzené krkovice
- 200 g hrubé mouky
- 80 g dětské krupičky
- 1 ks vejce
- hladká mouka na pomoučeném válu
- sůl
POSTUP
- Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte úplně vychladnout.
- Mezitím povařte uzené maso zcela ponořené ve vodě asi 20 minut.
- Vyndejte ho na vál, nechte ho zchladnout a nakrájejte ho na drobné kostičky.
- Aby knedlíky čekáním na vroucí vodu nezřídly, naplňte velký hrnec nejméně 3 litry osolené vody a přiveďte k varu.
- Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- K nastrouhaným bramborám nasypte mouku, krupičku a vyklepněte vejce.
- Osolte a rukama vypracujte měkké a nelepivé těsto.
- Těsto rozdělte na 4 části a na pomoučeném válu ho postupně rozválejte na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm.
- Rozdělte jej na čtverce o hraně asi 8 cm.
- Doprostřed každého čtverce položte hromádku uzeného masa.
- Všechny čtyři cípy těsta spojte dohromady a rukama vytvarujte kulatý knedlík.
- Hotové knedlíky opatrně přesuňte do vroucí vody a opět co nejrychleji přiveďte k varu.
- Vařečkou je odlepte ode dna a vařte 10 až 12 minut podle velikosti knedlíků.
- Poté je slijte, každý propíchněte vidličkou a ihned podávejte.
- Knedlíky můžete podávat s dušeným kyselým zelím, nebo smaženou cibulkou.

Vyzkoušejte také naše další recepty na luxusní knedlíky z brambor. Užijte si různé náplně!
Uzené karé s bramborovou kaší
Připravte si tento chutný a přitom jednoduchý recept, který si oblíbí celá vaše rodina!
Ingredience
- 1 kg brambor
- 2 kyselá jablka
- 1 cibule
- trochu oleje
- 3 lžíce másla
- 200 ml mléka
- špetka soli
- 600 g uzeného karé
Postup
- Brambory očistěte, uvařte a částečně sceďte, rozmačkejte a dobře vymíchejte.
- Mléko povařte s máslem a solí a postupně zamíchejte do brambor.
- Očištěná jablka rozvařte s trochou vody na kaši, přidejte k bramborám a utřete dohladka.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, osmahněte na oleji dorůžova a nandejte na kaši.
- Maso omyjte a uvařte.
- Polovychladlé nakrájejte na plátky a podávejte s kaší.

Objevte podobné tipy
Uzená polévka s kroupami
Tato lahodná vydatná polévka z uzeného masa, krup a zeleniny je plná chuti a skvěle zasytí a zahřeje. Vyzkoušejte ji i vy!
INGREDIENCE
- 750 g uzeného masa, mohu být i kosti
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 250 g krup
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule nakrájená na jemno
- 2 brambory oloupané a nakrájené na kostky
- 1 mrkev nakrájená na kostky
- 1 petržel nakrájená na kostky
- 1 lžička majoránky
- sůl, petržel na ozdobu
POSTUP
- Uzené maso vložte do hrnce a zalijte 2 litry vody.
- Přidejte bobkový list, pepř, nové koření a vaříme asi hodinu.
- Kroupy zalijte dvojnásobkem studené vody a nechte je aspoň 45 minut stát.
- Pak je uvařte podle návodu, propláchněte studenou vodou.
- V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
- Zalijte přes cedník vývarem z uzeného masa, přidejte brambory a vařte 10 minut.
- Přidejte zeleninu, kroupy, vařte dalších 15 minut.
- Mezitím nakrájejte maso na kousky, vložte ho do polévky, okořeňte majoránkou, případně osolte a ozdobte petrželkou.

Je libo také dalších 5 úžasných polévek s vůní uzeného masa? Vyzkoušejte je!
Uzené s křenovou omáčkou
Vyzkoušejte tento jednoduchý tradiční recept na křenovou omáčku s uzeným masem. Zvládne ho i úplný začátečník!
Ingredience
- 1 kg uzené krkovičky
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- podle chuti (čerstvý nastrouhaný) křen
- podle chuti sůl
- podle chuti krystalový cukr
- podle chuti citrónová šťáva
- 250 ml smetany na vaření
- 100 ml mléka
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 300 ml vývaru z uzeného masa
Postup
- Nejprve si uvařte uzené maso.
- Na rozehřátém másle osmahněte hladkou mouku do žluta.
- Zalijte mlékem a povařte na mírném ohni asi 10 minut.
- Přimíchejte vývar z uzeného masa (asi 3 dl), a přidejte nastrouhaný čerstvý křen.
- Pomalu povařte dalších 10 minut, případně osolte.
- Se solí opatrně, vývar je slaný od uzeného.
- Podle chuti přidejte cukr a citrónovou šťávu.
- Nakonec přidejte kvalitní smetanu na vaření.
- Nechte přejít varem.
- Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli do hněda.
- Nakrájené maso dejte na talíř a posypte osmaženou cibulí.
- Podávejte s knedlíkem.

Francouzské brambory se sýrem a uzeným
Výtečné bezlepkové jídlo, které si s klidem můžete dopřát i během diety. Je jednoduché na přípravu a přitom chutné. Užijte si ho!
Ingredience
- 900 g brambor
- 450 g uzeného masa
- 100 g strouhaného Eidamu
- 3 vejce
- 220 ml mléka
- 100 g cibule
- 20 g oleje / ghí / sádla
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Brambory si uvařte ve slupce (můžete i den dopředu).
- Uzené si můžete také ještě uvařit, ale nemusíte.
- 2 ze 3 vajec uvařte na tvrdo (1 nechte syrové) a po vychladnutí je nakrájejte na kostičky.
- Cibuli nakrájejte na drobné kostičky.
- Uvařené a oloupané brambory si přes síto nakrájejte na kostičky.
- Uzené maso také pokrájejte na kostičky.
- Nakrájené brambory, uzené a vajíčka dejte do pekáče a jemně promíchejte.
- Cibulu osmahněte na tuku a přidejte do pekáče na směs.
- V mléce si rozmíchejte nastrouhaný sýr, 1 syrové vejce, sůl a pepř.
- Tuto směs nalijte na zbytek ingrediencí, které máte již v pekáči a jemně je spolu promíchejte.
- Pekáč vložte do trouby na 160 ° C a pečte přibližně hodinu.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás i další neodolatelné recepty na brambory po francouzku. Inspirujte se!
Uzené hovězí hrudí pro začátečníky
Zkuste si připravit vlastní uzené maso, po kterém se budete moci utlouct. S naším návodem to zvládne úplně každý!
Ingredience
- 4,5 kg hovězího hrudí bez kosti
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku soli
- 1/3 šálku papriky
- 1/3 šálku sušeného chilli
- 1/4 šálku černého pepře
Postup
- Ořízněte tuk z masa, pořádně ho potřete směsí koření a roztopte udírnu či gril na teplotu cca 107 stupňů Celsia.
- Vložte maso do udírny a nechte ho tam, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 74 °C (asi 7 hodin).
- Vyjměte hrudí a zabalte ho do alobalu, poté maso vložte zpět do udírny/grilu a nechte ho tam, dokud nejtlustší konec hrudi nedosáhne teploty 93 °C.
- Propečenost ověřte tak, že nejtenčí konec masa bude měkký.
- Hrudí nechte zabalené v alobalu a před krájením ho nechte alespoň 45 minut odpočinout.
- Podávejte a užívejte si ho!

Víte, že uzené maso si můžete i zavařovat a dopřát si tak jeho lahodnou chuť po celý rok? Vyzkoušejte naše tipy!
Jak správně udit maso
- K uzení masa použijte ideálně udírnu, pokud ji však nemáte k dispozici, postačí vám plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí.
- V posledním případě naskládáte dřevěné uhlí na jednu stranu grilu, druhou necháte prázdnou a můžete gril rozpálit.
- Strana s uhlíky se rozpálí jako obvykle, což je ideální na steaky, ale kouzlo uzení vzniká na druhé straně.
- Pokud chcete udit na plynovém grilu, stačí zapnout hořáky na jedné straně grilu a ostatní nechat vypnuté.
- Stejně jako u grilu na dřevěné uhlí budete muset chvíli experimentovat, než přesně zjistíte, jak dosáhnout požadované teploty 107 – 135 stupňů Celsia.
- Trik, který zabrání vysychání masa a pomůže ho udržet vlhké a chutné, je dát grilovací alobalovou misku (asi do poloviny naplněnou vodou) dovnitř grilu, na stranu, kde není žádné uhlí.
- Voda absorbuje teplo a poté ho znovu vyzařuje, což pomáhá udržovat celkovou teplotu grilu konzistentní.
- Doba uzení je různá.
- Závisí na spoustě faktorů jako je velikost masa, teplota během uzení, množství soli či vlhkost.
- Nejspolehlivější je teplotu masa kontrolovat teploměrem na maso.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!