Uzené maso v teplé úpravě – nejlepší recepty

Uzené maso sice nelze považovat za dietní potravinu, ale čas od času si jej jistě můžeme dopřát. Velmi často se podává jen studené s chlebem nebo jako součást obložených mís a talířů. V lepším případě se ohřáté uzené maso podává teplé bez dalších kuchyňských úprav k luštěninám nebo se přidává do zapékaných těstovin. Z uzeného masa se dá však uvařit i hlavní chod k obědu. Přidáním dalších surovin a ingrediencí rozhodně rozšíříme obvyklý jídelníček.

1. Smažené uzené v pomerančovo sýrovém těstíčku :

INGREDIENCE :

  • 600 g vařeného uzeného masa
  • 150 g tvrdého sýra nastrouhaného najemno
  • 80 ml pomerančového džusu
  • 3 lžíce Solamylu
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička sušeného medvědího česneku
  • špetka kurkumy pro barvu
  • olej na smažení

POSTUP :

  1. V misce vidličkou ušleháme džus s česnekem, kurkumou a solí.
  2. Přidáme solamyl a nastrouhaný sýr, umícháme těstíčko o hustotě, jako kapání do polévky a necháme 10 minut odpočinout.
  3. Z uzeného masa nakrájíme 4 plátky, které obalíme v těstíčku a osmažíme na rozehřátém oleji.
  4. Smažíme pozvolna cca 6minut z každé strany do zlatavé barvy.
  5. Podáváme se šťouchanými bramborami. Hodí se i po studenu nakrájené na tenké plátky, obložené čerstvou zeleninou.

zdroj : receptyonline.cz

2. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

INGREDIENCE :

  • 800 g brambor (varný typ C)
  • 300 g uzené krkovice
  • 200g hrubé mouky
  • 80 g dětské krupičky
  • 1 ks vejce
  • hladká mouka na pomoučení válu
  • sůl

POSTUP :

  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme úplně vychladnout.
  2. Mezitím povaříme uzené maso zcela ponořené ve vodě asi 20 minut.
  3. Vyndáme ho na vál, necháme ho zchladnout a nakrájíme ho na drobné kostičky.
  4. Aby  knedlíky čekáním na vroucí vodu nezřídly, naplníme velký hrnec nejméně 3 litry osolené vody a přivedeme k varu.
  5. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  6. K nastrouhaným bramborám nasypeme mouku, krupičku a vyklepneme vejce.
  7. Osolíme a rukama vypracujeme měkké a nelepivé těsto.
  8. Těsto rozdělíme na 4 části a na pomoučeném válu ho postupně rozválíme na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm.
  9. Rozdělíme jej na čtverce o hraně asi 8 cm.
  10. Doprostřed každého čtverce položíme hromádku uzeného masa.
  11. Všechny čtyři cípy těsta spojíme dohromady a rukama vytvarujeme kulatý knedlík.
  12. Hotové knedlíky opatrně přesuneme do vroucí vody a opět co nejrychleji přivedeme k varu.
  13. Vařečkou je odlepíme ode dna a vaříme 10 až 12 minut podle velikosti knedlíků.
  14. Poté je slijeme, každý propíchněme vidličkou a ihned podávejte.
  15. Knedlíky můžeme podávat s dušeným kyselým zelím, nebo smaženou cibulkou.

Tip : Pokud nebudeme knedlíky jíst hned, obalíme je v rozpuštěném sádle nebo oleji, aby neoschly a neslepily se.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

tip : prozeny.cz

3. Uzená polévka s kroupami

INGREDIENCE :

  • 750g uzeného masa, mohu být i kosti
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 250g krup
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule nakrájená na jemno
  • 2 brambory oloupané a nakrájené na kostky
  • 1 mrkev nakrájená na kostky
  • 1 petržel nakrájená na kostky
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, petržel na ozdobu

POSTUP :

  1. Uzené maso vložíme do hrnce a zalijeme 2 litry vody.
  2. Přidáme bobkový list, pepř, nové koření a vaříme asi hodinu.
  3. Kroupy zalijeme dvojnásobkem studené vody a necháme je aspoň 45 minut stát.
  4. Pak je uvaříme podle návodu, propláchneme studenou vodou.
  5. V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
  6. Zalijeme přes cedník vývarem z uzeného masa, přidáme brambory a vařte 10 minut.
  7. Přidáme zeleninu, kroupy, vaříme dalších  15 minut.
  8. Mezitím nakrájíme maso na kousky, vložíme ho  do polévky, okořeníme majoránkou, případně osolíme a ozdobíme petrželkou.

zdroj : blog.edesia.cz

Uzené maso můžeme nejčastěji  upravovat dušením, maso lze potom servírovat z některou výborných omáček  jako je křenová nebo povidlová, také se hodí k dušené zelenině. Oblíbenou úpravou může být i zapékání uzeného masa.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *